maj 1, 2020

PRAZNIČNI VIKEND in koronavirus v naših krajih

Podaljšan konec tedna zaznamuje koronavirus. Čeprav je manj omejitev kot v minulih tednih, pa je še vedno treba spoštovati več pravil. Medtem je dobra novica, da v zadnjem dnevu v Sloveniji niso odkrili nobene nove okužbe. Dogajanje spremljamo v etru Štajerskega vala in na tej novici.

Prazniki so v senci koronavirusa. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 500 testiranj, novih okužb niso potrdili. Število okuženih tako ostaja 1439. Včeraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih: 59 oseb, med njimi 21 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 2 osebi, doslej 96 ljudi. Včeraj sta zaradi koronavirusa umrli dve osebi.

 

ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENIJA - Svetovni dan svobode medijev je. Osrednji poudarek letošnjega je novinarstvo brez strahu in uslug. V slovenskih medijih vlada negotovost. Čeprav se je prav v epidemiji pokazal izjemen pomen medijskega obveščanja, interventni ukrepi vlade ne prinašajo posebnih pomoči medijem, ki jih pesti upad prihodkov. O tem smo pisali TUKAJ. O težavah medijev in novinarjev v času koronavirusa pa tudi v današnjem nedeljskem radijskem srečanju, po 10. uri. Gostja je predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. Pogovor najdete TUKAJ.

Na današnji dan so se spomnili tudi v Občini Šmarje pri Jelšah. "Hvala vsem novinarjem, ki ste se posebej v zadnjem mesecu in pol neustrašno odzivali na informacije iz naše občine in kljub močno spremenjenim razmeram nemoteno opravljali svoje delo – javnost ste obveščali in ji prenašali preverjene in objektivne informacije, predstavljali naše junake boja proti koronavirusu, izobraževali, tolažili, spodbujali občane ...," so zapisali. Še več lahko preberete TUKAJ.

 

SLOVENIJA - Teden, ki se poslavlja, in teden, ki je pred nami, prinašata sproščanje ukrepov. Odpravljena je omejitev gibanja na občine, vrata lahko od jutri odprejo tudi terase lokalov, pa frizerski in kozmetični saloni. Kljub rahljanju ukrepov previdnost ni odveč. TUKAJ so zbrana priporočila ob sproščanju ukrepov.

 

SLOVENIJA - S ponedeljkom vrata znova odpirajo tudi katoliške cerkve po državi, Slovenska škofovska konferenca je ob tem pripravila navodila za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja. Nujno je upoštevanje higienskih ukrepov in razdalje, starejšim in kroničnim bolnikom pa za zdaj obisk cerkva še odsvetujejo. Kako pa je s krsti, obhajili in birmami? Vse podrobnosti izveste TUKAJ.

 

SOBOTA:

 

ZREČE - Med petimi novimi okužbami, ki so jih potrdili na 1. maj, je ena iz občine Zreče. Tam so doslej tako skupaj potrdili 3 primere.

SLOVENIJA - 
Na spletni strani Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je videti, da so odvzeli vse vzorce v
 nacionalni raziskavi o razširjenosti koronavirusa. Vzorce so odvzeli vsem 1368 osebam, ki so se odzvale vabilu. Končne rezultate, ki bodo povedali, kolikšen deleš populacije je okužbo prebolel, je pričakovati po prvomajskih praznikih. Znano pa je, da so doslej dokazali eno novo okužbo, pri eni v raziskavi sodelujoči osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem.

 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 720 testiranj, pozitivnih je bilo 5 oseb. Skupaj je tako potrjeno okuženih 1439 ljudi. Včeraj se je v bolnišnicah zdravilo 60 ljudi, med njimi 21 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika. Včeraj je zaradi koronavirusa umrla ena oseba, skupaj 94 ljudi.

 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 6 pacientov, od tega 2 osebi v enoti intenzivne terapije.

