marec 18, 2020

Sreda in koronavirus v naših krajih

Tretji dan je, ko so v Sloveniji začeli veljati posebej strogi ukrepi v boju proti širjenju koronavirusa. Življenje je praktično obstalo, a vseeno se tako veliko dogaja. Tudi danes vas sproti obveščamo o vsem pomembnem. Kliknite, da vam kaj ne uide. 

Vse se prilagaja koronavirusu. (Foto: Pixaby)

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.

CELJE -
Zaradi epidemije koronavirusa in izrednih razmer se prvi prijavni rok za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija v višješolskem strokovnem izobraževanju v študijskem letu 2020/2021 podaljša do 9. aprila 2020. Kandidati za vpis v višje strokovne šole se na razpis lahko prijavite z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani Višješolske prijavne službe https://vss-ce.com/vps. Izpolnjen prijavni obrazec natisnite s spletne strani in ga pošljite s priporočeno pošiljko Višješolski prijavni službi na naslov:

Višješolska prijavna služba | Šolski center Celje | Pot na Lavo 22 | 3000 Celje

Če kandidati doma nimate tiskalnika ali ne morete poslati natisnjene prijave s priporočeno pošto, lahko izpolnjen obrazec samo pripnete e-pošti, ki jo pošljete Višješolski prijavni službi na naslov:

vispris@guest.arnes.si

SLOVENSKE KONJICE, ZREČE -
Enota Nujne medicinske pomoči Slovenske Konjice je danes zgodaj popoldne na intervenciji pri osebi z bolečinami v prsnem košu, spremljajočo rahlo povišano telesno temperaturo in kašljem. Oseba sicer neposrednega stika z okuženo osebo s COVID-19 ni navajala, prav tako oseba ni bila na potovanju v tujini. Oseba je bila obravnavana po protokolu za obravnavo bolečine v prsnem košu in protokolom obravnave osebe s sumom na okužbo s koronavirusom.  Ekipa NMP je poleg zdravstvene oskrbe izvedla tudi prezračevanje prostorov in razkuževanje okolice, ostalim je podala navodila.  Osebo so odpeljalI na zdravljenje v bolnišnico, kjer jo bodo testirali tudi na okužbo s koronavirusom. Ker je oseba zaposlena v administraciji trgovine Mercator Zreče, je zreški župan Boris Podvršnik odredil zaprtje trgovine do preklica. Zreški prostovoljni gasilci so razkužili prostore tregovine, v  primeru pozitivnega rezultata testa bodo obvestili zaposlene in jim odredili 14-dnevno samoizolacijo.

SLOVENSKA BISTRICA -
V ponedeljek je občina Slovenska Bistrica izdala prepoved uporabe in zbiranja na otroških in športnih igriščih. Ker se je tam, kljub prepovedi, zadrževalo večje število ljudi, zlasti otrok in mladine, so na seji štaba Civilne zaščite sklenili, da začnejo ta območja takoj nadzirati občinski redarji in policisti. Sprva bodo le opozarjali, po potrebi pa bodo, kot so še sporočili iz Slovenske Bistrice, sprejeli tudi strožje ukrepe.

CELJE -
Iz Zdravstvenega doma Celje so sporočili, da je pri njih zaposlena zdravstvena delavka, ki je zbolela za koronavirusom, še v ponedeljek bila asimptomatska. Bolnike je obravnavala na varni razdalji, kjer ni bilo možnosti tesnega stika. Poleg tega je nosila zaščitno kirurško masko. V ponedeljek je bil v kontaktu s 3 pacienti in 10 ljudmi iz kolektiva ZD Celje. Osebje je v samoizolaciji in so jim vzeli brise. Rezultate še čakajo. Vsi pacienti so obveščeni, naročena jim je samoizolacija. Ukrepi po navodilih epidemiologa se izvajajo.

CELJE - Javna kuhinja
na I. osnovni šoli Celje obratuje po posebnem režimu. Od danes naprej razdeljujejo »lunch pakete« za vse, ki so upravičeni do koriščenja, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih, med 11. in 13. uro. Dom ob Savinji nemoteno razvaža tople obroke 167 starejšim osebam, ki so tudi sicer njihovi odjemalci. Če se bo izkazala potreba, bo domu pri tem pomagala Civilna zaščita Celje.

