januar 30, 2022

KORONAVIRUS: Peti val še ne pojenja

V nov teden vstopamo z rekordnim številom novih primerov okužb s koronavirusom. V naslednjih dneh naj bi dosegli vrhunec petega vala. Se bodo razmere nato vendarle začele umirjati?

Kaj bo prinesel nov teden? (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 30.1. 2022

SLOVENIJA - V soboto so ob opravljenih 17.943 PCR-testih potrdili 13.852 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 77,2 odstotka izvidov. Čeprav je ta številka zelo visoka, pa je v primerjavi s prejšnjo soboto nekoliko nižja. V bolnišnicah se zdravi 749 bolnikov z novim koronavirusom, od tega na intenzivni negi 130, je sporočila vlada. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 168.740 aktivnih primerov okužbe. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu dni je 8005, povprečje potrjenih primerov zadnjih sedmih dni pa 14.025. V soboto so sicer opravili tudi 73.876 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

SOBOTA, 29. 1. 2022 

SLOVENIJA - Včeraj so ob 20.636 opravljenih PCR-testih po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdili 14.878 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 72 odstotkov. Gre za tretje najvišje število dnevno potrjenih okužb s koronavirusom od začetka epidemije covida-19 v Sloveniji. V bolnišnicah zdravijo 726 covidnih bolnikov, od jih 124 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 11 bolnikov s covidom-19. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 23 let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno terapijo, pa 16 let. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 160.899 aktivnih okužb.  

SLOVENIJA - Delež učencev, ki se zaradi zavračanja ukrepov izobražujejo na daljavo, je od uvedbe samotestiranja v šolah novembra lani do danes padel s 3,61 na 0,84 odstotka, kar predstavlja 1625 učencev. Nekateri starši pa še vedno vztrajajo in vlagajo tožbe proti šolam. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je seznanjeno z dvanajstimi takimi primeri.

PETEK, 28. 1. 2022

SLOVENSKE KONJICE - Tudi vrtci občutijo porast okužb v državi. V Vrtcu Slovenske Konjice je je omikron povzročil veliko kadrovsko stisko. Zaradi karanten, izolacij in varstva otrok je odsotnih kar 50 odstotkov zaposlenih. Kako so se spopadli s tem, ravnatelj Tomaž Popović:

Pri tem dodaja:

Sicer pa v konjiškem vrtcu manjka 40 odstotkov otrok. Zato starše poziva, naj okužbe dosledno javljajo vrtcem, v vrtčevsko varstvo pa naj pridejo le zdravi otroci.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 22.270 PCR testov, med njimi je bilo 16.571 oziroma 74,4 odstotka pozitivnih. V državi je trenutno 153.370 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 719 bolnikov s covidom-19, med njimi 131 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 8 oseb.

SLOVENSKE KONJICE - Okužbe s koronavirusom se zaradi različice omikron še vedno hitro širijo po državi. Iz dneva v dan so že skoraj dva tedna vse bolj obremenjena testirna mesta. V Zdravstvenem domu Slovenske Konjice se je število opravljenih testov povečalo za 500 odstotkov. Direktor Dejan Verhovšek:

Ta teden bo število PCR testov doseglo celo 2000 brisov. Na rezultate je zato treba po vsej državi čakati do 48 ur, včasih celo do 72 ur. Ob tem zdravstvo pesti še izpad kadra. V konjiškem zdravstvenem domu je zaradi okužb ali drugih težav odsotnih preko 20 odstotkov zaposlenih. Najbolj je okrnjena preventivna dejavnost, ki da jo bodo nadoknadili po petem valu. Kaj pa ostale nenujne storitve?

Ob naraščanju števila okužb je tudi ta izziv vse večji. Zato Verhovšek ljudi prosi, naj bodo strpni in skušajo razumeti, da bodo zaposleni vse uredili, le malo dlje je treba počakati.

SLOVENIJA - Večina okuženih z novim koronavirusom je sedmi dan izolacije ob opravljenem hitrem testu še vedno pozitivnih na koronavirus, zato izolacije predčasno ne smejo prekiniti, pravi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Podobno ugotavljajo tudi na nekaterih testirnih točkah, kjer izvajajo hitro testiranje. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je tako za dobro označil odločitev, da se osebe po izolaciji na delovno okolje ne morejo vrniti brez negativnega hitrega testa. Za testiranje na koronavirus z namenom prekinjanja izolacije sedmi dan je po njegovi oceni uporaba hitrih testov povsem primerna. Kot je povedal, Hitri testi so sicer nekoliko manj občutljivi, a precej dobro pokažejo, koliko je oseba kužna.

