marec 21, 2020

Sobota in koronavirus v naših krajih

Vikend je, ki ga ne bo zaznamovalo veliko brezskrbja, pač pa borba z epidemijo koronavirusa. Kaj prinaša sobota? Dogajanje spremljamo in vas o njem ves dan sproti obveščamo. 

Kaj prinaša sobota?

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz doma upokojencev so sporočili, da
je okužba s COVID-19 pri njih potrjena že pri štirih zaposlenih in 14 stanovalcih. "Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevamo, da so okuženi," sporoča direktorica Gordana Drimel. Danes so v domu zagotovili še dodatne prostore za izolacijo okuženih stanovalcev. Vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih. Ker so se pri zaposlenih, zaradi izrednih fizičnih in psihičnih obremenitev, že pojavili znaki utrujenosti, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz Splošna bolnišnice Celje s svojo opremo. Vzpostavili so tudi sodelovanje z zdravnikom infektologom, ki bo dnevno spremljal stanovalce. Kot pravijo, so se že odzvali tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših. 

ŠMARJE PRI JELŠAH - Premier Janez Janša je danes obiskal enega od žarišč koronavirusa pri nas, Šmarje pri Jelšah. Srečal se je z županom Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Janša je, kot pravijo na občini, županu čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju. Ponovno je izpostavil, da se epidemije ne da upočasniti samo iz enega centra, temveč si moramo za to prizadevati vsi. Župan in poveljnik civilne zaščite Alojz Stoklas sta Janši predstavila nekaj predlogov ukrepov za zajezitev širjenje virusa. »Za vas me ne skrbi, vi se boste znali organizirati. Prosim pa vas, da svoje izkušnje delite z vso Slovenijo,« je ob obisku še dejal premier.

SLOVENIJA - Sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so ustanovili krizno skupino. V njej bodo podporo lahko v času epidemije koronavirusa poiskali  izvajalci zdravstvene in babiške nege ter oskrbe, namenjena pa ej tudi zaposlenim v zdravstvenih in socialno varstvenih zavodih. Znotraj krizne skupine bodo lahko izmenjali mnenja, povezana z njihovimi strokovnimi področji, pa tudi delovnopravne zakonodaje in pravic, ki jim jih ta zagotavlja.

SLOVENIJA, SAVINJSKA, POSAVSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Danes do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 383 okužb s COVID-19. Podatki po občinah pa so zbrani do danes do 10. ure. V savinjski regiji je potrjenih 65 okužb, največ v občini Šmarje pri Jelšah – 41. V Rogaški Slatini je 11 okuženih, v Šentjurju in Celju po 2, po 1 okužba pa je potrjena v občinah Žalec, Vojnik, Vitanje, Podčetrtek, Kozje, Dobrna, Nazarje, Mozirje in Šoštanj. Ena okužba je potrjena v občini Bistrica ob Sotli, ki sodi v posavsko regijo. V podravski regiji je skupaj 35 okužb, od tega 6 v Slovenski Bistrici, 10 v Mariboru ter 2 na Ptuju. Še nekaj podrobnosti o tem pa najdete TUKAJ.

CELJE - Številni prostovoljci te dni pomagajo tistim, ki nujno potrebujejo pomoč pri opravkih. Pokličejo lahko po telefonu 03 49 10 920, in sicer od ponedeljka do petka, med 8. in 19. uri, ob sobotah pa med 8. in 15. uro. Številka je namenjena družinam v strogi izolaciji, starejšim, ki nimajo drugih možnosti za oskrbo s hrano in zdravili ter staršem zaposlenih v ustanovah pomembnih za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.
Ob tem pa na celjski občini opozarjajo na prevarante, ki se pretvarjajo, da nudijo pomoč. Vsi občinski prostovoljci nosijo brezrokavnik Civilne zaščite ali Rdečega križa in priponko z imenom in priimkom ter podpisom in žigom Mestne občine Celje.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes začel pomagati prostovoljec iz Kranja. "Kontaktiral je štab civilne zaščite in danes prispel v Šmarje pri Jelšah. Po razgovoru v domu je po navodilih zaposlenih že začel s prostovoljnim delom. V domu bodo poskrbeli za njegovo nastanitev in prehrano," so zapisali na šmarski občini.
Ob tem šmarski štab civilne zaščite še vedno potrebuje prostovoljce - zdravstvene tehnike, bolničarje, diplomirane medicinske sestre za pomoč pri negi in drugih zdravstvenih obravnavah oskrbovancev. Če lahko pomagate, kontaktirajte štab na 041 441 227 ali smarje.stabcz@gmail.com.