ŽALEC
- V občini Žalec se od danes naprej uporaba vseh javnih igrišč ter športnih parkov (ki so zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa zaprta) kaznuje z globo od dobrih 40 do skoraj 420 evrov.

CELJE -
V Zdravstvenem domu Celje so zabeležili prvi primer potrjene okužbe z novim koronavirusom pri zdravstvenem delavcu.  Vse njegove sodelavce so izolirali in jih poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili. Nadaljne ukrepe bodo sprejeli, ko bodo znani rezultati testiranj.

CELJSKO - "Nekateri učenci se zaradi materialnih in tehničnih možnosti ne morejo izobraževati na daljavo. Pri reševanju tovrstnega problema so ponudili pomoč tudi nekateri operaterji telekomunikacij, so sporočili iz celjske enote Zavoda za šolstvo. Če tudi vaš otrok potrebuje opremo (telefon in dostop do podatkov), se obrnite na vodstvo osnovne šole," sporoča občina Šmarje pri Jelšah.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz občine Šmarja pri Jelšah so sporočili, da so okužbo s koronavirusom potrdili pri eni od zaposlenih Doma upokojencev Šmarje, verjetno je zbolela tudi ena od stanovalk. Govorili smo z direktorico doma Gordano Drimel. O podrobnostih poročamo TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENIJA - Še vedno se vrstijo številna priporočila ljudem, kako preventivno ravnati v času epidemije koronavirusa. Stanovalcem blokov pristojni svetujejo:

  • da se po nepotrebnem ne dotikajo ograje na stopniščih, kljuk in stikal;
  • da se ne zadržujejo na hodnikih ali skupnih prostorih ter s sosedi komunicirajo na priporočeni razdalji vsaj meter in pol;
  • ko pridejo domov, naj si umijejo roke z milom in toplo vodo, povsod pa upoštevajo higieno kašlja - kihamo, kašljamo v rokav ali robec, ki ga zavržemo;
  • vsaj enkrat dnevno naj se razkužijo ograje na stopniščih;
  • večkrat naj se prezračijo hodniki in skupni prostori;
  • če je mogoče, naj stanovalci kupijo razkužilo ali krpice in namestijo koš za smeti pred vhodnimi vrati bloka za sprotno razkuževanje kljuk na vhodnih vratih ter naj za razkuževanje kljuke poskrbi tudi vsak sam. Koš za smeti naj sproti praznijo v zabojnik za mešane odpadke

PODČETRTEK, ŽALEC, VOJNIK, VITANJE, ŠENTJUR, ROGAŠKA SLATINA, SLOVENSKA BISTRICA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Prvi primeri potrjenih okužb z novim koronavirusom so se glede na poročilo NIJZ, ki vsebuje podatke do včeraj do 10. ure, pojavili tudi v občinah v naših krajih, od koder do slej niso poročali. Po en potrjen primer okužbe naj bi imeli v Podčetrtku, Vojniku, Žalcu in Vitanju. Vitanjski župan Slavko Vetrih je za naš radio povedal, da so po poizvedovanju z vitanjskim zdravnikom ugotovili, da okužena oseba najverjetneje ne živi v Vitanju, pač pa je tam samo prijavljena. Poročilo NIJZ sicer kaže, da sta dva potrjena primera okužbe v občini Šentjur, štirje v Slovenski Bistrici, sedem v Rogaški Slatini, v Šmarju pri Jelšah pa po uradnih podatkih 22.

CELJSKO - Gospodinjstva, kjer so njihovi člani okuženi s koronavirusom, morajo vsa zaščitna sredstva, kot so maske, robci ali rokavice, odložiti v plastično vrečko in jo tesno zavezati. Nato jo odložijo izključno v zelen zabojnik za mešane komunalne odpadke. Enako velja za zaščitno opremo zdravstvenega osebja, če to bolnika obišče na domu. Zaščitna oprema ne sodi v druge zabojnike.

