SEPTEMBER in koronavirus v naših krajih

01.09.2020

Virus ostaja med nami tudi po poletju, zato bodimo previdni in poskrbimo za svoje zdravje. (Foto: Pixaby)

S septembrom se je začelo novo šolsko leto, ki je v veliki meri prilagojeno situaciji, povezani z novim koronavirusom. Ob tem je v Sloveniji vse več testiranj in tako tudi vse več pozitivnih rezultatov. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici.

SREDA, 23. 9. 2020

SLOVENIJA - Vlada bo zvečer razpravljala o petem protikoronskem zakonu. Med drugim prinaša dodatek za delo zaposlenim, ki so v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka samozaposlenim, ki so zabeležili padec dohodka zaradi koronakrize.

SLOVENSKE KONJICE
- V Savinjski regiji so na včerajšnji torek največ novih okužb potrdili v občini Slovenske Konjice, 5. Skupaj je po podatkih Sledilnika za covid-19 v tej občini trenutno 28 aktivnih okužb. "Občanke in občane pozivamo, da upoštevajo navodila pristojnih služb in pazijo na svoje zdravje in zdravje svojih najbližnjih, predvsem ranljivih skupin," pravijo na občini. Županu podrobneje prisluhnite TUKAJ. 3 nove okužbe so včeraj potrdili v občini Rogatec, po 2 v Šentjurju, Vojniku in Zrečah. V Podravski regiji je največ novih okužb, 9, v občini Maribor, 4 so v občini Slovenska Bistrica.  


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 136 novih okužb z novim koronavirusom, ena okužena oseba je umrla. Zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 10 ljudi. Še nekaj številk je razvidnih iz spodnje tabele, ki jo je na Twitterju objavila Vlada.
 

 


TOREK, 22. 9. 2020


SLOVENIJA - V ponedeljek so v naši državi ob 2335 testiranjih potrdili 88 novih okužb s covidom-29. V naših krajih so največ, 4, okužb potrdili v Celju, v Slovenskih Konjicah sta 2 nova primera, po enega so odkrili še v občinah Rogaška Slatina, Slovenska Bistrica in Žalec. V bolnišnicah se zdravi 71 bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno terapijo. 8 bolnikov so včeraj odpustili v domačo oskrbo, umrl ni noben bolnik s koronavirusom.


ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu v Rogaški Slatini, domu starejših, so, kot poroča STA, včeraj zabeležili še 2 novi okužbi s covidom-19, pri enem stanovalcu in eni zaposleni osebi. Po besedah direktorice doma Kristine Kampuš, je tako v domu okuženih 19 stanovalcev in šest zaposlenih. Šest stanovalcev ostaja na zdravljenju v bolnišnicah po Sloveniji, v rdeči coni doma pa imajo trenutno nameščenih 13 okuženih oseb. Kampuševa še pravi, da so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oz. drugo skupino.

CELJSKO – V Splošni bolnišnici Celje, zaradi trenutnih epidemioloških razmer, iščejo študentke in študente zdravstvene nege za pomoč na vstopnih točkah v bolnišnico, spremstvo pacientov in delo na oddelkih. Na uro ponujajo plačilo 6,90 evra bruto. Dodatne informacije lahko zainteresirani dobijo na telefonski številki 03/423 30 65 ali na e-naslovu: damjana.karner-sevcnikar@sb-celje.si.

PONEDELJEK, 21. 9. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 984 testiranj in potrdili 50 novih okužb s koronavirusom. Med drugim so nove okužbe zabeležili tudi v občinah Maribor in Slovenske Konjice - po pet. Tri nove primere imajo v Slovenski Bistrici, po dva v Celju, Žalcu in Vojniku, po enega pa v občinah Rogaška Slatina, Šentjur, Zreče in Kozje. V bolnišnicah se je zdravilo 70 oseb, 14 na intenzivni negi. Umrl ni nihče.

ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu v Rogaški Slatini imajo na današnji dan skupno potrjenih 19 okužb s koronavirusom pri stanovalcih in pet pri zaposlenih. "Nekaj stanovalcev z okužbo se je že v soboto vrnilo iz bolnišnic v Pegazov dom, trije stanovalci so ostali v bolnišnični oskrbi in je njihovo stanje stabilno, vsi ostali se danes vrnejo v Pegazov dom v t.i. rdečo cono, njihovo zdravstveno stanje je stabilno," pravijo v domu. Pri tem pa dodajajo, da bodo ob vsakem simptomu ali spremembi stanja pri stanovalcih takoj izvedli testiranje ter o morebitnem pozitivnem izvidu svojce takoj obvestili. "Vsi ostali stanovalci v domu so zaenkrat še vedno v svojih sobah, kjer jih oskrbuje osebje doma, svojce prosimo, da jim preko telefona ali videoklica popestrite dan," so še zapisali v domu.

