junij 6, 2021

KORONAVIRUS: V Slovenijo tudi z veljavnim hitrim testom

Epidemiološka slika se izboljšuje, a še vedno je razglašena epidemija, zato nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še naprej veljajo. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici.

Foto: Pixabay

NEDELJA, 6. 6. 2021

SLOVENIJA - V soboto je bilo 157 novih okužb s covidom-19. 7 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah se zdravi 198 covid bolnikov. Ena okužena oseba je umrla. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.
 


SOBOTA, 5. 6. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Včeraj so v naših krajih največ okužb z novim koronavirusom odkrili v Velenju, in sicer 4. V Celju so pozitiven rezultat pokazali tritje testi, v Žalcu in Rogatcu pa po 2. Po 1 novo okužbo s covidom-19 imajo v Rogaški Slatini, Slovenski Bistrici, Oplotnici, Vitanju in v Vojniku.

SLOVENIJA - Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo v Sloveniji presegli mejo 700 tisoč cepljenih posameznikov z vsaj enim odmerkom cepiva porti covidu-19. Po podatkih sledilnika za covid-19 je z vsemi odmerki cepljenih slabih 470 tisoč Slovencev. Umrla sta dva bolnika s covidom-19.

SLOVENIJA - Za vstop v Slovenijo je od danes poleg negativnega testa PCR spet veljaven tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno. Oseba lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu tudi, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu.

PETEK, 4. 6. 2021

CELJE - Ob padanju števila okužb s covidom-19 upada tudi število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V Splošni bolnišnici Celje se tako postopno vračajo k organizaciji dejavnosti, kot je bila pred epidemijo. Konec tega tedna bodo reorganizirali delovanje Pediatričnega urgentnega centra. Med drugim morajo temeljito očistiti in razkužiti prostore ter vso opremo, zato dejavnost začasno selijo na drugo lokacijo. Covid del pediatričnega oddelka bo tako, kot sporočajo, od danes do vključno prihodnjega torka deloval v zabojnikih pred urgentnim centrom. Paciente sprejemajo na ustaljen način – preko triaže pred Urgentnim centrom, kjer nato otroke in starše napotijo na ustrezno lokacijo.

SLOVENIJA - Včeraj so odkrili 280 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 7,2 % vseh opravljenih PCR testov. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 205 oseb, od tega 59 na intenzivni terapiji. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19.


SLOVENIJA, KOZJANSKO
- Do včeraj zjutraj je bilo po podatkih NIJZ v vsej državi proti covidu-19 cepljenih dobrih 680.000 ljudi, z dvema odmerkoma okoli 430.000 oz. 20 odstotkov. Kako je v občinah Obsotelja in Kozjanskega, kjer cepljenje izvaja Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah? Med šestimi občinami šmarske upravne enote so odstotki najvišji v občinah Šmarje pri Jelšah in Rogaška Slatina, kjer je precepljenih okoli 16 odstotkov prebivalcev, prvi odmerek pa je prejela dobra četrtina občanov. V Bistrici ob Sotli, Podčetrtku in Rogatcu so z dvema odmerkoma cepili okoli 13 odstotkov prebivalcev, v Kozjem 12. Dom prijave še vedno zbira, prek portala zVem.


ČETRTEK, 3. 6. 2021

CELJE - V celjski bolnišnici je hospitaliziranih 26 Covid bolnikov. 6 jih potrebuje intenzivno terapijo, 7 so jih odpustili.

SLOVENIJA - 
Vlada je na današnji seji zrahljala še nekaj ukrepov. Novosti začnejo veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Po novem bo lahko na športnih tekmovanjih zasedenih 75 % in ne več 50 % sedišč. Odlok določa še, da se morajo izvajalci programov usposabljanj za strokovno delo v športu vsak teden testirati s hitrim antigenskim testom. Novost bo tudi v kulturi - tudi na kulturnih prireditvah bo namreč lahko zasedenih 75 % in ne več 50 % sedišč. To velja za dogodke zunaj in v zaprtih prostorih.

