junij 22, 2021

Novost v celjski bolnišnici – vstavitev srčne zaklopke skozi žilo

Pretekli teden so v Splošni bolnišnici Celje izvedli prva posega vstavitve srčne zaklopke skozi žilo – TAVI, to metodo so do sedaj opravljali le v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru. Posega sta bila uspešna in pacienta sta že čez tri dni lahko zapustila bolnišnico.

Poseg v Laboratoriju za interventno kardiologijo. (Foto: SB Celje)

Hitro okrevanje
TAVI je priznana klinična metoda zdravljenja bolnikov s pomembno zožitvijo aortne zaklopke. Gre za poseg, pri katerem skozi eno od večjih arterij na stegnu uvedejo umetno biološko aortno zaklopko in jo po žilah vodijo do srca in mesta vstavitve. Tako ni treba kirurško odpirati prsnega koša. Bistvena prednost je tako minimalna invazivnost posega v telo, zaradi katere se bolniki hitro rehabilitirajo.

Nadaljevanje razvoja kardiološke dejavnosti
Po podatkih celjske bolnišnice so srčne bolezni še vedno med vodilnimi vzroki smrti, dnevno v povprečju 3 do 4 pacienti čakajo na enega izmed urgentnih kardiokirurških posegov, demografski kazalniki in ocene pa kažejo, da bodo številke iz leta v leto rasle. »Prizadevanje za zagotovitev čim hitrejše in kakovostne obravnave pacientov, ki se zdravijo v celjski bolnišnici, ima dolgo zgodovino. Kardiološki oddelek že petnajsto leto izvaja interventne kardiološke posege in ima na tem področju odlične rezultate. Oddelek skupaj z Oddelkom za intenzivno interno medicino že vrsto let vgrajuje tudi stalne srčne spodbujevalnike in srčne kardioverterje. Pred dvema letoma smo dejavnost smiselno dopolnili še z uvedbo kardiorehabilitacije. Uvajanje nekaterih kardiokirurških zdravstvenih storitev je zato logično nadaljevanje razvoja kardiološke dejavnosti v bolnišnici,« so po uvedbi novega programa zapisali v Splošni bolnišnici Celje.

Vstavljena biološka umetna srčna zaklopka (Foto: SB Celje)

3-letne priprave
Direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek je ob tem ob začetku programa dejala: »Vesela sem, da v dobro bolnikov, po treh letih priprav, v Splošni bolnišnici Celje uvajamo nov, napredni postopek zdravljenja pacientov z boleznimi srca, ki bo lahko reševal življenja.« Novo dejavnost v bolnišnici je podprl tudi v. d. strokovnega direktorja Radko Komadina, ki je poudaril: »Možnost implantacije srčnih zaklopk v domači bolnišnici je za kardiološke paciente te regije velika in pomembna pridobitev. Hkrati pa sem vesel, da iz t. i. katastrofne medicine, s katero se ukvarjamo že dobro leto dni, počasi spet prehajamo v dokaj normalno delovanje, v katerem je prostora tudi za takšne novosti, ki pomenijo strokovno rast bolnišnice.«

Ekipa celjske bolnišnice z direktorico in v. d. strokovnega direktorja po opravljenih posegih. (Foto: SB Celje)

Trenutno letno v vsej Sloveniji izvedejo okoli 400 TAVI posegov, celjska bolnišnica pa tem številkam želi prišteti še 50 dodatnih posegov letno. (LB)