maj 15, 2020

PETEK in koronavirus v naših krajih

Sredina maja je in vlada je pozno sinoči preklicala epidemijo, ki je bila razglašena 12. marca. Kljub temu določeni ukrepi ostajajo, se pa rahljajo. Od danes lahko na primer tako znova obiščete znamenito Po med krošnjami na Rogli, prav tako je vrata odpirla konjiška Žička kartuzija.

Virus je še vedno med nami, a na srečo ga dobro obvladujemo. (Foto: Pixabay)

ZREČE - Iz štaba Civilne zaščite so sporočili: "Občinski štab CZ je zagotovil material za izdelavo zaščitnih mask. Šest zaposlenih v vrtcu je začelo s šivanjem mask že v aprilu in nadaljevalo še v maju. V tem času so opravile skoraj 600 ur. Sešile so 1600 pralno zaščitnih mask za potrebe štaba CZ in še dodatno 300 pralno zaščitnih mask za potrebe zaposlenih v vrtcu Zreče, za kar so sami zagotovili material. Štiri zaposlene v CŠOD Gorenje pa so v tem času sešile za potrebe štaba CZ 200 pralno zaščitnih mask in za ostale potrebe CŠOD v Sloveniji še dodatno 600 pralno zaščitnih mask."

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, ki dopušča zbiranja do 50 ljudi, če je mogoče zagotoviti minimalni stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri organiziranem zbiranju ljudi, kot so na primer javne prireditve, mora organizator zagotoviti ukrepe NIJZ in tudi poskrbeti, da bodo ljudje te ukrepe spoštovali. Odlok začne veljati v ponedeljek, 18. maja.

ZREČE - Nekateri otroci in šolarji bodo v ponedeljek ponovno odšli v vrtce in šole. Iz zreške občine so sporočili nekaj številk. V zreški vrtec bodo starši poslali 64 otrok, kar je le dobrih 21 odstotkov vseh vpisanih otrok. Največ jih bo v enoti v Zrečah, le 9 pa jih potrebuje varstvo v enoti Gorenje. V šolah bodo razredi praktično polni. V prvih razredih bo v osnovni šoli Zreče 50 učencev, v drugih 40 in v tretjih 49. V podružnicah Gorenje in Stranice bo 11 oz. 19 otrok.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Šmarska knjižnica je v korona času svoje dejavnosti preusmerila na splet. Nocoj ob 20. uri pripravlja nekaj za najmlajše - pravljico Najprisrčnejši velikan. Spremljate jo lahko TUKAJ

SLOVENSKA BISTRICA - Z današnjim dnem je prenehala delovati 24-urna dežurna pisarna, ki je delovala v okviru občinskega štaba Civilne zaščite. Sporočajo, da je za informacije v času uradnih ur občine še vedno na voljo telefonska številka (02) 843 28 55.

SLOVENIJA - Epidemiološka situacija se v Sloveniji umirja. Vlada je že preklicala epidemijo koronavirusa, odlok bo veljal od 31. maja. Še vedno pa ostajajo določeni ukrepi, ki jih bomo morali upoštevati še kar nekaj časa. Kakšni, preverite TUKAJ.

KOZJE - Iz občine sporočajo, da s ponedeljkom delo občinske uprave prilagajo aktualnim razmeram. "Še zmeraj pa pri tem upoštevamo pravila za minimaliziranje možnosti prenosov okužbe ter omejevanju rizičnih stikov," sporočajo. Strankam priporočajo, da za urejanje zadev prioritetno še vedno uporabijo elektronsko pošto, nujne osebne obiske pa je treba predhodno dogovoriti na telefonski številki 03 800 14 00. Ostala navidila najdete TUKAJ

SLOVENIJA - V zadnjem dnevu so v Sloveniji odkrili 1 novo okužbo s covid-19, novih smrtnih žrtev virus ni zahteval. Še nekaj številk je Vlada povzela v spodnji grafiki. 

CELJE - Iz občine sporočajo, da bo avtobus Celebus znova začel voziti v ponedeljek. Do konca maja bo prevoz brezplačen. Junija bo obtem začel voziti tudi ob sobotah. Ob vožnji pozivajo k spoštovanju vseh ukrepov za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.  

SLOVENIJA - Vlada je spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena. Je pa ta še nujna za državljane tretjih držav, z izjemo nekaterih skupin, kot so diplomati in delavci v tovornem prometu.

SLOVENIJA - Vlada je pozno sinoči preklicala epidemijo koronavirusa, ki je bila razglašena 12. marca. Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen včeraj, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja. Nacionalni inštitut za javno zdravje je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Ker pa nevarnost širjenja še ostaja, bodo tudi v prihodnje veljali nekateri ukrepi, pravijo na ministrstvu za zdravje. je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona s konca maja na konec junija. Delovna skupina pa se bo danes sicer lotila priprave vsebine za tretji protikoronski zakon, ki naj bi med drugim zagotovil dodatno pomoč najbolj prizadetim gospodarskim sektorjem in vzpostavil shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, še piše STA.

CELJE - Iz Društva svetovalcev za latacijo in dojenje sporočajo, da bodo zaradi trenutnih razmer namesto srečanj Skupine za podporo dojenja v Celju odslej na voljo individualna svetovanja. "Svoj termin si lahko zagotovite že v ponedeljek, 18. maja, v dopoldanskem času. Doječe mamice in nosečnice, vabljene, da se v primeru težav in skrbi glede dojenja, naročite na BREZPLAČNO individualno svetovanje, kjer bo z vami predsednica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, mednarodno pooblaščena svetovalka za laktacijo IBCLC Cvetka Skale. Za rezervacijo termina pokličite na 051 222 966, telefonsko številko Socia večgeneracijskega centra Celje, kjer bodo individualna srečanja potekala. Za zaščitne ukrepe bo poskrbljeno," sporočajo.

SLOVENSKE KONJICE - Vrata ponovno odpirata Žička Kartuzija in TIC Slovenske Konjice. Vodenih ogledov še ne bo, individualni ogledi bodo potekali skladno s priporočili pristojnih. Maja bo Žička kartuzija sicer odprta med vikendi, od petka do nedelje, od 10. do 18. ure. TIC pa bo maja odprt od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure.

ZREČE – Od danes lahko znova obiščete Pot med krošnjami Pohorje na Rogli. Seveda pa bo treba upoštevati pravila v boju proti širjenju novega koronavirusa. Direktor Poti med krošnjami Pohorje Jurij Gulič razlaga:

PTUJ - Predsednik republike Borut Pahor se bo na Ptuju srečal s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Med drugim bosta spregovorila o spopadanju obeh držav z epidemijo novega koronavirusa ter pomenu usklajenega delovanja pri odpravi omejevalnih ukrepov.