marec 7, 2021

KORONAVIRUS: Znani podatki: v soboto 382 okužb

V marec smo vstopili v oranžni fazi. Se pa epidemiološka slika počasi znova nekoliko slabša, zato epidemiologi pozivajo k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov. Aktualno dogajanje spremljamo v etru Štajerskega vala in na tej spletni novici.

Marec je tukaj, ko bo minilo leto dni, kar je Slovenija razglasila prvi val epidemije novega koronvirusa. Epidemija pa še vedno traja. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 7. 3. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji odkrili 382 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je bil 13,7 %, je sporočil Sledilnik za covid-19. Število covid bolnikov v bolnišnicah se je znova povečalo - na 510. Umrle so 3 osebe. 

SLOVENIJA - Zaradi vzdrževalnih del bo NIJZ danes z zamikom sporočil informacije.

ŠENTJUR -
Občina Šentjur je te dni ponovno odprla otroška igrišča. "Vse uporabnike prosimo, da še naprej upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Še posebej upoštevajte pravilo fizičnega distanciranja pri srečevanju z drugimi," so zapisali.

SOBOTA, 6. 3. 2021

SLOVENIJA - Tudi včeraj so v naših krajih po podatkih sledilnika za covid največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Celju, 28. V Žalcu je bilo 17 novih primerov, v Velenju 15 in v Šentjurju 10. V Slovenski Bistrici so potrdili 8 okužb, v Rogaški Slatini, Laškem, Zrečah in Vojniku po 4, v Šmarju pri Jelšah 3, v Slovenskih Konjicah, Štorah in Vitanju po 2, v Rogatcu, Makolah in Bistrici ob Sotli pa po 1.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid je trenutno aktivnih 10.832 okužb z novim koronavirusom, povprečje zadnjih 7 dni pa je bilo na včerajšnji dan 779,9. V bolnišnicah je 498 covidnih bolnikov, 88 na intenzivni negi. Umrlo je 6 oseb. En pogoj, manj kot 500 covid bolnikov v bolnišnicah, je tako že izpolnjen.

ZREČE - V četrtek je bilo v občini Zreče 16 aktivno okuženih oseb, od začetka epidemije pa 772 oseb, ugotavlja tamkajšnji štab civilne zaščite. Od prejšnjega petka so imeli 4 dodatno okužene osebe, ozdravelih pa 8. "Tako se je število aktivno okuženih oseb v četrtek zmanjšalo z 20 na 16," pravijo. Situacija se umirja tudi v podjetjih. "V 3 največjih podjetij imamo aktivno okuženih 17 oseb, kar pomeni 5 manj od zadnjega poročanja na dan 3. 3.," so še zapisali.

CELJE - Epidemija novega koronavirusa je ustavila marsikatero dejavnost, tudi šolanje psov. S tem pa so, kot pravijo v Kinološkem društvu Celje, zamudili pomemben čas v pasjem življenju, ko so pasji mladički najbolj dojemljivi za učenje. Podrobnosti pa TUKAJ.

PETEK, 5. 3. 2021

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je z novim koronavirusom trenutno aktivno okuženih 10.869 oseb. V naših krajih so največ pozitivnih včeraj potrdili v občini Celje, 34. V Žalcu so odkrili 23 novih primerov, Velenju 19, Šentjurju 14, Slovenski Bistrici 12, v Šmarju pri Jelšah pa 17. Kje še, preveri TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 5.435 testih odkrili 881 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 16,2 % odstotka testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 521 bolnikov, od tega 85 na intenzivni negi. Umrle so 4 osebe z novim koronavirusom. 7- dnevno povprečje novih okužb je 780.



CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 37 covid bolnikov. 
7 jih potrebuje intenzivno terapijo, 6 so jih odpustili.

BISTRICA OB SOTLI
- Vlada je včeraj odločila, da se v ponedeljek v posavski in jugovzhodni statistični regiji lahko odprejo terase in vrtovi gostinskih lokalov. Goste bodo sprejemali ob spoštovanju zaščitnih ukrepov, kot so razkuževanje miz, ustrezna razdalja in tedensko testiranje zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom. Vrata lahko odprejo tudi gostilne v Bistrici ob Sotli. Srečko Kunst iz Gostišča Šempeter odločitev vlade pozdravlja:

 

Glede zaščitnih ukrepov, ki bo treba spoštovati, pa Kunst pravi:

Terase in vrtovi gostinskih lokalov bodo v posavski in jugovzhodni statistični regiji testno odprti en teden. Če bodo okužbe v omenjenih regijah v tem tednu narasle ali če bodo inšpektorji zaznavali večje število kršitev veljavnih pogojev obratovanja, bo vlada lokale lahko znova zaprla. Kunst zato goste poziva, da ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe.

