maj 30, 2021

KORONAVIRUS: Po novem tudi temno rdeči seznam držav

Epidemiološka slika se izboljšuje, a virus, ki že več kot leto dni kroji naša življenja, je še vedno med nami. Zato je treba še naprej spoštovati osnovna pravila, kot so uporaba zaščitnih mask, higiena rok in vzdrževanje zadostne fizične razdalje. Aktualno dogajanje sicer spremljamo v tej novici.

Epidemije še ni konec. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 30. 5. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 135 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 7,3 % vseh opravljenih PCR testov. Sedemdnevno povprečje novih okužb je še nekoliko upadlo. Podrobnejše številke so razvidne v spodnji vladni grafiki:


SLOVENIJA
- V Slovenijo lahko od danes brez negativnega testa na novi koronavirus in brez napotitve v karanteno vstopajo tudi otroci do 15. leta, ki potujejo v organizirani skupini. Vlada je v odloku, ki je začel veljati danes, na novo določila tudi temno rdeči seznam držav. Nanj so uvrščena območja, kjer v 14-dnevnem obdobju beležijo več kot 500 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev, ali pa območja, kjer obstaja povečana prisotnost bolj nevarnih različic koronavirusa. Na ta seznam so uvrstili tudi države oz. območja, za katera ni dovolj informacij za oceno meril ali pa je število opravljenih testov v zadnjem tednu nižje od 300 na 100.000 prebivalcev. Več o prehajanju meje najdete TUKAJ.


SOBOTA, 29. 5. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Včeraj so v naših krajih največ, 8 okužb z novim koronavirusom, odkrili v Celju. 5 novih okužb s covidom-19 imajo v Velenju, 3 v Slovenskih Konjicah, 2 pa v Šentjurju. Po en nov pozitiven test na covid-19 so odkrili v Žalcu, Dobrni, Vitanju, Zrečah, Slovenski Bistrici, Oplotnici, Poljčanah in Rogaški Slatini.

SLOVENIJA - Veljati je začel vladni odlok, po katerem osebi, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom, ni treba iti v karanteno na domu, če je že prebolela covid-19, je polno cepljena proti covidu-19 oziroma je kot prebolevnik prejela en odmerek cepiva.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji ob 3699 PCR testih potrjenih 355 okužb z novim koronavirusom - to predstavlja slabih 9,6 odstotkov testov. Sedemdnevno povprečje sedaj znaša 280 okužb na dan. Hospitaliziranih je 252 bolnikov s covidom-19, kar je 5 odstotkov manj kot dan prej. Včeraj so umrli štirje ljudje s to boleznijo. 

PETEK, 28. 5. 2021

SLOVENIJA - Danes začne veljati odlok o izvajanju športnih dejavnosti, ki ga je vlada dopolnila z obvezno uporabo zaščitnih mask za gledalce na športnih prireditvah. Izjema so mlajši od 15 let, pa tudi športniki in strokovni delavci v športu. Ali gledalci nosijo maske, bodo nadzirali organizatorji tekmovanj.

SLOVENIJA - Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo velja do konca junija, je danes povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Če se bo ukrep takrat zaključil, po njegovih besedah poleti pričakujemo rahel porast brezposelnosti, jeseni pa okrepljeno zaposlovanje in vrnitev v predkoronsko stanje. Minister je dodal, da njegovo ministrstvo spremlja trg dela. Pričakuje upad brezposelnosti avgusta in septembra, ki pa se bo zaradi sezone proti koncu leta po pričakovanjih znova nekoliko zvišala.

SLOVENIJA - V državi so včeraj opravili 3585 PCR testov in potrdili 288 okužb, pozitivnih je bilo 8 odstotkov testov. V državi je po podatkih sledilnika za covid trenutno 4613 aktivnih okužb.

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje so v minulih treh dneh pripravili akcijo množičnega cepljenja proti covidu-19, z njo so cepljenje s cepivom AstraZenece omogočili tudi neprijavljenim. Odziv je bil velik, pravi koordinatorka cepljenja Doroteja Štruc, saj da so na cepljenje prišli tudi iz drugih regij. O številkah pa:

 

Med čakajočimi na cepljenje je bilo sicer slišati tudi nekaj pritožb, saj so v isti vrsti čakali neprijavljeni kot tudi tisti, ki jih je zdravstveni dom povabil in jim določil uro. Štruceva razlaga:  


Akcijo množičnega cepljenja bodo v Celju morda še ponovili, če bo prišlo do številčnejših odpovedi prijavljenih. 