 

DOBRNA - V Termah Dobrna naj bi med temi prazniki prve goste sprejel butični hotel v eni od obnovljenih stavb, prav tako naj bi se tak čas zaključila obnova vile Higiea. Letos naj bi butičnemu hotelu v nekdanjih garažah dodali 6 nadstandardnih apartmajev. Gre za del petletnega sklopa naložb, po katerem zanje vsako leto predvidevajo okoli dva milijona evrov. Zaradi koronavirusa pa se je potek vseh naložb v termah zamaknil. Sicer dela kljub zaprtju potekajo. Direktor Leon Tomašić pravi, da za zdaj turističnim ponudnikom pomaga država. Skrbi pa ga, kako bo, ko bo preklicala epidemijo:

Ob tem pa pričakuje, da s koncem epidemije ne bo tudi konec vseh omejitev:

Tomašić sicer upa, da bodo vrata lahko odprli junija.

SLOVENIJA - Mladi se soočajo z negotovimi, prekarnimi oblikami dela. Marsikdaj se te prekrivajo z nestabilnim stanovanjskim položajem. Prav plačevanje najemnine ali bivanja v študentskem domu je glavni povod za študentsko delo. Mladi, ki so brezposelni, pa menijo, da jih zavod za zaposlovanje pogosto spregleda. Ob prazniku dela sindikat Mladi plus s svojo raziskavo opozarja na negotov položaj mladih, ki ga koronavirus dela še bolj negotovega. Kaj so ugotovili s svojo raziskavo, pa TUKAJ.

 

ROGATEC - "Glede na sproščanje omejitvenih ukrepov in ponovno možnost gibanja izven občin, je možna tudi ponovna uporaba pohodnih poti na Donačko goro, pod pogoji, da pohod izvajate individualno, oziroma skupinsko, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb ter pri tem spoštujete tudi vse zaščitne ukrepe in priporočila NIJZ," sporočajo na Občini Rogatec.

 

CELJSKO - Na Celjskem se je število brezposelnih v zadnjem mesecu povečalo za približno 1000, pravijo v celjski enoti zavoda za zaposlovanje. Kaj pa svetujejo vsem, ki izgubijo službo? Podrobnosti so zbrane TUKAJ.

 

SLOVENIJA - Ob včerajšenj mednarodnem prazniku dela je v Sloveniji dela prost dan tudi današnji 2. maj. Predsednica svobodnih sindikatov Lidija Jerkič ob prazniku dela pravi, da je bilo doseženo veliko, a smo s stanjem težko zadovoljni. Poudarja, da številne oblike dela delavcem ne zagotavljajo varnosti. Predsednik republike Borut Pahor pa je ob prazniku dejal, da največje breme reševanje krize po koronavirusu ne sme pasti na ramena najšibkejših. Premier Janez Janša je medtem v izjavi ob prazniku zatrdil, da vlada dela vse, da bodo posledice krize čim manjše.

 

CELJE - Znova se odpira letno sankališče Bobkart na Celjski koči. "Adrenalinsko vožnjo z BobKartom si bodo obiskovalci lahko privoščili 2. in 3. maja od 10.30 do 17. ure. Upravljavci bodo vozičke Bobkarta sproti razkuževali, vse obiskovalce pa prosimo, naj upoštevajo njihova navodila. Prosimo jih tudi, naj upoštevajo vsem že dobro znane ukrepe in priporočila, ki veljajo zaradi epidemije," sporočajo iz Celjske koče.

PETEK:

Naš radio, Štajerski val, je na 1. maj proslavil 67. rojstni dan. Zaradi epidemije in težkih časov praznovanje ni bilo takšno, kot minula leta, a na torto vseeno nismo pozabili. Kaj ob tokratnem radijskem rojstnem dnevu sporoča programska direktorica Greta Kokot Rajkovič, prisluhnite TUKAJ.



