maj 31, 2021

Dan brez tobaka - pozivi k opustitvi kajenja

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Letos poteka pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje« ter je posvečen koristim in pozitivnim vidikom opuščanja kajenja.

Opustitev kajenja prinese številne koristi in pozitivne učinke na zdravje, poudarjajo strokovnjaki. (Foto: Pixabay)Foto:

Kadi več kot 20 % odraslih Slovencev
Število kadilcev v Sloveniji se v zadnjih letih zmanjšuje, po najnovejših podatkih pa med Slovenci kadi 20,4 % prebivalcev. Delež kadilcev je višji med moškimi kot pa pri ženskah. Manj kadilcev je med najstarejšimi prebivalci in tistimi z najvišjo stopnjo izobrazbe. Kljub temu da se število kadilcev zmanjšuje, pa je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaskrbljujoč naraščajoč trend uporabe novih izdelkov, kot so elektronske cigarete, brezdimni tobačni izdelki in vodne pipe. Uporaba tovrstnih izdelkov je v porastu tako med mladimi kot tudi pri odraslih.

Zdravstveni strokovnjaki ob tem spodbujajo k opustitvi kajenja, kar da prinese številne koristi in pozitivne učinke na zdravje. Med drugim izpostavljajo:
po 20 minutah od opustitve kajenja se srčni utrip vrne na normalne vrednosti,
• po 12 urah se znormalizira raven ogljikovega monoksida v krvi,
• po 2 tednih do 3 mesecih se prične izboljševati pljučna zmogljivost, upadati pa začne tveganje za srč ni infarkt,
• dolgoročno pa se zmanjšajo še tveganje za koronarno srčno bolezen, možgansko kap, raka v ustni votlini ter grlu in požiralniku, prav tako tudi tveganje za smrt zaradi pljučnega raka.

Kako prenehati?
Tisti, ki potrebujejo pomoč pri opuščanju kajenja, se lahko po celi Sloveniji vključijo v brezplačne programe za opuščanje kajenja. Podpora pri opuščanju kajenja je na voljo na brezplačni anonimni telefonski številki 080 27 77. Svetovalni telefon deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. V Zdravstveno-vzgojnih centrih in Centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji potekajo brezplačni skupinski in individualni programi opuščanja kajenja. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotnice osebnega zdravnika. Seznam Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja je dostopen TUKAJ

Plačljivi viri pomoči pri opuščanju kajenja so nikotinsko nadomestno zdravljenje s pomočjo žvečilnih gumijev, obližev in pršil ter ne-nikotinska zdravila, ki jih na recept predpiše zdravnik. (EP)