marec 24, 2018

Nocoj bomo ugašali luči

Zdravo okolje ni samoumevno. Drastično upadanje biološke raznovrstnosti zahteva nujno ukrepanje za reševanje planeta. Zato nas World Wildlife Fund poziva, da nocoj za eno uro izklopimo luči in se pridružimo največji svetovni akciji za zdrav planet. 

Ena ura, ki jo preživimo v temi, naj služi kot opomin, da moramo zagotoviti trajnostno prihodnost našega planeta. (Foto: World Wildlife Fund)

Med pol deveto in pol deseto ugasnimo luči
Tako bo pobuda združenja World Wildlife akcija Ura za Zemljo ponovno združila na milijone ljudi po vsem svetu, ki bodo pokazali svojo zavezanost zdravemu okolju. Ker se naš skupni dom sooča z dvema velikima izzivoma, podnebnimi spremembami in propadanjem biološke raznovrstnosti, že nekaj let poziva posameznike, podjetja in vlade k iskanju rešitev za trajnostno prihodnost. Od simboličnega dogodka ugašanja luči v Sydneyu leta 2007 je Ura za Zemljo prerasla v megalomansko akcijo, ki jo podpirajo v več kot 180 državah. Njihovo število se iz leta v leto povečuje. Med njimi je tudi Slovenija s številnimi občinami, med njimi Celje, Velenje, Slovenske Konjice, Vitanje, Maribor, Ljubljana, Krško. Nocoj bodo med 20.30 in 21.30 uro po mestnih ulicah oziroma določenih območjih lokalne skupnosti ugasnile javno razsvetljavo, občane pa so pozvale, da v tej uri ugasnejo luči tudi v svojih domovih. V Sloveniji Uro za Zemljo usmerjamo v zaščito reke Mure, ki ji grozi izgradnja kar osmih hidroelektrarn. Z izgradnjo jezov in hidroelektrarn bi uničili zadnjo veliko nižinsko reko pri nas, ki je dom največjih gozdov in ravnic. (BF)