LAŠKO - V Zdravstvenem domu Laško z današnjim dnem vzpostavljajo vstopno točko in točko za odvzem brisov pri otrocih in odraslih, pri katerih obstaja sum na okužbo s covidom-19. Prav tako bodo v laškem zdravstvenem domu izvajali preglede bolnikov, pri katerih bo obstajal sum na okužbo. Temu bo namenjena COVID cona v treh jasno označenih zabojnikih, ki so jih pred zdravstvenim domom postavili že konec prejšnjega tedna.

ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENIJA - Vlada je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom še dodatno zaostrila ukrepe. Med drugim so od sobote maske obvezne tudi zunaj, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Maske so odslej obvezne tudi v razredu, in sicer za učence od 7. razreda naprej ter za dijake, če med njimi ni vsaj metra in pol razdalje. Od danes je omejena tudi gostinska dejavnost, do nadaljnjega je dovoljena med 6. uro zjutraj in pol enajsto zvečer. Kaj menijo o zaostrovanju ukrepov, smo preverili med nekaj Šmarčani:

 

In kaj kažejo aktualne številke? Po podatkih, sporočenih v nedeljo, je v Sloveniji več kot 1250 aktivnih okužb, v bolnišnicah se zdravi 66 ljudi, med njimi 13 na intenzivni negi. V našem delu države je največ okuženih v občini Maribor, 121, sledita Rogaška Slatina s 26 in Celje s 23 okuženimi.

NEDELJA, 20. 9. 2020

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo soboto so v Sloveniji odkrili 111 novih okužb, ena oseba je umrla. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni tabeli. V naših krajih so med drugim 2 novi okužbi odkrili v občini Slovenska Bistrica, po 1 pa v Rogaški Slatini, Celju, Šentjurju in Podčetrtku

SOBOTA, 19. 9. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 3070 testiranj na novi koronavirus, potrdili so 114 novih primerov okužb. Ena oseba s koronavirusom je umrla. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 1187 ljudi, v bolnišnici se jih zdravi 67, deset oseb potrebuje intenzivno nego. V naših krajih je bilo včeraj največ novih primerov okužbe odkritih v Slovenskih Konjicah, in sicer trije. Po dva nova primera okužbe so potrdili v Šentjurju, Celju in Vojniku, po enega pa v Zrečah, Slovenski Bistrici in Vitanju. 

PETEK, 18. 9. 2020

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih kot tudi tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Določila je sicer nekaj izjem, katerih, preverite TUKAJ. Vlada je prav tako določila, da je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih od ponedeljka dovoljeno od 6. do 22.30 ure.

SLOVENSKE KONJICE - 
V občini Slovenske Konjice je po podatkih Sledilnika za Covid-19 trenutno 14 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Župan Darko Ratajc je danes sklical predstavnike šolstva in zdravstva v občini z namenom seznanitve s trenutno situacijo. »Prisotni so se seznanili s stanjem v zavodih (vrtcih, osnovnih šolah, Šolskemu centru, Lambrechtovemu domu, Rdečem križu, zdravstvenem domu), izpostavili problematiko delovanja ter dogovorili način medsebojnega obveščanja in ukrepanja, v kolikor bi se razmere še spreminjale. Občanke in občane pozivamo, da upoštevajo navodila pristojnih služb in pazijo na svoje zdravje in zdravje svojih najbližjih, predvsem ranljivih skupin,« so po sestanku sporočili iz konjiške občine.

