maj 25, 2020

TA TEDEN in koronavirus v naših krajih

V tej novici sproti spremljamo, kaj prinaša zadnji teden pred uradnim koncem epidemije koronavirusa. Sveže informacije pa vsako uro slišite tudi v etru Štajerskega vala. 

Vstopili smo v zadnji uradni teden epidemije. Kaj prinaša, spremljamo v tej skupni novici. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 31. maj

ŠENTJUR - Iz wellness centra Aspara so sporočili, da svoja vrata znova odpirajo jutri, 1. junija.

SLOVENIJA
- Vlada je sporočila, da tudi v zadnjem dnevu v Sloveniji niso zabeležili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Tudi novih smrti ni bilo.


SLOVENIJA
- Z majem se izteka pomoč samozaposlenim zaradi epidemije novega koronavirusa, za še en mesec pa se podaljšuje subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju. Tudi po koncu epidemije pa vlada za pomoč gospodarstvu še vedno ponuja kar nekaj ukrepov za blažitev njenih posledic. Med drugim s subvencioniranjem skrajšanega delovnega časa, ki bo veljal od 1. junija do 31. decembra. Predvsem pa želi vlada pomagati turističnemu gospodarstvu. S tem namenom bo vsak prebivalec prejel turistični bon, s katerim bo lahko do konca leta plačal nočitev oz. nočitev z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji. Odrasli bodo prejeli 200 evrov, otroci pa 50 evrov.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem je preklicana epidemija covida-19, ki je trajala od 12. marca. Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji doslej potrdili pri 1.473 osebah, umrlo je 108 bolnikov s covidom-19. Kljub uradnemu preklicu epidemije še vedno obstaja nevarnost širjenja bolezni, saj strokovnjaki v jeseni napovedujejo drugi val epidemije. Zato je priporočljivo ohranjanje varnostne razdalje metra in pol med ljudmi ali uporaba zaščitne maske.

SOBOTA, 30. maj

RIMSKE TOPLICE - Iz Rimskih term so sporočili, da svoja vrata znova odpirajo v ponedeljek, 8. junija. Ob tem bodo upoštevali vse zdravstvene smernice in priporočila.

ZAHODNA ŠTAJERSKA
- Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije novega koronavirusa. Iz štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske so ob tem sporočili, da je bilo
od aktiviranja in do preklica v aktivnosti vključenih 24.049 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, povprečno dnevno 325. "Za potrebe izvajanja ukrepov in nalog v občinah, šolstvu, vzgojno varstvenih zavodih, zdravstvu, organizacijah za zagotavljanje socialnega varstva, ustanovah s področja kulture je bilo v času razglašene pandemije oz. epidemije razdeljeno 970.641 kosov različne osebne varovalne opreme," so še sporočili.

SLOVENIJA - Številke zadnjega dne so dobre - brez novih okužb in brez smrti.

Vir: Vlada

SLOVENIJA -
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan bo ob 19. uri deaktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh. S tem bo civilna zaščita prenehala z vsemi dejavnostmi v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Državni načrt za ukrepanje v primeru epidemije nalezljive bolezni je bil aktiviran 13. marca. Po prvih podatkih je imela civilna zaščita vsak dan aktiviranih okoli 3.000 pripadnikov, ki so skupaj opravili več kot 200.000 delovnih dni. Tretji protikoronski zakon pripadnikom civilne zaščite prinaša dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v višini 30 evrov dnevno.

DOBJE - V Dobju je spomladanska čistilna akcija. Na občini upajo, da se je bodo občani in občanke udeležili v čim večjem številu ter tako prispevali k čistejšemu, lepšemu in bolj urejenemu okolju. Akcija se bo začela ob 9-ih pred Gasilskim domom v Dobju, kjer bodo razdelili vreče in rokavice ter se dogovorili o lokacijah čiščenja. Udeleženci morajo biti primerno obuti in oblečeni, prav tako morajo dosledno upoštevati ukrepe za zajezitev koronavirusa. Akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

SLOVENIJA - Državni zbor je včeraj sprejel zakon za zagon pomembnih investicij po epidemiji. Zakon predvideva, da bo bodo imele pomembne naložbe prednostno obravnavo pri pristojnih organih. Posebna koordinacijska skupina bo skrbela za usklajeno pridobivanje soglasij in mnenj, da se postopki ne bi podvajali in bodo dovoljenja hitreje izdana. Po napovedih bo na seznamu za 500 milijonov evrov naložb z različnih področij - gradnje cest, železnice, energetike, kulture, športa, zdravstva in drugih. Z zakonom želi vlada pomagati k zagonu gospodarstva.

