november 10, 2022

VPOGLED: S cepljenjem proti sezonski gripi

Sezonska gripa je že med nami. Najbolje jo, kot pravijo zdravstveni strokovnjaki, preprečujemo s cepljenjem. Za koga je cepljenje še posebej priporočljivo, katera cepljenja še lahko opravimo v jesenskem času in kam se Slovenci uvrščamo po precepljenosti? Vse to preverjamo v tokratnem Vpogledu.

Gripa je za nekatere skupine prebivalstva lahko še posebej nevarna. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Cepljenje proti sezonski gripi je priporočeno vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Zdravstveni delavci ob tem svetujejo tudi možnost istočasnega cepljenja proti covidu-19. Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih pa hkrati s cepljenjem proti gripi priporočajo tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. O pomenu cepljenja in ostalih zaščitnih ukrepih za preprečevanje širjenja gripe in drugih respiratornih obolenj, smo se pogovarjali s strokovnjakinjo Alenko Trop Skazo iz celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prisluhnite ji na spodnji povezavi v pogovoru s Snežano Prebil.



Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.