Foto: Občina Slovenske Konjice

CELJSKO - Splošna bolnišnica Celje se je zaradi slabšanja epidemiološke slike in naraščajočega števila okužb s covidom-19 znova organizirala v covid bolnišnico. Včeraj je sprejela prve covid bolnike. Koliko jih trenutno hospitaliziranih, razlaga direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek:


Guček Zakoškova ob tem še pravi, da bolnišnica trenutno dela normalno in da se trudijo zagotavljati vse programe. Če bodo morali število postelj za covid bolnike povečati, pa se bo to spremenilo.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili nekaj manj kot 3.560 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Potrdili so rekordnih 137 okužb, je sporočila vlada. Štirje bolniki s covidom-19 so umrli. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 1.116 ljudi. V bolnišnicah se trenutno zdravi 67 bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 11. Podatki Sledilnika za covid-19 tudi kažejo, da je bilo včeraj v naših krajih največ novih okužb potrjenih v Mariboru in Šmarju pri Jelšah, kjer so odkrili po 4 nove okužbe. Tri nove okužbe so potrdili v Rogaški Slatini, po dve v Celju in Šentjurju, po eno pa v Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Velenju in Vojniku.

ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu starejših Rogaška Slatina je z novim koronavirusom trenutno okuženih 16 stanovalcev in pet zaposlenih. "Včeraj so odvzeli brise dvema stanovalcema in eni zaposleni osebi. Brisa enega stanovalca in zaposlenega sta bila pozitivna. Vsi stanovalci z okužbo so premeščeni v bolnišnice, ostali stanovalci v domu so izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba v drugo sobo oz. v drugo skupino. Predvidoma konec tedna se bodo stanovalci iz bolnišnic začeli vračati v t.i. rdečo cono, ki bo ločeno organizirana v kletni etaži Pegazovega doma," so sporočili iz Pegazovega doma in dodali, da je večina stanovalcev z okužbo brez simptomov, nekateri pa imajo blažje simptome okužbe. V domu imajo sicer 130 stanovalcev, zaposlenih pa je 75 oseb.

ČETRTEK, 17. 9. 2020

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji obravnavala nove, dodatne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na novinarski konferenci jih je predstavil vladni govorec Jelko Kacin, ki je povedal, da vlada priporoča delo o doma, če je to mogoče. Predlaga tudi, da prebivalci sami omejijo obiske trgovin in ostalih javnih prostorov. Ukrepi se nanašajo tudi na delovno okolje. Vlada je, po Kacinovih besedah, sklenila:

Ta konec tedna bo začela veljati tudi sprememba pri nošenju mask:

S prihodnjim tednom bo, kot je povedal Kacin, začela veljati omejitev pri obratovanju lokalov, delovni čas bo od ponedeljka, 21. septembra, omejen med 6. uro zjutraj in 22. uro zvečer. Podrobneje si lahko o novih ukrepih preberete TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE, LOČE - V Vrtcu Loče, enoti Vrtca Slovenske Konjice, so v torek pozno zvečer potrdili okužbo pri enem od otrok. Ravnatelj Tomaž Popović pravi, da so takoj stopili v stik z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ki je odredil 10-dnevno karanteno za eno skupino otrok in vzgojiteljici, ki sta v njej delali. Popović je ob tem za naš radio povedal:

Ob tem dodaja, da bodo še naprej spremljali otroke in strokovne delavce v vrtcu ter ob morebitnem pojavu simptomov spet kontaktirali NIJZ. Ob tem pa Popović poziva še:

Pri tem pa starše poziva še, naj, ko pripeljejo svoje otroke v vrtec, dosledno upoštevajo že veljavne ukrepe – naj si redno razkužujejo roke in nosijo zaščitne maske.

SLOVENIJA – V sredo so v Sloveniji, ob 3070 testiranjih, potrdili 104 nove okužbe s covidom-19. 16 novih okužb je v naših krajih, v Celju so jih odkrili 6, v Slovenskih Konjicah 3, po eno pa v občinah Slovenska Bistrica, Žalec, Šentjur, Vojnik, Šmarje pri Jelšah, Zreče in Štore. V bolnišnici se zdravi 62 bolnikov, od tega jih 11 potrebuje intenzivno terapijo, ena oseba s koronavirusom je včeraj izgubila življenje.SREDA, 16. 9. 2020

CELJE - V Domu sv. Jožefa v Celju včeraj niso zabeležili novih okužb z novim koronavirusom. Kot poroča STA, so včeraj brise odvzeli 28 stanovalcem, ki so bili v stiku z okuženo zaposleno osebo, vsi brisi pa so negativni. Tudi med zaposlenimi ni novih okužb. V domu je tako okužena le ena zaposlena oseba. Stanovalci bodo do nadaljnjega vseeno ostali v svojih sobah, zaposleni bodo delali v ločenih ekipah, obiski pa do nadaljnjega niso dovoljeni.

