december 31, 2020

KORONAVIRUS: V šole najprej le otroci s posebnimi potrebami

Prvi del praznikov je za nami, zdaj prihaja še vstop v novo leto. Da bo leto 2021 boljše, kot je bilo leto, od katerega se poslavljamo, nakazuje cepivo proti covidu-19, ki ga že imamo tudi v Sloveniji. A do precepljenosti bo minilo še precej časa, zato bo še naprej treba spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Aktualno dogajanje spremljamo in ga sproti dopolnjujemo.

Novo leto bo praktično ves svet pričakal v boju z novim koronavirusom. (Foto: Pixabay)

ČETRTEK, 31. 12. 2020

SAVINJSKA REGIJA - Po podatkih sledilnika za Covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.104 oseb aktivno okuženih z novim koronavirusom. V naših krajih je bilo včeraj največ novih okužb potrjenih v Celju, 57. V Šmarju pri Jelšah so odkrili 47 novih primerov, v Žalcu 38, Slovenski Bistrici 32, Šentjurju 31, Rogaški Slatini 30, Laškem 26, Velenju 24. V Vojniku je 15 novih okužb, v Slovenskih Konjicah 14, Zrečah 5, Rogatcu 4, v Poljčanah, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli so zabeležili po 3 nove okužbe, v Vitanju pa eno okužbo s covidom-19.

SLOVENIJA - Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes napovedala, da bodo učenci osnovnih šol s posebnimi potrebami šli ponovno v šole in v zavode za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami v torek, 5. januarja. Vračanje drugih otrok v šole bo potekalo v skladu z epidemiološko sliko. Možno je, da bi se otroci v vrtce ter učenci prve triade v šolo lahko vrnili 11. januarja. V drugi skupini prednostnih vrnitev bodo dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, je dejala ministrica.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je danes hospitaliziranih 140 Covid bolnikov, 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 12 so jih odpustili. Skupno število smrti Covid bolnikov je 243, so sporočili iz bolnišnice. 

SLOVENIJA - Pokojninski zavod bo upokojencem 11. januarja izplačal solidarnostni dodatek, ki ga predvideva sedmi protikoronski zakon. Do njega so upravičeni tisti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki pokojnino prejemajo od zavoda in decembra ne presega 714 evrov. Prejemniki pokojnin v višini do 510 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, upokojenci s pokojnino med 510,01 evra in 612 evrov bodo dobili 230 evrov, tistim s pokojnino med 612,01 in 714 evrov pa pripada 130 evrov dodatka.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 14.383 testih na novi koronavirus potrdili 2.412 novih okužb. Okuženih je bilo 16,8 % testiranih. Na bolniščničnem zdravljenju je bilo 1174 oseb, od tega 198 na intenzivni negi. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem je začel veljati 7. interventni zakon za omilitev posledic epidemije in pomoč gospodarstvu. Z novimi ukrepi, tokrat vrednimi 550 milijonov evrov, se bo med drugim pomagalo najbolj ranljivim skupinam prebivalstva, zdravstvu in gospodarstvu. Celoten zakon najdete TUKAJ. Nekaj glavnih poudarkov je razvidnih iz spodnje grafike. 

Foto: Twitter Janez Janša

SLOVENIJA
- Od danes, na silvestrovo, od poldneva pa do jutri do 20. ure bo dovoljeno prehajanje občinskih meja. Prepoved gibanja v nočnem času, torej od 21. do 6. ure zjutraj, pa ostaja, prav tako prepoved druženja na prostem. Prihodnji teden se v šolo vračajo otroci s posebnimi potrebami. Prvi delovni dan prihodnjega tedna bodo učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, naslednji dan pa bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča za te otroke začel pouk. Kdaj se bodo v šole vrnili tudi ostali, pa še vedno ni znano.

