april 7, 2020

Svetovni dan zdravja: zdravje je naša zaščita in moč

Svetovni dan zdravja je. V veliki meri ga zaznamuje pandemija koronavirusa. Sicer pa je letošnji posvečen medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam. Mi smo se ob tem pogovarjali z medicinsko sestro, vodjo Centra za krepitev zdravja in zobozdravnico.

Svetovni dan zdravja je, letos posvečen medicinskim sestram in babicam. (Foto: Štajerski val)

"Zdravje je ena temeljnih človekov pravic, je naša zaščita in moč", pravi ena od naših sogovornic Marjana Kugonič. Ob današnjem svetovnem dnevu zdravja je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar dejal, da je pred zdravstvom, kljub napredku, še veliko izzivov. Marsikje namreč zdravstvo ni dostopno vsem. V Sloveniji imamo medtem po njegovih besedah dostopen in javni sistem, ki je na visokem nivoju. Ukrepi že dajejo prve rezultate, a težav še zdaleč ni konec, še dodaja. Sicer pa je letošnji svetovni dan zdravja posvečen medicinskim sestram in babicam. Njihova vloga v sistemu zdravstvene oskrbe je nepogrešljiva. Ne le, da nam nudijo zdravstveno oskrbo in nego, temveč nas tudi učijo in osveščajo.

Janja Kramberger, medicinska sestra, ambulanta družinske medicine Lončar, Rogatec 

Mi smo se ob današnjem dnevu pogovarjali z medicinsko sestro Janjo Kramberger. Kako cenjen je njihov poklici in kako je te dni njihovo delo v času epidemije drugačno, jo je vprašala Katja Rek.

Marjana Kugonič, vodja Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur

Silvester Javornik pa je poklical vodjo Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur Marjano Kugonič, ki pravi, da moramo za zdravje skrbeti vsak dan. In da tudi tisti rek, ki pravi, da je smeh pol zdravja, ni iz trte zvit.

 

Naša sogovornica pa je bila tudi Neja Jurjec Smole, zobozdravnica iz Rogaške Slatine in članica Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Neja Jurjec Smole, zobozdravnica in članica Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije

Tudi zobozdravstvo je zelo pomemben vidik zdravstva in pomena zdravih zob se premalokrat zavedamo, pravi. Tudi na to področje pa je močno vplivala epidemija koronavirusa.