maj 22, 2020

PETEK in koronavirus v naših krajih

Zdravstveni delavci lahko od danes spet gredo v tujino. V Celju so spet odprta otroška in športna igrišča. Vlada pa je podaljšala ukrepe o začasni omejitvi zbiranja. Kako petkovo dogajanje zaznamuje koronavirus, spremljamo v tej novici.

Ukrepi se še vedno sproščajo, da določeni ostajajo, tudi tisti o začasni omejitvi zbiranja. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Učencem prvih treh razdredov se bodo v ponedeljek v šoli pridružili tudi devetošolci. Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal analizo prvega tedna zagona vrtcev in šol, ki jo bo podal direktor zavoda za šolstvo. Glede na ugodno epidemiološko oceno pa je Kacin nakazal možnost, da bi se v šolo vrnili tudi drugi učenci.

SLOVENIJA – Vlada je ta teden v državni zbor poslala predlog tretjega protikoronskega paketa. Kolegij predsednika državnega zbora je odločil, da bo obravnava tretjega svežnja zakonov od ponedeljka do srede, in sicer po nujnem postopku. V četrtek naj bi njihovo vsebino obravnavala pristojna delovna telesa, izredna seja zbora pa bo predvidoma v petek. Glavna ukrepa svežnja, vrednega milijardo evrov, sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in izdaja turističnih bonov. Ker se dosedanji ukrepi iztečejo z 31. majem, je pomembno, da bi nov zakonski sveženj začel veljati s 1. junijem.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v naši državi opravljenih 882 testiranj na okužbo s covid-19, nove okužbe nismo zabeležili. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 21 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na intenzivni negi. Skupaj je bilo doslej v Sloveniji potrjenih 1468 okužb z novim koronavirusom.



CELJE
– Novi koronavirus jo je letos zagodel tudi marsikaterim napovedanim dogodkom in prireditvam. Iz Zavoda Celeia Celje so sporočili, da bodo vseeno lahko pripravili prilagojen program poletnega dogajanja v manjšem obsegu. Končno odločitev glede Poletja v Celju – knežjem mestu bodo sprejeli, ko bodo dobili jasna navodila pristojnih institucij. Želijo si, da bodo prilagojeno poletno dogajanje v Celju lahko začeli s Poletno muzejsko nočjo 20. junija.


CELJE - 
V Celju so spet odprta otroška in športna igrišča. "Ne glede na spodbudno umirjanje nevarnost širjenja koronavirusa še vedno obstaja, zato je treba dosledno upoštevati fizično razdaljo ter higieno rok in kašlja. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala. Za splošne informacije o bolezni COVID-19 lahko vsi državljani pokličejo v klicni center za informacije o koronavirusu - 080 14 04," ob tem opozarjajo na občini.

SLOVENIJA - Vlada je na sinočnji seji podaljšala ukrepe iz odloka o začasni omejitvi zbiranja. Še naprej pa velja, da se pod določenimi pogoji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. O podaljšanju ukrepov bodo obvestili tudi državni zbor, so zapisali na notranjem ministrstvu.
Sicer se je vlada ob odločitvi seznanila z oceno strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje. Strokovno utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni, kot ji je to naložilo ustavno sodišče. Nadzor nad izvajanjem tega odloka je v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije, še poroča STA.

SLOVENIJA - Simon Zajc, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, pričakuje, da bi lahko turistične bone začeli uporabljati konec junija. Kot smo poročali, je vlada predlog tretjega protikoronskega paketa že poslala v državni zbor, poslanci pa bodo o njem odločali prihodnji teden.

CELJE - Danes svoja vrata odpirata tudi Drevesna hiša v Mestnem gozdu in Spominska hiša Alme Karlin v Pečovniku. "Almina hiša bo odprta ob petkih in sobotah od 10. do 17. ure. Drevesna hiša pa v sredo in petek od 17. do 19. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 14. do 19. ure. Obe hiški sta v primeru dežja in slabega vremena zaprti," so ob tem zapisali na Zavodu Celeia Celje. Čeprav so ukrepi že nekoliko sproščeni, pa še vedno prepovedujejo odprtje nekaterih objektov. Tako zaprte ostajajo dvorane Celjskega doma ter Galerija Račka. Odprti pa so že TIC na Glavnem trgu, Center sodobnih umetnosti, Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon Celje.

 

ŠMARJE PRI JELŠAH - Knjižnica Šmarje pri Jelšah nadaljuje niz spletnih dogodkov. V času epidemije je namreč svoje delovanje - razne dogodke, predavanja in aktivnosti univerze za tretje življenjsko obdobje - preselila na svoja družbena omrežja. To dopoldne pripravlja jogo za hrbtenico. Zvečer pa bodo najmlajši lahko prisluhnili pravljici Stonoga Berta. 

SLOVENIJA – Zdravstveni delavci lahko od danes spet gredo v tujino. Vlada namreč preklicuje odredbo, ki jo je ministrstvo sprejelo 12. marca. Ta je zdravstvenim delavcem in zdravstvenim sodelavcem med drugim omejevala gibanje na okuženih ali neposredno ogroženih območjih z novim koronavirusom. Prav tako bodo lahko ponovno koristili letni dopust, stavkali in se udeležili usposabljanj in izobraževanj v tujini.