marec 28, 2020

Sobota in koronavirus v naših krajih

Ob izburuhu koronavirusa za marsikoga tudi v soboto ni počitka. Tudi mi spremljamo dogajanje in vas o njem, tako kot vsak dan, sproti obveščamo.

Kaj vse bo zaznamovalo današnjo soboto?

ROGATEC - Prvi primer okužbe so potrdili tudi v občini Rogatec. Več TUKAJ.

VELENJE -
Iz velenjske občine so o ženski, ki je ponoči prišla pred Hotel Paka, da jo namestijo v karanteno, so sporočili: "Okoli druge ure ponoči je pred vhod Hotela Paka v Velenju prišla ženska in prepričala predstavnike varovanja, da je prišla iz Španije. Zatrjevala je, da je dobila odredbo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in da se mora zglasiti v karanteno v Hotel Paka. Vso potrebno dokumentacijo za karanteno pa naj bi ji dostavili naslednji dan iz Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Ker ponoči niso mogli preveriti njene izjave, je bila nameščena v karanteno v Hotel Paka. Tekom dneva se je izkazalo, da je njena zgodba neresnična. Ženska sploh ni bila v Španiji, ampak je želela v karanteno zaradi osebnih težav. Policija je pri njenih starših preverila, da ni bila v Španiji in da ni prišla z letalom iz Španije skupaj z ostalimi osebami, ki so že v karanteni v Hotelu Paka. Ženska je bila danes ob 16.30 predana policiji v nadaljnji postopek. Podan je utemeljen sum, da je storila kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. S tem je po nepotrebnem ogrozila sebe in naredila dodatno nepotrebno delo vsem, ki smo odgovorni za varnost in zaščito vseh, ki so v karanteni, kakor tudi vseh ostalih občank in občanov."

CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje se je danes do 14. ure zaradi koronavirusa zdravilo 15 bolnikov, dva na intenzivni negi. Ob tem so v bolnišnico danes dostavili 20 respiratorjev za zdravljenje najtežjih bolnikov z novim koronavirusom. Izobrežavanje osebja na intenzivni enoti za delo na aparatih začenjajo v ponedeljek.


VELENJE -  V Hotelu Paka v Velenju, kjer je v karanteni 42 Slovencev, ki so se včeraj vrnili iz Španije, so potrdili okužbo s koronavirusom. Okuženi sta dve mlajši osebi. Ker se dobro počutita, ostajata v karanteni v hotelu.

CELJSKO - Regijski štab Civilne zaščite za Zahodno Štajerske je v dveh tednih 33 občinam s svojega področja razdelil več kot 40 tisoč kosov opreme (različnih vrst mask, rokavic, različnih vrst razkužil, očal in zaščitnih oblek). Danes so razdelili 1000 mask, ki jih je doniralo Gorenje, prvič so na vrsto prišli pogrebni zavodi. Pri določanju količine opreme sicer upoštevajo stopnjo okuženosti in ogroženosti v občini. "Zaščitna oprema pride na regijske štabe iz centralnega skladišča CZ v Rojah. Koliko opreme bodo dobili regijski štabi, določi štab Civilne zaščite Republike Slovenije. Regijski štabi pa nato opremo razdelijo občinskim štabom CZ. Zdravstvene ustanove in domovi za starejše zaščitno opremo pridobivajo prek pristojnega ministrstva," pojasnjujejo v regijskem štabu.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Po podatkih Regijskega štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske je okuženih 47 stanovalcev Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Pet so jih odpeljali v celjsko bolnišnico. Zaposleni so dobili pomoč. "Pri delu v domu še naprej pomagajo tudi zdravstveno osebje iz celotne regije. Danes sta prišla dva zaposlena iz Zdravstvenega doma Laško, 5 zaposlenih iz Medical centra Rogaška Slatina, dva zaposlena iz Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in en zaposleni iz celjskega zdravstvenega doma. Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah pa je na pomoč napotila še dva prostovoljca," so sporočili iz štaba.