CELJE - Gledališče Celje se bo, čeprav je zaradi epidemije zaprto, od leta 2020 poslovilo s predstavo. Ta sicer ne bo v živo, ampak preko spleta. Odigrali bodo Gogoljev Plašč v režiji Juša A. Zidarja. Zakaj prav to predstavo, upravnica Tina Kosi:

Pa tudi sicer je Plašč, ko je gledališče še lahko sprejelo obiskovalce v dvoranah, občinstvo lepo sprejelo. Pa tudi sicer so bile silvestrske predstave med gledalci priljubljene, razlaga Kosijeva:

Tradicijo bodo tako – malo drugače ohranjali tudi nocoj. Ob 20-ih se jim lahko pridružite na njihovem youtube kanalu, povezavo pa boste našli tudi na spletni strani Gledališča Celje.

SREDA, 30. 12. 2020

SLOVENIJA - Vlada je z odlokom podaljšala prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, in sicer do 12. januarja 2021. Bodo pa v regijah z boljšo epidemiološko sliko, to je v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski regiji, to soboto vrata lahko odprli muzeji in galerije.

SLOVENIJA - 
V naših krajih je včeraj največ novih okužb, 101, zabeležil Maribor. Sledi Celje s 45 primeri. V Slovenski Bistrici, Šentjurju in Velenju so potrdili po 33 okužb. V Žalcu so odkrili 23 primerov, v Slovenskih Konjicah 19, v Podčetrtku 15, v Laškem in Zrečah po 13, v Vojniku 12. V Kozjem je 8 novih okužb, v Bistrici ob Sotli 7, v Šmarju pri Jelšah 6, v Makolah 5, v Štorah 4, v Dobrni 3, v Rogaški Slatini, Oplotnici in Dobju po 2, 1 pa v Rogatcu.

SLOVENIJA - V Slovenijo je danes prispela druga pošiljka cepiva proti covidu-19. V njej je dobrih 6800 odmerkov, predvsem za cepljenje zdravstvenega osebja v bolnišnicah. Kot ocenjuje koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, je bil začetek cepljenja minuli vikend uspešen. Ob tem pravi, da je cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha varno:

Prav utrujenost, bolečina na mestu cepljenja ali v mišicah in sklepih, glavobol, tudi temperatura so med najpogostejšimi učinki. A Grgič Vitkova pravi, da so bili blagi do zmerni in so sami izzveneli. O učinkovitosti cepiva pa:

Zato poziva k cepljenju in upa, da cepivo predstavlja začetek konca epidemije.

ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA - Tudi ribogojci občutijo posledice časa koronavirusa. Podjetje G2O iz okolice Rogaške Slatine se je novi resničnosti hitro prilagodilo, že dve leti namreč ribe dostavljajo preko spleta. Še toliko bolj pa je epidemija razgalila problem, na katerega ribogojci opozarjajo že leta. Ker se ne uvrščajo ne pod kmetijsko ne pod gospodarsko ministrstvo, so izpadli iz pomoči. Podrobnosti pa v prispevku, ki ga najdete TUKAJ.

CELJSKO -
 V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 137 covid bolnikov. 19 jih potrebuje intenzivno terapijo, 16 so jih odpustili.

SLOVENIJA - Včeraj se je v bolnišnicah zaradi covida zdravilo 1170 bolnikov, 203 na intenzivni negi. Umrlo je 36 oseb. Ob tem tudi število okužb še ne upada. Včeraj so pri nas opravili 5764 PCR testov in potrdili 1848 okužb, delež pozitivnih testov je bil 32,1-odstoten. Hitra testa sta bila 7402, tam so odkrili 562 okužb.

SLOVENIJA - Državni zbor je sinoči sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. Zaposlenim v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z bolniki s covidom-19, zakon do konca leta 2021 prinaša za najmanj 30 odstotkov višje plače. Ni pa strankama SDS in NSi uspelo z določbo, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19, kar sta predlagali potem, ko so v soboto inšpektorji zaradi neupoštevanja prepovedi obratovanja zapečatili smučišče Krvavec.