ČETRTEK, 4. 3. 2021

SLOVENIJA - S ponedeljkom, 8. marcem, se v posavski in jugovzhodni statistični regiji dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, je preko twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ob tem je poudaril, da sprostitev prinaša veliko odgovornost ter da se bodo terase ob morebitnem poslabšanju epidemiološke slike spet zaprle. Kot je danes pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, bodo lokali lahko odprti med 6. in 19. uro. Pri tem pravi:

Potrebna pa bo tudi ...

Potrebno bo zagotoviti razkužila in razkuževati mize. Vstop v notranjost bo dovoljen le za uporabo toaletnih prostorov, v notranjosti bodo obvezne maske, ki za mizo ne bodo potrebne. Zaposleni se bodo morali tedensko testirati. Sicer pa na ministrstvu pravijo, da gre pri odprtju za testno tedensko obdobje, ki bo pokazalo, ali se lahko podoben model sproščanja ukrepov uporabi tudi za preostanek države z ugodnejšo epidemiološko sliko. Če bodo po sprostitvi ukrepov v omenjenih dveh regijah okužbe narasle, bo ponujanje gostinskih storitev na terasah v rumeni fazi prepovedano.

CELJSKO - Smo v tednu boja proti raku. Na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na pomen odkrivanja rakavih obolenj tudi v času epidemije koronavirusa. Letošnji teden sicer poteka pod geslom Obladovanje raka s cepljenjem. Več o tem pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 5822 PCR testov in potrdili 1019 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih testov je bilo tako 17,5 odstotka. V bolnišnicah se zaradi covida zdravi 511 bolnikov, pet manj kot dan prej, 86 jih potrebuje intenzivno nego, štirje več kot dan prej. Umrle so štiri osebe.

SLOVENIJA - Kot je na današnji novinarski konferenci potrdila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se s prihodnjim tednom v šole vračajo vsi dijaki. Pouk bo potekal po modelu C, kar pomeni:

Dijaki se bodo pri pouku v šoli oziroma na daljavo izmenjevali tedensko. Sicer pa je Kustečeva dejala še, da se odpirajo dijaški domovi, nov odlok pa maske zahteva tudi v matičnih učilnicah, za učence od 6. razreda naprej. Pri tem pravi:

Tedenska testiranja učiteljev ostajajo, po njenih besedah pa se bo prihodnji teden začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo na vrsti zaposleni, starejši od 50 let.

SLOVENIJA - Natanko leto dni je, odkar smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Od takrat je bilo potrjenih že več kot 191.000 okužb, več kot 4000 bolnikov s covidom-19 je umrlo. V bolnišnicah pa so doslej skupaj zdravili 13.790 covidnih bolnikov. Epidemija je bila v Sloveniji prvič razglašena osem dni po potrditvi prvega primera, od takrat pa je bila država več kot 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji. Ob tem se je zaprlo javno življenje, še vedno so zaprti gostinski lokali ter srednje šole in fakultete, v državi pa velja prepoved gibanja ponoči. Upi za konec epidemije so položeni v cepljenje, ob tem pa skrbi počasna dobava cepiv in nove različice virusa.

SLOVENIJA - Vlada je, kot je znano, sinoči odločila, da se v ponedeljek k pouku v šolah vrnejo vsi dijaki. pouk bo potekal po modelu C, kar pomeni, da se polovica dijakov en teden šola v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se zamenjajo. Več podrobnosti naj bi pristojni predstavili danes. Je pa že jasno, da bodo maske tudi v matičnih učilnicah obvezne tako za učitelje kot dijake in učence od vključno 6. razreda. Vlada je sinoči sicer podaljšala omejitve zbiranja in gibanja, kot je napovedal notranji minister Aleš Hojs, pa bo danes razpravljala o možnosti odprtja teras lokalov v zasavski in posavski regiji. Sprejela naj bi tudi odločitev glede morebitnih zaostritev nadzora na mejah.