SLOVENIJA - Število okuženih v Sloveniji se še povečuje, v zadnjem dnevu je naraslo za 52, skupaj je potrjenih okužb tako 684. Smrtnih žrtev je 9. Še vedno veljajo strogi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, nujno jih je spoštovati. Kakšne so zadnje številke o obolelih, kako dosledno upoštevamo ukrepe in kako država išče rešitve za zajezitev širjenja koronavirusa v domovih za starejše? Prisluhnite uradnemu govorcu vlade Jelku Kacinu, TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENIJA - Čas epidemije lahko vzbuja veliko negotovosti. V naravi človeka je, da nas je strah neznanih stvari ali stvari, ki jih ne moremo nadzorovati. Kaj se dogaja z nami v času stresa, kako preživljati obdobje epidemije v izolaciji in kako krepiti odnose s sodelavci v teh razmerah? Simona Dijak, mag. psih. in Mojca Ferlič Golob, univ. dipl. psih, specializantka klin. psih., iz Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah sta pripravili odlična pojasnila in priporočila. Najdete jih TUKAJ.

LAŠKO - Zaradi izrednih razmer so na Občini Laško podaljšali roke za participativni proračun. Predloge projektov tako zdaj zbirajo do srede, 15. aprila 2020. Več pa TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Strokovni delavci Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah so pripravili nabor predlogov za starše vrtčevskih otrok. Igrice, pesmice, pravljice in še kaj so zbrali TUKAJ.

MAKOLE - V občini Makole sicer še nimajo potrjenega primera okužbe s koronavirusom. Da bi v primeru širjenja epidemije zagotovili pomoč najbolj prizadetim posameznikom in družinam, je občinski štab civilne zaščite pozval vse zdrave in polnoletne k vključitvi v mrežo prostovoljcev na področju občine. Prostovoljci bodo pomagali predvsem z dostavo nujnih potrebščin na domove. Za opravljanje svojega dela bodo prejeli ustrezno zaščitno opremo ter potrdilo o vpisu v seznam prostovoljcev. Prijave na makolski občini zbirajo po telefonu ali elektronski pošti, kontakte najdete TUKAJ.

DOBJE - V okviru Občine Dobje in Civilne zaščite so dobjanske šivilje izdelale pralne zaščitne maske iz blaga, ki so za večkratno uporabo. Po eno masko z navodili za uporabo bo v naslednjem tednu prejelo vsako gospodinjstvo v Občini Dobje, omejeno število mask pa je na voljo tudi v trgovini KZ Dobje. "Na tem mestu se iskreno zahvaljujemo našim vrlim Dobjankam, ki so prispevale svoj čas in znanje, da so sešile skupno 400 pralnih zaščitnih mask. To so Romana Arzenšek, Ivanka Ograjšek, Silva Antlej, Silva Selič, Tinka Žekar, Dragica Plahuta. Za sterilnost mask in pakiranje so poskrbele Mojca Gračnar, Tinka Žekar in Lidija Čadej. Zahvaljujemo se Kulturnemu društvu Dobje, ki je prispevalo blago za izdelavo mask. Zahvaljujemo se tudi Mileni Gradič, na pobudo katere se je akcija šivanja začela," so ob tem zapisali v dobjanski občini in civilni zaščiti.

ZREČE -
To jutro znova odpirajo sobotno domačo tržnico. Kot je za naš radio povedal Štefan Posilovič iz zreške občine, bo z domačimi izdelki in pridelki prisotna večina dosedanjih ponudnikov. Vse obiskovalce tržnice ob tem pozivajo, naj ohranjajo razdaljo in upoštevajo splošna navodila osebne zaščite. Tržnica v Zrečah bo od 7.00 zjutraj.


SLOVENIJA -
Vlada bo o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v tako imenovani mega zakonu, odločala šele danes, čeprav je bilo to napovedano že za petek. Z zakonskim besedilom so se sicer že seznanili, a zaradi obsežnosti bodo usklajevanja nadaljevali še danes.

SLOVENIJA
– V Sloveniji je doslej umrlo 9 oseb, okuženih z novim koronavirusom. Potrjenih okužb je po zadnjih podatkih 638, v našem delu države so okužbo na novo potrdili v občini Slovenske Konjice. Podrobne številke najdete TUKAJ.