april 8, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Še vedno naša življenja kroji epidemija novega koronavirusa. Doslej je v Sloveniji zahtevala že 40 življenj, a so novice tudi spodbudne. Aktualno dogajanje spremljamo in vas o njem sproti obveščamo.

Še vedno velja prepoved druženja. Tako smo omejeni le na stike s svojimi najbližjimi, s katerimi tudi živimo. (Foto: Pixabay)

ŠTORE – Tudi na Osnovni šoli Štore želijo v času izrednih razmer vsem osnovnošolcem nuditi enake možnosti izobraževanja na daljavo. Pogoj za to je računalniška oprema, ki pa je vsi otroci žal nimajo. Tako vse, ki imajo delujoč računalnik ali tablico in ju več ne uporabljajo oziroma potrebujejo, pa bi bili kaj od tega pripravljeni podariti otrokom iz socialno šibkih družin, prosijo, da pokličejo na telefonsko številko 031/874-736. Na ta način so že oddali 5 kompletov, potrebujejo jih še 9.

LAŠKO
- Kuharski mojster, Laščan Miran Ojsteršek, lastnik gostilne Oštirka v Celju, je danes zdrava kosila kuhal za tiste, ki so v teh dneh izpostavljeni nevarnosti ter delajo dan in noč. Kuhal je za zaposlene v Zdravstvenem domu Laško, za predstavnike Rdečega križa Laško in policiste Policijske postaje Laško. Laški policisti pravijo, da je bilo odlično in so mu za lepo gesto zelo hvaležni.


Dobrote kuharskega mojstra Mirana Ojsterška. (Foto: FB PU Celje)

Takole je Ojsteršek kosilo predal laškim policistom. (Foto: FB: PU Celje)

KOZJANSKO, OBSOTELJE -
Javno komunalno podjetje OKP Rogaška Slatina bo po velikonočnih praznikih znova odprlo zbirne centre v občinah Šmarje pri Jelšah, Kozje, Rogatec, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli, prav tako bo odprt zbirni center Tuncovec.  Odpiralni čas bo enak kot doslej oziroma pred zaprtjem zaradi epidemije koronavirusa. Ob tem sicer v OKP Rogaška Slatina pozivajo, da uporabniki upoštevajo sprejete ukrepe za zajezitev širjenja virusa, to je obvezna uporaba mask in rokavic ter upoštevanje varnostne razdalje dveh metrov.


ROGATEC
- V občini Rogatec še vedno zaznavajo potrebe po zagotavljanju računalniške opreme otrokom, za namen nemotenega izobraževanja na daljavo. V kolikor ima kdo na voljo kakršnokoli računalniško opremo, ki je ne potrebuje, vljudno prosijo, da kontaktira Civilno zaščito občine Rogatec. Doslegljivi so na telefonskih številkah 040 374 047 ali 040 311 166 oz. preko el. naslova: cz@rogatec.si.

KOZJE
- V Kozjem se pripravljajo, da bodo v teh dneh izvedli drugo razdeljevanje zaščitnih mask po gospodinjstvih. Občina Kozje in tamkajšnja civilna zaščita bosta za vsa gospodinjstva na območju občine pripravila dostavo sterilnih mask za enkratno uporabo. Občani jih bodo prejeli v poštne nabiralnike, v kuverti bo poleg treh mask še navodilo za pravilno uporabo maske in kontaktni podatki občine za primer koronavirusa.


CELJE
- V celjskem nakupovalnem središču Citycenter je danes vrata odprla velikonočna tržnica. Do sobote, 11. aprila, lahko na stojnicah nasproti blagajn Megamarketa Interspar poskusite in nakupite domače dobrote, pridelke in izdelke. Da obisk velikonočne tržnice in nakupovanje potekata varno in skladno s preventivnimi ukrepi, skrbijo redarji, poskrbljeno je tudi za razkuževanje rok. Obvezna je uporaba zaščitnih mask in rokavic. Za vse obiskovalce Citycentra Celje pa so pri vhodih v nakupovalno središče na voljo tudi razkužila. V nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. aprila, bo nakupovalno središče zaprto.


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 19 pacientov, od tega 6 v enoti intenzivne terapije.

ROGAŠKA SLATINA
- V občini Rogaška Slatina so včeraj prejeli še eno, večjo pošiljko zaščitnih mask. Nekaj jih bodo prejeli zaposleni na delovnih mestih, ki so v času epidemije posebej izpostavljeni, nekaj gospodinjstva. Podrobneje o tem pa TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se že drugi dan nadaljuje razkuževanje prostorov, ki ga opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje. Pri začasni preselitvi stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme sodeluje 4 operativni gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in 6 poklicnih gasilcev PGE Celje, ki so bili vpoklicani preko regijskega štaba Civilne zaščite Zahodne. Člani PGD Šmarje pri Jelšah bodo podrli razkuženi šotor, ki je v preteklih dneh služil za garderobo zaposlenih. Kot je na spletni strani sporočila šmarska občina, bodo še danes postavili  dva bivalna zabojnika, v katerih bosta ločeni garderobi za zaposlene in osebje, ki oskrbujejo stanovalce doma. Območje okoli doma je zavarovano, zato občane prosijo, da se na tem območju ne zadržujejo. STA sicer poroča, da je v šmarskem domu upokojencev včeraj število okuženih z novim koronavirusom poraslo za 6, na 137. Skupaj je po zadnjih uradnih podatkih v šmarski  občini okuženih 145 ljudi.

