maj 23, 2021

KORONAVIRUS: Epidemiološka slika se izboljšuje

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom, spremljamo v etru Štajerskega vala - v novicah vsako polno uro - ter na tej spletni novici. 

Covi še ni povsem premagan, zato še naprej previdno. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 23. 5. 2021 

SLOVENIJA - Na včerajšnjo soboto so potrdili 159 okužb z novim koronavirusom. 306 covid bolnikov se zdravi v bolnišnicah, štirje okuženi so umrli.  

SLOVENIJA, CELJE
- Tudi v turizmu se ukrepi postopno sproščajo. Kako je v Slovenskih naravnih zdraviliščih? Niso še povsem zadovoljni, prisluhnite pogovoru z direktorjem Iztokom Altbauerjem


SLOVENIJA
- Po podatkih Vlade je bilo doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 36,2 % prebivalcev Slovenije, z dvema odmerkoma pa 18,9 %. Prijave so še mogoče, povezavo do centralne aplikacije najdete TUKAJ.  


SOBOTA, 22. 5. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj v naših krajih največ potrjenih okužb z novim koronavirusom odkritih v Celju, in sicer 12. V Šentjurju imajo 4 nove primere covida-19, po 3 pa v Rogaški Slatini in Rogatcu. V Velenju, Žalcu in Slovenskih Konjicah so zabeležili po 2 okužbi, po eno pa v Zrečah, v Laškem in v Vitanju.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo ob 3805 PCR testih pri nas potrjenih 383 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov vseh testiranih. Povprečje zadnjih sedmih dni znaša 337 okužb. Izboljšuje se tudi situacija v bolnišnicah. Hospitaliziranih je namreč manj kot 350 posameznikov, na intenzivni negi je 108 bolnikov. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Do sedaj je prvi odmerek cepiva prejelo že več kot 625 tisoč, oba odmerka pa 326 tisoč Slovencev. 

SLOVENIJA - Od danes pa do 30. maja število udeležencev na javnih shodih in prireditvah ni več številčno omejeno na 50 ljudi. Držati se je potrebno le medsebojne razdalje, so sporočili po seji vlade. Vrača se lahko tudi sejemska dejavnost, ki bo dovoljena od ponedeljka. Pri tem bo za obiskovalce veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), poleg tega bo treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb pa bo omejeno na 10 kvadratnih metrov na obiskovalca. Pri prodaji blaga in storitev v zaprtih javnih prostorih bo dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine, bo pa treba še naprej zagotavljati 20 kvadratnih metrov na stranko v celotnem trgovskem centru. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače je po novem dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu, a zgolj za mizami. Po novem bo tudi mogoče opravljanje kongresne dejavnosti. Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike so dodali prebolevnike, cepljene z enim odmerkom cepiva proti covidu-19.

PETEK, 21.5. 2021

ŠMARJE PRI JELŠAH - Šmarski Zdravstveni dom je danes pripravil množično cepljenje proti covidu-19, nanj lahko še do 20. ure gredo tudi tisti, ki se na cepljenje sicer še niso prijavili. Odziv je precejšnjem, že kmalu po 15. uri je bila takšna vrsta. Cepijo s cepivom AstraZenece.

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah


SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA -
Včeraj so glede na podatke sledilnika za covid v naših krajih v Celju potrdili 4 okužbe. V Rogaški Slatini so bile 3 okužbe, v Slovenski Bistrici, Kozju in Velenju po 2, v Žalcu, Zrečah, Šmarju pri Jelšah, Vojniku in Rogatcu pa po 1.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 54 covidnih bolnikov. 15 jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - Kakšne številke je prinesel četrtek?

SLOVENIJA - Samotestiranje dijakov na okužbo s koronavirusom, ki je bilo napovedano že za april, se bo zdaj vendarle začelo, in sicer v ponedeljek. A ne v šolah, kot je bilo sprva mišljeno, pač pa v domačem okolju. Samotestiranje bo prostovoljno. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar razlaga:

Kolikšen je trenutno interes med dijaki, ni znano, na šole so sicer poslali 180 tisoč testov. Samotestiranje bo tudi v osnovnih šolah, a kdaj ga bodo začeli, še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja testov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah za to popoldne pripravlja množično cepljenje širše populacije. Nanj so povabili občane, stare med 18 in 50 let, ki niso kronični bolniki, ki jih imajo na seznamih za cepljenje, pridejo pa lahko, kot pravijo, tudi tisti, ki se na cepljenje še niso prijavili. Podobno akcijo so izvedli že tudi minulo soboto. Cepili bodo s cepivom AstraZenece, v šmarski osnovni šoli, od 15. do 20. ure. Ranljive skupine so v šmarskem zdravstvenem domu, ki pokriva šest občin šmarske upravne enote, že pocepili, zdaj med tednom cepijo še tiste, ki se na novo prijavljajo.

