februar 14, 2021

KORONAVIRUS: Otroci z zahoda spet v šolo, z vzhoda na počitnice

Epidemiološka slika se počasi vendarle izboljšuje,  sledi novo sproščanje ukrepov. Vseeno pa pristojni opozarjajo na nadaljnjo previdnost. Dogajanje preverjamo v tej novici.

Epidemiološka slika se izboljšuje, a še vedno je potrebna previdnost, saj je virus še med nami. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 14. 2. 2021

SLOVENIJA - V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade bo jutri pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov. A le na zahodu države, v našem delu Slovenija bodo imeli učenci in dijaki ta teden namreč zimske počitnice.

CELJSKO
- Število covid bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, pada. Tudi v celjski bolnišnici. Na včerajšnji dan so zdravili 74 covid bolnikov, v ponedeljek jih je bilo na primer 110. 14 covid bolnikov potrebuje intenzivno terapijo.


SAVINJSKA REGIJA
- Med občinami Savinjske regije je bilo včeraj v Velenju odkritih 5 novih okužb z novim koronavirusom, v Šentjurju 4, v Laškem 3. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.


SLOVENIJA
- Na včerajšnjo soboto so odkrili 329 novih okužb s covidom-19. 12 okuženih je umrlo. V bolnišnicah zdravijo 740 okuženih. Še več podatkov vidite v spodnji vladni grafiki.


SOBOTA, 13. 2. 2021

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V naših krajih so včeraj največ okužb odkrili v Celju, in sicer 22. V Žalcu je bilo pozitivnih 16 testov, v Velenju 15, v Slovenski Bistrici 13 in v Šmarju pri Jelšah 8. Po 6 odkritih okužb so zabeležili v Rogaški Slatini, v Šentjurju in v Vojniku, po 3 pa v Laškem in v Rogatcu. V občini Poljčane sta bila včeraj pozitivna 2 testa na novi koronavirus, po eno okužbo pa so zabeležili v Podčetrtku, Slovenskih Konjicah, Zrečah in Štorah.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo opravljenih 4458 PCR in več kot 18 tisoč hitrih testov. Pozitivnih je bilo 742 izvidov PCR-testov in 263 HAT-testov. Delež pozitivnih izvidov PCR-testov znaša 16,6 odstotka, hitrih pa 1,4 odstotka, poroča Sledilnik za covid-19. Umrlo je 12 bolnikov. Še več podatkov pa v spodnji gafiki Vlade:

SLOVENIJA - V veljavi je ukrep, po katerem je mogoče iz Avstrije, Italije in Madžarske v Slovenijo vstopiti na vseh cestnih in železniških povezavah. Pogoj za vstop je še vedno negativni izvid testa na novi koronavirus, sicer mora potnik v karanteno. Izjema so potniki, ki so cepljeni, in tisti, ki so covid-19 preboleli. Za prehod meje pa bodo potrebovali potrdilo zdravnika ali potrdilo o pozitivnem izvidu hitrega ali PCR-testa, ki je starejši od 21 dni, a hkrati mlajši od šestih mesecev.

PETEK, 12. 2. 2021 

SLOVENIJA - V vzhodnem delu države bodo prihodnji teden zimske šolske počitnice. Zunanje ministrstvo dobiva številna vprašanja glede prehajanja državne meje v času počitnic, pri čemer opozarja, da večina sosednjih držav ne omogoča prostega vstopa na podlagi turističnega potovanja. Ponovno so opozorili tudi, da tistim, ki se bodo odpravili na pot, morda ne bodo mogli nuditi pomoči. "Za Italijo velja, da mora obiskovalec ob vstopu v državo s samoizjavo dokazati namen vstopa, morebitnemu prekrškarju pa grozi dokaj visoka globa. Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati prek njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj. Avstrijski organi v takšnih primerih potniku tudi zavrnejo vstop. Enako velja za potovanja na Madžarsk. Ob vstopu v vse sosednje države je sicer treba predložiti negativen test na koronavirus ali pa so prišleki napoteni v karanteno," našteva STA.