Območje okoli doma je zavarovano, zato občane prosijo, da se na tem območju ne zadržujejo. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

SLOVENIJA
- V naši državi je bilo včeraj opravljenih 1.214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Skupno število okuženih po zadnjih podatkih je 1.091. V bolnišnici je hospitaliziranih 111 bolnikov, od tega 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki okuženi s COVID-19, s čimer se je skupno število žrtev povzelo na 40. Dobra novica je, da so včeraj iz bolnišnice odpustili 5 ljudi.


SLOVENSKA BISTRICA
- To soboto, 11. aprila, bo na začasni lokaciji v času epidemije, na prostoru parkirišča pri "Cruzet-u", vrata odprla grajska tržnica. Odprta bo med 7. 30 in 10. 30 uro. Vstop na tržnični prostor bo mogoč le ob nošenju maske ali druge zaščite obraza (z ruto ali šalom) in rokavic.


ZREČE
- V Režijskem obratu Zreče pravijo, da je na čistilni napravi Zreče, zaradi epidemije COVID-19, ko se je povečala uporaba zaščitnih mask, rokavic in razkužilnih robčkov za enkratno uporabo, tovrstne odpadke opaziti tudi v kanalizacijskem sistemu in na čistilni napravi. Ker nepravilno odloženi odpadki povzročajo zamašitve in otežujejo delovanje čistilne naprave, pozivajo, da jih uporabniki odvržejo na pravilen način, v zelen zabojnik.


ŠENTJUR
– V Domu starejših Šentjur, kljub epidemiji koronavirusa skrbijo, da so fit in da ohranjajo svoje zdravje. Vsako jutro telovadijo, ob tem pa sporočajo, da so zdravi in verjamejo, da bomo skupaj trenutno situacijo premagali.


Takole so v Domu starejših Šentjur telovadili to jutro. (Foto: FB DS Šentjur)

CELJE
- Iz Mestne občine Celje so sporočili, da občanke in občani, pa tudi komunalni delavci opozarjajo na odpadke, ki jih ljudje puščajo na ulicah, travnikih ali v gozdu. Na celjski občini tako pozivajo k odgovornemu ravnanju in dodajajo, da so zbirne centre pustili odprte ravno z namenom, da ljudje odpadkov ne bi odlagali na neprimernih mestih. (V Bukovžlaku je zbirni center odprt v običajnem delovnem času, nekateri manjši v okolici Celja pa obratujejo ob sobotah.) Včeraj je poziv k odprtju zbirnih centrov tudi drugod po Sloveniji objavila Zbornica komunalnega gospodarstva, saj imajo velike probleme z novimi divjimi odlagališči. 


SLOVENSKE KONJICE
- Občina Slovenske Konjice in tamkajšnji štab Civilne zaščite sta uspela pridobiti nekaj tisoč zaščitnih mask, ki jih bosta kmalu začela deliti med občane, ki jih potrebujejo za najnujnejše opravke. Najprej bodo maske prejeli starejši od 70 let, na konjiški občini pa pravijo, da se bodo potrudili, da bi v nadaljevanju zagotovili maske tudi za vse druge občane. »V prvi fazi bomo razdelili približno 2000 zaščitnih mask. Dostavili jih bomo na sedeže krajevnih skupnosti, kjer bodo poskrbeli za razdeljevanje. Za Slovenske Konjice pa bomo organizirali prevzem teh mask v prostorih Rdečega križa,« je na občinski spletni strani pojasnil konjiški župan Darko Ratajc. Natančen prevzem mask bodo sporočili naknadno. 


ZREČE
Vrtec Zreče bo začel šivati pralne zaščitne maske, ki naj bi bile izdelane do konca drugega tedna. Te pralne maske bodo razdelili ranljivim skupinam, občanom, starejšim od 70 let.

ŠENTJUR - V Šentjurju psihološko pomoč ob epidemiji novega koronavirusa zagotavlja Center za socialno delo Šentjur, dosegljivi so na telefonski številki (03) 746 25 20. Za pomoč so vam na voljo v ponedeljek, torek in četrtek med 8. in 15. uro, ob sredah od 8. do 17. ure, v petek med 8. in 13. uro. 

SLOVENIJA
- Pošta Slovenije je na sedežu zavoda za šolstvo že prevzela nove pakete z 271 modemi ter 282 tabličnimi računalniki, ki jih bodo v okviru dobrodelnega projekta razposlali učenkam in učencem iz socialno šibkejših okolij v pomoč pri izobraževanju na daljavo. Opremo jim bo pošta dostavila danes in jutri.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA - V sredo vstopamo s 1055 potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še šest ljudi, skupaj doslej 36. V Savinjski regiji je doslej skupaj potrjenih 233 okužb, največ še vedno v Šmarju pri Jelšah, kjer se je številka povzpela na 143. Žarišče ostaja šmarski dom upokojencev, kjer so po podatkih Civilne zaščite Zahodno Štajerske samo včeraj umrli štirje stanovalci, dva v doma ter dva, ki sta bila na zdravljenju v celjski bolnišnici. Dve novi okužbi so v zadnjem dnevu potrdili v občini Rogaška Slatina, po eno pa v Celju in Laškem.