marec 21, 2021

KORONAVIRUS: Več okužb in več zasedenih postelj v bolnišnicah

Slovenija ima še vedno ukrepe, ki veljajo v oranžni fazi. Pogoj za prehod v rumeno in rahljanje ukrepov je že izpolnjen pri številu covid bolnikov v bolnišnicah, še vedno pa je previsoko sedemdnevno povprečje novih okužb. Dogajanje spremljamo na tej novici.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da smo že v tretjem valu. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 21. 3. 2021

SLOVENIJA - 7-dnevno povprečno število okužb s covidom-19 se je znova povišalo, zdaj znaša 808. Višje je tudi število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kot je razvidno iz spodnje slike, so tri regije še vedno rumene, ostala Slovenija je v oranžni fazi.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
- V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb potrdili v občini Velenje, 8, v Celju 7 in v Šentjurju 5. V Podravski regiji pa jih je bilo v občini Maribor kar 45. POdatke za ostale občine najdete
TUKAJ.

SLOVENIJA
- "Precepljenost do knca junija je uresničljiva," je včeraj dejal državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar. A pogoj je, kot je poudaril, da bo dobava cepiv tekoča.
Kot je znano, Slovenija od petka nadaljuje cepljenje tudi s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko je Evropska agencija za zdravila sporočila, da je cepivo varno in učinkovito.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo soboto so v Sloveniji potrdili 516 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil več kot 18-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 473 covid bolnikov, kar je več kot dan prej. Umrlo je 5 okuženih. 


SOBOTA, 20. 3. 2021

SLOVENIJA - "Definitivno nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli še na visokih številkah drugega ... Vse, kar vemo, smo ze povedali, tako da je zdaj na vsakem izmed nas, da naredi maksimalno, kar lahko, da bo val čim nižji," je na Twitterju zapisala vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. Ob tem je za STA npovedala, da se bo skupin, če se bodo številke alarmantno povečevale, sestala že jutri in razpravljala o ukepih.

SAVINJSKA REGIJA -
Včeraj so v naših krajih največ novih okužb z novim koronavirusom odkrili v Celju, in sicer 29 ter v Žalcu, 21. 14 novih okužb so zabeležili v Velenju, 11 v Slovenski Bistrici, 8 v Laškem, po 6 v Šentjurju in v Rogaški Slatini, 5 pa v Slovenskih Konjicah. Po 3 pozitivne teste so potrdili v Dobrni, Štorah in Poljčanah, 2 v Šmarju pri Jelšah, po enega pa v Podčetrtku in Rogatcu.

SLOVENIJA - V petek je bilo v Sloveniji ob 5651 PCR-testih odkritih 1030 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je znašal 18,2 odstotka. Umrlo je šest oseb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 458 ljudi, od tega 88 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo v petek odpuščenih 71 ljudi. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je zvišalo na 802.

PETEK, 19. 3. 2021

SLOVENIJA - Na NIJZ so danes cepili štiri predsednike - republike Boruta Pahorja, vlade Janeza Janšo, državnega zbora Igorja Zorčiča in državnega sveta Alojza Kovšco. Cepili so jih s cepivom AstraZenece, potem ko je včeraj Evropska agencija za zdravila sporočila, da je to cepivo varno in učinkovito. Z njim tako v Sloveniji nadaljujejo tudi cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Cepljenje premierja Janeza Janše (Foto: Vlada)


SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji ob 5.502 PCR testih potrdili 937 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 17 odstotkov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je naraslo na 776. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 485 bolnikov s covidom-19, od tega 88 na intenzivi negi. Deset bolnikov s covidom-19 je umrlo. Po podatkih
Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.315 aktivnih primerov okužbe.

SLOVENIJA - Raziskava družbe Valicon je pokazala, da so med epidemijo glede na čas pred njo največ zaupanja državljanov pridobili univerzitetni profesorji, učitelji, občinski uradniki in novinarji, največ pa so ga izgubili policisti. Na vrhu lestvice najbolj zaupanja vrednih poklicev ostajajo gasilci, na dnu pa so politiki.

SLOVENIJA
- Potem ko je Evropska agencija za zdravila včeraj sporočila, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, bo Slovenija po začasni prekinitvi danes nadaljevala uporabo cepiva tega proizvajalca. Danes se bodo z njim cepili tudi štirje predsedniki republike Borut Pahor, vlade Janez Janša, državnega zbora Igor Zorčič in državnega sveta Alojz Kovšca. Nadaljevanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je namenjeno cepivo AstraZenece, pa je odvisno predvsem od organizacije cepilnih mest.


ČETRTEK, 18. 3. 2021

SLOVENIJA, EU - Odbor Evropske agencije za zdravila Ema, pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito. Kot je sporočil odbor, koristi cepiva pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja. Je pa odbor prav tako sklenil, da cepivo v splošnem ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke. Spomnimo, analizo tega cepiva so opravili, ko je več članic Evropske unije, med njimi Nemčija, Francija, Italija, Španija in Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Vzrok za prekinitev pa je bil pojav krvnih strdkov pri več bolnikih po cepljenju s tem cepivom.

