februar 18, 2021

Slovenci po popitem alkoholu v evropskem vrhu

Začela se je tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos poteka že šestnajstič, tokrat pod geslom ’Moja poteza’. Organizatorji sporočajo, da je izbira o zmernosti ali nezmernosti, o pitju ali ne pitju alkohola osebna odločitev. Družba in okolje pa je tisto, ki pitje spodbuja ali zavira. Namesto alkohola priporočajo družabne igre in šport.

Na Slovenski Karitas v letošji akciji

Okoli 15 litrov letno na osebo
Namen akcije, ki traja do 3. aprila, je izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah. "Slovenci smo v neslavnem evropskem vrhu po količini popitega alkohola. V letu 2019 smo v povprečju popili 11 litrov čistega alkohola na osebo. Če temu prištejemo še tretjino neregistrirane porabe, se ta številka poveča med 14 in 15 litrov popitega čistega alkohola na osebo," razlaga generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič in dodaja, da zaradi pitja alkohola v Sloveniji nastaja tudi velika gospodarska škoda, lani je znašala 228 milijonov evrov. Na drugi strani je bilo 100 milijonov evrov gospodarske koristi.

Zasvojenih 200 tisoč Slovencev
Tomažič ob tem opozarja, da se zaradi alkohola v slovenskih družinah skriva veliko trpljenja. "Približno 200 tisoč ljudi v Sloveniji ima resne težave z alkoholom, oz. so z njim zelo zasvojeni. Vsaka četrta družina se sooča s tem problemom. Tragedijo povezano z alkoholom v družinah doživlja več kot 50 tisoč otrok, seveda se s tem zaznamuje njihovo življenje," razlaga Tomažič in dodaja, da ima alkohol hude posledice tudi na zdravje Slovencev: "Tudi tukaj so številke neizprosne. Neposredno v povezavi z alkoholom vsak dan umreta vsaj dva človeka. Alkohol je tudi eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za več kot 40 različnih rakov."

 
Alkohola v Sloveniji je preveč, ocenjujejo generalni tajnik Slovenske Karitas in podporniki akcije "40 dni brez alkohola" (Foto: Slovenska Karitas)

Razlog za četrtino smrtnih prometnih nesreč
Alkohol pa je še vedno pogosto prisoten tudi na naših cestah, kjer je povzročitelj številnih hudih prometnih nesreč. "Okoli 40 % vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je posledica alkohola, približno četrtina vseh telesnih poškodb je bila posledica alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,4, kar je skoraj trikrat od dovoljene," razlaga Tomažič in poudarja, da že najmanjša količina alkohola, tudi tista pod 0,5 bistveno zmanjšuje naše sposobnosti za odločanje in presojo, s čimer spravljamo v stisko sebe in druge.

Namesto alkohola igre in šport
Namen akcije »40 dni brez alkohola« je sicer izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah. Tomažič ob tem poudarja, da alkohola ne potrebujemo za naše zdravje in življenje. Vsiljevanje alkohola po njegovi oceni ni gostoljubje, temveč prav obratno. Alkohol je nevaren in prebrisan nasprotnik, ki preži na našo ranljivost. V sklopu akcije zato pripravljajo številne spodbude, ki bodo tistim, ki se bodo odločili za sodelovanje, v oporo. Med pozitivnimi sporočili je tudi navdihujoča zgodba mlade šahovske velemojstrice, Laure UnukKakšno alternativo ponujajo ljudem, je generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič povedal v spodnjem posnetku. (SP)