ŽALEC - Žalski štab civilne zaščite poudarja, da je prepovedano kakršnokoli zadrževanje na zunanjih športnih igriščih in igralih. "Danes od 10. ure se lahko kaznuje uporaba vseh javnih igrišč ter športnih parkov z zneskom do 417,29 eur," še dodajajo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz občine Šmarja pri Jelšah so pred kratkim sporočili, da so okužbo s koronavirusom potrdili pri eni od stanovalk Doma upokojencev Šmarje. Spomnimo, po tem ko so se znaki bolezni pokazali pri eni od zaposlenih, ki sicer koronavirusa ni imela, je NIJZ je testiral 23 zaposlenih v domu upokojencev in novi virus potrdil pri eni od njih. Zaposlena ni kazala znakov bolezni. V domu upokojencev so zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z obolelo, poslali domov. Na vseh oddelkih so začeli pogosteje opazovati stanovalce in jim meriti temperaturo. Ponoči so se simptomi pokazali pri eni od stanovalk, ki je zdaj v izolaciji in pod zdravniškim nadzorom. Iz doma sporočajo, da se drugi stanovalci dobro počutijo in je zadnje dobro poskrbljeno.

CELJE - Tudi v Celju so vzpostavili pomoč ljudem, ki sami ne morejo po nujnih opravkih - v trgovino ali lekarno. Njihove klice sprejemajo od 8. do 15. ure na številki civilne zaščite 03 491 09 20 ali na številki občine 041 774 686. Kontakti bodo tudi na oglasnih deskah blokov. "Vse občanke in občane prosimo, naj na to obliko pomoči opozorijo svoje sosede, ki ne odhajajo iz svojih stanovanj in obvestila na oglasni deski ne bodo videli," še pozivajo na celjski občini.

BISTRICA OB SOTLI - Štab Civilne zaščite občine Bistrica ob Sotli je dosegljiv na centralni telefonski številki občine 03 800 15 00 ob delovnih dneh od 8. do 14. ur. Kadarkoli, 24 ur na dan, pa lahko pokličete na 051 444 090 (Franjo Debelak) in 068 147 432 (Mirela Kunst). Pišete jim lahko na czsbistricaobsotli@gmail.com.
Ob tem na občini dodajajo, da v času epidemije Medicina Božiček opravlja samo administrativa dela po ordinacijskem delovnem času. Telefonski sprejemi potekajo med 8. in 13. uro ter med 14. in 19. uro. Ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih so dosegljivi dopoldne, ob sredah pa popoldne. Nujna dežurna ambulanta Šmarje pri Jelšah je dosegljiva na 03 818 37 00.
V Bistrici ob Sotli trgovina TUŠ market in MM tehnika poslujeta med tednom od 9. do 16. ure, v soboto od 8. do 12. ure, ob nedeljah pa sta zaprti.

CELJSKO - Tudi v občinah na širšem Celjskem velja prepoved kurjenja v naravnem okolju. "Predvsem zato, da po nepotrebnem ne obremenjujemo gasilcev," pojasnjuje župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš.

PODČETRTEK - Tudi v občini Podčetrtek ljudi pozivajo, da ostanejo doma ter najnujnejša in neodložljiva dela opravijo skladno z navodili in pri tem uporabijo potrebno zaščitno opremo. "Ne družite se v skupinah, ne uporabljajte športnih površin, otoških igral, ne vzpenjajte se na stolp na Rudnici," poudarjajo. Za tiste, ki potrebujejo pomoč, pa je ta na voljo na številki župana Petra Misje 041 794 073 ali povljenika civilne zaščite Sandija Gobca 041 793 862.

ROGAŠKA SLATINA - Poročali smo že o tem, da številna zdravilišča zapirajo svoja vrata zaradi širjenje koronavirusa in ukrepov za njegovo zajezitev. Podobna vest prihaja tudi iz Rogaške Slatine, kjer do nadaljnjega zapirajo Grand hotela SAVA in Hotel Zagreb, ROI Medical & SPA center ter restavracijo Kaiser. Prav tako je do nadaljnjega zaprt hotel Atlantida, trenutno je zaprt tudi Grand hotel Rogaška.