SLOVENIJA - Kaj pravijo vladni podatki o epidemiološki sliki?

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 44 covid bolnikov, 13 jih potrebuje intenzivno terapijo. Od začetka jesenskega vala je v celjski bolnišnici umrlo 393 bolnikov s covidom.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj opravili 5442 PCR testov in potrdili 972 okužb. Pozitivnih je bilo 17,9 odstotka testov. V državi je trenutno 10.260 aktivnih okužb.

SLOVENIJA - Računsko sodišče je v danes objavljenem poročilu o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja novega koronavirusa po poročanju STA ugotovilo, da kljub upoštevanju izrednih okoliščin vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti. Računsko sodišče se je za revizijo odločilo maja, tudi po nekaterih razkritjih domnevnih nepravilnosti pri naročanju opreme, potrebne v spomladanskem valu epidemije covida-19.

SLOVENIJA
- Vlada je na včerajšnji seji med drugim odločila, da bo znova dovoljeno izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da imajo učitelji verouka negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. V knjižnicah, muzejih in galerijah, kjer po kriterijih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih oseb, je to po novem dovoljeno, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra.

SREDA, 17. 3. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji sprejela spremembe v petih odlokih, povezanih z epidemijo COVID-19. Med drugim je spremenila Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi, na podlagi katerega bodo po vsej državi dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do deset ljudi. Odpravljena je tudi omejitev v Obalno-kraški regiji, ki je postala oranžna regija, zato se odpravijo vse omejitve glede gibanja med to regijo in drugimi regijami. Med rumene regije, kjer sta že Posavska in Jugovzhodna Slovenija, se po novem uvršča tudi Primorsko-notranjska regija, kar pomeni, da se tudi v njej s petkom sprošča gostinska dejavnost strežbe na terasah in vrtovih. Sprememba odloka s področja vzgoje in izobraževanja v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa. Spremembe pa so tudi glede ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in pri uresničevanju verske svobode, o čemer več preberite TUKAJ.

SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj potrjenimi novimi okužbami jih je bilo v občini Celje 36, v Velenju 17, v Šentjurju 14 in Žalcu 13. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

SLOVENIJA - Nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek je dopoldne predstavila nekaj podatkov o cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji.

Najvišjo stopnjo precepljenosti imamo, kot pravi, med najranljivejšo, to je starejšo populacijo. O neželjenih učinkih cepljenja pa:

Resnih neželenih učinkov je bilo pri vseh cepivih skupaj 17. Kot je znano, je sicer tudi Slovenija med državami, ki je v ponedeljek začasno preventivno prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece, do odločitve Evropske agencije za zdravila.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 1112 novih primerov okužb s covidom-19. 18,6 % testov je bilo pozitivnih. Sedemdnevno povprečje novih okužb se je tako znova povišalo, na 737. Še več številk vidite v spodnji vladni grafiki.


EVROPSKA UNIJA
- Evropska komisija bo predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja v času pandemije novega koronavirusa in s tem tudi spodbudilo turizem, ki ga je covid-19 močno prizadel. Potrdila se je prijelo ime cepilni potni list, a v Bruslju izpostavljajo, da ga ne imenujejo tako, temveč digitalno zeleno potrdilo. Vključevalo bo podatke o cepljenju, negativnem testu PCR oziroma prebolevnosti, pri čemer pa so nekatera pomembna vprašanja v povezavi z imunostjo še odprta. Potrdila naj bi olajšala potovanje cepljenim in necepljenim, saj bi odpravila obveznost karantene ter s tem spodbudila turizem. Za to si prizadevajo zlasti države, ki imajo močan turistični sektor.


TOREK, 16. 3. 2021

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj največ okužb s covidom-19, 54, potrdili v Celju. V Žalcu so zabeležili 30 novih primerov. V Slovenski Bistrici, Šentjurju in Štorah so potrdili po 8 okužb, v VOjniku 7, v Dobju 5, v Šmarju pri Jelšah 4, v Laškem 3, v Slovenskih Konjicah 2, v Rogaški Slatini, Makolah, Oplotnici, Poljčanah in Podčetrtku pa po 1.

SLOVENIJA - Kot je znano, je tudi Slovenija začasno ustavila cepljenje proti covidu s cepivom AstraZenece. Kot je danes povedala Bojana Beović, tudi članica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, stališče skupine ostaja nespremenjeno:

Pravi še, da v Sloveniji zaenkrat ni primerov krvnih strdkov, o čemer po cepljenju poročajo druge države. Pri tem dodaja:

Po njenih besedah je previdnostni ukrep sporočilo ljudem, da so cepiva po nadzorom in da je cepljenje, če bo taka odločitev Evropske agencije, res varno.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Kot je znano, je te dni potekalo cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. A to se je ustavilo, saj je tudi Slovenija začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece. Kot pravi strokovna vodja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki pokriva 6 občin Obsotelja in Kozjanskega, Lea Romih, se je sprva za cepljenje prijavilo 270 zaposlenih v tej skupini. Dodaja pa:

Zaposlene v občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje pa naj bi cepili v petek, a bodo zaradi prekinitve morali še počakati. Pri tem pravi, da jih zastajanje cepiva še ne skrbi:

Odločitev naj bi bila znana v tednu dni.