EVROPSKA UNIJA - Evropska agencija za zdravila je priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za promet s Pfizerjevim zdravilom za zdravljenje covida-19 paxlovid. Zdravilo je priporočila za odrasle bolnike s covidom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za hudo obliko bolezni. Študija, je pokazala, da je zdravljenje s paxlovidom bistveno zmanjšalo verjetnost za hospitalizacijo ali smrt pri covidnih bolnikih z najmanj enim spremljajočim zdravstvenim stanjem, zaradi katerega je pri njih večje tveganje za hud potek bolezni. Zdravilo mora za uporabo v Evropski uniji uradno odobriti še Evropska komisija.

ČETRTEK, 27. 1. 2022

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 19.707 PCR-testov in potrdili 14.206 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 72,1 odstotka testiranih. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 7.341. V bolnišnicah je 708 bolnikov s potrjenim covidom-19, od tega jih je 125 na oddelkih za intenzivno nego. Največ okužb na posamezen dan doslej so potrdili v torek, in sicer 17.491. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 143.696 aktivnih okužb.

SLOVENIJA, CELJSKO - V torek so v naši državi opravili skoraj 23 tisoč PCR testov na okužbo s koronavirusom. V zdravstvu že dlje časa opozarjajo, da so pri testiranju na meji svojih zmogljivosti. Preverili smo, kako je v Zdravstvenem domu Celje. Strokovni vodja Marko Drešček pravi, da so ekipo, ki zagotavlja testiranje od lanskega novembra povečali za štirikrat. Razlaga:

Ob tem se v Zdravstvenem domu Celje spopadajo s precejšnjim izpadom kadra zaradi bolniških odsotnosti, izolacije in karantene. Dnevno imajo odstnih okoli 10 odstotkov zaposlenih.

Ambulant v Zdravstvenem domu Celje za zdaj zaradi odsotnosti zdravnikov in medicinskih sester še niso zapirali, morajo pa v določenih primerih, če je na primer odsoten zdravnik bolnike preusmerjati v ambulante drugih zdravnikov.

SREDA, 26. 1. 2022

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je danes poudaril, da so v petem valu zaradi različice omikron morali testiranja, karantene, izolacije, delovanje mikrobioloških laboratorijev in organizacijo bolnišnic zastaviti na novo. Za sproščanje ukrepov pa je tveganje po njegovih besedah za zdaj še vedno preveliko. Kljub temu, da si sproščanja želijo, je to tveganje trenutno še vedno preveliko. Tako bo, dokler se krivulje dnevno pozitivnih, obolelih in hospitalizacij ne obrnejo navzdol.

SLOVENIJA - Kljub krepitvi epidemije covida-19 se nadaljuje unovčevanje turističnih bonov in bonov 21. Vsaj delno je turistični bon že izkoristilo 90 odstotkov upravičencev, medtem ko je pri bonih 21 ta delež pri 82 odstotkih, kažejo podatki državne finančne uprave. Turistične bone je mogoče unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Bon 21 pa je mogoče porabiti tudi v restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, za najem športne opreme in obisk športnih klubov, razstav, zabaviščnih parkov in smučarskih centrov. Oba bona bo mogoče koristiti do 30. junija.

SLOVENIJA - Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo včeraj potrjenih 17.491 okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. Opravljenih je bilo 22.924 PCR-testov, delež pozitivnih je znašal 76,3 odstotka. Povišalo se je tudi število aktivnih primerov okužb, trenutno jih je v Sloveniji že skora 137 tisoč. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenega 60 odstotkov prebivalstva, polno cepljenih pa je 57 odstotkov ljudi.

SLOVENIJA - Pediatri in šolski zdravniki so v zadnjih dneh močno obremenjeni, predvsem na račun vprašanj o izolacijah in karantenah ter naročanja na PCR-testiranje, opozarjajo v sekciji primarnih pediatrov pri združenju za pediatrijo. Tovrstno delo je administrativne narave, ki jih zelo bremeni, zato pozivajo, da bi za starše lahko pripravili ažurirano stran z navodili, ki bi razbremenila delo zdravnikov. Skrbi jih namreč, da bi zaradi velike količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje. Pristojne so tako pozvali k spremembam sistema, starše pa k potrpežljivosti.


TOREK, 25. 1. 2022

SLOVENIJA - V gospodarstvu opažajo, da je vse več zaposlenih z dela odsotnih zaradi karanten. O tem je danes razpravljal upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Vladi predlaga, da med izjeme od karantene na domu uvrsti tudi zaposlene v gospodarstvu. To si želijo pod enakimi pogoji, kot veljajo za zaposlene v šolstvu in zdravstvu. Kot pravijo, bi tako lahko še vedno zagotovili varno in zdravo delovno okolje, proizvodni procesi pa bi nemoteno tekli naprej. Pravijo, da lahko problem nastane predvsem, če morajo v karanteno vsi zaposleni v dejavnostih, kjer je malo zaposlenih. Takšnim podjetjem preostane le, da za ta čas zaprejo podjetje. Upravni odbor pa se je dotaknil tudi višanja cen energentov. Zbornica se je zavzela, da bi država s posebno shemo pomagala podjetjem.