CELJE
- Podjetje KLS Ljubno d.o.o. je Splošni bolnišnici Celje podarilo UVD robota. "Predstavlja novejši pristop k dezinfekciji prostorov, ki prinaša dodano vrednost tako pri zagotavljanju varnosti pacientov kot tudi zaposlenih. Aparat je zelo dobrodošel pomočnik pri obvladovanju tveganja za prenos vseh vrst okužb," so ob tem sporočili iz bolnišnice ter pridali fotoutrinek s predaje donacije: 


SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
 - V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih okužb v občini Celje, 26. V Šentjurju so odkrili 15 novih primerov, v Slovenski Bistrici in Velenju po 10, na Ptuju in v Laškem po 8, v Žalcu in Vojniku po 6, v Šmarju pri Jelšah in Slovenskih Konjicah po 4, v Zrečah pa 3.

CELJSKO - V Splošni bonišnici Celje se število hospitaliziranih covid bolnikov zmanšuje, včeraj jih je bilo 84, 16 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 12 so jih odpustili. 

SLOVENIJA
- Včeraj so opravili 23.649 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 1055 vzorcev. Podrobnejše podatke najdete v spodnji vladni tabeli.  


ŠMARJE PRI JELŠAH
- V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah trenutno nimajo potrjenih okužb ne pri stanovalcih ne pri zaposlenih. Nekaj so jih zabeležili pred skoraj tremi tedni, a kot pravi direktorica Gordana Drimel, se je stanje hitro umirilo. Ob tem zdaj okužb pri stanovalcih, ki so virus preboleli že spomladi, še niso zaznali. Je pa nekaj stanovalcev zbolelo po tem, ko so prejeli prvi odmerek cepiva. A pri vseh je bil potek bolezni bolj blag. A po besedah direktorice kljub zatišju velika previdnost ostaja. Aktivnosti v omejenem obsegu potekajo le znotraj manjših skupin, za obiske prav tako ostajajo strogi pogoji.

ČETRTEK, 11. 2. 2021 

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Čeprav se je epidemiološka slika izboljšala in se ukrepi rahljajo, pa to ne pomeni, da že lahko živimo, kot smo nekoč. Virus je še vedno med nami, v Celju so na primer včeraj potrdili 40 novih primerov okužbe, v Slovenski Bistrici 21, v Žalcu 17 in Šentjurju 16. Še naprej je treba nositi masko, kjer je veliko ljudi, vzdrževati zadostno medsebojno razdaljo, razkuževati površine in si redno temeljito umivati roke. In še v celjsko bolnišnico poglejmo: število covid bolnikov je sicer, tako kot drugod upadlo, a še vedno jih zdravijo 91, 16 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo.  

SLOVENIJA - 
Slovenija je prešla v oranžno fazo. To pomeni ukinitev omejitev gibanja na občine, dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo vsi razredi osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov, na fakultetah bodo dovoljeni izpiti in seminarji do 10 študentov, odprle se bodo tudi servisne dejavnosti in trgovine. Novosti veljajo od ponedeljka.

Za smučanje bo prav tako od ponedeljka dovolj negativen test, ki ni starejši od sedmih dni, odpiranju šol se bo prilagodil tudi javni potniški promet, ob tem pravi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. V avtošolah bodo inštruktorji in kandidati potrebovali negativen test, ki ni starejši od treh dni. Negativnega testa ne bodo potrebovali prebolevniki in tisti, ki bodo predložili potrdilo o cepljenju.

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da se v ponedeljek odpirajo vse trgovine, potrošniki pri storitvah ne bodo več potrebovali negativnega testa. Zaposleni pa bodo lahko namesto negativnega testa predložili potrdilo o cepljenju. Med zaposlenimi, ki bodo potrebovali negativen test, bodo odslej tudi frizerji, sicer pa ga bodo potrebovali tudi vsi zaposleni v trgovini, v higienski negi, denimo zaposleni v kozmetiki ter izvajalci masaž in pedikure.