SLOVENIJA - Vlada je spremenila odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom. Od jutri in do 30. maja število udeležencev na javnih shodih in prireditvah tako ni več številčno omejeno na 50 ljudi, ampak zgolj s površino oziroma z medosebno razdaljo, so sporočili po seji vlade. Prav tako bo od ponedeljka dovoljena sejemska dejavnost. Pri tem bo za obiskovalce veljal pogoj preboleli, cepljeni, testirani, poleg tega bo treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb pa bo omejeno na 10 kvadratnih metrov na obiskovalca. Pri prodaji blaga in storitev v zaprtih javnih prostorih bo dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine, bo pa treba še naprej zagotavljati 20 kvadratnih metrov na stranko v celotnem trgovskem centru. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače bo dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu, a zgolj za mizami. Po novem bo tudi mogoče opravljanje kongresne dejavnosti. Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike so dodali prebolevnike, cepljene z enim odmerkom cepiva proti covidu-19.

ČETRTEK, 20. 5. 2021

SLOVENIJA - Samotestiranje dijakov na okužbo s koronavirusom se bo začelo v ponedeljek v domačem okolju. Kolikšen je trenutno interes med dijaki, ni znano, na šole pa so poslali 180 tisoč testov. Šolarju pripada en test tedensko oz. pet na mesec, prve bodo dijakom razdelili že v petek. Samotestiranje bo vsakih sedem dni in bo prostovoljno. Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo. Epidemiološke razmere so medtem omogočile dodatno sproščanje v vzgoji in izobraževanju, med drugim je ob priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje mogoča izvedba šol v naravi in ekskurzij ter plavalnih tečajev v vrtcih in osnovnih šolah. 

SLOVENIJA - Število okužb s covidom-19 upada. Včeraj so jih potrdili 358. Delež pozitivnih PCR testov je bil 9,3-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 363 covidnih bolnikov, od tega 110 na oddelkih za intenzivno terapijo. Umrlo je sedem covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje okužb je padlo s na 417 na 384. 



CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 57 covid bolnikov. 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 2 soo odpustili.
S spodnjega grafa je razvidno gibanje hospitalizacij in smrti covid bolnikov v celjski bolnišnici od začetka letošnjega leta.


SLOVENIJA
- Vlada je na sinočnji seji med izjeme, ki lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno ali predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus, dodala prebolevnike, ki so se najpozneje v osmih mesecih po pozitivnem izvidu PCR testa oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Slovenija. Nekaj sprememb je tudi na rdečem seznamu, o čemer pa več preberite TUKAJ. Še za en teden je vlada podaljšala odloka, ki opredeljujeta obveznost nošenja mask in razkuževanja rok ter obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.


SREDA, 19. 5. 2021

SLOVENIJA - Po nekaterih napovedih bi Slovenija lahko konec meseca prešla v zeleno fazo epidemije. Takrat je predvideno, da bi epidemiologi lahko spet začeli slediti stikom. Nuška Čakš Jager iz NIJZ je danes sicer dejala, da nikoli niso povsem nehali slediti stikom, temveč:

Dodala je še:

Povedala je še, da trenutno ustanavljajo profesionalnih klicnih centrov, saj je to lahko dolgoročna rešitev in pripomoček pri zagotavljanju kriznih centrov. Kdaj bi lahko take centre vzpostavili, pa še ni mogla napovedati.

SLOVENIJA - V vseh regijah je z enim odmerkom cepiva proti covidu cepljena vsaj četrtina prebivalcev, v boljših se ta delež približuje 30-im odstotkom. Kot je na današnji novinarski konfererenci še poudarila nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek, je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo tudi za prebolevnike, ki lahko odmerek cepiva prejmejo takoj po koncu izolacije, in ne šele po šestih mesecih. Spomnila je tudi, da se bo tistim, ki so bili cepljeni zelo zgodaj, počasi izteklo šestmesečno obdobje, ko naj bi bili polno zaščiteni. Zaenkrat sta še vedno priporočena samo po dva odmerka cepiva, tretji pa ni še nikjer priporočen in po njeni oceni pred jesenjo verjetno tudi ne bo.

SLOVENIJA - V Sloveniji so, poroča sledilnik za covid, opravili 4469 PCR testov in potrdili 532 okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako 11,9-odstoten. V državi je trenutno 6.673 aktivnih primerov. Več pa v vladni infografiki:

SLOVENIJA - Vlada bo na popoldanski redni seji predvidoma le podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje ta teden vladi ni predlagala dodatnega sproščanja. Glede na načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je Slovenija še vedno v rumeni fazi. 

CELJE - Kulturne ustanove lahko v zaprtih prostorih spet sprejmejo več ljudi. Novost velja tudi za gledališča, ki lahko zapolnijo polovico sedežev v svojih dvoranah. Upravnica Gledališča Celje Tina Kosi ob tem pravi:


Medtem maske še ostajajo obvezne. Ob tem dodaja še:


Tako se že pripravljajo na novo sezono, začenjajo študije predstav za jesenske mesece. Ob tem bodo po njenih besedah do 15. julija skušali odigrati predstave za odrasle abonente, nekaj terminov jim bodo ponudili tudi jeseni.