SREDA, 3. 3. 2021


SLOVENIJA - V šole se v ponedeljek vračajo tudi dijaki prvih treh letnikov srednjih šol, ki so se do zdaj izobraževali na daljavo. Vlada je na nocojšnji seji tudi sklenila, da bodo zaščitne maske odslej obvezne tako za učitelje kot učence od vključno 6. razreda osnovne šole naprej, v srednjih šolah pa bodo za vse obvezne ves čas.

ŽALEC, CELJE
- Državni sekretar Jelko Kacin, koordinator množičnega cepljenja zoper covid-19, je danes obiskal cepilna mesta v Ljubljani, Žalcu in Celju. V izjavi je med drugim izpostavil, da nas prihodnji teden čaka velik zalogaj, saj se načrtuje množično cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.


SAVINJSKA REGIJA
- Podatki o včeraj odkritih okužbah z novim koronavirusom kažejo, da je bilo v občini Celje 27 novih okužb, v Velenju 23, v Šentjurju 17, v Žalcu 11 in v Rogaški Slatini 10. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ


SLOVENIJA
- Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek pravi, da je p
recepljenost s 1. odmerkom v Sloveniji blizu povprečja Evropske unije, precepljenost z 2. odmerkom pa je nad povprečjem. V spodnjem grafu so podatki 2. cepljenja. 
 


SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji opravili 6212 testiranj na novi koronavirus in odkrili 1209 okužb. Pozitivnih je bilo 19,5 % testov. Sedemdnevno povprečje odkritih okužb se je znova nekoliko povečalo. V bolnišnicah zdravijo 516 covid bolnikov. Še več podatkov je razvidnih iz spodnje vladne grafike.


SLOVENIJA
- Vlada bo danes znova razpravljala o ukrepih za zamejevanje širjenja novega koronavirusa. Ostrejših zaostovanj ni pričakovati. Da bi preprečili 
vnos novih različic virusa, se sicer obetajo spremembe ukrepov na meji. Kot je včeraj za STA pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, bodo vladi predlagali, da bi bilo za vstop v Slovenijo treba izpolniti poseben obrazec na spletu. Prav tako bo svetovalna skupina vladi predlagala vrnitev dijakov prvih treh letnikov v srednje šole po modelu C. Polovica dijakov bi se tako vrnila v šolo, druga polovica bi se šolala od doma, po tednu dni bi se dijaki izmenjali.

CELJSKO
- Smo v tednu boja proti raku. Na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na pomen odkrivanja rakavih obolenj tudi v času epidemije koronavirusa. Na leto namreč v celjski regiji za rakom zboli okoli 2000 ljudi, pri čemer specialistka javnega zdravja Anja Strmšek dodaja:

Ker je rak v zgodnji obliki, kot pravi Strmškova praviloma bolje ozdravljiv, prejemnike vabil presejalnih programov Svit, Dora in Zora, spodbujajo, da se na vabilo odzovejo. Teden boja proti raku, ki traja še do 7. marca (nedelje), sicer letos poteka pod geslom Obvladovanje raka s cepljenjem

TOREK, 2. 3. 2021

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj, kot kažejo podatki sledilnika za covid, v Celju potrdili 22 novih okužb, v Velenju je bilo 13 novih primerov, v Žalcu pa 12. V Slovenski Bistrici je bilo včeraj na novo okuženih 9 občanov, v Šentjurju 8, v Vojniku 5, v Šmarju pri Jelšah 4, v Slovenskih Konjicah 3, v Podčetrtku 2, v Rogaški Slatini, Zrečah, Poljčanah, Vitanju in Laškem pa po 1.

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci predstavil novo strategijo cepljenja v državi. Kot je dejal, je cilj v naslednjih dneh zajeziti širjenje novih sevov covida-19 ter ohranjati javno življenje in odprte šole. Cepljenje pa bo po njegovih besedah pomagalo znižati smrtnost in težje poteke bolezni. Nova strategija, kot še pravi, predvideva 61 cepilnih centrov, med njimi 13 v bolnišnicah. O prednostnih skupinah pa:

Točna časovnica, kdaj bo katera skupina na vrsti, pa še ni znano. Poklukar pa je poudaril, da je cilj precepiti 60 odstotkov prebivalstva. 

SLOVENIJA - Vlada je objavila podatke o okužbah za včerajšnji ponedeljek.