Učenci vzhodnega dela države prihodnji teden ostajajo doma, saj imajo zimske počitnice. Sicer pa se v šole, pravijo na ministrstvu za šolstvo, vračajo vsi osnovnošolci ter dijaki zaključnih letnikov. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec:

Šol v naravi do nadaljnjega ne bo. Malica bo v učilnicah, kosila pa bodo morala biti organizirana tako, da se razredi čim manj mešajo. Srednješolci bodo lahko opravljali praktični pouk. V glasbenih šolah bo dovoljena individualna izvedba pouka. Pri delovanju vrtcev ni sprememb, ostjajo odprti. Kot pravijo na ministrstvu, je trenutno v vrtcih 74 odstotkov vpisanih otrok.

ŠMARSKO - Epidemija koronavirusa je podjetja različno prizadela. Kako je pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Šmarje pri Jelšah, predsednik Aleš Seidl:

Njim je, kot pravi, treba nujno pomagati:

Prav tako je nujno čim prej odpreti čim več dejavnosti ter jim pri tem postaviti čim manj omejitev, še pravi Seidl. V obrtno-podjetniški zbornici državo pozivajo še, naj čim prej odpre šole tudi za starejše otroke, da se lahko starši, ki še uveljavljajo varstvo, vrnejo na delovna mesta. Vlada sicer danes odloča o morebitnem prehodu v oranžno fazo, kjer bi se v šole vrnili vsi osnovnošolci. Odločitev bodo sporočili popoldne.

ŠENTJURZdravstveni dom Šentjur je sprva sicer napovedal, da bodo ta teden testiranja mogoča vsak delovni dan, a zdaj sporočajo, da množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi testi na jutrišnji PETEK NE BO. Testiranje je mogoče še danes od 14. do 18. ure.

SLOVENIJA
- Včeraj so po podatkih sledilnika za covid skupaj opravili 26.270 testov na novi koronavirus in odkrili 1385 okužb. Med PCR testi je bilo pozitivnih 18,1 %, med hitrimi 1,9 %. Sedemdnevno povprečje novo odkritih okužb je 837, kar omogoča prehod v oranžno fazo in dodatno rahljanje ukrepov. Kaj pravi vladna infografika?



SLOVENIJA
- Vlada včeraj ni sprejela dokončne odločitve glede sproščanja ukrepov v boju proti epidemiji covida-19. Obravnavo bo nadaljevala danes, odločitev pa naj bi bila znana popoldne. Glede na epidemiološke podatke bi lahko sprostila ukrepe, kot velja za prehod v oranžno fazo. To pomeni, da bi se lahko v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, odprle bi se nekatere dodatne dejavnosti, ta faza bi lahko prinesla tudi zbiranje do 10 oseb in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja. Je pa vlada sinoči odločila, da bodo zaposleni v storitvah in trgovini, ki se morajo testirati, pri tem prednostno obravnavani, enako kot šolniki.