OBSOTELJE IN KOZJANSKO - 
V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, ki pokriva šest občin Obsotelja in Kozjanskega, bodo prihodnji teden znova začele delovati ambulante splošne medicine. Sprejemali bodo samo tiste paciente, ki se bodo naročili po telefonu. Podrobnosti TUKAJ

 

LJUBLJANA - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v počastitev praznika dela nagovoril državljane. Poudaril je velik pomen države in socialnega dialoga ter izpostavil, da največje breme reševanje krize po koronavirusu ne sme pasti na ramena najšibkejših. Poslanici predsednika Pahorja lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Ob prazniku dela se je predsedniku republike z nagovorom pridružila Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Doseženo je bilo veliko, a smo s stanjem težko zadovoljni, je poudarila. 130 let delavskega boja tako po njenih besedah predstavlja osnovo za vse, kar nas še čaka.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 6 pacientov, od tega 2 osebi v enoti intenzivne terapije.

 

SLOVENIJA - Na 1. maj je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Prav tako je začela veljati novela interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem. Z njo se skupni obseg pomoči povečuje na 3,1 milijarde evrov, dobremu milijonu upravičencev pa dodaja še 190.000 novih.

 

POLJČANE - Godbeniki iz KUD Janko Živko Poljčane so zaigrali pred Domom dr. Jožeta Potrča Poljčane in tako stanovalcem polepšali 1. maj.

 

 

ROGATEC - Občina Rogatec obvešča, da bo s 4. majem občinska uprava ponovno poslovala v upravnih prostorih na naslovu Pot k ribniku 4. Poslovanje občinske uprave bo tudi do nadaljnjega praviloma potekalo preko telefona ali elektronske pošte. Vstop v občinske prostore bo možen le po predhodnem telefonskem dogovoru z občinskim uslužbencem, ki bo strankam omogočil vstop. Stranke prosijo, da dosledno upoštevajo zaščitne ukrepe med katere sodi predvsem razkuževanje rok pri vhodu v stavbo, upoštevanje varne razdalje ter uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v notranjosti prostorov.

SLOVENIJA
- Po podatkih vlade je bilo v zadnjem dnevu potrjenih 5 novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta dva bolnika, skupaj 93.

CELJEStari grad Celje bo med prvomajskimi prazniki znova odprt za obiskovalce. »Odprte bodo samo zunanje grajske površine, na katerih bo lahko naenkrat največ sto obiskovalcev, ki pa bodo zaradi epidemije morali upoštevati že dobro znane ukrepe in priporočila,« sporočajo iz celjske občine. Grad lahko obiščete od petka, 1. maja, do nedelje, 3. maja, med 10. in 13. uro ter 15. in 19. uro.

MOZIRJE – Danes ob 9. uri svoja vrata znova odpira Mozirski gaj. A ob obisku pozivajo k spoštovanju vseh pravil in ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

SLOVENIJA – Kljub epidemiji 1. maj ne bo povsem brez prvomajskih budnic. Številne godbe na pihala jih bodo pripravile, a nekoliko prilagojeno. Marsikje bodo na pomoč priskočili gasilci, ki bodo iz avtomobilov po zvočnikih glasno predvajali posnete koračnice. Nekaj podrobnosti TUKAJ.

SLOVENIJA – Pred nami sta praznična dneva, 1. in 2. maj, praznik dela, ki pa ga bo zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ob tem sporočajo: »Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se prilagajamo razmeram in praznik dela praznujemo nekoliko drugače; Letos ne organiziramo nobene prireditve in ljudi ne pozivamo na kakršnokoli zbiranje. Letos ostajamo doma, še vedno pa – praznujemo! Ker letos prireditve in zbiranja niso možna, pozivamo vse državljanke in državljane, da prvega maja na balkone ali okna obesijo nekaj rdečega (zastavo, cvetje, rože, doma izdelan nagelj, majico ali kos blaga), kot simbol delavskega boja in da na tak način, čeprav na daljavo, praznik dela praznujemo skupaj.« Predstavnik sindikata Boštjan Medik je med usmeritvami in željami za prihodnost za naš radio izpostavil:

Medik je ob tem izpostavil pomen praznika, ki ga praznujemo že 130 let, tudi v e-brošuri, najdete jo TUKAJ.