ŠENTJUR - Cepilni Center Zdravstvenega doma Šentjur vabi vse, ki ste bili marca in aprila cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca, da se 12. 6. od 8. do 12. ure oglasite na drugi odmerek cepljenja. "Cepljenje bo v Zdravstvenem domu Šentjur, VHOD ŠT. 2 (med kavarno in lekarno, 1. nadstropje). Na cepljenje prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in cepilni kartonček, ki ste ga prejeli na cepljenju s prvo dozo," pravijo v šentjurskem zdravstvenem domu.
Ob tem v Šentjurju vabijo tudi na cepljenje s prvim odmerkom, s cepivom Pfizer bodo cepili 9. 6. od 14. do 18. ure. Cepljenje je namenjeno občanom občin Šentjur in Dobje ter tistim, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v ZD Šentjur.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 3837 PCR testov in potrdili 273 okužb, pozitivnih je bilo 7,1 % brisov. V bolnišnicah je 213 covidnih bolnikov, 62 jih potrebuje intenzivno nego. Umrle so še tri osebe.

CELJE - Ob upadanju števila aktivnih okužb, se v Splošni bolnišnici Celje postopoma vračajo k organizaciji dejavnosti izpred epidemije. Konec tega tedna bodo reorganizirali delovanje Pediatričnega urgentnega centra. "Ker postopek zahteva temeljito čiščenje in razkuževanje prostorov in opreme, moramo del dejavnosti za nekaj dni preseliti na drugo lokacijo. Sporočamo, da bo zato covid del Pediatričnega urgentnega centra od petka, 4. 6., do vključno torka, 8. 6., deloval v zabojnikih pred Urgentnim centrom. Sprejem pacientov bo potekal na ustaljen način preko triaže pred Urgentnim centrom, ki bo nato otroke in starše napotila na ustrezno lokacijo. Gre za začasno preselitev, zato vse prosimo za strpnost in razumevanje," sporočajo iz bolnišnice.

CELJE - Iz cepilnega centra Zdravstvenega doma Celje so sporočili, da za danes napovedanega cepljenja proti covidu-19 za nenaročene ne bo. Zaradi včerajšnjega izjemnega navala zainteresiranih za cepljenje so namreč že porabili za danes pripravljeno cepivo Moderne. Včeraj med 15. in 19. uro so namreč skupaj cepili skoraj 1.300 oseb.

SLOVENIJA - Vlada je do 13. junija podaljšala veljavnost protikoronskih omejitvenih ukrepov glede zbiranja ljudi, delovanja avtošol, nošnje mask in razkuževanja rok ter glede namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Nekateri ukrepi pa se s ponedeljkom sproščajo. Tako bo dovoljeno izvajanje kongresne dejavnosti ob pogoju, da zaposleni in potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, torej preboleli, cepljeni, testirani. Nastanitveni obrati z do 60 enot pa bodo lahko ponujali do 45 enot. Tisti z več kot 60 enot pa bodo lahko imeli kapacitete zasedene do 75 odstotkov. Novost bo dostopnost bazenov za vse goste. Sprememba se obeta tudi pri prehajanju meja. Za vstop v Slovenijo bo od sobote poleg negativnega PCR testa spet veljaven tudi hitri test.

SREDA, 2. 6. 2021


SLOVENIJA, HRVAŠKA - Na Hrvaško je odslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva proti covidu-19, od katerega je minilo vsaj 22 dni, ali pa z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom, ki ni starejši od 72 ur.

SLOVENIJA -
Ustavno sodišče je ugotovilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo. Gre za 2. in 3. točko 1. odstavka 39. člena, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi, torej policijska ura, prepoved zbiranja ter prepoved prehajanja regijskih in občinskih mej.
Po opozorilih ustavnega sodišča izvršilna oblast ne sme izvirno urejati vprašanj, ki sodijo na področje zakonodajnega urejanja, v človekove pravice ali temeljne svoboščine nedoločenega števila posameznikov pa lahko neposredno posega le zakon. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih, dotlej pa se določbi uporabljata, saj bi, kot razlaga sodišče, v primeru odsotnosti zakonske podlage lahko bila ogrožena zdravje in življenje ljudi. Sodišče je odločilo s petimi glasovi proti trem.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 374 novih okužb s covidom-19. POzitivnih je bilo 9 % vseh opravljenih PCR testov. 


