september 29, 2020

Svit - najslabša je odzivnost na Kozjanskem

Odzivnost v SVIT – nacionalni preventivni program za odkrivanje raka debelega črevesa in danke – je iz leta v leto boljša. V celjski zdravstveni regiji se je lani povabilu odzvalo skoraj 65 odstotkov občanov, približno takšno je tudi slovensko povprečje. So pa precejšnje razlike med občinami.

Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da sodelujete v vsem preventivnih programih, na katere ste povabljeni, saj lahko rešijo življenje. (Foto: SVIT NIJZ)

Pozitivno izstopajo savinjske občine, negativno pa kozjanske
Rak debelega črevesa in danke je 3. najpogostejši rak pri ženskah in 4. najpogostejši pri moških. S sodelovanjem v programu Svit je mogoče odkriti že predrakave spremembe ali pa raka v zgodnjih fazah, ko je zdravljenje še zelo uspešno. Celjska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje je vsem 35 občinam celjske zdravstvene regije prejšnji teden poslala 10-letno poročilo o Programu Svit. Regijska koordinatorica Svita Tatjana Škornik Tovornik ob tem razlaga, da se povabilu za sodelovanje vsako leto odzove več povabljenih. Odzivnost v celjski regiji je 64,7-odstotna, so pa velike razlike med občinami:



Foto: (NIJZ)

Ob tem Škornik Tovornikova vse, ki prejmejo povabilo, poziva, da se mu odzovete, saj lahko pregled reši življenje:

In kaj kaže statistika desetih let?

Povabilo v program Svit sicer dobijo občani, stari med 50 in 74 let, po pošti vsaki dve leti. Sodelovanje je hitro in enostavno:

Sodelovanje v Svitu je ob tem za vse zavarovance, ki prejmejo povabilo, brezplačno. Tatjana Škornik Tovornik ob tem še razlaga, da program nemoteno izvajajo tudi v času koronakrize. Izjema sta bila dva meseca med spomladansko epidemijo. Še več o programu preberite TUKAJ. (AD)