SAVINJSKA REGIJA - V naših krajih je bilo včeraj množično brezplačno testiranje na covid-19 v Slovenski Bistrici, Šentjurju in Podčetrtku. V Šentjurju bo tudi danes, med 14. in 18. uro, v zabojniku za šentjurskim zdravstvenim domom. Danes pa bodo prvič testirali tudi v Šmarju pri Jelšah, in sicer v gasilskem domu, od 9. do 17. ure. Testira se lahko vsakdo, ne glede na naslov prebivališča, naročanje ni potrebno, morate pa imeti s seboj osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Rezultat je znan po približno 15-ih minutah. Na množično testiranje lahko greste le, če nimate nobenih znakov okužbe z novim koronavirusom. Če jih imate, vas na odvzem brisa napoti osebni zdravnik, ki ga je treba poklicati po telefonu.

TOREK, 29. 12. 2020

SLOVENIJA - Vlada je odločila, da še podaljša veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev tudi v prvi teden novega leta. Tako številne nenujne trgovine ostajajo zaprte, odprte bodo le na primer živilske trgovine, lekarne, pošte, bencinski servisi ... Prav tako bodo še naprej lahko odprti frizerski saloni, kioski in tržnice s hrano. Podrobnejši odlok, ki začne veljati v četrtek, najdete TUKAJ

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
- V Sloveniji je po podatkih sledilnika za covid-19, ki je danes za svoje delo in analize od predsednika republike Boruta Pahorja prejel jabolko navdiha, trenutno nekaj manj kot 20 tisoč okuženih z novim koronavirusom. Številke so še vedno visoke tako v Savinjski kot Podravski regiji, ki sta še vedno med regijami z največ okužb na sto tisoč prebivalcev. Tudi dnevne številke novo odkritih okužb še ostajajo visoke. V občini Celje so v zadnjem dnevu potrdili 46 novih primerov, v Žalcu 32 in Šentjurju 30. V Slovenski Bistrici jih je bilo 25, v Poljčanah 20, v Vojniku 17, Laškem 14 in Šmarju pri Jelšah 12.  


CELJE
- Danes so cepljenje svojih zaposlenih proti covidu-19 začeli tudi v Splošni bonišnici Celje. "S
mo danes prejeli prvih 55 odmerkov cepiva in takoj pričeli s cepljenjem zdravstvenih delavcev. Prva je bila cepljena mag. Janja Blatnik, dr. med., predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja in vodja COVID1 enote. Sledili so ji zdravstveni delavci, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih," so sporočili iz bolnišnice. 

Foto: SB Celje

SLOVENIJA -
V Sloveniji so včeraj ob 10.750 testih na novi koronavirus potrdili 1957 okužb, je sporočila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1170 bolnikov s covidom-19 oziroma 51 manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje je potrebovalo 198 oseb oziroma devet manj kot v nedeljo. V domačo oskrbo so odpustili 157 oseb, umrlo pa jih je 36, kar je šest več kot v nedeljo. Po oceni sledilnika je v državi 18.965 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Upravna enota Šmarje pri Jelšah ta teden opravlja le nujne naloge. Katere to so, razlaga vodja oddelka za občo upravo Mitja Krajnc:

Nujne naloge, zaradi katerih lahko te dni obiščete upravno enoto, pa so tudi tiste, ki so vezane na človekove temeljne pravice in svoboščine, dodaja Krajnc:

Ali se bo upravna enota po novem letu lahko vrnila na svoj običajni urnik pa bo, kot pravi Krajnc, odvisno predvsem od vladnih odlokov v času koronavirusa.

SLOVENIJA - Kako novi koronavirus in vsa pravila predstaviti otrokom in mladostnikom? Zveza prijateljev mladine Slovenije je pripravila dobrodšle nasvete, najdete jih TUKAJ.

SLOVENIJA
- Državni zbor bo na današnji izredni seji potrjeval nov, že 7. protikoronski zakon za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, prav tako vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine prebivalstva. Kaj vse prinaša predlog, preverite TUKAJ.


