april 22, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Mednarodni dan Zemlje je danes. Letos je vsaj nekoliko povezan tudi z epidemijo novega koronavirusa. Sivcer pa so v zadnjem dnevu v Sloveniji potrdili 9 novih okužb, prvo tudi v občini Zreče. Kaj še prinaša sreda, izveste s klikom na to novico ... 

Še vedno veljajo številni ukrepi v boju proti novemu koronavirusu, med njimi tudi prepoved druženja. (Foto: Pixabay)

VELENJE - TV Slovenija poroča, da bo skupina Hisense Europe do konca leta odpustila 2200 ljudi. Po besedah Gorenjevega sindikalista Žana Zebeta naj bi bilo med njimi 1000 slovenskih delavcev. Brez dela naj bi tako ostalo 700 zaposlenih v proizvodnji v Velenju in 300 v družbi Hisense Europe. Vodstvo Gorenja naj bi na hitro sklicalo sestanek in predstavnike zaposlenih seznanilo s podatki o slabi ekonomski situaciji, ki da je posledica epidemije. Proizvodnja v Velenju je sicer stala kar tri tedne, tudi danes pa obrat še ni polno operativen. V Gorenju bodo načrte glede zmanjšanja števila zaposlenih podrobneje predstavili jutri.

ZREČE - Tudi občina Zreče se je pridružila občinam, kjer so že potrdili vsaj eno okužbo z novim koronavirusom. Po podatkih NIJZ so prvo okužbo tam potrdili včeraj. Podatki iz ostalih občin so TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Podjetje Violeta je Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah podarilo za več kot 2.500 evrov svojih proizvodov. Podjetje je domu ponudilo pomoč v obliki donacije svojih proizvodov, kot so toaletni papir, vlažni robčki, papirne brisačke, čistila in drugi izdelki. "Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah je pandemija v Sloveniji prizadela najhitreje in najmočneje. Naša želja je, da se stanje čim hitreje izboljša in se življenje vrne v ustaljen vsakdan," odločitev za donacijo pojasnjujejo v podjetju Violeta. Ob tem v podjetju izpostavljajo moto, ki jih spremlja vsa leta poslovanja: "Velikost človeka se ne meri s tem koliko lahko, zna in zmore, temveč s tem, koliko je pripravljen deliti s tistimi, ki tega nimajo, ne znajo in ne zmorejo."  

 Prostore za skladiščenje podarjenih izdelkov je odstopilo PGD Šmarje pri Jelšah. (FOTO: občina Šmarje pri Jelšah)

ZREČE - Štab Civilne zaščite občine Zreče je danes sklenil, da bo doniral tisoč zaščitnih rokavic Lambrechtovemu domu Slovenske Konjice.

ŽALEC – Območno združenje Rdečega križa Žalec prosi za rabljene namizne ali prenosne računalnike za učenje otrok na daljavo. Kot navajajo, se otroci iz velikih, socialno ogroženih družin, težje zvrstijo za računalniki, ko se z učitelji povezujejo preko interneta, nekaterim pa so se tudi že pokvarili. Če jih lahko odstopite, pokličite žalsko območno združenje Rdečega križa na številko 03 5716 616 ali se oglasite po e-pošti: zalec.ozrk@ozrks.si.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje so hvaležni za prav vsako donacijo, ki jo prejmejo v času epidemije. Današnjo malico za zaposlene je zagotovilo podjetje Žito

Foto: SB Celje

SLOVENIJA - V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje, od 82 bolnikov jih je 24 na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem. Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210. Sloveniji so doslej opravili 44.435 testov.

ROGATEC - Občinski štab Civilne zaščite občine Rogatec želi med občane razdeliti še nekaj zaščitnih mask. Občani, ki maske nujno potrebujejo, se lahko ponje zglasijo ta petek, 24. aprila, med 16.00 in 18.00 uro, in sicer v Grajsko pristavo pri dvorcu Strmol, v Vaško gasilski dom Donačka gora ali v Gasilski dom Dobovec. Glede na omejene količine in potrebe bodo delili pakete po dve maski

ROGAŠKA SLATINA - Iz doma starejših, Pegazovega doma, sporočajo: "Omejitveni ukrepi, ki smo jih v Sloveniji sprejeli zaradi preprečevanja širjenja korona virusa, še vedno veljajo. Obiski svojcev so še nadalje omejeni, kljub temu pa želimo našim stanovalcem omogočiti vsaj odhod na sveži zrak in krajši sprehod. Doslej so se lahko sprehodili le po domu, na terasi in na zunanjih krožnih poteh, ki so v skupinah z demenco. Od danes bodo stanovalci lahko pod nadzorom naših zaposlenih v dopoldanskem času med 9.00 in 11.00 uro ter v popoldanskem času med 15.00 in 17.00 uro pred domom posedeli na zunanji terasi in na klopcah ali pa se sprehodili po parkirišču in krožni poti pred domom. Svojce prosimo, da še naprej upoštevajo ukrep prepovedi obiskov, dokler ne dobimo tudi uradnega dovoljenja ministrstva."

SLOVENSKE KONJICE - Občina Slovenske Konjice obvešča, da lahko občani, ki morda še nimajo zaščitne maske, to prevzamejo v prostorih Rdečega križa v Slovenskih Konjicah, in sicer vsak delovni dan med 9. in 12. uro.

SLOVENIJA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Šmarčan Tomi Rumpf danes prevzema funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki med drugim izvaja tudi nabavo zaščotne opreme. Podrobnosti najdeš TUKAJ 

SVET, SLOVENIJA, KOZJANSKI PARK - Današnji 22. aprila je dan Zemlje, ki v ospredje postavlja podnebne ukrepe. A je posredno tudi v znamenju koronavirusa, ki je ustavil življenje po vsem svetu. Na Kitajskem naj bi se v času, ko so obstale tovarne in letalski promet, občutno prečistil zrak v mestih. Marsikje opažajo živali, ki so jih pregnali promet, turizem ali druge človeške dejavnosti. Biolog Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka ob tem poudarja, da bi moralo spoštovanje in sobivanje z drugimi vrstami vladati vedno – ne le zdaj:



SLOVENIJA - V sredo vstopamo s podatkom, da je bilo v Sloveniji doslej potrenih 1344 okužb z novim koronavirusom. V naših krajih je največ okužb v občini Šmarje pri Jelšah, 167. Podatke iz ostalih občin najdeš TUKAJ