SREDA, 10. 2. 2021 

SLOVENIJA - V Sloveniji so doslej proti covidu-19 cepili 2 % prebivalstva, ob načrtovani novi dobavi cepiva pa po besedah nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ Marte Grgič Vitek računajo, da bodo do konca februarja cepili 5 % populacije. Ko bodo cepili vse starejše od 80 let, pridejo na vrsto starejši od 75 let, nato starejši od 70 let in posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost. Zatem so na vrsti ostali kronični bolniki in za njimi nujne službe. Ko pride na vrsto za cepljenje kritična infrastruktura, predlagajo, naj bodo prvi šolniki.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA -
V Sloveniji je z novim koronavirusom trenutno okuženih 17 tisoč ljudi. V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb potrdili v občini Celje, 45. Sledi Slovenska Bistrica s 24 novo okuženimi. V Velenju so odkrili 20 novih primerov, v Šentjurju 18, Žalcu 15, Laškem 11, v Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah po 6, Podčetrtku 5, Šmarju pri Jelšah in Vojniku po 4, Štorah 3, v Zrečah, Kozjem in Oplotnici pa PO 2. V Podravski regiji je bilo tudi včeraj največ pozitivnih na novi koronavirus v občini Maribor, 48, in na Ptuju 14.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, ki pokriva šest občin Obsotelja in Kozjanskega, te dni beleži porast zanimanja za hitre teste. Kot je znano, jih morajo poleg učiteljev in vzgojiteljev opraviti tudi zaposleni v nekaterih drugih panogah. Kot pravi direktorica Jasna Žerak, so dorekli ceno testov, ki za trgovce znaša 20 evrov, prav tako opravljajo samoplačniške PCR teste. Te potrebujejo dnevni migranti, ki delajo denimo v Avstriji, in tisti, ki se odpravljajo na pot z letalom. Ob tem Žerakova pravi, da je porast testiranj velika obremenitev:

Ljudi pa Žerakova poziva:

Testirajo v zdravstvenih postajah v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini, da bi se izognili preveliki gneči, so zagotovili dodatne termine, vidite jih spodaj.

SLOVENIJA - Včeraj so skupno po podatkih sledilnika za covid opravili 44.510 testov na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 1439 vzorcev. Podrobnejši podatki so vidni v spodnji grafiki. Vlada je ob tem sporočila, da je včeraj umrlo 13 okuženih, v bolnišnicah se zdravi 864 covid bolnikov, sedemdnevno povprečje novo odkrilith okužb je pri 827. Tako sta še vedno izpoljnjena oba pogoja za prehod v oranžno fazo 
 

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je, kot so sporočili, hospitaliziranih 100 bolnikov s koronavirusom, 16 jih potrebuje intenzivno terapijo. 19 bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Sporočili so še, da sta v zadnjih 24 urah življenji izgubila dva bolnika s covidom-19, s čimer se je skupno število smrti povzpelo na 360.



SLOVENIJA - Vlada bo danes razpravljala o stanju epidemije v državi in ukrepih za njeno zajezitev. Trenutno smo v rdeči fazi, po številkah dnevnih okužb in hospitaliziranih covid bolnikov pa bi po vladnem načrtu že lahko prešli v oranžno fazo, ki pomeni nadfaljnje rahljanje ukrepov. 

TOREK, 9. 2. 2021

POLJČANE - Občina Poljčane je s 1. februarjem nekoliko spremenila vozni red prevozov starejših, in sicer je čas odhodov iz Poljčan za obe relaciji pomaknjen za 1 uro naprej. "Zaradi omejitev ljudje namreč opravijo vse potrebno že v krajšem času," so sporočili. Urnik prevorov najdete TUKAJ

SLOVENIJA - 
Nova pošiljka 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech je že v Sloveniji, namenjena pa bo starejšim od 80 let in cepljenju z drugim odmerkom, so za STA navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot je pojasnila Marija Magajne z ministrstva za zdravje, še kar nekaj prebivalcev, starejših od 80 let, čaka na cepljenje. 9600 odmerkov cepiva AstraZenece, ki so prispeli v soboto, pa bodo po napovedih inštituta jutri razdelili po večjih zdravstvenih domovih. Z njim bodo cepili stare od 18 do 64 let. V skladu z nacionalno strategijo so naslednja prednostna skupina za cepljenje s tem cepivom zaposleni v nujnih službah.