SLOVENIJA - V restavracijah, gostinskih lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih je spet dovoljena skupna uporaba časopisov in revij. NIJZ je ob tem opozoril, da je prisotnost virusa ob uporabi tiskanih izvodov možna, zmanjšamo pa jo lahko z upoštevanjem higienskih ukrepov. Na NIJZ svetujejo, da se gostu, stranki ali obiskovalcu izvod posreduje s seznanilom, da je pri uporabi možna okužba. Prav tako morajo biti priložena navodila o preventivnih osnovnih zaščitnih ukrepih. Ob branju priporočajo tudi nošnjo obrazne maske.

SLOVENIJA - Včeraj so ob 3123 testiranjih potrdili 123 okužb z novim koronavirusom. Med njimi so tudi okužbe v naših krajih. V Rogaški Slatini so potrdili 15 okužb, šest v Slovenskih Konjicah, po dve v Celju in Zrečah, po eno pa v občinah Braslovče, Slovenska Bistrica, Vojnik, Velenje, Žalec in Podčetrtek. V bolnišnicah se zdravi 61 oseb, 11 na intenzivni negi. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče.

ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu v Rogaški Slati so testirali vse stanovalce. Rezultati, ki so jih prejeli včeraj popoldne, so okužbo potrdili pri 13 stanovalcih. Večina nima simptomov, nekatere so začasno premestili v bolnišnice, pravi direktorica Kristina Kampuš. Podrobneje o tem pa TUKAJ.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje se ob naraščanju števila okuženih pripravljajo na ponovni sprejem bolnikov s covidom-19. To pomeni, da se bodo znova organizirali kot covid bolnišnica. Direktorica Margareta Guček Zakošek pojasnjuje, da lahko to storijo v 48 urah in da so narejeni vsi načrti. V celjski bolnišnici bodo lahko prve bolnike s covidom-19 začeli sprejemati jutri. Po poročanju STA, bodo v prvi fazi na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s petimi navadnimi bolniškimi posteljami in 19 navadnimi bolniškimi posteljami v t. i. sivi coni. Tam bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum na okužbo s covidom-19. Oddelek za intenzivno interno medicino pa bo za obravnavo bolnikov s koronavirusom organiziral enoto z dvema posteljama za intenzivno nego.

TOREK, 15. 9. 2020

ROGAŠKA SLATINA, CELJEV Pegazovem domu v Rogaški Slatini je po besedah strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Franca Vindišarja z novim koronavirusom okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena. Ena zaposlena oseba je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju. Kot so zapisali na spletni strani, stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim prinašajo tudi hrano. "Obiski so do nadaljnjega odpovedani, razen v primerih, če bi se kdo poslavljal," še pišejo.  

CELJE
- V celjski bolnišnici se pripravljajo na ponovni sprejem bolnikov s covidom-19. Vključevanje bo po fazah. 
Predvidoma bodo lahko prve bolnike sprejeli v četrtek.


ŠMARJE PRI JELŠAH, ŽALEC
- Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes obiskal Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah. Po obisku je na Twitterju zapisal: "
Obiskal sem zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, ki je v prvem valu #koronavirus oral ledino in velja za primer dobre prakse organizacije dela med in po epidemiji. Uvedli so okrepljene administrativne ambulante in mobilne zdravnike. Vse pohvale ekipi!" Minister je bil tudi v Žalcu, kjer je
 Skupnosti občin Slovenije predstavil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni obravnavi. Obiskal je tudi tamkajšnji dom starejših.

Minister Gantar v Šmarju pri Jelšah. (Foto: Ministrstvo za zdravje)


ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu Rogaška Slatina so se soočili z okužbo z novim koronavirusom. Kaj pravi direktorica, prisluhnite TUKAJ

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji ob 2.247 testiranjih potrdili 82 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 50 bolnikov, deset na intenzivni negi. Največ novih primerov je v Ljubljani, kjer so jih potrdili 17, in v Mariboru, kjer so odkrili 11 novih okužb. V naših krajih so po tri nove okužbe potrdili v Braslovčah, po eno v Celju, Žalcu, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, na Vranskem, v Mozirju in Vitanju. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih 185.220 testov na okužbo z novim koronavirusom.

