marec 28, 2021

KORONAVIRUS: Znova smo vse bližje rdeči fazi

Epidemiološka slika se znova poslabšuje, viša se tako sedemdnevno povprečje novih okužb kot število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Tretji val je tukaj, pravijo zdravstveni strokovnjaki. Dogajanje spremljamo …

Strokovnjaki so svarili pred tretjim valom epidemije, zdaj je očitno tu. Politični vrh in strokovna skupina razpravljata o zaostrovanju ukrepov..(Foto: Twitter Borut Pahor)

NEDELJA, 28. 3. 2021

SLOVENIJA - Vlada je odločila, da bodo od 1. aprila do vključno 11. aprila veljali precej strožji ukrepi. Kateri, preverite TUKAJ

SAVINJSKA REGIJA
- Na včerajšnjo soboto so v Savinjski regiji največ okužb odkrili v občini Velenje, 12. V Šentjurju jih je bilo 11, v Celju 5. Podatke iz ostalih občini najdete TUKAJ.


SLOVENIJA
- Vlada je sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Veljali bodo od 1. do 12. aprila.
Podrobneje jih pravkar predstavljajo na novinarski konferenci.

SLOVENIJA
- Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje vladi predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila. Po besedah vodje skupine Mateje Logar je to nujno glede na vnovično naraščanje okužb pri nas in vsem svetu.
Šolanje bi bilo na daljavo, v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno le za nujno varstvo. Omejitev gibanja bi bila na regije, javni potniški promet bi deloval po nedeljsko-prazničnem razporedu, delo naj bi v največji meri potekalo od doma. O zaostrovanju ukrepov odločajo na današnjem srečanju predsednika republike s predstavniki strank in strokovno skupino.
Stranke imajo na predlog svetovalne skupine za zaprtje države različne poglede. Prvaka SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin sta predlog podprla, predsednika SMC in SNS Zdravko Počivalšek in Zmago Jelinčič pa menita, da bi ljudje tako zaprtje slabo sprejeli.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 640 okužb s covidom-19. V bolnišnicah je 499 covid bolnikov. Umrlo je 7 ljudi. Več podrobnosti je razvidnih na spodnji vladni grafiki.


SLOVENIJA
- Na Brdu pri Kranju je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja drugo srečanje predstavnikov parlamentarnih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Od opozicije se ga udeležujeta le predstavnika SNS in DeSUS. Posvet je sicer odprt za javnost.


SOBOTA, 27. 3. 2021

SLOVENIJA - Direktor NIJZ Milan Krek pravi, da o tem, kaj bo glede morebitnega zaostrovanja ukrepov stroka predlaga vladi, pogovori še potekajo, končna odločitev pa naj bi bila znana jutri na posvetu na Brdu pri Kranju, ki ga je sklical predsednik republike Borut Pahor. "Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem", je še dejal.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - 
V Sloveniji je trenutno 12.184 aktivnih primerov okužb s covidom-19. V naših krajih so največ novih okužb potrdili v občini Celje, 52. V Šentjurju so odkrili 22 novih primerov, Slovenskih Konjicah 16, Žalcu 14, Slovenski Bistrici 9, Velenju 7, Zrečah pa 6. Kje še, preveri TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 6.767 PCR-testov in potrjenih 1.253 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Pozitivnih je bilo 18,5 odstotka testiranih, kar je za tri odstotne točke več kot dan prej. V bolnišnicah se skupno zdravi 497 covidnih bolnikov, od tega 107 na intenzivni negi. Zaradi posledic covida-19 so umrle tri osebe. V petek je bilo pravljenih tudi več kot 32.000 HAT-testov. Med regijami se samo še Posavje uvršča v rumeno fazo glede na povprečje okužb, koroška, goriška in obalno-kraška regija se uvrščajo v rdečo fazo. Ostale so v oranžni.

CELJE - Gledališčniki današnji svetovni dan gledališč zaradi epidemije praznujejo ob zaprtih dvoranah. Že dobrih pet mesecev v dvorane ne smejo sprejeti obiskovalce. Številna gledališča zato s svojimi gledalci v stiku ostajajo preko spleta. Upravnica Gledališča Celje Tina Kosi je že pred časom dejala:

Zato upa, da bo situacija čim prej dopustila vsaj delno delovanje gledališč. A današnji svetovni dan gledališč bodo v Gledališču Celje vseeno obeležili - odprli bodo dostop do predstave Gerharta Hauptmanna Rose Bernd. Drama govori o mladi ženski, ujeti v tradicionalno in zaprto okolje, ki zaradi svojih za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice. Povezavo najdete na spletni strani celjskega gledališča, odprta bo od 20. ure do polnoči.