SLOVENIJA - Vlada je sinoči sprejela nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, na današnji novinarski konferenci jo bo predstavil zdravstveni minister Janez Poklukar. V njej so bolj natančno opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja. Po oceni Vlade je treba najprej cepiti tiste skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi koronavirusa, in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60-odstotno, kar predstavlja 1,2 milijona prebivalcev. Prav tako je v posodobljeni strategiji opredeljena možnost shranjevanja cepiv, ki ta trenutek še čakajo na zaključek postopka registracije s strani Evropske agencije za zdravila.

PONEDELJEK, 1. 3. 2021

SLOVENIJA - Medijska hiša Delo je podelila naziv Ona 365. Prejela ga je skupina medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše, ki po mnenju strokovne komisije v nepredstavljivih okoliščinah požrtvovalno, s srcem in odgovornostjo skrbijo za vse, ki potrebujejo pomoč, in rešujejo življenja. V imenu vseh slovenskih medicinskih sester sta priznanje prejeli Valerija Karneža iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah in Janja Perme Hajdinjak z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Foto: Onaplus


ŠENTJUR -
Za občane občin Šentjur in Dobje hitra testiranja izvaja Zdravstveni dom Šentjur. Ta teden bo množično testiranje na voljo v torek in četrtek od 14. do 16. ure. Za potrebe gospodarske dejavnosti pa je urnik sledeč: 
ponedeljek od 12.30 do 14.30

torek od 16.00 do 18.00
sreda od 12.30 do 14.30
četrtek od 16.00 do 18.00
petek od 12.30 do 14.30.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - 
V Sloveniji je trenutno 10.650 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V naših krajih so včeraj največ novih okužb potrdili v občini Slovenska Bistrica, 3. V Celju, Šentjurju, Žalcu, Vojniku in Dobju pa so odkrili po eno novo okužbo s covidom-19. 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1.451 testiranjih potrdili 243 novih okužb. Pozitivnih je bilo 16,7 % testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 543 oseb, od tega 91 na intenzivni negi. Umrlo je 11 bolnikov s covidom-19. 7-dnevno povprečje novih okužb je 768. Slovenija je še vedno v oranžni fazi sproščanja ukrepov. Za prehod v rumeno fazo bi sedemdnevno povprečje okužb moralo pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.650 aktivnih okužb.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 45 covid bolnikov, 10 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 2 so odpustili.

CELJE
- Zdravstveni dom Celje sporoča urnik testiranj s hitrimi testi v tem tednu. Kot doslej, jih opravljajo 
v hali A dvorane Golovec. Testiranje množične populacije bo v:
ponedeljek 12.00-15.00
torek 11.00-15.00
sreda 11.00-15.00
četrtek 11.00-15.00
petek 11.00-15.00. 

CELJE
- Z današnjim dnem vrata za obiskovalce znova odpira TIC Celje na Glavnem trgu. Odprt bo od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure, ob nedeljah bo zaprt. Na Zavodu Celeia Celje obiskovalce pozivajo, da ob obisku Turistično-informacijskega centra upoštevajo vse veljavne zaščitne ukrepe, torej razkuževanje rok ob vhodu, uporabo zaščitnih mask in vzdrževanje medosebne razdalje. Sporočajo še, da sta od objektov, s katerimi upravljajo, za obiskovalce odprta še Stari grad Celje in Likovni salon Celje. Galerija sodobne umetnosti je zaradi prenove še zaprta, prav tako so zaprti Galerija Račka, Spominska hiša Alme M. Karlin, Drevesna hiša v Mestnem gozdu ter dvorane Celjskega doma.


SAVINJSKA REGIJA
– V Savinjski regiji je po sobotnih podatkih največ aktivnih okužb v občini Celje, 247, v Velenju, 158, in v Rogaški Slatini, 130. Sledita občini Šentjur, kjer so 104 aktivne okužbe, in Žalec z 99 primeri. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

SLOVENIJA – V marec vstopamo s takšnimi številkami. Aktivno je z novim koronavirusom okuženih več kot 10.600 prebivalcev. Povprečno 7-dnevno število okužb se je medtem znova nekoliko povečalo, v soboto je znašalo 769. Tudi število covid bolnikov v bolnišnicah je nekoliko višje, v soboto jih je bilo v bolnišnicah 529, kar je 16 več kot v petek. Slovenija je še vedno v oranžni fazi, za prehod v rumeno ter dodatno sproščanje ukrepov mora po načrtu vlade sedemdnevno povprečje okužb pasti pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500.

Kaj je najbolj zaznamovalo dogajanje, povezano s coviom-19 v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.