PETEK, 29. maj

SLOVENIJA - Državni zbor je potrdil tretji paket protikoronskih ukrepov, vredni so milijardo evrov. Med drugim bo država subvencionirala krajši delovni čas, za mesec dni, torej do konca junija, podaljšuje tudi subvencioniranje čakanja na delo. Paket prinaša tudi turistične bone, izkoristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji. Polnoletni bodo prejeli bone v višini 200 evrov, mlajši v višini 50 evrov, unovčiti jih bo mogoče do konca leta.

LAŠKO
- Iz Thermane Laško sporočajo, da bo hotel Zdravilišče Laško odprl svoja vrata 5. junija, hotel Thermana Park pa 19. junija. Bazene Termalnega Centra hotela Thermana Park nameravajo odpreti 15. junija. 


SLOVENIJA - 
Od ponedeljka bo začela spet običajno poslovati Pošta Slovenije. Kljub temu, da se bo delovanje poslovalnic po državi vrnilo v stare tirnice, pa bo še vedno potrebno upoštevati varnostne ukrepe.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 706 testiranj na novi koronavirus, novih okužb niso potrdili. V bolnišnicah se je zdravilo sedem oseb, od tega dve na intenzivni negi. Včeraj prav tako ni bilo novih smrtnih žrtev zaradi koronavirusa.

CELJE - V ponedeljek, 1. junija, Cinkarna Celje znova vzpostavlja 8-urno izmensko delo. Prav tako lahko od ponedeljka naprej po standardnem postopku v podjetje vstopajo zunanji izvajalci, ki bodo opravljali dela na nenujnih zadevah. Še vedno pa bo potrebno upoštevati higienske ukrepe. Že pretekli teden pa je, tudi ob upoštevanju ukrepov, za zaposlene znova začel voziti avtobus na relaciji Celje – Rogaška Slatina – Rogatec – Podlehnik.

ROGAŠKA SLATINA - Iz občine sporočajo, da bo v ponedeljek, 1. junija, spet začel obratovati sistem za izposojo koles »Mobilno Obsotelje«. Skupno je v uporabi 30 navadnih in 12 električnih koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na šestih postajah, treh v Občini Rogaška Slatina, pri Poslovnem centru Vrelec, na Pegazovi ploščadi in pri Sparu, ter treh v Občini Podčetrtek. Vrata bo v ponedeljek znova odprla tudi slatinska Mestna tržnica, ki bo obratovala od ponedeljka do sobote med 8. in 17. uro. Prav tako bo znova odprto centralno otroško igrišče pri Aninem dvoru.

SLOVENIJA - Državni zbor bo danes na izredni seji sprejemal tretji protikoronski paket zakonov. Tokratni ukrepi so vredni milijardo evrov, med najpomembnejšimi je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Če delodajalec delavcu ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, bo do polovice delavčeve plače prispevala država. Da bi ohranili čim večje število delovnih mest, se do konca junija podaljšuje tudi ukrep subvencioniranja čakanja na delo, a le za turizem in gostinstvo. Še eden odmevnejših delov tretjega svežnja pa so turistični boni za nastanitvene objekte po Sloveniji.

SLOVENIJA - Na ljubljansko letališče je danes okoli 9. ure priletelo prvo potniško letalo po dveh mesecih. Air Serbii se sredi junija pridružuje še Lufthansa z leti v Frankfurt, konec junija še Air France. Časovnica vzpostavitve potniškega prometa bo sicer precej odvisna od pogojev prehajanja mej, oživljanja gospodarstva in kondicije letalskih prevoznikov.

ČETRTEK, 28. maj

SLOVENIJA – Vlada je na današnji seji sprostila nekatere omejitve v storitveni in turistični dejavnosti. Od 1. junija bo znova dovoljeno zbiranje do 200 ljudi, vrata bodo odprli fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti. Odpirajo se tudi nastanitveni obrati z več kot 30 sobami, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja. Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah ostajajo zaprte trgovine.

SLOVENIJA
- Vlada je odločila, da se nadaljuje postopno vračanje učencev v osnovne šole. V ponedeljek, 1. junija, se bodo učencem prve triade in devetošolcem pridružili učenci 4. in 5. razredov. V sredo, 3. junija, bodo v šolske klopi sedli še učenci 6., 7. in 8. razredov. Od ponedeljka tudi ne bo več delitve na manjše skupine v prvi triadi in v devetem razredu osnovnih šol ter v vrtcih. Dijaki bodo šolsko leto zaključili od doma, razen tisti, ki so jih šole pozvale, da se vrnejo.


