april 30, 2020

Obiski v domovih znova dovoljeni, a pod določenimi pogoji

Stanovalci v domovih za starejše imajo lahko zopet obiske. Pri tem bodo veljala določena pravila. Obiski se obetajo tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, v Domu ob Savinji v Celju jih že omogočajo, a na drugačen način.

Za obiske se bo potrebno predhodno najaviti in upoštevati veljavne ukrepe. (Foto: Štajerski val)

Domovi za starejše so za obiskovalce zaprti že približno dva meseca. Od danes lahko zavodi te prepovedi začnejo ukinjati. Domovi so različni, zato si naj zastavijo protokol glede na velikost, bivanjske razmere, zasedenost. Upoštevajo pa naj tudi lokalno epidemiološko sliko, je danes dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Za sprostitev prepovedi so se odločili, ker je stiska pri stanovalcih in njihovih svojcih ob njej velika, pa tudi, ker so domovi večinoma, kljub kadrovski stiski in prezasedenosti dobro obvladali trenutne razmere. Kar 90 odstotkov domov je, kot pravi minister, brez koronavirusa. Obiske lahko domovi dovolijo že od danes oziroma najkasneje do 11. maja, a morajo zagotoviti varnostne pogoje in upoštevati navodila ter higienske ukrepe.

Še vedno veljajo preventivni ukrepi
»Zavedamo se, da se s tem povečuje možnost vnosa okužbe v zavod, zato še bolj nujno upoštevati ukrepe,« je dejal Cigler Kralj. Pogoji za obiske v domovih starejših pa so takšni.

  • Obiskovalci naj se na obisk vnaprej najavijo po telefonu ali e-pošti. Nato zaposleni v domu obiske razporedijo čez ves dan oziroma teden.
  • Od začetka lahko stanovalca obišče le ena oseba. To naj bo družinski član ali prostovoljec, ki je stanovalca že obiskoval. Obisk več oseb je dovoljen le, če na obisk pride nekdo, ki potrebuje pomoč tretje osebe.
  • Ob vstopu v dom bodo obiskovalci morali podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi in niso bili v stiku z osebo, ki je kazala znake okužbe.
  • Ob vstopu v dom mora biti zagotovljeno razkužilo in zaščitne maske, prav tako naj zaposleni preverjajo morebitne znake okužbe. Šele nato lahko obiskovalce pospremijo do mesta obiska.
  • Mesto obiska naj bo, če je mogoče, zunaj ali v večjem, obiskom namenjenem prostoru. Povsod pa je potrebno upoštevati varnostno razdaljo. Zaposlenim v domovih svetujejo, naj obiskovalcem pri tem pomagajo s talnimi oznakami ali da že vnaprej postavijo stole. Če pa oskrbovanci ne morejo iz sobe, naj zagotovijo čim bolj varen obisk v sobi. Tam svojci potrebujejo dodatno varnostno opremo, prisotni mora biti tudi oseba, zaposlena v domu.
  • Obiski naj za zdaj potekajo brez telesnih stikov – denimo rokovanja ali objemanja.
  • Domovi morajo voditi natančno evidenco obiskovalcev ter zabeležiti tudi njihove telefonske številke – zaradi identifikacije kontaktov ob morebitnem prenosu okužbe.
  • Prav tako pa morajo domovi redno zračiti prostore, kjer so obiski – najbolje vsako uro. Redno pa morajo tudi čistiti prostore, sploh kljuke, ograje in stikala.

V Domu ob Savinji že obiski, a drugačni
V Domu ob Savinji v Celju, kjer prebiva nekaj več kot 240 stanovalcev in kjer se na srečo še vedno uspešno branijo pred okužbo z novim koronavirusom, obiske že omogočajo. Direktorica Bojana Mazil Šolinc nam je povedala:

V Domu ob Savinji so stike z videoklici med stanovalci in njihovimi svojci omogočali že pred zaostritvijo razmere zaradi epidemije. Kot pravi Mazil Šolinčeva jih bodo ohranili tudi v prihodnje, ko epidemije ne bo več, saj se je izkazalo, da so ublažili marsikatero čustveno stisko.

V Šmarju pri Jelšah bo uvajanje obiskov počasnejše
»Prilagajali se bomo svoji situaciji, ki je malo drugačna kot v drugih zavodih,« pravi direktorica Gordana Drimel. V šmarskem domu upokojencev bodo obiski sicer dovoljeni od ponedeljka, 4. maja. »Dovolili bomo obiske na ustrezni razdalji ter na balkonih in terasah, izjeme bodo dovoljene v paliativni oskrbi, kjer bodo veljali še posebni pogoji,« dodaja. Pri tem po njenih besedah sodelujejo tudi z epidemiologinjo.

Drimlova ob tem razlaga, da se bodo obiskovalci morali najaviti socialni službi v domu, s katero se bodo dogovorili za obisk pri stanovalcu. Sicer pa pravi, da ponovno uvajanje obiskov podpirajo, saj tako pri stanovalcih kot pri njihovih svojcih zaznavajo stiske, ki jih prepoved obiskov prinaša. Kljub temu, da so v stiku preko telefona ali raznih spletnih orodij.

Sicer pa dodaja, da se stanje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah izboljšuje. »Vsak dan je več ozdravelih stanovalcev in zaposlenih. Smo na dobri poti. Večina stanovalcev se tudi dobro počuti. Moramo pa počakati obdobje, ki je skladno s strokovnimi smernicami, da so ljudje 14 dni brez znakov ter je njegov bris dvakrat negativen. Potem ljudi smatramo kot ozdravele,« pojasnjuje. (TMG)