maj 6, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Življenje se počasi vrača v stare tirnice, a pri zagonu posameznih storitev so še vedno posebna pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kaj vse prinaša današnja sreda, preverjamo v tej novici, ki jo sproti osvežujemo.

Naša življenja še vedno v precejšnji meri narekuje novi koronavirus. (Foto: Pixabay)

CELJE - Danes so iz DLC Roje v Celje dostavili obvezno zaščitno opremo za domove starejših, izvajalce pomoči na domu in socialno varnostnih programov ter osebne asistence. Štab Civilne zaščite Zahodno Štajerske je danes delil opremo za domove starejših, jutri jo bo še ostalim izvajalcem.

Foto: CZ ZŠ

ZREČE - Iz občinskega režijskega obrata sporočajo, da so med epidemijo novega koronavirusa na čistilni napravi Zreče večje obremenitve. "Že vseskozi zaznavamo, da ljudje kljub opozorilom in ozaveščanju ne vedo, kaj spada v WC školjko in kaj ne. V tem času so grobe grablje in črpalke na vhodnem črpališču še toliko bolj obremenjene, ker zaznavamo povečane količine odpadne hrane, vlažilne robčke, rokavice in zaščitne maske na dotoku v čistilno napravo," pravijo in opozarjajo, da te stvari ne sodijo tja.  

PODČETRTEK- Iz občine so sporočili, da bo poslovanje občinske uprave tudi v prihodnje, vse do preklica, potekalo preko telefona ali elektronske pošte. Vstop v občinske prostore je mogoč po predhodnem elektronskem ali telefonskem dogovoru z občinskim uslužbencem, ki vam bo omogočil vstop v prostore. Več pa TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE
- Kakšna so nova pravila v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice? Preverite TUKAJ

SLOVENIJA - Vlada je na dopisni seji odločila, da so odslej dovoljeni treningi registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev. Športniki morajo ob tem upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. Vadba v skupinah še ni dovoljena, saj je treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb. 

CELJSKO
- Splošna bolnišnica Celje bo v teh dneh ponovno delno reorganizirala svoje delo in dejavnost. Število pacientov s COVID19, ki so obravnavani pri njih, se je namreč zmanjšalo do te mere, da so Oddelek za intenzivno interno medicino, ki je bil namenjen zdravljenju kritično bolnih s COVID19 zaprli oz. spet namenili za oskrbo ne-COVID19 pacientov. Podobno reorganizacijo nameravajo, če bo to omogočalo epidemiološko stanje, izvesti tudi na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja in na koncu še v Urgentnem centru Celje. Postopno na način dela, ki je bil pred razglasitvijo epidemije prehaja tudi večina ostalih bolnišničnih oddelkov. V teh dneh v celjski bolnišnici prehajajo tudi na nov način obveščanja pacientov o terminu nenujne zdravstvene obravnave. Pacientov ne bodo več po telefonu klicali dan pred obravnavo, ampak bodo pacienti prejeli pisno vabilo z datumom in terminom obravnave po pošti. Še več podrobnosti pa TUKAJ.


SLOVENIJA –
Nacionalna raziskava o razširjenosti novega koronavirusa, v katero je bilo vključenih 1368 oseb, je pokazala, da je imelo 41 testiranih protitelesa proti novemu koronavirusu. Strokovnjaki sklepajo, da je do prejšnjega tedna v stik z virusom prišel vsak 30 prebivalec Slovenije. Prekuženost v Sloveniji naj bi bila med 3 in 4 odstotki.

SLOVENIJA
– Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1449 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, na novo so bile potrjene 3 okužbe, skupaj doslej 1448. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 53 bolnikov s covidom-19, od tega 14 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 2 človeka. Zaradi koronavirusa je v zadnjem dnevu umrla ena oseba, skupaj doslej 99.




CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitalizirane 3 paciente, nikogar v enoti intenzivne nege. 


SLOVENSKA BISTRICA -
Občino bo danes obiskal m
inister, pristojen za za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Zvonko Černač. S tem začenja pogovore po slovenskih občinah. "Skupaj z državno sekretarko Moniko Kirbiš Rojs si bosta ogledala projekte, ki jih občine izvajajo s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev, in se z župani pogovorila o odpravi težav, s katerimi se soočajo pri črpanju evropskih sredstev. Namen obiskov je tudi pogovor o pripravah na prihodnje programsko obdobje 2021-2027, še posebej glede na spremenjene razmere, ki so posledica pandemije," so sporočili z ministrstva. V Slovenski Bistrici se bo minister sešel z županom Ivanom Žagarjem in njegovimi sodelavci. Po pogovoru o aktualnih temah na področju izvajanja evropske kohezijske politike si bodo ogledali Regijski center za ravnanje z odpadki Štajerske regije - Center za ravnanje z odpadki II. reda Slovenska Bistrica in industrijsko cono Impol, kjer se jim bosta pridružila tudi poslanka Državnega zbora RS Karmen Furman in državni svetnik Milan Ozimič.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Skupna občinska uprava Medobčinskega inšpektorata in redarstva je začela ponovno aktivno izvajati nadzor nad parkiranjem v območjih kratkotrajnega parkiranja, torej modrih conah. Kot pravijo, bodo redarji zoper vse kršitve ukrepali. Ob tem spominjajo, da je v območjih kratkotrajnega parkiranja parkiranje vozil dovoljeno največ dve uri, še naprej pa je brezplačno, a voznik mora označiti čas prihoda na vidnem mestu v vozilu. Po izteku dovoljenega časa mora voznik vozilo odpeljati. Voznik, ki časa parkiranja ne označi ali vozila po pretečenem času dveh ur ne umakne, se kaznuje z globo 40 evrov.

CELJE - Stari grad Celje je svoja vrata odprl že na praznični vikend, danes jih bo ponovno. "Odprli bomo vse razen VR in AR doživetja. Grad bo odprt vse dni v tednu od 10. do 20. ure. Ob tem velja opozorilo, da je na gradu lahko istočasno največ 100 ljudi hkrati. Če bo število obiskovalcev preseglo 100, bodo morali naslednji na obisk počakati. Na gradu bosta do nadaljnjega dva informatorja v odpiralnem času, saj je potreben tudi nadzor gibanja obiskovalcev in upoštevanje ukrepov," so sporočili iz Zavoda Celeia Celje, kjer dodajajo, da danes vrata odpira tudi TIC v centru mesta. Ta bo odprt od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure in v soboto od 10. do 13. ure.

ZREČE - V Termah Zreče začenjajo danes znova izvajati ambulantne fizioterapije, postopno začenjajo delovati tudi posamezne specialistične ambulante. "Zaenkrat vrata teras gostinskih objektov v Termah Zreče in na Rogli še ostajajo zaprta. V odvisnosti od vremenskih pogojev predvidevamo z njihovim obratovanjem pričeti v 2. polovici meseca maja," so ob tem sporočili iz Uniturja. Še več podrobnosti pa TUKAJ.   

SLOVENIJA - Vlada se je sinoči seznanila z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami Nacionalne raziskave o razširjenosti COVID-19. Javnost bo z ugotovitvami seznanjena na današnji novinarski konferenci.