april 29, 2020

Bodo v šmarski in celjski čistilni napravi našli koronavirus?

Prisotnost koronavirusa ter širjenje ali umirjanje izbruha lahko povedo tudi odpadne vode, ki se stekajo v čistilne naprave. Strokovnjaki so odvzeli vzorce tudi v Celju in Šmarju pri Jelšah. Rezultate pričakujejo po prvomajskih praznikih.

V šmarski čistilni napravi so vzorce odvzeli, ker je na njenem območju največ okuženih glede na število ljudi, ki ga čistilna naprava pokriva. (Foto: Štajerski val)

V tujini so koronavirus zaznali tudi v odpadnih vodah. Na Nizozemskem so spremljali koncentracijo novega koronavirusa v vzorcih iz sedmih mest in enega od letališč. Februarja so bili vzorci vode negativni, nato pa so virus zaznali skoraj sočasno s potrditvijo prvih primerov okužbe na Nizozemskem, pravijo na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Tako so vzorce v petih čistilnih napravah, med njimi v Celju in Šmarju pri Jelšah, odvzeli tudi njihovi zaposleni. Z nekaterimi napravami sodelujejo že leta in pri njih spremljajo prisotnost različnih virusov, druge so se priključile samoiniciativno. Ljubljansko čistilno napravo so vključili, ker je tam absolutno število okuženih najvišje. Šmarsko pa, ker je na njenem območju največ okuženih glede na število ljudi, ki ga čistilna naprava pokriva, pojasnjuje Katarina Bačnik z inštituta.

Analiza ne nadomesti testiranja
Odpadne vode so za strokovnjake že dolgo ustrezen način spremljanja prisotnosti virusov v določenem okolju. »V povezavi z novim koronavirusom pa so odpadne vode zanimive, ker se pri okuženih lahko virusi sproščajo tudi v blatu in preko kanalizacije zaidejo v čistilne naprave,« pravi Bačnikova. Ob tem pa poudarja:

V času rahljanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa lahko takšne analize zelo pomembno pripomorejo k zaznavanju novih izbruhov bolezni oziroma potrdi, da je širjenje virusa pod nadzorom, če njegova koncentracija v odpadni vodi ne narašča, še dodaja Katarina Bačnik.

Rezultati po prvomajskih praznikih
Rezultate analize vzorcev pričakuje prihodnji teden. O nadaljnjem poteku raziskave pa:

(TMG)