januar 18, 2022

Rogatčani obeležujejo 100 let od rojstva Jožeta Šmita

V Rogatcu je še do 1. februarja odprt likovni in literarni natečaj, posvečen domačemu kulturniku Jožetu Šmitu. Vabijo pa tudi k medgeneracijskemu izzivu zbiranja starih predmetov na temo otroštva nekoč, ki jih bodo po zaključju natečaja razstavili na na dvorcu Strmol.

Rojstna hiša Jožeta Šmita je bila podarjena Muzeju na prostem Rogatec in vanj preseljena s prvotne lokacije. (Foto: Muzej na prostem)

Skozi natečaj raziskujejo Šmitova dela
V Rogatcu v letošnjem letu obeležujejo 100. obletnico rojstva njihovega rojaka pesnika, prevajalca, novinarja, urednika Jožeta ŠmitaObčina Rogatec in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec sta ob obletnici razpisala likovni in literarni natečaj, hkrati pa pozivala k medgeneracijskemu sodelovanju pri zbiranju predmetov na temo otroštva nekoč. Projekt je podprl tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti Rogaška Slatina. Skozi natečaj vabijo k raziskovanju in odkrivanju Šmitovih del, pravi Nives Brezovnik:

Brezovnikova upa, da se bo natečaja udeležilo čim večje število ljudi. Vabljene so prav vse generacije, pravi:

 
Dekliška soba v Šmitovi rojstni hiši. (Foto: Muzej na prostem Rogatec)

Ob Šmitovi vsestranskosti in pesniški zapuščini je zelo pomembna tudi njegova ljubezen do domačega kraja, pravi Brezovnikova in izpostavlja, da nam to navezanost ponazarja tudi »Šmitova hiša« v Muzeju na prostem Rogatec


Kot še pravi Brezovnikova, bosta likovni in literarni natečaj z zbiranjem predmetov na temo otroštva nekoč odprta do 1. febraurja, 100. rojstnega dne Jožeta Šmita. (SP)