julij 13, 2020

Odgovornost za varne vrtce poleti nosijo zaposleni in starši

Vrtci so odprti tudi poleti. Ker takrat večina zaposlenih koristi dopuste, morajo delo v vrtcih temu prilagoditi, na počitnice odhajajo tudi otroci. V celjskih vrtcih se trudijo ob prilagajanju dela čim bolj slediti smernicam NIJZ, velik del odgovornosti pa je tudi na starših.

Celjski Vrtec Tončke Čečeve letos poleti v primerjavi z lani obiskuje kar veliko otrok. Te dni je tam v varstvu okoli 380 od vpisanih 636 otrok. Število se spreminja, saj tudi otroci odhajajo na dopuste. (Foto: Vrtec Tončke Čečejeve)

Poletje je čas dopustov in vpliva tudi na delo vrtcev. Od pojava koronavirusa morajo delo prilagajati priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ravnateljica Vrtca Tončke Čečeve iz Celja Irena Hren ob tem pravi:

Ob tem dodaja:

Prav tako imajo zaposleni smernice, kako ravnati in kje se gibati tudi med dopustom.

Velik del odgovornosti nosijo starši
Otroke, ki tudi v času poletnih počitnic obiskujejo vrtce, poleti razdelijo v drugačne, poletne skupine. Letos bodo v istih skupinah ostali do novega šolskega leta vrtca. Ker pa otroci vmes odhajajo na morje in se v skupine vračajo, vedno ostaja določena mera negotovosti, pravi Hrenova. Zato tudi starše poziva, naj v vrtec pripeljejo le zdrave otroke, spremlja naj jih zdrava oseba. Če so bili v državah, ki so na rdečem seznamu, pa naj spoštujejo odločbo o karanteni. Ob tem pa Hrenova opozarja:

Prav zato, ker se spreminja število otrok, ker ti zapuščajo skupine in se vanje vračajo, so po besedah Hrenove pristojno ministrstvo in NIJZ prosili za bolj točna navodila, kako organizirati delo v vrtcih poleti.

Tako imajo po besedah Hrenove še vedno le priporočila, podobna tistim, ki so veljala ob ponovnem odprtju vrtca. Ob njih pa navodilo, naj se priporočil držijo, če se jih lahko, in jih prilagajajo trenutni situaciji. Ob tem je Hrenova kritična:

Tako na podlagi priporočil poenotene protokole sprejemajo vsi trije celjski vrtci. (TMG)