SLOVENIJA, CELJE - 
Danes se vsi dijaki niso priključili pouku na daljavo, nekateri so se odločili za njegov bojkot. Želijo si namreč vračanja pouka v šolske klopi. Kako je na Gimnaziji Lava, ki je del Šolskega centra Celje, smo vprašali ravnatelja Petra Juvančiča:

Tako so kljub bojkotu pouk preko spleta organizirali. Juvančič meni, da imajo dijaki, ki pri bojkotu niso želeli sodelovati, do tega pravico. Dodaja še, da tistih, ki so se odločili za bojkot, ne bodo sankcionirali, odsotnost jim bodo opravičili. Jutri se bo sicer pouk spet nadaljeval preko spletnih orodij. Juvančič pričakuje, da se bodo po zimskih počitnicah v šole vrnili maturantje in dijaki zaključnih letnikov, upa pa, da bo epidemiološka slika čim prej dopustila šolanje v učilnicah za vse dijake.)

CELJSKO
- Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 110 bolnikov s koronavirusom, 18 jih potrebuje intenzivno terapijo. 4 bolnike so odpustili v domačo oskrbo. Ob tem so sporočili še, da se je skupno število smrti bolnikov s covidom-19 povzpelo na 358.


SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji ob 11.253 opravljenih testih na novi koronavirus potrdili 357 okužb. Sedemdnevno povprečje novih dnevno odkritzih okužb je padlo pod 850. V bolnišcah so na včerajšnji dan zdravili 746 covid bolnikov. Po teh podatkih sta tako izpoljenja oba pogoja, da bi država lahko prešla v oranžno fazo, po kateri vlada predvideva dodatno rahljanje ukrepov.   

SLOVENIJA
- V več storitvenih dejavnostih morajo biti zaposleni od danes vsaj enkrat tedensko testirani na novi koronavirus. To velja za prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga, druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (kot na primer kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) ter storitve salonov za nego živali. V ostalih dejavnostih, kjer je tudi zahtevano testiranje zaposlenih, obveznost začne veljati v petek. Podrobnosti najdete TUKAJ. Prav tako, v katerih dejavnostih se morajo testirati tudi potrošniki.


ŠENTJUR
- Zdravstveni dom Šentjur ta teden zaradi velikega povpraševanja omogoča še več terminov hitrega testiranja. Kot so sporočili, bo zaradi velikega zanimanja testiranje vsak dan od torka do petka, pri čemer na današnji torek dodajajo še jutranji termin. Testiranje bo po naslednjem razporedu:
v TOREK, 9. februarja 2021, od 6. in 9. ure ter od 14. do 18. ure
v SREDO, 10. februarja 2021, od 12.30 do 14.30 ure,
v ČETRTEK, 11. februarja 2021, od 14. do 18. ure,
in v PETEK, 12. februarja 2021, od 12.30 do 14.30 ure.
"Testiranja se izvajajo v kontejnerju za Zdravstvenim domom Šentjur, s seboj prinesite zdravstveno izkaznico in osebni dokument, nosite masko, vzdržujte predpisano razdaljo. O rezultatu boste obveščeni preko SMS sporočila. V primeru že izraženih bolezenskih znakov, bolezni ali odrejene karantene, se naročite na redno testiranje preko osebnega zdravnika po ustaljenem protokolu," sporočajo iz zdravstvenega doma.

SLOVENIJA – Slovenija danes pričakuje naslednjo pošiljko cepiva proti covidu-19. Prejela naj bi 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Naslednja je nato predvidena dobava 9600 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca v petek. Do vključno nedelje je bilo po poročanju STA z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 pri nas cepljenih 54.589 oseb, z dvema odmerkoma pa 42.609.

SLOVENIJA – V Sloveniji je bilo v zadnjih sedmih dneh trenutno po podatkih Sledilnika za covid 1017 novih okužb na dan. Na včerajšnji dan je bilo hospitaliziranih 946 covid bolnikov. Slovenija je tako glede na faze, ki jih je oblikovala vlada, še vedno v rdeči fazi. V oranžni bo, ko bosta tako število hospitaliziranih kot povprečno število dnevnih novih okužb pod 1000.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, pretekli teden, preverite TUKAJ.