ČETRTEK, 27. 5. 2021


SLOVENIJA - P
o sedemdnevnem povprečju novih okužb in številu covid bolnikov v bolnišnicah je Slovenija po vladnem semaforju že v zeleni fazi, a tri regije so še rumene, zato večina ukrepov ta teden ostaja še enakih kot prejšnji teden. Na podlagi rezultatov prihodnjih dni bodo, kot pravi zdravstveni minister Janez Poklukar, ponovno odločali in nadalje sproščali ukrepe. Ob tem kljub izboljševanju epidemiološke slike poziva:

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je ob tem spomnila, da inšpektorji na terenu še vedno preverjajo spoštovanje pravil. V prejšnjem tednu so opravili skoraj 2.700 nadzorov. Izdali so 13 prekrškovnih sankcij, dobrih 200 opozoril po Zakonu o prekrških in okoli 170 upravnih ukrepov.

CELJSKO -
V Splošni bolnišnici Celje se znižuje število covid bolnikov, danes jih zdravijo še 36. 10 jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA
- Na gospodarskem ministrstvu se pripravljajo na izdajo novih turističnih bonov. Kot je napovedal državni sekretar Simon Zajc, so del predloga interventnega zakona za turizem. Šlo pa bi za bone, ki bi jih bilo mogoče koristiti širše, tudi na primer za kulturne, športne in rekreativne dejavnosti. Po predlogu bi bili veljavni do konca leta, o njihovem znesku pa Zajc danes ni želel govoriti, je pa povedal, da je govora o znesku, manjšem od že veljavnih bonov iz lanskega leta.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 365 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 9,1 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 265 covid bolnikov, umrli so trije okuženi. 


SLOVENIJA
- Vlada, kljub izpolnjenim pogojem za prehod v zeleno fazo, še ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljavnost večine omejitev je podaljšala do 6. junija. Tako ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok. So pa spremembe pri prehajanju meja. Odslej bodo v državo lahko brez negativnega testa na koronavirus in brez napotitve v karanteno vstopili tudi otroci do 15. leta starosti, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. Poleg tega se bodo na mejnih prehodih po novem priznavali negativni PCR testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije.


SREDA, 26. 5. 2021

SLOVENIJA - Vlada se bo ob 17. uri sestala s svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot je za STA povedala vodja skupine Mateja Logar, skupina predlaga, naj se ukrepi za zajezitev epidemije še ne sproščajo, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb padlo pod 300 in je po vladnem semaforju izpolnjen pogoj za prehod v zeleno fazo. Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo po njenih besedah nelogično, da bi ukrepe sprostili. Ali bo vlada sledila predlogu skupine, bo znano pozno zvečer ali jutri zjutraj.

CELJE
- Zdravstveni dom Celje je včeraj in danes pripravil množično cepljenje s cepivom AstraZenece, tako za tiste, ki so se na cepljenje že prijavili, kot za neprijavljene, ki se želijo cepiti. Vrsta na Celjskem sejmu je dolga, čakati je treba približno 1 uro, med čakajočimi pa je slišati pritožbe tistih, ki so se na cepljenje prijavili in jim je zdravstveni dom določil uro, saj morajo prav tako čakati v vrsti.

Foto: Štajerski val


SLOVENIJA -
Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci dejal, da so znova težave z dobavo cepiv: »Ta teden je NIJZ žal lahko dostavil cepilnim centrom manj kot 2/3 naročenih odmerkov. Kar 2/3 vseh odmerkov v cepilnih centrih namenjajo za drugi odmerek, le še 1/3 pa prvemu,« razlaga in dodaja: »Pričakujemo, da se bodo razmere prihodnji teden močno popravile, pri čemer bo kar 2/3 vseh odmerkov lahko spet namenjenih za prvo cepljenje. Tudi število odmerkov bo občutno večje, saj jih bo za prvo cepljenje skoraj 3-krat več kot ta teden.«


SLOVENIJA - Včeraj je bilo 388 odkritih okužb s codiom-19. Delež pozitivih PCR testov je bil 9,2 %. Še več podatkov vidite v spodnji Vladni grafiki: 


SLOVENIJA
-
Vlada se bo danes, kot običajno ob sredah, razpravljala o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Po trenutnih napovedih bi namreč že prihodnji teden Slovenija lahko prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sprostitve. Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je bilo po podatkih za ponedeljek 309, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300. Zelena faza predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

TOREK, 25. 5. 2021

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Celju so včeraj, kot poroča sledilnik za covid, potrdili 9 okužb, v Velenju in Slovenski Bistrici po 4, v Laškem 3, v Šentjurju, Rogaški Slatini, Šmarju pri Jelšah, Vitanju, Zrečah, Štorah in Žalcu in Slovenskih Konjicah po 2, v Vojniku, Oplotnici, Podčetrtek in Rogatcu pa po 1.