SLOVENIJA, ROGATEC, LEVEC, ŽALEC - V več Mercatorjevih trgovinah, tudi v Žalcu, Levcu in Rogatcu je po poročanju RTV SLO prišlo do pritiskov nekaterih kupcev za zaposlene ter celo groženj in fizičnega nasilja. V Mercatorju to označujejo kot nesprejemljivo in obsojanja vredno vedenje ter kupce pozivajo k strpnosti.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah ni več vstopna točka za bolnike s sumom na koronavirus. Razlog so logistične težave z dobavo zaščitne opreme. Vstopna točka je tako, kot že prej, v Splošni bolnišnici Celje. Podrobnosti preverite TUKAJ.

SLOVENIJA - Od marca do vključno maja bo elektrika cenejša. Ker gospodinjstva in mali poslovni odjemalci v tem času ne bodo plačevali niti omrežnine, bodo njihove položnice nižje za okoli 27 odstotkov. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pravi:



SLOVENIJA - 
Vlada je začasno prepovedala delovanjem šolam vožnje ter usposabljanja in preizkuse znanj za pridobivanje vozniškega dovoljenja. Odlok velja do 16. aprila. Prav tako pa se veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in ADR certifikatov o usposobljenosti voznika, ki potečejo v teh dneh, podaljša do 16. maja.

CELJSKO - Celjske lekarne spreminjajo svoj delovni čas. Veljal bo od ponedeljka, 23. marca, do preklica.

  • V Rimskih Toplicah bo lekarna odprta ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 9. do 13. ure, ob sredah pa od 12. do 16. ure.
  • Lekarna Loče bo odprta od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure.
  • V Vitanju bo lekarna odprta ob ponedeljkih od 14. do 18. ure, od torka do petka pa od 8. do 12. ure.
  • Lekarna Rogatec bo ob torkih odprta od 14. do 18. ure. Ob ponedeljkih, sredah, četrtkih in petkih bo odprta od 8. do 12.
  • V Kozjem bo lekarna odprta od ponedeljka do petka od 9. do 13.
  • Že zdaj pa spremembe veljajo v Celju, v Lekarni Center. Ta je do preklica zaprta ponoči od 22. do 8. ure.
    Delovni čas ostalih lekarn najdete TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH - Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah zbira podatke o potrebah podjetij po zaščitni opremi (rokavice, maske) za njihove zaposlene, poslovne partnerje in stranke ter nadaljevalo z opravljanjem dejavnosti. Zbornica podatke o potrebah zasebnikov, podjetnikov in podjetij po zaščitni opremi na območju šestih občin Obsotelja in Kozjanskega zbira še do ponedeljka, 23. marca, do 12. ure na elektronski naslov ooz.smarje@ozs.si.

SLOVENIJA -
Opolnoči je začel veljati odlok, s katerim Vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko.

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je po zadnjih podatkih skupaj 341 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. V Savinjski regiji je 55 potrjenih okužb. Največ v občini Šmarje pri Jelšah, 33. V Rogaški Slatini je 10 okužb, v Šentjurju in Celju po 2. Po en primer so do včeraj potrdili v občinah Žalec, Vojnik, Vitanje, Podčetrtek, Kozje, Nazarje in Mozirje. Na seznamu občin je po novem tudi občina Dobrna, kjer so včeraj potrdili prvo okužbo. Prvo okužbo so potrdili tudi v Bistrici ob Sotli, ki sicer sodi v posavsko regijo. Iz podravske regije poročajo o 31 okužbah - v občinah Slovenska Bistrica in Maribor jih je po 8, na Ptuju 2.