julij 5, 2020

Pred dopustom ne pozabite na zavarovanje

Kljub negotovim časom, ki jih prinaša koronavirus, se bo marsikdo odpravil na dopust, tudi v tujino. Pred potovanjem si zagotovite zadostno zalogo zdravil in ne pozabite na evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kaj pa, če morate k zdravniku?

Pred dopustom ne pozabite naročiti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Če jo že imate, pa preverite njeno veljavnost. (Foto: Štajerski val)

Storitve evropske kartice tudi med koronavirusom enake
Obseg pravic, ki vam pripadajo, če potrebujete zdravniško pomoč, je odvisen od države, kjer dopustujete. Tudi med letošnjo pandemijo koronavirusa se ne spreminja. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam omogoča nujne in tudi nekatere nenujne storitve v džavah članicah Evropske unije in v Švici, na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu.

Na Hrvaškem je potrebno določene storitve doplačati. V Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Črni gori in Avstraliji pa lahko z evropsko kartico koristite le nujne storitve. Sergeja Travner iz celjske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pojasnjuje:

Kaj pa velja v drugih državah sveta?

Nato po prihodu domov uveljavljamo povračilo stroškov. Pri tem se nam povrnejo samo stroški za nujne storitve, pri vračilu denarja pa se upoštevajo cene, ki za te storitve veljajo v Sloveniji.

Evropska kartica ne velja v vseh ambulantah
Ob tem pa Travnerjeva opozarja, da evropske kartice ne morete koristiti kjerkoli. Kateri so najpogostejši razlogi za plačilo zdravstvenih storitev nam je povedala Sergeja Travner:

K zdravniku zato pojdite v ambulanto, ki sodi v javno zdravstveno mrežo, svetuje Travnerjeva. Opozarja, da na Hrvaškem pomoči ne poiščite v turističnih ambulantah, saj za storitve v njih ne morete uveljavljati vračila stroškov.

Pa tudi prevozi obolelih iz tujine niso del obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato je priporočljivo pred potovanjem skleniti dodatno zavarovanje pri kateri od komercialnih zavarovalnic. Letos pa bodite pozorni, da zavarovanje pri zavarovalnici krije tudi zdravljenje v času epidemije oziroma pandemije.

Veljavnost kartice
Sicer pa se Evropska kartica izda praviloma za obdobje enega leta, če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Upokojencem in mladoletnim pa kartica velja pet let. Kartico lahko naročite TUKAJ, nanjo je potrebno počakati do štiri dni. Prejmete jo po pošti. Evropsko kartico pa lahko naročite tudi preko mobilne aplikacije ali v svoji območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. (EŠ, TMG)