april 29, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Sreda prinaša novo rahljanje ukrepov, znova je pri porodu dovoljena prisotnost spremljevalca, vrata lahko odprejo knjižnice in muzeji, delo lahko začnejo tudi dimnikarji in nepremičniniski posredniki. Celjani pa so danes v veliki akciji čistili okolje.

Koronavirus še vedno grozi, tako da so še vedno v veljavi številni ukrepi. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - "Že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020, se odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke," je prek Twitterja nocoj sporočil premier Janez Janša

LAŠKO - Iz Zveze za šport invalidov Slovenije so sporočili, da bo zaradi pandemije novega koronavirusa letošnje evropsko prvenstvo v parastrelstvu v Laškem novembra in ne junija, kot je bilo sprva predvideno.

ROGATEC - Od ponedeljka, 4. maja, bo občinska uprava Občine Rogatec znova začela poslovati v upravnih prostorih. "Vstop v občinske prostore bo možen le po predhodnem telefonskem dogovoru z občinskim uslužbencem, ki bo strankam omogočil vstop. Stranke prosimo, da dosledno upoštevajo zaščitne ukrepe med katere sodi predvsem razkuževanje rok pri vhodu v stavbo, upoštevanje varne razdalje ter uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ipd.) v notranjosti prostorov," ob tem sporočajo z rogaške občine.

CELJE - Po včerajšnji odločitvi vlade bo vrata odprl tudi Muzej novejše zgodovine Celje. Kot večina slovenskih muzejev, bo znova odprt v torek, 5. maja.

CELJE - Številni Celjani so danes sodelovali v čistilni akciji 11 mestnih občin. Samo v mestni četrti Slavko Šlander je okolje čistilo okoli 40 občank in občanov.

Foto: MOC

CELJE - V ponedeljek, 4. maja, bo Mestna občina Celje znova odprla Mestno blagajno in tako občankam in občanom omogočila plačevanje nekaterih položnic brez provizije. Delovni čas bo enak kot pred epidemijo, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih od 8. do 11. ure ter od 12.30 do 14.30, ob sredah od 8. do 11. ure in od 12.30 do 16.30 ter ob petkih od 8. do 12. ure.
V ponedeljek bodo prav tako ponovno uvedli plačevanje parkirnine na javnih parkiriščih.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji izvedli 1317 testiranj, na koronavirus je bilo pozitivnih 10 oseb. Skupaj je tako pozitivnih 1418 oseb. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 73 ljudi, od tega 25 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 7 bolnikov. Včeraj so umrle 3 osebe.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 8 pacientov, od tega 2 osebi v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA - Ker je epidemija koronavirusa prekinila številne dejavnosti, se je v številnih objektih uporaba pitne vode zmanjšala ali celo prekinila. Zastajanje vode v napeljavi pa lahko povzroči neustreznost pitne vode. Zato pristojni lastnikom, upravnikom in odgovornim osebam objektov priporočajo, da pred ponovno uporabo objetov poskrbijo za osnovne preventivne ukrepe. Voda v interni vodovodni napeljavi naj se popolnoma izmenja vsaj vsakih 7 dni. Omrežje je potrebno intenzivno spirati - z uporabo vode iz straniščnih kotličkov in odprtjem vseh pip za 15 minut. Curek naj bo enakomeren srednje jakosti. Še več higienskih ukrepov pa najdete TUKAJ.

CELJE - Galerijski prostori Zavoda Celeia Celje v tem tednu ostajajo zaprti. V zavodu pravijo, da jih morajo pred odprtjem še ustrezno pripraviti. Predvidoma bodo tako Likovni salon in Galerijo sodobne umetnosti znova odprli v torek, 5. maja. Galerijo Račka bodo odprli 20. junija, na Poletno muzejsko noč. Stari grad Celje, TIC center, Drevesna hiša, Spominska hiša Alme M. Karlin ter Celjski dom pa do nadaljnjega ostajajo zaprti za zunanje obiskovalce.

ROGATEC - Znova je odprt Muzej na prostem Rogatec, prav tako Dvorec Strmol. Še vedno pa ob obisku veljajo določeni zaščitni ukrepi: razkuževanje rok pred vstopom v muzej in na dvorec ter po potrebi tudi v prostorih, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta) v zaprtih prostorih ter ohranjanje varne razdalje do drugih oseb. Muzej in dvorec bosta tako odprta od tokra do nedelje in ob praznikih od 10. do 18. ure. Do nadaljnjega pa še ne bo doživljajskih in rokodelskih delavnic.

