april 4, 2020

Šmarski dom upokojencev: pismo direktorice svojcem

Šmarski dom upokojencev je eden od domov, kjer se borijo z večjim izbruhom novega koronavirusa. Pri skrbi za stanovalce jim te dni pomagajo številni zdravstveni delavci od drugod. Preberi, kaj direktorica doma sporoča svojcem.

V šmarskem domu upokojencev se borijo z novim koronavirusom, pri čemer zaposlenim pomagajo tudi zdravstveni delavci iz okoliških zdravstvenih ustanov. (Foto: Radio Štajerski val)

Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel je v pismu svojcem stanovalcev na spletni strani doma zapisala:
»Spoštovani svojci!
Kljub izjemnemu trudu smo se v našem domu soočili s širjenjem okužbe z virusom COVID-19 tako pri stanovalcih kot zaposlenih. Pred nami je velik izziv, ki si ga je prej le malokdo lahko predstavljal. Zavedamo se, da ste zaskrbljeni, zato je prav, da vas tudi po tej poti obvestimo, kako v tem trenutku poteka skrb za vaše najdražje. Trudimo se po najboljših močeh, da dobro poskrbimo za vse stanovalce in jim omogočimo vso potrebno zdravstveno, negovalno in moralno pomoč.
Priskrbeli smo dodatne telefone za komunikacijo, TV-sprejemnike, časopise in revije. Vsak dan individualno izvajamo fizioterapijo in delovno terapijo, prostočasne dejavnosti in druge oblike pomoči za premagovanje osamljenosti, če to omogoča siceršnje zdravstveno stanje posameznega stanovalca. Prav tako smo tudi s pomočjo donatorjev zagotovili priboljške, kot so dodatne količine sadja in multivitaminskih napitkov ter podobnega.
Večina stanovalcev nima večjih zdravstvenih težav in ima le blage bolezenske simptome, nekaj pa jih je po napotilu pristojnega zdravnika na bolnišničnem zdravljenju. Poudariti je treba, da se bolnišnično zdravljenje predvideva le v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in izrazitih kliničnih znakov, ki bi lahko ogrozili življenje. Napotitve v bolnišnico odreja zdravnik in niso v pristojnosti zaposlenih doma upokojencev.

»Trudimo se po najboljših močeh, da dobro poskrbimo za vse stanovalce in jim omogočimo vso potrebno zdravstveno, negovalno in moralno pomoč.«

Zdravstveno osebje v vseh izmenah poostreno spremlja zdravstveno stanje stanovalcev in vas ob morebitnih znakih okužbe z virusom COVID-19 ali kakršnih koli drugih spremembah sproti obvešča. Pri delu izvaja vse preventivne ukrepe za preprečevanje prenosa širjenja virusa. Uporablja posebno zaščitno opremo, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in pripomočke. Zagotovili smo dodatne prostore za izolacijo okuženih, kjer zanje skrbijo celodnevni zdravstveni timi. Zaradi števila okuženih se tovrstna izolacija po navodilu epidemiologa dodatno izvaja tudi po sobah.
Zadnjih štirinajst dni je bilo vloženega ogromno truda v popolno reorganizacijo življenja in dela v domu. Zaradi velikih psihičnih in fizičnih naporov so se pri zaposlenih začeli pojavljati znaki utrujenosti, prav tako se soočamo z bolniškimi staleži zaradi okužbe in drugih obolenj pri zaposlenih. Na pomoč so nam priskočili zaposleni iz bližnjih zdravstvenih ustanov, in sicer ZD Šmarje pri Jelšah, Bolnišnice Celje, Medical centra Rogaška Slatina, ZD Celje, ZD Laško, ZD Slovenske Konjice, ZD Šentjur in drugih, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.
V upanju, da čim prej pride čas, ko se ponovno snidemo, vas prav lepo pozdravljam. Pazite nase!«