maj 13, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom, natnačno spremljamo in vas o njem sproti obveščamo. Včeraj je bilo v naši državi opravljenih 1147 testiranj na covid-19, potrjeni sta bili 2 novi okužbi, umrla je ena oseba. Ostale informacije v novici, pa tudi v etru Štajerskega vala.

V boju proti novemu koronavirusom in vsem ostaim virusom je bistvenega pomena higiena. Redno umivanje rok z milom in toplo vodo nadgradite še z razkuževanjem. (Foto: Pixabay)

ZREČE - Vodstvo občinskega štaba civilne zaščite je izvedlo ogled Poti med krošnjami Pohorje na Rogli ter podalo navodila za organizacijo in varno ponovno odprtje poti, ki jo boste lahko obiskali od petka.

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Prav tako vrata odpirajo nastanitvene kapacitete do 30 sob. Odpirajo se tudi avtošole, jutri preneha obveznost razkuževanja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. Prav tako je Vlada sprejela načelno odločitev o ponedeljkovem odprtju vrtcev ter šol za prvo triado.

CELJE - Iz celjske občine so sporočili, da bo v ponedeljek, 18. maja, spet začel voziti Celebus. Do konca meseca bo prevoz brezplačen. 

OPLOTNICA - Iz občine sporočajo, da bo 25. maja ponovno začel voziti PROSTOFER, naročila pa bodo začeli sprejemati že 18. maja. "Prvo sito zagotavljanja varnosti bo opravljal že klicni center, ki bo vsakega uporabnika storitve povprašal o zdravstvenem stanju in opozoril, da mora pri prevozu uporabljati zaščitno masko.
Drugo navodilo je namenjeno občinam, da v vozilu zagotovijo maske za voznike in razkužilo za roke. Tretje navodilo bo namenjeno voznikom, ki bodo morali po vsakem prevozu prezračili vozilo in z razkužilom obrisati kljuke avtomobila na strani sopotnika, po opravljenih prevozih in vrnitvi vozila pa obrisali tudi volanski obroč, prestavno ročico ipd., da bo vozilo pripravljeno za naslednji dan za drugega voznika. Zavedamo se, da bomo imeli vsi nekoliko več dela, vendar je samo od nas samih odvisno, kako se bomo obvarovali pred nevarnim virusom in obenem zavarovali tudi naše starostnike," so ob tem zapisali v zavodu Zlata mreža, ki je nosilec projekta Prostofer.

SLOVENIJA - Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes napovedal, da bo Vlada predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki močno čuti posledice epidemije novega koronavirusa, obravnavala v petek. Med drugim naj bi z ukrepi priskočili na pomoč turizmu, ki je med najbolj prizadetimi panogami. 

ŠENTJUR - Kakšen je vsakdan med epidemijo v Domu starejših Šentjur? Preveri TUKAJ

ZREČEObčinski štab Civilne zaščite Zreče ima tedni polne roke dela. Pripravlja razkužila in zaščitno opremo za šole in vrtce, ki naj bi se odprli prihodnji teden. Vodstvo štaba pa je danes obiskalo Roglo, kjer bo v petek vrata znova odprla Pot med krošnjami. Pripadniki civilne zaščite bodo pomagali z navodili za organizacijo ob ponovnem odprtju.

SLOVENIJA
– Včeraj je bilo v naši državi opravljenih 1147 testiranj na covid-19, potrjeni sta bili 2 novi okužbi. Umrla je ena oseba, skupaj doslej 103. Hospitaliziranih je bilo 38 bolnikov z novim koronavirusom, od tega 9 v enoti intenzivne terapije. Iz bolnišnice so odpustili eno osebo.


SLOVENIJA - Med epidemijo novega koronavirusa so številne knjižnice skoraj čez noč zaprle vrata. V času najhujših ukrepov ni bila mogoča niti izposoja knjig. Marsikdo je zato posegel po elektronskih knjigah. Eva Premk Bogataj iz založbe Beletrina, ki skrbi za spletno knjižnico Biblos, pravi, da so zabeležili rekordno izposojo e-knjig:

Ob tem dodaja, da za branje e-knjig potrebujete bralnik, računalnik ali pametni telefon, biti morate član katere od splošnih knjižnic ali knjižnice slepih in slabovidnih. Nato dobite geslo in z njim dostopate do digitalne knjižnice. Ta obsega več kot štiri tisoč naslovov. Še podrobneje Evi Premk Bogataj prisluhnite v naši kulturni rubriki ob 11.30 ali 19.30 uri.

ŠENTJUR
- V Zdravstvenem domu Šentjur rahljajo ukrepe in znova opravljajo več storitev. A še vedno je treba upoštevati stroga pravila. Med drugim pozivajo: "V zdravstveni dom pridite največ 5 do 10 minut pred dogovorjeno uro pregleda oz. obravnave. Vhod v zdravstveni dom je zaklenjen. Počakajte pred vhodom, da do vas pristopi zdravstveni delavec, ki vas bo povprašal o vzroku vašega prihoda, o vašem zdravstvenem stanju in vam izmeril telesno temperaturo." Še več navodil najdete TUKAJ

SLOVENIJA - Vlada bo popoldne obravnavala predloge za nadaljnje rahljanje ukrepov. Morda bo tako že danes znana končna odločitev o odprtju šol in vrtcev, ki je predvideno za ponedeljek.

LAŠKO - Turizem je med panogami, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Kako se z njo spopadajo v Hotelu Špica v Laškem, ki so ga odprli manj kot teden dni pred razglasitvijo epidemije, zatem pa je moral zapreti vrata. Preveri TUKAJ.

VELENJE – Danes bo znova začel voziti javni mestni potniški avtobus Lokalc. Vozil bo po ustaljenem voznem redu in ob upoštevanju varnostnih ukrepov. »Ob vstopnih/izstopnih vratih avtobusa bo nameščeno razkužilo za roke za potnike. Potniki si morajo pred vstopom v avtobus obvezno razkužiti roke, enako svetujejo tudi ob izstopu. Za potnike je ves čas trajanja prevoza obvezna uporaba maske, ki prekrije nos in usta. Osebe z znaki akutne okužbe dihal naj ne uporabljajo sredstev javnega prevoza,« sporočajo iz občine ter dodajajo: »Dokler se ne uredijo fizične pregrade pri vozniku, je treba spoštovati naslednji režim: na postaji najprej potniki izstopijo in držijo zadostno medosebno razdaljo. Nato začnejo potniki vstopati in držijo varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, tudi v vozilu. Vstop in izstop se dovoli le pri zadnjih vratih in se prepreči dostop do voznika za prvo vrsto sedežev.«

ROGATEC – Občina Rogatec ponovno odpira občinsko blagajno. Kot so sporočili, je treba pri plačilu položnic na blagajni upoštevati navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Na blagajno bo lahko vstopala le ena stranka s predhodno najavo oz. telefonskim klicem na telefonsko številko, ki bo na obvestilu na vhodnih vratih. Čakalna vrsta bo zunaj stavbe. Pri tem je treba spoštovati varnostno razdaljo, vstop pa bo dovoljen le z uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela. Nujno je tudi razkuževanje rok ob vstopu v stavbo. Občinska blagajna v Rogatcu bo obratovala od 8. do 15. ure.

SLOVENIJA - Na zahtevo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se bo ta danes sestal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. V sindikatu želijo, da se pred vnovičnim odprtjem šol in vrtcev razjasnijo vprašanja, ki so povezana z verjetnimi dodatnimi obremenitvami zaposlenih, zakonskimi omejitvami iz tega naslova in s plačilom oziroma načinom plačila povečanega obsega dela.