VELENJE
- S ponedeljkom bodo v Velenju znova vzpostavili prevoze s Kameratom, a ob upoštevanju veljavnih zaščitnih ukrepov. Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim od 65 let ter gibalno oviranim občankam in občanom Velenja, ki nimajo drugih možnosti prevoza. Za prevoze bo v uporabi drugo vozilo, ki bo omogočalo večjo razdaljo med voznikom in uporabnikom storitev, kljub temu pa ostaja pravilo, da se naenkrat prevaža le ena oseba. Osebe, ki bodo koristile storitve prevozov, morajo uporabljati obrazne maske, na voljo bo tudi razkužilo. Voznik pa bo poskrbel za razkuževanje avtomobila in zračenje in tudi dnevno bo opravljeno le omejeno število prevozov. Za lažjo organizacijo prevozov je sicer potrebno vsak prevoz najaviti na telefonski številki 080 15 70 vsaj 3 dni preden je prevoz potreben. Prijave bodo sprejemali od jutri.


SLOVENIJA
- Včeraj sta bili ob 631 opravljenih testiranjih na novi koronavirus potrjeni 2 novi okužbi, skupaj doslej 1.473. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 7 bolnikov s covidom-19, 2 sta potrebovala intenzivno nego. Novih smrti zaradi koronavirusa včeraj ni bilo
.



MARIBOR - Ker je minilo 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z novim koronavirusom, so v štajerski prestolnici razglasili, da je Maribor od danes uradno območje brez okužbe s tem virusom. Zadnjo okužbo so v tem mestu zabeležili 30. aprila. Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo novega koronavirusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe.

SLOVENIJA
- Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je že po torkovem sestanku s šolniki in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejela odločitev glede nadaljnjega vključevanja učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč dokončno potrditi še vlada, kar naj bi se zgodilo danes. Kot je znano, so v šolah trenutno le učenci prve triade in devetih razredov osnovnih šol ter maturanti. Ostali se že od 16. marca šolajo od doma.


SREDA, 27. maj

ROGAŠKA SLATINA - Zdaj je tudi uradno, da košarkarji Rogaške v tej sezoni ne bodo več stopili na parket. Na današnji skupščini klubov Lige ABA so se klubi odločili, da se sezona predčasno konča. Prvaka za sezono 2019/20 ni. Takšno je bilo tudi uradno stališče slatinskega kluba, ki je igral v Ligi Aba 2.

SLOVENIJA
- Gospodarska ministra Slovenije in Hrvaške Zdravko Počivalšek in Darko Horvat sta se popoldne srečala na meji. Poudarila sta, da si želita sodelovanja in čim prejšnjo vrnitev gospodarstva obeh držav v tirnice pred koronsko krizo.
Sicer pa Počivalšek verjame, da bo prehod meje s Hrvaško za turiste popolnoma sproščen s 1. junijem. Kot pravi, se o tem sicer dogovarjata nacionalna inštituta za javno zdravje.

ROGAŠKA SLATINA
- Iz občine Rogaške Slatine sporočajo, da bo 
3. junija ponovno vzpostavljen brezplačen tedenski avtobusni prevoz za starejše občane. Vozil bo vsako sredo, seznam postajališč z voznim redom najdete TUKAJ.

OPLOTNICA, POLJČANE
- Iz Upravne enote Slovenska Bistrica sporočajo, da bo ponedeljek vrata znova po ustaljenem urniku odpirata krajevna urada v Poljčanah in Oplotnici. Poslovanje bo zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa omejeno. Stranke prosijo, da se za obisk predhodno naročijo po telefonu ali preko elektronske oziroma navadne pošte. Vloge bodo do preklica sprejemali zgolj v elektronski obliki ali po navadni pošti. Ob obisku si bodo morale stranke obvezno razkužiti roke in ohranjati ustrezno varnostno razdaljo, obvezno je tudi nošenje zaščitnih mask.


SLOVENIJA
– Včeraj je bilo opravljenih 809 testiranj na novi koronavirus, potrdili so 2 novi okužbi. V bolnišnici se zaradi covid-19 zdravi še 8 bolnikov, od tega 2 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili 2 osebi. Novih smrtnih žrtev včeraj nismo zabeležili.



