marec 28, 2020

Številke še rastejo, spoštujmo pravila!

Število okuženih v Sloveniji se še povečuje, v zadnjem dnevu je naraslo za 52, skupaj je potrjenih okužb tako 684. Smrtnih žrtev je 9. Še vedno veljajo strogi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, nujno jih je spoštovati. Prisluhnite uradnemu govorcu vlade Jelku Kacinu.

Ostani doma je prvo pravilo pri preprečevanju širjenja okužbe.

Samo včeraj so opravili 1.387 testov, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno je bilo doslej 19.756 testiranj. Število smrtnih žrtev je devet. Vsi so bili starejše osebe s pridruženimi boleznimi, a to ne pomeni, da so ostali pred virusom varni. Uradni govorec vlade Jelko Kacin poudarja:

O trenutnih številkah pa:

Graf, ki prikazuje naraščanje potrjenih številk pozitivnih na koronavirus. Dejanske številke okuženih so še veliko večje, po nekaterih ocenah strokovnjakov za približno petkrat. (Foto: Vlada)

Zaščititi domove starejših
Ob tem je Kacin na današnji novinarski konferenci dejal, da posebno pozornost posvečajo domom za starejše. Kar osem od devetih žrtev v Sloveniji je varovancev domov starejših, kot je znano, sta žarišči okužbe v domovih v Metliki in Šmarju pri Jelšah. V slednjem je do danes potrjenih že 47 okužb med stanovalci, dom sta ta teden obiskala tudi ministra za zdravje ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj, ki sta pohvalila delo zaposlenih, o čemer več preberite TUKAJ. Novi koronavirus je sicer že tudi v nekaj drugih domovih starejših, zato Kacin pravi:

Ob tem je Kacin znova poudaril, da moramo prav vsi spoštovati pravila za zajezitev širjenja okužbe.

Le tako bomo uspešni v zajezitvi širjenja COVID-a 19 in zajezitev je ključna, če želimo, da naš zdravstveni sistem zdrži v prihodnjih dneh in tednih, še pravi Kacin. (AD)