oktober 19, 2020

Ravnatelj GCC: Poučevanje na daljavo ni vrojeno v naš sistem

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje-Center, ob začetku ponovnega šolanja na daljavo razume, od kod takšna odločitev, a pravi, da naš šolski sistem takšnemu načinu poučevanja ni prilagojen. Poudarja pomen odgovornosti, ki je na strani najstnikov, ter pomen socialnih stikov, ki pa jih ekrani ne morejo omogočiti.

Deleja poudarja, da na šolah pogrešajo usmeritve stroke za potek šolanja na daljavo. ()

Dijaki in učenci tretje triade osnovnih šol se od danes, za vsaj dva tedna, spet šolajo na daljavo. Ravnatelj Gimnazije Celje-Center Gregor Deleja pravi, da nad novico o ponovnem šolanju na daljavo niso bili ravno navdušeni ne ravnatelji in učitelji ne dijaki. Scenarij šolskega ministrstva je namreč pred modelom D, ki prinaša šolanje na daljavo vseh, predvidel še model C, kjer bi šolanje potekalo izmenjaje v šoli in na daljavo. A so ta model preskočili. Pri tem pravi:

Motivirati je odgovornost, ki jo zdaj nosijo dijaki
Zato upa, da se bo situacija v tem in naslednjem tednu, ko so jesenske počitnice, umirila do te mere, da se bodo lahko vrnili v učilnice in tako pri šolanju omogočili še en zelo pomemben vidik – interaktivni socialni stik v šoli. Tega pri pouku na daljavo ne morejo zagotoviti, čeprav so na šolanje na domu tudi tehnično bolj pripravljeni kot spomladi. Tako so potrebno opremo pomagali priskrbeti tudi dijakom, ki je nimajo, pravi Deleja. A poudarja, da je več težav pri drugačnem načinu poučevanja, kot je poučevanje na daljavo, pri vsebini:

Kaj pa po njegovem je ključna razlika med poučevanjem na daljavo in v učilnici? Gregor Deleja izpostavlja odgovornost, ki se s tem prevali tudi ali zlasti na dijake:

Dijaki ukrepe v veliki meri upoštevajo
Medtem pa odgovornost dijaki zelo dobro kažejo pri upoštevanju ukrepov, ki veljajo za zamejitev širjenja koronavirusa, opaža Deleja:

Je pa čas koroanvirusa šolam prinesel tudi nepredvidene stroške, ki jih v izvornih finančnih načrtih niso mogli napovedati. Deleja pravi, da lahko pri tem šole z več dijaki morda lažje prerazporejajo sredstva, a morajo biti vseeno iznajdljivi, da so zaloge razkužil in mask vedno polne. Polega tega pa morajo vseskozi spremljati trg, kjer cene močno nihajo takorekoč iz dneva v dan. (TMG)

POVEZAN ČLANEK:

V ŠMARJU DOBRO PRIPRAVLJENI NA ŠOLANJE NA DALJAVO