PETEK, 26. 3. 2021

SLOVENIJA - Vlada je objavila zadnje epidemiološke podatke.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 56 covid bolnikov. 11 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti covid bolnikov v celjski bolnišnici od začetka jesenskega vala je 399.

SLOVENIJA - V treh regijah, obalno-kraški, goriški in koroški regiji, ki so glede na epidemiološko stanje ponovno obarvane rdeče, od danes ponovno velja omejitev gibanja na regijo. Odlok sicer določa tudi izjeme. Od danes pa je sprememba tudi pri nočni omejitvi gibanja, po vsej državi bo odslej trajala od 22. do 5. ure. Vstop v Slovenijo bo od danes mogoč le z negativnim izvidom testa PCR. Ta test tudi edini velja za prekinitev karantene, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju pa za prestop meje ne bodo več potrebovali sedemdnevnega negativnega testa. Verski obredi na prostem so odslej številčno omejeni na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov. 

ČETRTEK, 25. 3. 2021

SLOVENIJA - Vlada s spremembo nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19 odgovarja tudi na dogajanje na terenu. Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji predstavitvi aktualnega stanja glede epidemije naštel ključne spremembe strategije cepljenja, ki se začne uveljavljati s 1. aprilom. Po napovedih Poklukarja se med drugim spreminjajo prednostne skupine za cepljenje:

Po novem je bolj natančno določen nabor podatkov za seznam cepljenja. Dodano je cepivo proizvajalca Johnson & Johsnon, cepivo AstraZenece pa je na voljo za vse starostne skupine. Minister ocenjuje, da bi lahko vse ljudi v starostni skupini med 60 in 80 let cepili do konca aprila.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - 
V Sloveniji je z novim koronavirusom trenutno aktivno okuženih 11.516 oseb. V naših krajih so včeraj največ novih okužb potrdili v občini Celje, 37. V Žalcu so potrdili 18 novih primerov, Velenju 17, Vojniku 8, Šentjurju in Laškem po 7, Slovenski Bistrici in Rogaški Slatini po 6, Štorah 4, Slovenskih Konjicah pa 2. Kje še, preveri TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 6.432 PCR testih odkrili 1.164 novih okužb s covidom-19, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov je bil tako 18,1-odstoten. 7-dnevno povprečno število okužb je višje kot dan pred tem, in sicer znaša 882. V bolnišnicah se zdravi 501 bolnik, kar je eden več kot dan prej, intenzivno terapijo pa jih potrebuje 106, kar je sedem več kot dan prej. Umrli so štirje bolniki s covidom-19. 

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 56 bolnikov s koronavirusom, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo. 12 bolnikov so odpustili v domačo oskrbo, v zadnjem dnevu pa niso zabeležili novih smrti, skupno število ostaja pri 397.

SLOVENIJA - Vlada je ob slabšanju epidemiološke slike na včerajšnji seji spremenila nekatere omejitvene protikoronske ukrepe. Policijska ura, ki je v veljavo stopila 20. oktobra lani, bo po novem krajša, veljala bo od 22. do 5. ure zjutraj. Tri regije se bodo obarvale rdeče – koroška, obalno-kraška in goriška. Prehajanje v in izven teh regij bo prepovedano, razen za izjeme. Šole in trgovine ostajajo odprte. Za vstop v Slovenijo bo posameznik po novem potreboval negativni PCR-test. Spremembe bodo v veljavo vstopile dan po objavi v uradnem listu.

SREDA, 24. 3. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Med včeraj potrjenimi novimi okužbami jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 45. V Velenju jih je bilo 33, v Žalcu 25, v Slovenskih Konjicah in Laškem 13, v Šentjurju 11. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

SLOVENIJA
- Vlada bo danes obravnavala predlog spremenjene strategije cepljenja proti covidu-19. Z njo bi po novem bili prioritetna skupina za cepljenje najprej starejši od 60, nato pa starejši od 50 let, je napovedal koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin. Ob tem je opozoril, da bo mogoče uresničevati strategijo le, če bo dobavljenih dovolj cepiv, najbolj problematična je trenutno dobava cepiva AstraZenece. Imajo pa, kot pravi, zagotovilo, da bo proti koncu aprila v Slovenijo prišla prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson.
Kacin je še dejal, da bodo umaknili starostno omejitev za uporabo cepiva AstraZenece, tako bodo to cepivo v prihodnjem tednu začeli prioritetno uporabljati za starejše državljane.

