december 28, 2021

Odslej tudi sledilnik za osebne zdravnike

Ekipa prostovoljcev, ki je ob pojavu novega koronavirusa zasnovala Sledilnik za covid-19, je zdaj pripravila še sledilnik za iskanje osebnih zdravnikov.

S portalom želijo ljudem pomagati, da lažje najdejo osebnega zdravnika. (Foto: zajem zaslona)

Znanstveno društvo Sledilnik je zasnovalo spletni portal zdravniki.sledilnik.org. Na enem mestu so za uporabnike tam zbrali podatke o dostopnih osebnih zdravnikih v njihovi bližini. Marko Brumen razlaga:

Podatke bodo osveževali vsakih deset dni. Upajo, da bodo svoje podatke na portalu posodabljali tudi zdravniki sami. So pa na portalu tudi razloženi podatki o delovanju primarnega zdravstva, med drugim način, kako se izračunajo glavarinski količniki  torej število pacientov, ki jih lahko prevzame določeni zdravnik.

Da bi bilo iskanje osebnega zdravnika lažje
Kot še pravi Brumen, so se za zasnovanje portala odločili, ker je v Sloveniji preveč ljudi brez osebnega zdravnika. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije okoli 130.000 Slovencev nima izbranega osebnega zdravnika. Pri tem Brumen poudarja:

Brumen dodaja še:

Po podatkih sledilnika v Šentjurju nove paciente sprejema pet zdravnikov, v Šmarju pri Jelšah šest, v Žalcu trije v Rogaški Slatini en, prav tako v Celju, Laškem, Vojniku in Slovenskih Konjicah. (TMG)