SLOVENSKA BISTRICA, ŠENTJUR, PODČETRTEK, ŠMARJE
- Ponekod tudi ta teden izvajajo množična testiranja na covid-19 s hitrimi antigenskimi testi. Tako bo še danes testiranje v Slovenski Bistrici, med 9. in 17. uro, na parkirišču pred staro telovadnico na Partizanski ulici. Tam bo testiranje tudi še prihodnji ponedeljek in torek. Možnost testiranja pa bo tudi v Šentjurju, in sicer danes in jutri. Oba dneva bodo brezplačna testiranja izvajali med 14. in 18. uro, v kontejnerju za šentjurskim zdravstvenim domom. Danes bo testiranje prvič tudi v Podčetrtku, od 9. do 17. ure, v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek. Jutri pa bodo testiranja na voljo tudi v Šmarju pri Jelšah, v tamkajšnjem gasilskem domu. Naročila niso potrebna, je pa treba imeti s seboj osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Ob tem velja opozorilo. Če ste bolni oz. imate simptome novega koronavirusa, še vedno velja, da vas na test pošlje osebni zdravnik
.

PONEDELJEK, 28. 12. 2020

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj največ, 43, novih okužb potrdili v Mariboru, 7 v Slovenski Bistrici, 4 v Laškem, 3 v Celju, po 2 v Velenju in Rogaški Slatini, po 1 pa v Šentjurju, Slovenskih Konjicah, Šmarju pri Jelšah, Poljčanah, Oplotnici, Bistrici ob Sotli, Makolah, Dobrni in Žalcu.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 156 covid bolnikov, 22 jih potrebuje intenzivno terapijo, 4 so odpustili.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Z občine Šmarje pri Jelšah sporočajo, da bo v Šmarju množično testiranje prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi za covid-19 v sredo, 30. decembra, med 9. in 17. uro, v Gasilskem domu Šmarje. Testiranje je brezplačno in se ni treba naročiti. Zainteresirani pa naj na testiranje s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja ali osebni dokument.

CELJE - Zdravstveni dom Celje je včeraj prejel 295 doz cepiva COMIRNATY proti novemu koronavirusu. Včeraj so ga razdelili v naslednja Domova starejših občanov (DSO): DSO ob Savinji (100 doz) in DSO Lipa Štore (95 doz). Danes je cepivo prejel DSO sv. Jožef (60 doz), jutri ga bodo dostavili še v DSO Vojnik (40 doz). Težav in reakcij po cepljenju doslej ni bilo, še sporočajo.

SLOVENIJA -
Včeraj so v Sloveniji opravili 1664 PCR testiranj, med njimi je bilo pozitivnih 493 testov, kar je 29,6 odstotka. Hitrih testov so odvzeli 312, med njimi je bilo pozitivnih 24. V bolnišnicah se danes zdravi 1221 oseb, 205 na intenzivni negi. Umrlo je 30 oseb.

PODČETRTEK - Jutri se bo mogoče s hitrimi antigenskimi testi testirati v občini Podčetrtek. Občina Podčetrtek testiranje organizira z Zdravstvenim domom Sevnica v Večnamenski športni dvorani Podčetrtek, jutri med 9. in 17. uro. "Testiranje je namenjeno vsem prebivalcem, ki to želijo, ne glede na naslov stalnega prebivališča. Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se ni potrebno naročiti. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo sicer s seboj prinesi osebno izkaznico ali kartico zdravstvenega zavarovanja. Test opravijo zdravstveni delavci tako, da iz nosne votline vzamejo bris, rezultat testa pa je znan v približno 15 minutah. Okuženi ob tem prejmejo tudi navodilo, kako ravnati naprej. Občane in vse ostale zainteresirane prebivalce pozivajo, da se testiranja udeležijo v čim večjem številu in da tako poskušamo omejiti število okužb med prazniki," so sporočili z občine.

