april 7, 2021

Svetovni dan zdravja: kako pandemija vpliva na naš življenjski slog?

Današnji 7. april je svetovni dan zdravja. Zaznamuje ga pandemija novega koronavirusa, ki ni vzela le veliko življenj, pač pa povzroča tudi številne duševne stiske. Kaj kažejo podatki in kje poiskati pomoč? Pogovarjali smo se s specialistko javnega zdravja Nušo Konec Juričič.

Raziskava SI-PANDA je med drugim pokazala, da se vse manj gibamo, a strokovnjaki poudarjajo, da je redna telesna aktivnost izjemno pomembna sestavina zdravega življenjskega sloga. Fotografija je utrinek z ogrevanja na enem od minulih tekov, ki jih organizira Štajerski val, iz časov, ko smo se še lahko družili. (Foto: Štajerski val)

Letošnji svetovni dan zdravja spremlja slogan Zgradimo pravičen in zdrav svet. „Posvečen je trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje, kot posamezniki in kot družba. Povabilo »Zgradimo pravičen in zdrav svet« nas spodbuja k iskanju boljših rešitev za delovanje družbe – in to na način, da bodo boljše za vse, tudi za tiste najbolj ranljive. Pravičnost je ključna,“ ob svetovnem dnevu zdravja pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Slabša telesna aktivnost, več nezdrave hrane in alkohola
Že več kot leto dni nas spremlja pandemija novega koronavirusa. Obolele za covidom-19 je, nekatere za manj, druge za dlje časa, položila v posteljo, samo v Sloveniji je vzela že skoraj 4.100 življenj. Ima pa pandemija tudi velik vpliv na naš življenjski slog in počutje. Kako se to odraža, razlaga specialistka javnega zdravja, vodja področja za nenalezljive bolezni iz celjske območne enote NIJZ prim. Nuša Konec Juričič:

Ima pa pandemija tudi velik vpliv na duševno zdravje, kot kaže raziskava o vpliva pandemije na življenje SI-PANDA, predvsem na mlajšo populacijo:

Konec Juričičeva ob tem poudarja, da je tudi med epidemijo na voljo strokovna pomoč.

Številka svetovalnice Posvet – Tu smo zate za psihološko pomoč v stiski je v Celju in Laškem 031 778 772, vseslovenska brezplačna številka za pomoč, ki deluje 24 ur na dan, pa je 080 51 00.

„Negujmo dobre medsebojne odnose“
Skrb za zdravje mora vseskozi biti temelj naših življenj, a med epidemijo, v kateri smo se znašli, je še to še toliko pomembneje. Specialistka javnega zdravja v prvi vrsti poziva k spoštovanju ukrepov, s katerimi preprečimo širjenje okužbe, pomemben pa je tudi zdrav življenjski slog. Svetuje:

Še več o svetovnem dnevu zdravja lahko preberete TUKAJ. (AD)