ROGAŠKA SLATINA, SLOVENSKE KONJICE, CELJE - Vlada je včeraj odločila, da lahko od danes svoja vrata znova odprejo knjižnice. Knjižnica Rogaška Slatina in Rogatec pa danes in jutri še ne bosta odprti. "Čez noč ne moremo zagotoviti dovolj varnosti tako za zaposlene kot za obiskovalce. O točnem dnevu odprtja, ki bo  tednu po praznikih, vas bomo obvestili," pravijo v knjižnici.
Ta teden vrat še ne bo odprla tudi Splošna knjižnica Slovenske Konjice, ki bo znova odprta od ponedeljka, 4. maja.
Prav tako 4. maja vrata odpira tudi Osrednja knjižnica Celje.

SLOVENIJA - Včeraj je vlada odpravila ukrep, ki s časovnim okvirom omejuje nakupovanje starejšim od 65 let. Zato tudi ne bo več potrebno izkazovanje z osebnim dokumentom.

SLOVENSKA BISTRICA - Iz Komunale Slovenske Bistrica obveščajo, da bo letošnja organizirana akcija čiščenja okolja zaradi epidemije odpadla. "V primeru, da ste se kljub temu posamezniki ali društva odločili poskrbeti za čisto okolje, lahko vreče, ki ste jih oz. jih boste napolnili s pobranimi odpadki, na dan odvoza nastavite zraven svojega zabojnika za MKO. Če je količina odpadkov večja (več vreč), nas za odvoz pokličite na 02/ 80 37 034," sporočajo.

ROGAŠKA SLATINAPihalni orkester Steklarne Rogaška Slatina bo v sodelovanju s PGD Steklarna Rogaška Slatina prvomajsko budnico na letošnji 1. maj izvedel s predvajanjem posnetka koračnic med počasno vožnjo gasilskega vozila. Kot sporočajo, se bo predvidoma gasilsko vozilo zapeljalo po vseh lokacijah, kjer je v preteklih letih potekala izvedba budnice.

SLOVENSKA BISTRICA, MARIBOR - Elektro Maribor je dvema humanitarnima organizacijama predal donaciji, vsako v vrednosti 1.800 evrov. Prejela sta jih Rdeči križ - Območno združenje Slovenska Bistrica in Župnijska karitas Slovenska Bistrica. »Tradicionalno podpiramo delo humanitarnih organizacij, saj je spričo zahtevnih socialnih razmer njihovo delo na območju Severovzhodne Slovenije izjemnega pomena. Posebno pozornost namenjamo podpori projektom humanitarnih organizacij in njihove aktivnosti usmerjene v pomoč ljudem, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Tradicionalno podpiramo tudi programe humanitarnih organizacij v Slovenski Bistrici, kjer uspešno deluje naša organizacijska enota z zavzetimi sodelavci,« je ob tem dejal Boris Sovič, predsednik uprave družbe Elektro Maribor.  

CELJE – Mestna občina Celje se pridružuje čistilni akciji 11 slovenskih mestnih občin, ki jo bodo izvedli klju epidemiji novega koronavirusa. Akcija v Celju bo od 9. do 12. ure. Vse udeležence, ki se bodo zbrali na prostem pred uradnimi prostori krajevnih skupnosti in mestnih četrti, kjer bodo zbirna mesta, na celjski občini prosijo, naj dosledno upoštevajo ukrepe za zajezitev koronavirusa in s tem poskrbijo za svojo varnost in varnost ostalih. Na zbirnem mestu bodo dobili vse potrebne informacije, vrečke in rokavice. O podrobnostih TUKAJ

SLOVENIJA, CELJSKO – Od danes bo v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih. A še vedno bodo veljale omejitve, direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek razlaga:



SLOVENIJA - Vlada bo danes obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez JanšaVlada naj bi danes prav tako obravnavala poročila ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije, ki je zaradi domnevnih nepravilnosti dvignila veliko prahu.

SLOVENIJA - Od danes lahko spet delujejo knjižnice, galerije in muzeji, pa tudi nepremičninski posredniki in dimnikarji.