marec 5, 2020

Pojav koronavirusa v Sloveniji: Upoštevajte navodila!

V Sloveniji so sinoči potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom. Okuženi, okoli 60-letni moški, se zdravi na ljubljanski infekcijski kliniki. Ministrstvo za zdravje je sicer po vsej državi vzpostavilo 16 točk za odvzem brisa za testiranje na koronavirus, nekaj jih je tudi v naših krajih.

Tri vstopne točke od 16, na katerih je mogoče testiranje na koronavirus, so tudi v Celju, Mariboru in Velenju. (Fotografija je simbolična.)

Ključno je omejiti širjenje
Po doslej znanih informacijah je okoli 60-letni moški pripotoval iz Maroka do Italije z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Kdaj je prispel v Slovenijo, ni znano, naj bi pa bil bolan že nekaj dni, po obisku pri osebnem zdravniku so ga testirali na koronavirus, test je pokazal okužbo. Bolnika trenutno obravnavajo na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra, v sobi, ki je bila predvidena za sprejem prvih bolnikov. Strokovnjaki še preverjajo, s koliko ljudmi je bil v stiku. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je sinoči dejala:

Odvzem brisov tudi v Celju, Velenju in Mariboru
Ob včerajšnjem odkritju prve okužbe s koronavirusom so zdravstveni strokovnjaki ravnali po navodilih in določenem protokolu. Kot je znano, je ministrstvo za zdravje po vsej državi vzpostavilo 16 točk za odvzem brisa za testiranje na koronavirus. Med njimi so Splošna bolnišnica Celje ter zdravstvena domova Velenje in Maribor. Pri okužbi s koronavirusom se je treba predvsem izogibati stikov z ostalimi ljudmi. Kdor sumi, da bi lahko bil okužen, ker ima simptome in je bil na okuženih območjih ali v stiku z okuženimi osebami, mora tako najprej po telefonu poklicati svojega osebnega zdravnika ali pa urgentno službo. Tam ocenijo, ali bodo opravili testiranje in kje, ter dajo vsa nadaljnja navodila. Posebne telefonske številke, na katere lahko pokličete, če sumite, da ste okuženi s koronavirusom, imajo tudi nekateri drugi zdravstveni domovi. Vse aktualne uradne informacije in pozive v povezavi s koronavirusom najdete sicer na TEJ POVEZAVI.(NS)