december 21, 2015

Vendarle odprtje celjske urgence

V Celju so po dolgem čakanju le slovesno odprli nov urgentni center. Prve bolnike bo sprejel 30. decembra. Da bo zaživel v celoti, pa bo treba še počakati. Na enem mestu bo združil primarno in sekundarno oskrbo.

Bolniki bodo v novem urgentnem centru obravnavani glede na nujnost zdravniške oskrbe.

1.500 kvadratnih metrov novih površin
Urgentni center Celje stoji na mestu načrtovane nadomestne novogradnje bolnišnice, ki se ji je morala Splošna bolnišnica Celje zaradi finančne situacije v državi začasno odpovedati. V novih prostorih sta dve triažni ambulanti, dve ambulanti za splošno medicinsko pomoč, trije prostori za internistične ambulante, štirje prostori za kirurške ambulante, ambulantna operacijska soba, mavčarna, dva reanimacijska prostora, operacijska dvorana, rentgenološka in CT diagnostika, opazovalna enota z opazovalnimi posteljami tako za kirurške kot internistične bolnike, izolacijska soba z ločenim vhodom ter prostori za osebje. Nova urgenca se tako razprostira na 1.500 kvadratnih metrih.

Kako bo organizirano delo?
Pri organizaciji dela v novem urgentnem centru bosta moči združila Zdravstveni dom Celje in Splošna bolnišnica Celje. V njem bodo pacienti obravnavani v različnih organizacijskih enotah, glede na stopnjo nujnosti njihove obravnave in vrste zdravstvenih storitev, ki jih bodo potrebovali. Ob triažnem pregledu bodo bolniki prejeli črtno kodo, številko in barvno oznako, ki bo odvisna od stopnje nujnosti obravnave. Rdeča barva pomeni takojšnjo obravnavo, oranžna obravnavo v roku 10 minut, rumena obravnavo v roku 30 minut, zelena zdravstveno obravnavo v 90 minutah in modra obravnavo v roku 120 minut. Za bolnike z zeleno in modro oznako bo načeloma poskrbela medicinska ekipa zdravstvenega doma, za ostale, katerih obravnava je bolj nujna, pa ekipa celjske bolnišnice. Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar na začetku pričakuje nekaj težav: „Začenjamo novo obliko organizacije dela, zato težave na začetku zagotovo bodo. A pričakujem, da bomo v nekaj dneh ali tednih, ob potrpežljivosti bolnikov, tudi to osvojili in bo delo teklo normalno.“

Novost: pediatrični urgentni center
Nov celjski urgentni center bo obravnaval tudi otroke in mladostnike, kar je novost v Sloveniji. Administrativni sprejem in triažo bodo opravili na skupni vstopni točki, nato pa jih bodo usmerili glede na potrebno zdravniško obravnavo. Če ne bodo potrebovali kirurške oziroma operativne obravnave, jih bodo usmerili v pediatrični urgentni center, ki je v prostorih sedanjega bolnišničnega urgentnega centra. Tam jih bo obravnaval zdravnik pediater.

Zakaj naglica?
Nov celjski urgentni center ob odprtju še ne bo deloval v celoti. Še vedno namreč niso dokončana nekatera manjša gradbeno-obrtniška dela, namestiti morajo tudi še določeno medicinsko opremo. Zakaj torej naglica? Celjska urgenca je del nacionalnega projekta „Mreža urgentnih centrov“, ki ga vodi Ministrstvo za zdravje, delno pa je njegovo gradnjo financirala tudi Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prispevala je dobrih 6 milijonov evrov. Ker pogodba določa, da mora biti urgentni center odprt najkasneje do 1. januarja 2016, so morali v Celju pohiteti. Prve bolnike bo sprejel 30. decembra, po zagotovilih pa kljub temu, da še ne bo deloval v celoti, bolniki tega ne bodo občutili. Država je urgentni center, ki ga je danes slovesno odprla ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, sicer zgradila že pred letom dni. A odpreti ga še ni bilo mogoče, saj je v njem zaradi dolgotrajnih postopkov javnega naročanja še manjkala oprema. (NS)

Galerija slik