april 24, 2020

Pred domovi za starejše bodo popoldne protesti

Pred večino domov za starejše bo to popoldne protest zaposlenih. Z njim želijo opozoriti na neodgovoren in nesprejemljiv odnos države do domov. Se bodo pridružili tudi v šmarskem domu upokojencev, ki je eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom?

Ko virus vdre v dom za starejše, ga je težko ustaviti. Eno največjih žarišč okužbe je v šmarskem domu, zelo hudo pa je tudi v Metliki in Ljutomeru. (Foto: Štajerski val)

Prepuščeni sami sebi
Protest zaposlenih v domovih za starejše organizira Skupnost socialnih zavodov Slovenije. »Šest tednov od razglasitve epidemije v Sloveniji Ministrstvo za zdravje še vedno ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja virusa Sars-CoV-2 v domovih za starejše,« so zapisali v sredinem obvestilu za javnost in med drugim dodali: »Domovi za starejše, ki so epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, so pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2 ostali prepuščeni sami sebi.«

Pred Domom dr. Jožeta Potrča ob pol dveh
Današnji shod bo istočasno, ob 13.30 uri, pred večino domov v Sloveniji. »Protest bo kot odgovor na neodgovorno in za nas povsem nesprejemljivo politiko in odnos države do naših stanovalcev, zaposlenih in domov kot socialnovarstvenih zavodov. Pripravili bomo peticijo – zahteve, ki jih bomo ob tem tudi predstavili,« nam je sporočila direktorica Doma dr. Jožeta Potrča, ki ima enoti v Poljčanah in Slovenski Bistrici, Iva Soršak. Pravi, da so na shod povabili tudi oba župana, člane društev, predstavnike Civilne zaščite in njihove prostovoljce.

V Šmarju do včeraj peticije še niso videli
Preverili smo, ali se bodo današnjega dogodka udeležili tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer se že več kot mesec dni z vsemi močmi borijo z novim koronavirusom. Direktorica Gordana Drimel nam je včeraj povedala:

Drimlova ob tem kot največje izzive države izpostavlja:



Spomnimo, v šmarskem domu upokojencev so prvi primer okužbe s covid-19 zabeležili 18. marca, po včerajšnjih podatkih je doslej okužba v domu, kjer je okoli 200 oskrbovancev, razširila na 175 oseb, tako stanovalcev kot zaposlenih. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je umrlo 30 ljudi. Ob tem je direktorica Gordana Drimel že prejšnji teden sporočila, da so zaposleni povsem izčrpani in da potrebujejo še več kadrovske pomoči, kot je že imajo. O podrobnostih smo pisali TUKAJ. (SP, AD)