junij 1, 2020

Ob koncu epidemije zahvalni letalski prelet

Epidemija novega koronavirusa je – vsaj uradno – za nami. Predstavniki slovenske in ameriške vojske bodo to zgodaj popoldne proslavili s posebnim letalskim preletom, z njim se bodo simbolično zahvalili medicinskemu osebju, članom civilne zaščite in prostovoljcem, ki so se borili s covid-19.

Takšna je predvidena časovnica današnjega zahvalnega preleta. (Foto: Twitter Slovenska vojska)

Kljub koncu epidemije nekateri ukrepi še veljajo!
Epidemijo novega koronavirusa, ki je trajala od 12. marca, je Vlada preklicala z včerajšnjim dnem. Vseeno pa to ne pomeni, da prenehajo tudi vsi ukrepi, ki jih je sprejela v boju proti širjenju virusa. V petek je namreč sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19. »Sklep predstavlja pravno podlago, da se bo lahko tudi po 31. 5. 2020 sprejemalo splošne in posebne ukrepi po Zakonu o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni COVID-19. Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19 sprejela vlada in do 1. 6. 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica,« piše na vladni spletni strani. Prav tako, da trenutne epidemiološke razmere ne predstavljajo epidemije nalezljive bolezni, še vedno pa obstoji nevarnost širjenja nalezljive bolezni, zato je treba biti še naprej previden.

Z današnjim dnem se sicer ukrepi še dodatno rahljajo, v šole odhajajo učenci četrtih in petih razredov, vrata lahko odprejo tudi večji hoteli, bazeni, wellnessi in fitnesi, dovoljene so prireditve do 200 ljudi, o čemer podrobneje preberite TUKAJ.

Tudi nad celjsko bolnišnico in šmarskim domom starejših
Po poldnevu pa bomo – tudi v naših krajih – na nebu zaslišali in videli vojaška letala, lovce F-16 in pilatuse. Slovenska in ameriška vojska bosta v zahvalo vsem, ki so med epidemijo požrtvovalno pomagali, izvedli simboličen zahvalni prelet. Preleteli bodo 10 bolnišnic, nad celjsko jih pričakujte ob 13:32 uri, nad mariborsko ob 13:39 in nad ptujsko ob 13:42. V Celju se bodo zahvali pridružili tudi na tleh, in sicer predstavniki interventnih služb, prižgali bodo svetlobne signale. Letalski zahvalni prelet bo tudi nad nekaterimi domovi upokojencev, nad šmarskim, kjer je bila epidemija novega koronavirusa najhujša, jih glede na časovnico pričakujte ob 13:46 uri. (AD)