ŽALEC
- V Medobčinski splošni knjižnici Žalec se lahko od tega tedna znova sprehodite med policami in si izberete želeno gradivo. Tako je v v vseh njenih enotah. Je pa treba ob obisku upoštevati veljavne zaščitne ukrepe, to je upoštevati varnostno razdaljo, nositi zaščitno masko in si pred vstopom v knjižnico razkužiti roke. Uporaba čitalnice in računalnikov za zdaj še ni mogoča. Vračilo knjig brez zamudnin velja samo še do konca tedna. Obiskovalce sicer še prosijo, da knjigo, ki jo bodo prelistali, a si je ne bodo izposodili, odložijo na za to namenjen prostor.


SLOVENIJA - Člani odbora DZ za delo so sklenili, da bodo turistični boni, ki jih bomo z namenom pomoči turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, prenosljivi med družinskimi člani. Koristiti jih bo mogoče do konca leta, izplačilo v denarju pa ne bo mogoče, navaja STA. Državni zbor bo tretji protikoronski zakon sicer potrjeval v petek, pred tem pa mora njegovo obravnavo še dokončati odbor za delo.

SLOVENSKE KONJICE
S 1. 6. vrata znova odpirajo svetovalne pisarne Eko sklada ENSVET. Konjiška je na konjiškem Mestnem trgu, na termin se je treba naročiti preko spleta ali po telefonu (03) 759-27-16. V pisarni bo treba nositi obrazno masko. 


ŽALEC - S sproščanjem ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa se je življenje vrnilo tudi v kulturne in turistične ustanove. V Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu danes pripravljajo dan odprtih vrat in brezplačna vodenja. Obljubljajo tudi degustacijo gina in čokolade s hmeljem. Zaradi ukrepov, ki še veljajo zaradi novega korona virusa, bodo ogledi ob posebnih varnostnih ukrepih. Pri vstopu v muzej pa bo obvezna uporaba razkužila in maske.


TOREK, 26. maj

ŠMARJE PRI JELŠAH - V domovih starejših lahko znova sprejemajo nove stanovalce. A v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so se soočili s številnimi težavami zaradi novega koronavirusa, novih sprejemov še ni. O podrobnostih TUKAJ  

SLOVENSKE KONJICE - V času, ko je bila Splošna knjižnica Slovenske Konjice zaradi korona situacije zaprta, so nekatere storitve knjižnice selili na splet – družbena omrežja. Najmlajši so lahko ob sredah, petkih in nedeljah na FB profilu knjižnice prisluhnili Pravljicam s kavča, ki jih je pripravljala pravljičarka Maja FurmanPo poslušani pravljici so otroci narisali risbico, starši pa jo poslali na knjižnični elektronski naslov. Nastalo jih je več kot 50. Vse risbice zdaj krasijo razstavo #ostalismodoma, najmlajši pa bodo za sodelovanje nagrajeni s knjižnimi darili.

Foto: FB Knjižnica Slovenske Konjice


VOJNIK - Vinogradniško-vinarsko društvo Občine Vojnik bo kljub situaciji, v kateri smo se znašli zaradi novega koronavirusa, izvedlo ocenjevanje vin, salam in špehovk, a pod posebnimi pogoji. "Ocenjevanje vin bo v torek, 9. 6. 2020, ob 14. uri v Jernejevem domu v Vojniku, ocenjevanje salam in špehovk v petek, 12. 6. 2020, ob 14. uri v prostorih Konjerejskega društva Celje na Lopati. Vzorce za ocenitev bo sprejemala komisija v ponedeljek, 8. 6. 2020, od 17. do 20. ure v društveni kleti v Vojniku. Ocenjevanji bosta zaprti za javnost. Za vsak vzorec vina je treba prinesti dve litrski ali 0,75-litrski vinski steklenici brez etiket. Vzorci salam in špehovk morajo biti celi, po možnosti vakumirani, ni pa obvezno," sporočajo. Podelitev priznanj in nagrad bo, ko bo to dopuščala zdravstvena situacija.

ŠENTJUR - Iz Zdravstvenega doma Šentjur in tamkajšnjega Centra za krepitev zdravja sporočajo, da bodo ponovno začeli izvajati program »Priprave na porod in starševstvo«. Prvi termin bo 11. junija ob 13. uri. Obvezne so predhodne prijave pred začetkom srečanj, na mail dipl.ms.ckz@zd-sentjur.si ali telefon: 03 756 24 50. Sporočajo, da so prav tako še vedno na voljo za individualne pogovorne ure. Znova je mogoča tudi vadba za nosečnice, ki je ob sredah ob 16. uri.  

