maj 18, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

V šole se vračajo nekateri učenci in dijaki, otroci v vrtce. Spet so odprte vse trgovine. Vzpostavljen je Celebus. Vlada medtem pretresa osnutek tretjega protikoronskega zakona. Dogajanje, ki zaznamuje današnji ponedeljek, spremljamo tudi v tej novici.

Kljub rahljanju ukrepov moramo še naprej upoštevati varnostno razdaljo, nositi maske in si razkuževati oz. umivatiroke. (Foto: Pixabay)

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se, po več kot dvomesečnem premoru zaradi epidemije koronavirusa, znova zbrali na skupnem treningu. Čeprav so bili sprva načrtovani le brezkontaktni treningi, pa se bodo, po predčasni sprostitvi vladnih ukrepov, pripravile kombinacije treningov z žogo, ki bodo omogočale več raznolikosti. Celjani bodo predvidoma trenirali do konca meseca junija, nato odšli na počitnice, z 20. julijem pa začeli priprave na sezono 2020/2021, so sporočili iz kluba.

 Celjski rokometaši preventivne ukrepe upoštevajo tudi na treningu. (Foto: RK Celje) 

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Šmarju pri Jelšah se lahko konec meseca udeležite brezplačnega virtualnega Teka po šmarskih bregih. Odtecete ali prehodite lahko 5 ali 10 kilometrsko razdaljo na poljubni lokaciji ali pa kar obe, vendar vsako s posamičnim startom. Prijavite se lahko preko STRAVA kluba TEK PO ŠMARSKIH BREGIH. Kako, preveri TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji včeraj niso potrdili nobene okužbe s covidom-19, prav tako za to boleznijo ni umrl noben bolnik, je sporočila vlada. V bolnišnicah so v nedeljo zdravili 25 bolnikov za novim koronavirusom, od tega pet na intenzivni negi, enega so odpustili v domačo oskrbo. V Sloveniji so doslej opravili 69.842 testov. Med 1466 pozitivnimi je 647 moških in 819 žensk. Doslej so umrli 104 ljudje.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Knjižnici Šmarje pri Jelšah tudi danes in v prihodnjih dneh vabijo, da se z njihovimi knjižničarkami, predavatelji in gosti družite na spletu. Danes bo Ponedeljkovo srečanje z dr. Karlom Gržanom. O tem, kako je vse v naravi in družbi usmerjeno k harmoniji in o tem, kako nujno je sodelovati in ne tekmovati se bosta pogovarjala dr. Karel Gržan in Andrej Detela, raziskovalec na področju teoretične fizike, izumitelj več elektromotorjev in dobitnik številnih zlatih medalj na svetovnih razstavah inovacij, filozof, pisatelj in pesnik. Kaj sledi v nadaljevanju tedna, izveste na družbenih omrežjih, kjer delijo povezave do e-knjig in drugih e-virov, gledaliških predstav, koncertov, filmov in druge nasvete za kakovostno preživljanje časa doma.

SLOVENIJA - Mednarodni muzejski dan je, ki ga bodo muzeji zaradi trenutne situacije obeležili virtualno. Letošnji bo v znamenju teme Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Tina Fortič Jakopič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije pravi, da muzeji obravnavajo zapletena družbena vprašanja, ki morajo biti razumljiva in dostopna čim več ljudem. Poudarja, da na to pogosto vplivajo finančne zmožnosti muzejev, v luči nedavne ustavitve javnega življenja pa izpostavlja pomen muzejske dejavnosti, ki se je preselila na splet:

  

CELJE, SLOVENSKA BISTRICA - Danes vrata ponovno med drugim odpirajo osnovne šole, a le za učence prve triade ter srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit. Šolniki so imeli v minulih tednih precej pomislekov glede pravil, ki bodo veljala za preprečitev širjenja covid-19. Mi smo preverili, kaj na to pravijo v Celju in Slovenski Bistrici. Več pa TUKAJ.

CELJE - V luči rahljanja ukrepov se z današnjim dnem odpirajo vse trgovine in lokali v CityCentru Celje.

ŠENTJUR - V Knjižnici Šentjur lahko še danes brez zamudnine vrnete gradivo, ki ste si ga izposodili pred zaprtjem knjižnice.

KOZJE - Občina Kozje spet odpira vrata. Ob ponedeljkih, torkih in četrtkih, bo poslovni čas od 8. do 15. ure, ob sredah od 8. do 16. ure, ob petkih pa od 8. do 14. ure. Še zmeraj pa morajo stranke upoštevati pravila za zmanjšanje možnosti prenosov okužbe. Strankam priporočajo, naj za urejanje zadev uporabijo elektronsko pošto, za nujne osebne obiske pa naj se predhodno dogovorijo po telefonu. V občinsko stavbo lahko vstopajo le zdrave osebe. Pred vstopom je za vse obiskovalce obvezna uporaba zaščitne maske. Prav tako je treba vstopati posamično na razdalji najmanj 1,5 m in si ob tem razkužiti roke.

CELJE - Od danes bo po voznem redu, razen ob sobotah, spet vozil Celebus. Prevoz bo od konca maja brezplačen. Na avtobusih pa seveda veljajo določeni ukrepi. "Vstop in izstop bo samo pri zadnjih vratih avtobusa, kjer bo tudi nameščeno razkužilo. Obvezna bo uporaba zaščitne maske, upoštevati bo potrebno varnostno razdaljo. Zaradi fizične pregrade, ki bo nameščena v prvi vrsti sedežev, dostop do voznika ne bo mogoč," sporočajo s celjske občine.
Ob tem pravijoše, da se bo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšala za toliko dni, kolikor jih imetniki zaradi epidemije niso mogli koristiti. Veljavnost bo podaljšana avtomatsko.

SLOVENIJA - Socialni partnerji in vlada bodo danes pretresali osnutek tretjega protikoronskega zakona. Njegov nosilni ukrep je shema skrajšanega delovnega časa, težka do milijarde evrov. Subvencionirano naj bi bilo delo, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, in sicer od 1. junija do najdlje 30. novembra. Osnutek predvideva tudi bone za spodbujanje potrošnje v turizmu, ki bi jih država v višini 200 evrov izplačala redno zaposlenim in samozaposlenim. Boni naj bi bili veljavni do 31. decembra letos ali do 28. februarja prihodnje leto. Ukrep naj bi bil težak do 200 milijonov evrov.

SLOVENIJA - Danes začne veljati odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, ki dopušča zbiranja do 50 ljudi, če je mogoče zagotoviti minimalni stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri organiziranem zbiranju ljudi, kot so na primer javne prireditve, mora organizator zagotoviti ukrepe NIJZ in tudi poskrbeti, da bodo ljudje te ukrepe spoštovali.

SLOVENIJA - Vlada nadaljuje sproščanje ukrepov. Od danes so lahko spet odprte vse trgovine, tudi v nakupovalnih središčih. Prav tako so v trgovinah odpravljene časovne omejitve za ranljive skupine - nosečnice, invalide in starejše. Od danes bodo lahko tudi gostinci svojim gostom postregli v notranjih prostorih, delovati lahko začnejo kuhinje. Prav tako spet delujejo šole vožnje. Povsod veljajo določeni zaščitni ukrepi.