SLOVENIJA - Danes bo znova zasedala preiskovalna komisija, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe od nastopa aktualne vlade. Danes bo komisija zaslišala nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja in enega od lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija. Gantar je STA potrdil, da se bo zaslišanja udeležil. Ministrstvo za zdravje je pod takratnim vodstvom Gantarja od omenjenega podjetja kupilo večje število testov, da bi povečalo dostopnost testiranja na koronavirus. Verifikacijo testov je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Nekdanja zaposlena Metka Paragi je pred komisijo poudarila, da so bili hitri testi podjetja neustrezni za testiranje na koronavirus, laboratorij pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil. Direktorica laboratorija Tjaša Žohar je očitke zavrnila.

SLOVENIJA – Število novih primerov okužb s covidom-19 ostaja visoko. Po podatkih Sledilnika za covid so v Sloveniji včeraj ob opravljenih 16.928 PCR-testih potrdili 12.772 novih okužb. Odstotek pozitivnih izvidov je znašal 75,4 odstotka. Po zadnjih podatkih trenutno okužbo s koronavirusom preboleva 126.260 prebivalcev Slovenije, v bolnišnicah se zdravi 653 bolnikov, od tega jih 130 potrebuje intenzivno terapijo. Včeraj je umrlo še 10 bolnikov okuženih s covidom-19.

ROGAŠKA SLATINA - Tudi v Pegazovem domu, domu starejših v Rogaški Slatini, življenje kroji omikron. Na včerajšnji dan je bilo okuženih 21 stanovalcev. A kot pravi direktorica Kristina Kampuš, nihče ne potrebuje zdravljenja v bolnišnici, pri vseh je potek bolezni blag. Imajo pa kar nekaj težav s kadrom, v karanteni ali izolaciji je 17 zaposlenih. Kampuševa pravi:

Kot dodaja, jim je v pomoč skrajšanje karanten, saj se bodo zaposleni lahko kmalu lahko začeli vračati. Do takrat bodo zagotavljali le oskrbo, ne pa tudi dodatnih aktivnosti. Prav tako so, dokler je v domu prisoten virus, odsvetovani obiski. O vzdušju med stanovalci pa Kampuševa pravi:

V domu upajo, da so takšni dnevi že zelo blizu.

PONEDELJEK, 24. 1. 2022

SVETGeneralni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes posvaril, da je novi koronavirus v minulem tednu vsakih 12 sekund zahteval človeško življenje. Je pa presenetil tudi s pozitivno novico, da bi svet lahko epidemijo premagal še letos. Za to je po njegovih besedah nujen enakopraven dostop do cepiv in zdravljenja, prav tako sledenje novim različicam virusa in spoštovanje omejitev.

PREVORJE - Osnovna šola Slivnica pri Celju je sporočila, da se povečuje število okuženih učencev na podroužnici na Prevorju, prav tako sta odsotni dve učiteljici, zakar ne morejo zagotavljati normalnega učnega procesa. Šola tako od danes deluje na daljavo - tako bo ostalo do 31. januarja. Vse dodatne informacije starši najdejo na spletni strani šole. 

SLOVENIJA - Na dopoldanski novinarski konferenci je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager opozorila, da se povečuje število okužb med najstniško populacijo:

SLOVENIJA - Včeraj so bili v državi opravljeni 11.104 PCR testi, pozitivnih je bilo 8.396 oz. 75,6 odstotka. V bolnišnični oskrbi je 608 oseb, na intenzivni negi 136. Boj s Covidom-19 je izgubilo 18 oseb. 

SLOVENIJA – Z današnjim dnem se trajanje izolacij po okužbi s koronavirusom za večino okuženih krajša iz deset na sedem dni. Posamezniki 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na koronavirus. Če je ta pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in ponovi testiranje naslednji dan vse do desetega dne. Sprememba velja tudi za osebe, ki so že v izolaciji. Skrajševanje časa izolacije velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni. Po prekinitvi izolacije po sedmih dneh se mora posameznik še tri dni čim bolj izogibati stikom in ustrezno uporabljati zaščitno masko.

SLOVENIJA
- Vikend je potregel z novim rekordom odkar se spopadamo z epidemijo koronavirusa. V soboto so ob 18.424 PCR-testih potrdili kar 13.911 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v posameznem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je znašal 75,5 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno več kot 112.500 aktivnih okužb.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19 v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.