ŠENTJUR - 
Včeraj se je v Sloveniji začelo cepljenje proti novemu koronavirusu, v domovih za starejše. Cepljenja se bodo kmalu nadaljevala, zato Zdravstveni dom Šentjur poziva vse, ki se želijo cepiti, da kontaktirajo osebnega zdravnika in se naročijo na cepljenje. "Osebni zdravnik vas bo uvrstil v čakalni seznam in vas o terminu cepljenja obvestil, ko bo cepivo v zdravstvenem domu na voljo. Cepljenje se bo izvajalo v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja1 (poleg oskrbovancev v DSO in zaposlenih v DSO še vsi ostali zdravstveni delavci in sodelavci, nato pa sledijo starejši od 60 let, ki bi se cepili postopoma glede na dostopnost cepiva, najprej stari 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več, še nadalje kronični bolniki ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in nato skupine kritične infrastrukture, denimo zaposleni v vzgoji in izobraževanju, v transportu, trgovini ...)," so zapisali v šentjurskem zdravstvenem domu.

ROGAŠKA SLATINA, CELJE - Včeraj so se v domovih za starejše začela cepljenja stanovalcev in zaposlenih. V Pegazovem domu v Rogaški Slatini je prvi odmerek prejelo 80 oseb, v Domu bo Savinji v Celju 100. Stanovalci, pravijo v obeh domovih, se po cepljenju dobro počutijo. Več TUKAJ.

ŠENTJUR
- Tudi v Šentjurju bo množično brezplačno testiranje na covid-19 s hitrimi antigenskimi testi za občane in občanke občin Šentjur in Dobje, in sicer v torek, 29. 12., in v sredo, 30. 12. Testiranje bo oba dneva med 14. in 18. uro, v kontejnerju za Zdravstvenim domom Šentjur. "
Občanke in občane prosimo, da na testiranje prinesejo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Vljudno jih naprošamo tudi, da se ob udeležbi odvzema vzorcev za hitro testiranje držijo vseh preventivnih ukrepov – obveznega držanja varnostne razdalje in nošenja zaščitne maske. O rezultatih testiranj bodo udeleženci obveščeni v kratkem času preko telefonskega SMS sporočila. V primeru, da vam je odrejena karantena, ste bolni, oziroma imate izražene simptome, se dogovorite za redno testiranje preko osebnega zdravnika po ustaljeni poti;" sporočajo iz šentjurske občine. 

SLOVENSKA BISTRICA
Množično brezplačno testiranje občanov s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom v Slovenski Bistrici so še podaljšali - tako bo tudi na današnji ponedeljek, 28. 12. 2020, ter jutri, in v torek, 29. 12. 2020, od 9. do 17. ure na parkirišču pred staro telovadnico v Slovenski Bistrici, na Partizanski ulici.


ROGAŠKA SLATINA
- Zaradi okužbe s koronavirusom med zaposlenimi je Knjižnica Rogaška Slatina zaprta. Obisk bo, kot sporočajo, ponovno možen od ponedeljka, 4. 1. 2021. 

SLOVENIJA
– Danes lahko svoja vrata znova odprejo frizerski saloni, trafike in tržnice s hrano. Tako je odločila vlada na dopisni seji v soboto zvečer, odlok, ki dovoljuje opravljanje teh dejavnosti, začne veljati danes, veljal pa bo do vključno 4. januarja.

SLOVENIJA, MARIBOR – Včeraj se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19. Najprej so na vrsti stanovalci domov starejših ter zaposleni v domovih in v zdravstvenih ustanovah. Premier Janez Janša, ki je včeraj obiskal Maribor, je med drugim dejal: »Cepivo, ki je prišlo, je šele prva pošiljka in v naslednjih tednih bomo v Slovenijo dobili nekaj čez 16.000 odmerkov in vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo. Pred nami je čas, ko je luč na koncu tunela v bitki s koronavirusom vse močnejša. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali.«

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA – V nov teden v Sloveniji vstopamo z nekaj manj kot 18.500 aktivnimi okužbami s covidom-19. Največ jih je v največji občini, Ljubljana, 1.726, sledi Maribor, z 899 aktivnimi okužbami. V Savinjski regiji je največ okuženih občanov v Celju, 404, Šentjurju, 323, in Velenju, 254. V Podravski regiji Mariboru sledi občina Slovenska Bistrica, kjer je 261 aktivnih okužb. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v preteklem tednu, smo spremljali TUKAJ.