PONEDELJEK, 14. 9. 2020

ROGAŠKA SLATINA - Iz Pegazovega doma Rogaška Slatina so sporočili, da so v nedeljo tudi v njihovem domu potrdili prvi okužbi s covidom-19, in sicer pri enem od stanovalcev in eni zaposleni. Kot so zapisali na svojem Facebook profilu, je zato dom od danes zaprt za obiskovalce, poleg tega začasno velja prepoved izhodov za stanovalce. "V sodelovanju z epidemiološko službo NIJZ smo v ponedeljek, 14. septembra, preventivno testirali vse stanovalce. Po pridobitvi rezultatov bomo sprejeli nadaljnje ukrepe. Vsi stanovalci se zaenkrat dobro počutijo, njihovo zdravstveno stanje redno spremljamo," so še zapisali in dodali, da bodo o vseh pomembnejših spremembah sproti obveščali.

SLOVENIJA - V nedeljo so v naši državi potrdili 47 novih okužb s covidom-19, opravljenih je bilo 1100 testiranj. V naših krajih so potrdili 10 primerov, od tega v Šentjurju 3, po dve v Celju in Slovenski Bistrici, po eno pa v Žalcu, Rogaški Slatini in Podčetrtku. V bolnišnici se zdravi 40 bolnikov, od tega jih 9 potrebuje intenzivno terapijo, so pa v domačo oskrbo včeraj odpustili 6 ljudi, umrl ni noben bolnik s koronavirusom. NEDELJA, 13. 9. 2020

ŽALEC - Med okužbami, potrjenimi na včerajšnji dan, jih je bilo kar 5 v občini Žalec. Tam je skupaj trenutno 16 aktivnih okužb. Po 2 okužbi so potrdili v občinah Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice, po 1 pa med drugim v občinah Celje, Vojnik, Polzela in Makole. 

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo soboto so v Sloveniji potrdili 99 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1793 testov. Zaradi covida-19 ni umrl nihče. Še nekaj podatkov vidite v spodnji vladni tabeli. SLOVENIJA
- Karantenske odločbe, ki so izdane od danes, bodo trajale 10 in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika. Vse karantenske odločbe, ki so bile izdane do danes, še vedno trajajo 14 dni.


SOBOTA, 12. 9. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 3191 testiranjih potrdili 105 novih okužb s koronavirusom. Med njimi so tudi okužbe v naših krajih. Tri nove primere so tako včeraj potrdili v Rogaški Slatini, po dve v Šentjurju, Slovenski Bistrici in Vojniku, po eno pa v Celju, Velenju, Žalcu in Brežicah. 26 ljudi se zdravi v bolnišnici, pet na intenzivni negi. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče.

PETEK, 11. 9. 2020

V nedeljo bo začela veljati sprememba na področju karanten. Njihovo trajanje se bo iz 14 skrajšalo na 10 dni. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitut za javno zdravje Mario Fafangel je danes napovedal, da bodo po novem vse karantene enotne, tako vročene na meji, kot tiste, ki jih bodo odredili zaradi rizičnega stika z okuženo osebo. Fafangel je pojasnil, da odločitev temelji na inkubacijski dobi virusa:

Vendar pa na ministrstvu za zdravje ob tem poudarjajo, da karantenske odločbe, izdane pred nedeljo, ko začne veljati krajše, desetdnevno karantensko obdobje, še vedno trajajo 14 dni.

SLOVENIJA - V četrtek so v naši državi ob nekaj več kot 2700 testiranjih potrdili 108 novih okužb, kar je največ doslej oziroma od kar smo marca v Sloveniji zabeležili prvi primer covida-19. 8 novih okužb je tudi v naših krajih, in sicer 2 v Slovenski Bistrici, po eno pa so potrdili v občinah Celje, Šentjur, Žalec, Vojnik, Šmarje pri Jelšah in Poljčane. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 27 ljudi, od tega jih je 5 potrebovalo intenzivno terapijo. Umrl ni noben bolnik s koronavirusom.

ČETRTEK, 10. 9. 2020


SLOVENIJA
- Po novem na odvzem brisa ne bo več treba vrtčevskim otrokom in šolarjem iz prve triade, ki bodo kazali zgolj blage znake okužbe, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos in bolečine v žrelu. Otroke bodo na test poslali, ko bo prisotnih več simptomov novega koronavirusa ali vročino nad 38 stopinj Celzija. Bodo pa morali na testiranje tisti otroci, ki imajo znake bolezni in so bili v stiku z okuženo osebo, ter otroci s simptomi, katerih starši delajo v zdravstvu ali v domovih starejših.


SLOVENIJA
- Vlada je na današnji seji skrajšala obdobje karantene iz 14 na 10 dni, če je karantena odrejena ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Sprememba začne veljati v nedeljo, 13. septembra. Vlada je ob tem podaljšala veljavnost negativnega testa s 36 na 48 ur.

SLOVENIJA – V Sloveniji so včeraj ob 2.389 testiranjih odkrili 77 novih okužb s Covid-19. Za koronavirusno boleznijo ni umrla nobena oseba. V naših krajih so tri nove okužbe potrdili v občini Velenje, po dve v občinah Poljčane, Slovenska Bistrica in Vojnik, eno okužbo pa v Celju.

SLOVENIJA - Svetovalna skupina za covid-19 je včeraj vladi predlagala skrajšanje karanten s 14 na 10 dni. Vodja skupine Bojana Beović je obenem opozorila, da v tem primeru obstaja nekoliko povečano tveganje, da se ne zazna približno osem odstotkov okuženih primerov. Razmišljanja o skrajšanju karanten je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Ocenil je, da bo treba več delati na spoštovanju ukrepov, saj je to edino, kar lahko pomaga. Ukrepi vlade sicer za zdaj ostajajo nespremenjeni.

SREDA, 9. 9. 2020

SLOVENIJA - Svetovalna skupina za covid-19 je vladi predlagala skrajšanje karanten s 14 na 10 dni, je za STA dejala vodja skupine Bojana Beović. Obenem je opozorila, da v tem primeru obstaja nekoliko povečano tveganje, da se ne zazna približno osem odstotkov primerov, ker bi zboleli šele po končani karanteni. Razmišljanja o skrajšanju karanten je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, kot razlog je navedel predvsem dosedanje izkušnje. Pojasnil je, da predlagano 10-dnevno obdobje zajame veliko večino tistih, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za nove okužbe.

SLOVENIJA
- "Predsednik vlade Janez Janša je za danes popoldan sklical vladno krizno skupino, da dogovori potrebne ukrepe in sistemske rešitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa ter omogoči normalen tek našega življenja," je prek Twitterja sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da zapiranje šol ni na vidiku.


CELJE
- Ker se je v zadnjih dneh močno povečalo število odvzetih brisov na novi koronavirus, so v Splošni bolnišnici Celje spremenili način obveščanja pacientov o rezultatih brisov. "Od 9 septembra bomo vse paciente, ki jim je bil odvzet bris na novi koronavirus in pri katerih bomo pridobili pozitivni izvid, o rezultatu obvestili v roku 24 ur po odvzemu brisa po telefonu na posredovano kontaktno telefonsko številko. Pacienti z negativnim izvidom brisa bodo o rezultatu obveščeni pisno po pošti," sporočajo iz celjske bolnišnice. Ob tem znova opozarjajo, da osebno naročanje na testiranje ni mogoče, pač pa je v primeru težav treba kontaktirati svojega osebnega zdravnika.


SLOVENIJA
- Na včerajšnji torek so v Sloveniji potrdili rekordnih 79 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 2650 testiranj. Med drugim sta bili po 2 novi okužbi v občinah Celje, Žalec in Velenje, po 1 pa v občinah Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Polzela in Podčetrtek.  


ŽALEC
- Okužbo z novim koronavirusom so, kot so sporočili, včeraj potrdili pri eni od zaposlenih v Domu Nine Pokorn Grmovje v Žalcu. V domu so takoj prepovedali obiske. Po poročanju STA so okužbo zatem odkrili še pri enem zaposlenem in pri enem stanovalcu. Zaposlena po besedah direktorja nimata nobenih znakov, stanovalec pa je prehlajen, danes ga bodo odpeljali na bolnišnično zdravljenje. V domu so ob tem vzpostavili sivo cono, danes bodo še rdečo, ki lahko trenutno sprejme do 10 okuženih oseb.

TOREK, 8. 9. 2020

SLOVENIJA - V času koronavirusa imajo kar nekaj dela tudi inšpektorji. Od prejšnjega petka, ko je začel veljati odlok za zamejitev koronavirusa, so opravili nadzore v skoraj 400 objektih. Vladni govorec Jelko Kacin pri tem pravi:

 

Inšpektorji pa nadaljujejo tudi nadzor o odrejeni karanteni, še dodaja Kacin:

 

Kacin je ob tem okužene zopet pozval k iskrenemu in celovitemu podajanju odgovorov epidemiologom. Zavrnil pa je ugibanja o zapiranju mej s sosednjimi državami, o tem, da nameravajo do konca septembra zapreti šole, po njegovih besedah tudi ni govora o omejevanju delovanja trgovin. Včeraj so sicer v Sloveniji potrdili 42 novih okužb. Koronavirus se je pojavil tudi v državnem zboru. Petim poslancem LMŠ je bila zaradi stika z okuženo osebo odrejena karantena. Kot so pojasnili, je šlo za udeležbo na enem od sestankov, okužbe v njihovih vrstah niso potrdili.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 1581 testiranj in potrdili 42 novih okužb s koronavirusom, tudi v naših krajih - po eno v občinah Slovenska Bistrica in Vojnik. V bolnišnicah se zdravi 28 oseb, štiri na intenzivni negi. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče.

VELENJE - V Velenju letos ne bo tradicionanega skoka čez kožo, s katerim rudarji v svojih vrstah pozdravijo novince. Premogovnik Velenje je namreč zaradi odloka omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih odpovedal jubilejno 60. prireditev, ki je bil načrtovana za 26. september. Skok čez kožo so zaradi epidemije odpovedali že julija. Na dan rudarjev 3. julija je sicer zjutraj z Velenjskega gradu zadonela kanonada, v praznično jutro pa so Velenjčane pospremile budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje na različnih lokacijah v mestu.

PONEDELJEK, 7. 9. 2020

SLOVENIJA - V nedeljo so, kot je Vlada sporočila na Twitterju, v naši državi potrdili 25 novih primerov okužbe s covidom-19, od tega 3 v naših krajih. Po en nov primer imajo v občinah Celje, Rogaška Slatina in Slovenska Bistrica. Opravljenih je bilo 706 testiranj. V bolnišnicah se je zdravilo 26 bolnikov, štirje so potrebovali intenzivno terapijo. Novih smrti včeraj ni bilo.NEDELJA, 6. 9. 2020


SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - Med novimi okužbami, potrjenimi na včerajšnji dan, jih je bilo precej v Savinjki regiji. Največ v občini Šentjur, 4, v občini Celje so potrdili 2. Po 1 novo okužbo so odkrili pri občanih Rogaške Slatine, Žalca, Velenja, Dobrne, Štor in Vojnika. V Podravski regiji so 1 novo okužbo med drugim potrdili v občini Slovenska Bistrica, 4 pa v občini Maribor

SLOVENIJA
- 43 okužb so potrdili na včerajšnjo soboto, ob opravljenih nekaj več kot 1200 testih. Podrobnejši podatki so razvidni iz spodnje tabele. Aktivno okuženih je v vsej državi zrenutno 514.

SOBOTA, 5. 9. 2020

SLOVENIJA -
V Sloveniji so včeraj ob 1703 testiranjih odkrili 43 novih okužb s koronavirusom. 22 bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega trije na intenzivni negi. Za covidom-19 je umrla ena oseba. Včeraj so nove primere okužb potrdili v 27 občinah. Največ primerov, osem, so potrdili v Ljubljani, tri v Slovenski Bistrici, dva v Celju, po enega pa v Rogaški Slatini, Rogatcu, Žalcu, na Dobrni in v Šmarju pri Jelšah.

PETEK, 4. 9. 2020

SLOVENSKA BISTRICA - Začel se je vselovenski Teden vseživljenjskega učenja, ki pa bo okrnjen in prilagojen trenutni epidemiološki situaciji. Kaj pripravljajo v Slovenski Bistrici, preverite TUKAJ.

ROGAŠKA SLATINA - Iz Prve osnovne šole Rogaška Slatina so obvestili, da je okužena kuharica na šoli. Po posvetu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so za danes odpovedali kosilo in popoldansko malico, starše pa so pozvali, naj, če lahko, pridejo po otroke, ki so vključeni v podaljšano bivanje, kmalu po pouku. Na inštitutu ob tem sicer pravijo, da je okužba preko hrane malo verjetna, današnje obroke so v šoli odpovedali zato, ker je huhinjsko osebje moralo v karanteno. Iz šole še sporočajo, da bodo med vikendom kuhinjo razkužili in skušali organizirati prehrano za prihodnji teden.