SLOVENIJA - "Od polnoči so zaprti maloobmejni mejni prehodi na območju Policijske uprave Celje. Na meji s Hrvaško so to Rajnkovec, Sedlarjevo in Podčetrtek," sporočajo s Policijske uprave Celje. "Prav tako je Avstrija včeraj zaprla manj obremenjene mejne prehode Kaplo, Libeliče, Pavličevo sedlo, Remšnik, Pernice (Muta), Mežico (Reht) in Koprivno. Mejni prehod Holmec bo odprt od 5. do 21. ure, od 5. do 23. ure bosta obratovala tudi mejna prehoda Vič in Radelj," še dodajajo.

ROGAŠKA SLATINA - Tudi v času samoizolacije, ki velja po vsej državi, je priporočljivo nekaj časa preživeti v naravi. Tudi tam pa je potrebno upoštevati ukrepe in priporočila pristojnih. Priljubljeni točki sta Boč in Donačka gora. "Domačine, ki obiskujejo Boč in Donačko goro, pozivamo k upoštevanju napotkov glede omejevanja osebnih stikov na razdaljo 2 metrov in izvajanju pohodništva brez združevanj v skupine," opozarjajo na slatinski občini.
Ob tem občina poziva vse starše in skrbnike otrok iz vseh šolskih okolišev, da v celoti preprečijo druženje svojih otrok na šolskih športnih igriščih in dvoriščih večstanovanjskih stavb in s tem poskrbijo za zagotavljanja zdravja otrok in vseh, s katerimi pridejo otroci v stik. Širjenje virusa COVID-19 je najintenzivnejše prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa smo vsi občani, še posebej rizične skupine. Da ostanejo doma, pozivajo tudi druge skupine prebivalcev.

POLJČANE - V Poljčanah iščejo prostovoljce, ki so pripravljeni ponuditi varstvo otrokom staršev, ki zaradi narave svojega dela ne morejo ostati doma, starejšim pomagati pri nakupu in dostavi hrane ter zdravil ali nuditi psihološko pomoč občanom, ki jo potrebujejo. Prijave zbirajo na cz.obcinapoljcane@gmail.com ali telefonsko številko 064 243 990. Še več o tem pa preberite TUKAJ.

CELJSKO
- Policijske enote na območju Policijske uprave Celje so od prve potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji prejele izjemno veliko klicev, telefoni praktično vseskozi zvonijo. Samo na številki 113 so od 10. marca prevzeli 1.759 klicev, ljudje so se na policijo obračali zaradi različnih razlogov. Ob tem iz PU Celje sporočajo: "Ves čas, sedaj in tudi v prihodnje, je in bo naše delo teren. Policisti dan za dnem, 24 ur na dan izvajamo vse tiste policijske naloge, s katerimi varujemo življenje ljudi, skrbimo za njihovo osebno varnost in varnost premoženja. Ker želimo naloge učinkovito opravljati še naprej, zaradi zdravja naših zaposlenih in zdravja ostalih ljudi, omejujemo obiske na policijskih postajah. Občane zato prosimo, naj za nenujne prijave in vprašanja uporabljajo elektronsko pošto in telefon in naj čim manj hodijo neposredno v policijske enote. Če občani niso prepričani, ali je potrebno osebno priti na policijsko postajo, naj predhodno pokličejo na telefonsko številko postaje in se pozanimajo. Gre za ukrep, s katerim želimo omejiti stike in v kar največji meri poskrbeti za varnost in zdravje vseh. Ponovno izpostavljamo, da je interventna številka 113 namenjena za klice v sili, denimo za obveščanje o kršitvah javnega reda in miru, o prometnih nesrečah, kaznivih dejanjih, torej takrat, ko ljudje nujno potrebujejo pomoč policije."


SLOVENIJA - Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo v Sloveniji do torka do 14. ure potrjenih 275 potrjenih primerov z novim koronavirusom. Do torka do 10. ure je bilo v savinjski regiji 38 potrjenih primerov, v podravski 25.