CELJE - V Celju je danes množično cepljenje proti covidu-19. Nanj celjski zdravstveni dom vabi vse, ki se želijo cepiti, tudi tiste, ki se na cepljenje še niso prijavili. Cepijo s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca. Cepljenje je še do 17.30 v hali L celjske dvorane Golovec. "Odločitev za cepljenje je stvar vsakega posameznika. A če želimo zaustaviti epidemijo, zbolevanje in umiranje zaradi covida-19, je prav, da to odločitev skrbno pretehtamo in se odločimo za cepljenje," so ob tem zapisali v ZD Celje.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v državi opravili 3558 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 326 oziroma 9,2 %. V državi je trenutno 5375 aktivnih okužb. Kako je v bolnišnicah, pa v vladnih podatkih:

CELJE - V petek so srednje šole dijakom razdelile teste za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom. Kot pravi ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja, je njihova šola prejela nekaj čez tisoč testov. O zanimanju med dijaki pa: 

In kakšna navodila so prejeli dijaki? 

Kot pravi, do včeraj popoldne še niso bili obveščeni o morebitnih pozitivnih rezultatih testov.

PONEDELJEK, 24. 5. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so trenutno zaloge krvi na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo. Zato na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oz. se sami prijavijo na odvzem krvi tako, da jih pokličejo in se dogovorijo za termin. Informacije in kontaktne številke najdejo na njihovi spletni strani. Ob tem so na zavodu za STA povedali še, da lahko kri darujejo tudi cepljeni, in sicer dan po cepljenju. Tisti, ki so preboleli covid, pa lahko kri darujejo štiri tedne po preboleli bolezni, če so zdravi.

SLOVENIJA - Na sosednjem Hrvaškem se do konca meseca obeta dodatno sproščanje ukrepov. Kot je danes povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović, bodo med drugim do 23. ure podaljšali delovni čas gostinskih lokalov, restavracijam pa bodo dovolili strežbo tudi v notranjih prostorih. Število oseb na dogodkih bodo s 25 zvišali na približno 100. Božinović pa ni izključil možnosti, da bodo za obisk bolj množičnih prireditev, kot so koncerti, potrebna covidna potrdila. Napovedal je še, da bodo novi ukrepi veljali do sredine junija, medtem pa bodo razmišljali o postopnem nadaljnjem rahljanju glede na glavno poletno turistično sezono. Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 74 novih okužb s koronavirusom, kar je najmanj od februarja.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1405 PCR testovin potrdili 83 okužb, poroča sledilnik za covid. Tako je bilo pozitivnih 5,9 % testov. Več podatkov objavlja vlada:

SLOVENIJA - Od danes se pod pogojem testiranja zaposlenih sprošča sejemska dejavnost, za obiskovalce pa je določen pogoj PCT, torej preboleli, cepljeni, testirani. Poleg tega bo treba na sejmih zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb pa bo omejeno na 10 kvadratnih metrov na posameznega obiskovalca.
Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je po novem prav tako omejeno na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, je dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu. A zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate.


SLOVENIJA
– Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno okoli 5600 aktivno okuženih z novim koronavirusom. Tako število okužb kot število bolnišničnih obravnav upadata, sedemdnevno povprečje okužb je pri okoli 340, v bolnišnicah pa zdravijo nekaj čez 300 covid bolnikov. Cepljenih je bilo doslej s prvim odmerkom po podatkih Vlade 36,4 % prebivalcev, z dvema 19,3 %.

EVROPA – Ameriška farmacevtska družba Moderna je napovedala, bo na Evropsko agencijo za zdravila v začetku junija vložila uradno prošnjo za odobritev cepiva proti covidu-19 za mlade v starosti od 12 do 17 let. Medtem so v ZDA uporabo tega cepiva za to starostno skupino že odobrili.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