SLOVENIJA – Včeraj je bilo opravljenih 754 testiranj na novi koronavirus, nove okužbe nismo zabeležili. Včerajšnji ponedeljek je bil prvi dan, ko se je v bolnišnicah zaradi covid-19 zdravilo manj kot 10 bolnikov, in sicer 9, od tega 2 v enoti intenzivne terapije. Včeraj je sicer zaradi novega koronavirusa umrl en bolnik. Z današnjim dnem se zapira oddelek za bolnike s covidom-19 na Kliniki Golnik. Bolniki s koronavirusno boleznijo tako ostajajo le še v mariborskem in ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.



CELJE
– Iz Gledališča Celje so sporočili dobro novico, da bodo kmalu odprli vrata za gledalce. V skladu z navodili vseh pristojnih inštitucij bodo poskrbeli, da bo spremljanje gledaliških predstav potekalo pod ustreznimi zdravstvenimi protokoli (razkuževanje in priporočena varnostna razdalja med gledalci).V teh dneh se sicer v gledališče postopoma vračajo sodelavci. V ponedeljek, 1. junija, bodo odprli gledališko blagajno, delovala bo po ustaljenem urniku. Od tega dne naprej bo možno tudi vračilo denarja za že kupljene vstopnice za festival Dnevi komedije. Vračilo denarja za preostale vstopnice bo možno od 15. junija dalje.


SLOVENIJA - Danes bo morda znano, kdaj in če sploh, se bodo lahko v šolske klopi vrnili preostali učenci, ki se zaradi situacije s koronavirusom še šolajo na daljavo. Odločitev naj bi padla po dopoldanskem sestanku Ministrstva za izobraževanje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ravnateljev in drugih predstavnikov stroke. Na NIJZ so mnenja, da lahko vsako nadaljnje rahljanje ukrepov in priporočil pri postopnem vključevanju otrok v šole predstavlja povišano tveganje. Na Zavodu za šolstvo pa poudarjajo, da pod zdajšnjimi navodili in priporočili v šolah ne morejo sprejeti večjega števila učencev in dijakov.

CELJSKO - Cinkarna Celje je letos pripravila že 12. natečaj za osnovne in srednje šole. Mladi so tokrat ustvarjali na temo okoljskega napredka Cinkarne, v njenih 147 letih delovanja. Na natečaju, ki so ga poimenovali Skrbimo, da lepše živimo, so sodelovali učenci in dijaki 33 šol s Celjskega. Najbolj doživet video so posneli najmlajši iz Podružnične osnovne šole (POŠ) Trnava, zmagovalni izdelek prve triade so poslali učenci POŠ Kalobje, v drugi triadi so najboljši pogled skozi očala prispevali učenci POŠ Socka, v tretji triadi je zmagal izdelek Osnovne šole Mozirje. Med srednjimi šolami je najbolj izstopal izdelek Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Zaradi aktualne situacije, povezane s koronavirusom, zaključne prireditve letos ne bo, nagrade pa bodo nagrajencem dostavili na šole.

Izdelek učencev OŠ Frana Kranjca Celje. (Foto: Cinkarna Celje)


PONEDELJEK, 25. maj

CELJE, ROGAŠKA SLATINA - Zobozdravniki spet delajo, a ob številnih omejitvah in strogih varnostnih ukrepih. Kakšno je delo, smo preverili, preberi in prisluhni TUKAJ.

ŠENTJUR - V večini občin, ki sodelujejo v projektu Prostofer organizacije Zlata mreža, so prostoferji, ki ponujajo bvrezplačen prevoz ponujnih opravkih starejšim ali bolnim, ki nimajo lastnega prevoza, začeli voziti danes, v občini Šentjur pa bodo vožnje znova mogoče šele od 8. junija. "S 1. junijem bo mogoče poklicati klicni center na brezplačno številko 080 10 10, kjer bodo zabeležili podatke o uporabniku in lokacijo prevoza, z 8. junijem 2020 pa bo prevoze mogoče tudi koristiti," so sporočili iz šentjurske občine. 