CELJSKO
- Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja ponovno vse slovenske bolnišnice sprejemajo covidne bolnike. Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 56 bolnikov s koronavirusom, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, 7 bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Skupno število smrti covid bolnikov pri nih od začetka drugega vala epidemije je 397.



SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 1288 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 18,5 % vseh PCR testov. V bolnišnicah je nekaj manj covid bolnikov kot dan prej, 500. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki. 


SLOVENIJA
- Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami ter odločala o nadaljnjih ukrepih. Kot je znano, se razmere v zadnjem obdobju znova poslabšujejo, povišalo se je tako število okuženih kot število covid bolnikov v bolnišnicah.


ŠENTJUR
- V Zdravstvenem domu Šentjur so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiv podjetij Pfizer in AstraZeneca cepili preko 1370 občanov, oba odmerka Pfizerja pa je prejelo 539 občanov. "Do sedaj smo s prvim odmerkov cepili 41 odstotkov vseh, ki so izrazili interes za cepljenje. Trenutno je interes za cepljenje izrazilo 3341 občanov," so nam sporočili. Dodajajo še, da trenutno s cepivom Pfizer cepijo starostno skupino nad 75 let. "V tej starostni skupini smo s prvim odmerkom cepili 677 občanov. S cepivom AstraZeneca trenutno cepimo kronične bolnike, mlajše od 65 let. Prvi odmerek tega cepiva je prejelo 693 občanov," še razlagajo. Ob tem so še vedno mogoče prijave na cepljenje, in sicer ali pri izbranem osebnem zdravniku ali po elektonski pošti cepljenje.narocanje@zd-sentjur.si ali pa od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure po telefonu 03 746 24 00.


TOREK, 23. 3. 2021

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

SLOVENSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je z novim koronavirusom trenutno potrjeno okuženih 10.876 oseb. V naših krajih so v ponedeljek največ novih okužb odkrili v občini Celje, 52. V Žalcu je bilo potrjenih 27 novih primerov, Šentjurju 15, Vojniku 11, Slovenski Bistrici 9, v Velenju in Slovenskih Konjicah je bilo pozitivnih po 8 oseb, Šmarju pri Jelšah 7 in Rogaški Slatini 6. Kje še, preveri TUKAJ.

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

SLOVENIJA - Zaradi slabšanja epidemio-loškega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. Na prilagoditev na drugo fazo izhodne strategije, kamor bolnišnice uvrščajo zaradi slabšanja epidemiološkega stanja v državi, imajo na voljo 48 ur. To pomeni, da bodo morale imeti na voljo deset odstotkov kapacitet za covidne bolnike, v Kliniki Golnik je ta delež 15-odstoten. V drugo fazo izhodne strategije so bolnišnice prešle, ker se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov povzpelo nad 500.

SLOVENIJA
Včeraj so v Sloveniji ob 5022 PCR testih potrdili 981 novih okužb, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 19,5 odstotka, v nedeljo je bil 15,7-odstoten. Na bolnišničnem zdravljenju je 507 covidnih bolnikov, intenzivno zdravljenje jih potrebuje 96. Včeraj je umrlo devet covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje okužb na dan se je s ponedeljkovih 820 povečalo na 829.

SLOVENIJA
- Trenutne epidemiološke razmere se slabšajo po vsej državi. Včeraj se je sestala vladna strokovna skupina za covid-19, a še ni jasno, kakšne ukrepe bi lahko ta teden sprejela Vlada. Neuradno, po poročanju RTV, ne bo predlagala ne sproščanj ne zaostrovanj.


PONEDELJEK, 22. 3. 2021

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

SLOVENIJA - Včeraj je bilo pri nas pozitivnih skoraj 16 odstotkov odvzetih PCR testov. 7-dnevno povprečje novih okužb je naraslo na 820.

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 55 covid bolnikov. 11 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno je tako od začetka jesenskega vala v celjski bolnišnici umrlo 395 covidnih bolnikov.

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

SAVINJSKA REGIJA - Med občinami v Savinjski regiji je največ aktivnih okužb po zadnjih podatkih v občini Celje, 342. V Žalcu jih je 178, v Velenju 136, v Šentjurju 104. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ

SLOVENIJA
"Definitivno nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli še na visokih številkah drugega ... Vse, kar vemo, smo ze povedali, tako da je zdaj na vsakem izmed nas, da naredi maksimalno, kar lahko, da bo val čim nižji," je na Twitterju v soboto zapisala vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. To potrjujejo tudi številke. Kot je razvidno s spodnje vladne slike, se je 7-dnevno povprečno število okužb s covidom-19 znova povišalo. Višje je tudi število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Danes naj bi Svetovalna skupina razpravljala o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije.


Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.