september 29, 2020

Svit - najslabša je odzivnost na Kozjanskem

Odzivnost v SVIT – nacionalni preventivni program za odkrivanje raka debelega črevesa in danke – je iz leta v leto boljša. V celjski zdravstveni regiji se je lani povabilu odzvalo skoraj 65 odstotkov občanov, približno takšno je tudi slovensko povprečje. So pa precejšnje razlike med občinami.

Pozitivno izstopajo savinjske občine, negativno pa kozjanske
Rak debelega črevesa in danke je 3. najpogostejši rak pri ženskah in 4. najpogostejši pri moških. S sodelovanjem v programu Svit je mogoče odkriti že predrakave spremembe ali pa raka v zgodnjih fazah, ko je zdravljenje še zelo uspešno. Celjska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje je vsem 35 občinam celjske zdravstvene regije prejšnji teden poslala 10-letno poročilo o Programu Svit. Regijska koordinatorica Svita Tatjana Škornik Tovornik ob tem razlaga, da se povabilu za sodelovanje vsako leto odzove več povabljenih. Odzivnost v celjski regiji je 64,7-odstotna, so pa velike razlike med občinami:Foto: (NIJZ)

Ob tem Škornik Tovornikova vse, ki prejmejo povabilo, poziva, da se mu odzovete, saj lahko pregled reši življenje:

In kaj kaže statistika desetih let?

Povabilo v program Svit sicer dobijo občani, stari med 50 in 74 let, po pošti vsaki dve leti. Sodelovanje je hitro in enostavno:

Sodelovanje v Svitu je ob tem za vse zavarovance, ki prejmejo povabilo, brezplačno. Tatjana Škornik Tovornik ob tem še razlaga, da program nemoteno izvajajo tudi v času koronakrize. Izjema sta bila dva meseca med spomladansko epidemijo. Še več o programu preberite TUKAJ. (AD)