SLOVENSKE KONJICE - Splošna knjižnica Slovenske Konjice je z enotami Loče, Vitanje in Zreče še vedno odprta pod posebnimi pogoji. Spremenjen je le čas karantene za vrnjeno gradivo. Ta se je skrajšal iz sedmih dni na tri dni. Tako bodo uporabniki želeno gradivo lahko prejeli prej.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz Upravne enote Šmarje pri Jelšah sporočajo, da bodo s 1. junijem znova vrata odprli vsi krajevni uradi. Krajevni uradi Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina in Rogatec bodo poslovali po že znanih urnikih, ki so objavljeni tudi na spletni strani organa. Vsem uporabnikom storitev pa še vedno svetujejo, da kadar je upravno storitev mogoče izvesti brez osebne prisotnosti stranke pri organu, oddajo vlogo po e-pošti na naslov ue.smarje@gov.si ali z redno pošto na naslov Upravna enota Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 11, 3240 Šmarje pri Jelšah.

SLOVENIJA - Aktualni vladni podatki. V zadnjem dnevu smo v Sloveniji potrdili 1 novo okužbo z novim koronavirusom.  

VELENJE - V Velenju bodo ponovno postavili tri srca iz sončnic, ob katerih so se obiskovalci in domačini lani zelo radi fotografirali. Srca so obnovili in jih bodo postavili pred mestno hišo, v Sončni park in na Velenjsko plažo. Želijo si, da bi fotografije kar najbolj krožile na družbenih omrežjih in da bi objavi dodali tudi priponko #vrnimoživlejevveleje.

CELJE - Gledališče Celje je v času epidemije svoje predstave prestavilo na splet. Tokrat vabijo k ogledu drame Henrika Ibsena Nora ali Hiša za lutke, v režiji Nikole Zavišića. Ogledate si jo lahko TUKAJ

ROGAŠKA SLATINA - Turistični informacijski center Rogaška Slatina na Zdraviliškem trgu ponovno odpira svoja vrata za turiste. V vseh prostorih bodo omejili število obiskovalcev in poskrbeli za potrebne zaščitne ukrepe. Obliskovalci lahko sicer v prostore vstopajo z masko. Ker se bodo skladno z vladnimi ukrepi dejavnosti, zlasti na področju prireditev in ostalih dejavnosti, postopoma sproščale, še naprej spremljate obvestila na spletni strani ter na družbenih omrežjih.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V času epidemije smo poročali o težavah gostincev in turističnih delavcev. Kljub temu danes v Šmarju pri Jelšah vrata odpira nova picerija in kavarna Noni, ki bo v dosedanjem Gostišču Štravs.

SLOVENIJA, ZREČE, SLOVENSKE KONJICE, ŠMARJE PRI JELŠAH - V občinah Zreče, Slovenske Konjice in Šmarje pri Jelšah spet vozijo prostoferji - vozniki prostovoljci, ki nudijo brezplačne prevoze starejšim. Uporabniki morajo nositi zaščitne maske. Občine morajo v vozilu zagotoviti maske za voznike in razkužilo za roke. Vozniki pa morajo po vsakem prevozu prezračti vozilo ter razkužiti kljuke, volan, prestavno ročico in podobne dele v avtomobilu.

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA - Pred natanko tednom dni so se po dveh mesecih v šolske klopi vrnili učenci prvih treh razredov osnovnih šol. Danes se jim pridružujejo še devetošolci. Ravnateljica I. Osnovne šole Rogaška Slatina Anita Skale je prepričana, da je vrnitev v šolo za devetošolce zelo dobrodošla:

 

SLOVENIJA - Z današnjim dnem se po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije znova začenja izvajanje nacionalnega presejalnega programa za raka dojk DORA. V omejenem obsegu bo najprej stekel na ljubljanskem onkološkem inštitutu, v ostalih presejalnih centrih po Sloveniji pa s 1. junijem. Vse povabljene ženske bodo z vabilom na presejalno mamografijo prejele anketo o svojem zdravstvenem stanju, ki jo bodo morale izpolniti in jo podpisano prinesti s sabo pregled. Med termini bo večji časovni razmik, prilagojen bo tudi način dela. Presejalne mamografije se sicer vabljene lahko udeležijo le, če nimajo znakov akutne okužbe dihal oz. drugih prehladnih obolenj. Najprej bodo vabilo prejele tiste, ki so jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja.

SLOVENIJA - V socialnovarstvenih zavodih od danes spet sprejemajo oskrbovance. Novi sprejemi in vračanje oskrbovancev se začenja v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe. Zavodi sprejemajo varovance, pri katerih ni potrjena okužba. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, pa lahko nove sprejeme organizirajo le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim.