januar 30, 2020

Trenutno nas bolj ogroža gripa kot koronavirus

Gripa in virusna obolenja so na pohodu. Ob tem je slovenska javnost vse bolj zaskrbljena tudi zaradi koronavirusa, ki se s Kitajske širi po svetu. Epidemiologinja Alenka Trop Skaza miri in pravi, da nas trenutno bolj ogroža gripa, strokovnjaki pa so pripravljeni tudi na novi virus.

Virus gripe trenutno kroži med otroki, v prihodnje je razmah pričakovati tudi med odraslimi. (Fotografija je simbolična.)

Gripa trenutno med otroci, kmalu med odrasle
V zadnjih dneh v številnih šolah po državi poročajo o naraščajočih odsotnostih učencev in dijakov zaradi gripe. Po besedah epidemiologinje in predstojnice celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Alenke Trop Skaza tudi podatki trenutno kažejo, da je največ obolelih do starosti 14 let. Ob tem dodaja:

Trop Skaza pri nasvetih za omejevanje in preprečavanje okužb kot nujno izpostavlja higieno kašlja, pomemno je tudi, da se izogibamo mestom, kjer se zadržuje veliko ljudi.



Nevarnost gripe pri nas je podcenjena
Medtem ko se svetovna javnost ukvarja s skrbjo glede širjenja nevarnega koronavirusa, ki povzroča pljučnico in ki je že terjal smrtne žrtve, pa velja izpostaviti, da tudi gripa vsako leto pri nas vzame nekaj življenj. Trop Skaza zato poudarja:



In kaj pravzaprav vemo o koronavirusu, kakšni so simptomi, kako je s potovanji?

In zakaj ljudi bolj skrbi koronavirus, proti gripi pa se ne cepijo?



Trop Skaza zato poziva k cepljenju. Dobra novica je, da je letošnje cepivo proti virusu gripe, ki se najbolj pojavlja v tej sezoni, zelo učinkovito.



Za cepljenje torej še ni prepozno, čeprav virus gripe kroži že nekaj časa. Cepivo začne pri odraslih delovati po približno 2 do 3 tednih po cepljenju. (NS)