SLOVENIJA – V četrtek so v Sloveniji ob 1733 testiranjih potrdili 47 novih primerov covida-19, od tega 8 v naših krajih. 3 okužbe so odkrili v Šentjurju, 2 v Šmarju pri Jelšah, po eno pa v Celju, Laškem in Zrečah. Okužbe se vse bolj širijo po slovenskih vrtcih in šolah, v prvem tednu pouka so jih potrdili v več vrtcih, med drugim v Celju, pa tudi v šolah in dveh gimnazijah. V bolnišnicah se je sicer včeraj zdravilo 24 bolnikov, trije so potrebovali intenzivno terapijo, v domačo oskrbo pa so odpustili 4 ljudi. Novih smrti včeraj ni bilo.


ČETRTEK, 3. 9. 2020 

SLOVENIJA -Vlada je na današnji seji sprejela nov odlok, ki določa začasno obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obvezno razkuževanje rok. "Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna, če v prostoru ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje več kot dva metra. Vključuje tudi javni potniški promet," pišejo na Vladi. Odločitev pa, kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin, ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ob sprejetju odloka vlada napoveduje tudi inšpekcijske nadzore ter izrekanje glob ob kršitvah.

SLOVENIJA
- V Sloveniji so včeraj ob 1.653 testiranjih na novi korona-virus potrdili 53 novih primerov okužbe. V bolnišnici se zdravi 26 oseb s covidom-19, štiri potrebujejo intenzivno nego, je sporočila vlada. Novih smrti včeraj ni bilo, število umrlih bolnikov s covidom-19 tako ostaja 134. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 3.032 osebah.

CELJE - V Vrtcu Zarja, v enoti Ringa raja, so potrdili okužbo s koronavirusom pri strokovni delavki. Vzpostavili so kontakt s predstavnikom NIJZ-a, ki je vrtecu podal navodila za nadaljnje ukrepanje. "Po posvetovanju z epidemiologom so bili včeraj v večernih urah obveščeni vsi starši tistih otrok, ki so bili v neposrednem stiku z zaposleno, pri kateri je bila potrjena okužba, da njihov otrok ostane doma, saj jim bo s strani NIJZ-a odrejena karantena. V karanteni ostaja tudi pet strokovnih delavk. Vsi ostali zaposleni in otroci lahko po navodilih NIJZ normalno prihajajo na delo oz. obiskujejo vrtec, saj enota Ringa raja posluje po običajnem poslovalnem času. Zaradi varnosti otrok, ki lahko obiskujejo vrtec bo odprt dostop z dne, 3. 9. 2020 samo s strani malčkovega vhoda," so sporočili iz vrtca. 

SREDA, 2. 9. 2020

CELJE, SLOVENSKE KONJICE, ŽALEC, ŠENTJUR - Med 55 okužbami, ki so jih v Sloveniji potrdili včeraj, sta po 2 v občinah Celje, Slovenske Konjice in Žalec, 1 pa v občini Šentjur. V Savinjski regiji je trenutno največ aktivnih okužb v občini Celje, 25, sledita občina Šentjur s 14 in občina Rogaška Slatina z 10 aktivnimi okužbami.

SLOVENIJA
- Število okužb z novim koronavirusom se ne umirja - včeraj so opravili več kot 1.600 testranj, pozitivnih je bilo 55 brisov. Po podatkih vlade je ob tem virus zahteval eno življenje. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 26 oseb, 4 so na intenzivni negi. 


TOREK, 1. 9. 2020

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA, CELJE, ŠMARJE PRI JELŠAH - Začelo se je novo šolsko leto, ki ga zaznamujejo številni ukrepi v boju z novim koronavirusom. Kako je bilo v šolah na prvi dan? Preveri TUKAJ.

SLOVENIJA – V ponedeljek so v Sloveniji ob 1415 testiranjih odkrili 41 novih okužb s covidom-19. V naših krajih so največ okužb potrdili v Rogaški Slatini, 4, sledi Celje s 3 okužbami. Po eno okužbo so odkrili še v Šentjurju in Slovenski Bistrici. V bolnišnici se je sicer včeraj zdravilo 25 bolnikov, dva sta potrebovala intenzivno terapijo. Tri osebe so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo, je Vlada sporočila na Twitterju. Novih smrti včeraj nismo zabeležili.

Štajerski val v sliki