TOREK, 18. 5. 2021

SLOVENIJA - V nekaterih srednjih šolah, ki so na to bolje pripravljene, bodo dijaki v ponedeljek začeli samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Dijaki se bodo testirali na domu, prav tako kasneje učenci, za katere pa začetek samotestiranja še ni znan. Samotesiranje bo, kot je že bilo napovedano, prostovoljno. Spomnimo, samotestiranje učencev in dijakov je bilo napovedano že v aprilu, a se ni začelo zaradi zamud pri dobavi testov. 

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 4.232 PCR-testih na novi koronavirus odkrili 497 novih okužb. Pozitivnih je bilo 11,7 odstotka testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 407 bolnikov, od tega 122 na intenzivni negi. Včeraj so umrli trije bolniki s covidom-19. Aktivnih primerov v državi je po podatkih sledilnika za covid-19 7.071.

CELJEV Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 57 covidnih bolnikov. 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 6 so jih odpustili. Doslej je v bolnišnici skupaj umrlo 470 bolnikov s covidom-19. 

OBSOTELJE IN KOZJANSKO -
Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je v soboto, ker ima dovolj cepiva, cepljenje proti covidu-19 organiziral za vse, ki se želijo cepiti, četudi se nanj niso prijavili. Še eno takšno akcijo napovedujejo za ta petek. Več o njej TUKAJ

PONEDELJEK, 17. 5. 2021

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 58 covid bolnikov. 18 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 so jih odpustili.

SLOVENIJA
- Sistem PCT - torej zahteva, da lahko gredo v notranje prostore ali pa na primer čez državno mejo le ljudje, ki so že preboleli covid-19, ki so cepljeni ali pa imajo negativen test, se po besedah vodje svetovalne skupine Mateje Logar pojavlja v vseh državah Evropske unije. "Zavedati se moramo, da lahko s tem modelom številne dejavnosti sproščamo bistveno prej, kot bi jih sicer. Če tega sistema ne bi uvedli, bi bili gostinski lokali zaprti, ne bi sproščali kulturnih in športnih prireditev," je dejala na današnji novinarski konferenci in dodala: "Pri sistemu PCT ne gre za diskriminatorno stanje. Vsak se ima možnost odločiti za cepljenje ali testiranje. Oboje je v Sloveniji brezplačno in dostopno vsem državljanom. Vsekakor pa je bistveno bolj enostavno, da se cepimo."


SLOVENIJA
- Iz NIJZ sporočajo, da s postopnim umirjanjem epidemije skrajšujejo delovni čas Telefona za psihološko podporo ob epidemiji covida-19. Telefon od današnjega dne deluje vsak delovni dan, od ponedeljka do petka, med 8. in 22. uro. Med vikendi, prazniki in v nočnem času od 22. ure do 8. ure telefon ne bo več deloval.


ŠMARJE PRI JELŠAH
- Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah bo ta petek od 15. do 20. ure izvedel drugo množično cepljenje za vse, ki to želijo in so stari nad 18 let. Prvega so minulo soboto.
Na cepljenje lahko gredo vsi, ki so se že prijavili, pa tudi vsi, ki se še niso prijavili. Cepljenje bo v osnovni šoli Šmarje pri Jelšah. Cepili bodo s cepivom AstraZeneca. S seboj je treba imeti zdravstveno in osebno izkaznico.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo je bilo v Sloveniji potrjenih 113 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 7,5 odstotka vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 407 covid bolnikov, umrli so 3 okuženi. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki. 


SLOVENIJA
– Današnji ponedeljek z rumeno fazo prinaša nove sprostitve. Tako se v šolske klopi vračajo vsi srednješolci, tudi študenti bodo lahko predavanja poslušali v živo. Maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.
Sproščajo se tudi ukrepi v športu. Tako so spet dovoljeni vsi treningi in tekmovanja, ki jih lahko znova spremljajo v živo tudi gledalci - a le, če so testirani, cepljeni ali so preboleli covid, zasedenih je lahko do 50 odstotkov sedišč. Športna rekreacija lahko poteka v skupini do 50 vadečih.
Sproščanja so tudi v gostinstvu - gostinski lokali po vsej državi so lahko od danes odprti od 5. do 22. ure. V notranjosti so lahko za mizo do 4 osebe, odrasli morajo dokazati, da so cepljeni, testirani ali so covid preboleli.
V zaprtih javnih prostorih, kjer se ponuja blago ali stortive, je dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov.
V turizmu je novost v kampih, ki lahko odslej ponujajo do 70 odstotkov enot, v kar niso všteti pavšalisti.

SLOVENIJA – Z današnjim dnem vlada epidemijo podaljšuje še za dodatnih 30 dni. Tako je odločila na seji minuli teden.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom prejšnji teden, preverite TUKAJ.