SLOVENIJA - Iz naših krajev so včeraj največ okužb potrdili v občini Celje, 54. 30 primerov pa je bilo v Žalcu. Kaj pa kažejo podatki za Slovenijo? Znova se je nekoliko povišalo sedemdnevno povprečje novih okužb. Več v spodnji vladni grafiki.

CELJE – Iz Zdravstvenega doma Celje so sporočili, da za danes, med 7.30 in 11. uro, napovedano cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece v dvorani Golovec, odpade. Razlog je odločitev Ministrstva za zdravje za začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca v Sloveniji. Cepljenje s cepivom Moderna se bo izvajalo nemoteno od 11. ure dalje v hali A dvorane Golovec, kot je bilo načrtovano.

SVET, SLOVENIJA - Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije s področja cepiv bodo danes razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Včeraj so sporočili, da so tovrstne ocene rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Najnovejše podatke bodo začeli preučevati tudi na varnostnem odboru Evropske agencije za zdravila. Več držav, med njimi Nemčija, Francija, Španija in Italija, je v preteklih dneh prekinilo cepljenje s cepivom AstraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Sinoči se je za to odločila tudi Slovenija.

PONEDELJEK, 15. 3. 2021


SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila. Cepljenje z ostalimi cepivi bo jutri potekalo naprej. "Danes smo dobili lepo novico. Pfizer bo dostavil večjo količino cepiv od predvidene," je ob tem dejal minister, tistim, ki bi morali biti cepljeni z AstroZeneco, pa: "Vsi, ki bi bili jutri cepljeni, bodo prestavljeni na čas po odločitvi Eme oziroma bodo cepljeni, ko bodo na vrsti za cepljenje z drugim cepivom."

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje se je število hospitaliziranih covid bolnikov znova nekoliko povečalo. Danes jih je 47, medtem ko jih je bilo v petek 39. 10 okuženih potrebuje intenzivno terapijo, odpiustili pa so le enega covid bolnika.


SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj potrjenimi okužbami z novim koronavirusom jih je bilo v Savinjski regiji v občini Celje 5, v Laškem 4, po 1 pa v Žalcu in Štorah.


SLOVENIJA -
Še vedno precej vprašanj porajajo težave po cepljenju proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. Nemčija, Italija in Francija ter še nekatere države so cepljenje s tem cepivom začasno preventivno ustavile. Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci sicer dejala:

Povečanih prijav hudih neželenih učinkov pri nobenem od cepiv v Sloveniji, kot pravi, ni. Ob tem je Logarjeva potrdila, da je svetovalna skupina podala pozitivno mnenje, da se lahko cepivo AstraZenece uporablja tudi za starejše od 65 let.

SLOVENIJA
- Na nedeljo so v Sloveniji potrdili 205 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 12,6 %. V bolnicah zdravijo 463 covid bolnikov, umrli so štirje okuženi. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.
 


ŠENTJUR
Zdravstveni dom Šentjur bo ta teden brezplačna hitra testiranja za občane občin Šentjur in Dobje izvajal v torek in četrtek od 14. do 16. ure. Hitri testi za potrebe gospodarske dejavnosti pa bodo v:

ponedeljek 15.03.2021 od 12.30 – 14.30
torek 16.03.2021 od 16.00 – 18.00
sreda 17.03.2021 od 12.30 - 14.30
četrtek 18.03.2021 od 16.00 – 18.00
petek 19.03.2021 od 12.30 – 14.30.

SLOVENIJA, VELENJE – Tudi ta teden bo po vsej državi potekalo cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Ob tem bo danes znova v polnem obsegu pouk na velenjski OŠ Mihe Pintarja Toleda, potem ko je ta v petek odpadel, ker je več učiteljev manjkalo zaradi bolniških odsotnosti, zaradi močne reakcije po cepljenju. Težave so namreč pri večini že izzvenele.

SLOVENIJA – V novi teden vstopamo s temi številkami: po podatkih Sledilnika za covid je trenutno v Sloveniji nekaj manj kot 10.300 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje je pri 700 odkritih novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 438 covid bolnikov. Slovenija je po ukrepih še vedno v oranžni fazi. V Savinjski regiji je največ aktivnih okužb v občinah Celje, 282, Velenje, 170, in Žalec, 164. V Podravski pa v občini Maribor, 546, Slovenska Bistrica, 140, in Ptuj, 98.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.