SLOVENIJA
- Vlada bo na popoldanski seji predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Dodatno sproščanje ni predvideno, čeprav država že izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo.


CELJSKO
- Epidemija covida-19 se postopoma umirja, počasi upada število bolnikov s koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Po včerajšnjih podatkih Vlade se v bolnišnicah zdravi 227 covidnih bolnikov, od tega jih 67 potrebuje intenzivno terapijo. Število hospitaliziranih covid bolnikov se je v primerjavi s predhodnim dnevom zmanjšalo za 18. Število bolnikov na intenzivni negi pa je bilo manjše za pet. Nekatere bolnišnice po državi so že zaprle covid oddelke, nekatere računajo in upajo, da jih bodo v prihodnjih mesecih. Splošna bolnišnica Celje je ena izmed štirih bolnišnic v državi, ki mora vseskozi zagotavljati oskrbo covid bolnikov, pravi direktorica Margareta Guček Zakošek in dodaja:

 

Upajo, da se bodo potrebe po hospitalizacijah še zmanjševale in da bil lahko ta mesec začeli znova v večjem obsegu izvajati redni program obravnave bolnikov in dodatne posege v popoldanskem času, ki so jih morali zaradi epidemije ustaviti. Guček Zakoškova ob tem vse poziva, da še naprej upoštevajo osnovne zaščitne ukrepe, pazijo na svoje zdravje, pa tudi, da se odločijo za cepljenje proti koronavirusu.

TOREK, 1. 6. 2021

BRUSELJ - V Evropski uniji je začel danes delovati tehnični sistem za varno preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Ta naj bi evropskim državljanom od 1. julija omogočila lažje potovanje v Evropski uniji to poletje, so sporočili v Bruslju. V sistemu je doslej vključenih deset držav članic. Sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, med njimi Hrvaška.

SLOVENIJA - Včeraj so po podatkih vlade v naši državi odkrili 323 novih okužb s covidom-19, okuženih je bilo 9,6 odstotkov testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 227 oseb, od tega 67 na intenzivni negi. Umrla je ena oseba s covidom-19.

ROGAŠKA SLATINA - Od danes je za stranke spet odprta stavba Občine Rogaška Slatina, in sicer v času uradnih ur. Še vedno pa svetujejo, da če obisk ni nujen, zadeve raje urejate preko telefona ali elektronske pošte.

CELJE - V cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje v hali L na celjskem sejmišču tudi ta teden omogočajo cepljenje proti covidu-19 brez naročanja. In sicer danes dopoldne od 9. do 11. s cepivom Johnson in Johnson. Jutri bo cepljenje s cepivom Pfeizer med 15. in 17. uro. V četrtek pa bodo cepili s cepivom Moderne, in sicer med 12. in 16. uro. Ob tem iz celjskega zdravstvenega doma sporočajo, da so omenjeni termini določeni samo za nenaročene osebe, zato prosijo za njihovo upoštevanje.

PONEDELJEK, 31. 5. 2021

SLOVENIJA - Od tega tedna je mogoče samotestiranje tudi za učence zadnjih treh razredov osnovnih šol. Teste so v šolah lahko prevzeli v petek, samotestirali pa se bodo vsakih sedem dni, doma. Testirajo se učenci, ki še niso preboleli covida ter tisti, ki so ga preboleli pred več kot pol leta. Biti morajo brez znakov okužbe dihal ali prebavil, testirajo pa se v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj. Če imajo na samotestiranju pozitiven rezultat, morajo še na PCR test, nanj počakajo doma.

SLOVENIJA - Posvetovalna skupina za cepljenje bo ta teden izdala stališče glede cepljenja otrok od 12. leta proti covidu. Kot je danes še povedala vodja skupine Bojana Beović, je cepivo za to starostno skupino odobrila Evropska agencija za zdravila Ema in po njenem mnenju ni razloga, da se ne bi uporabljalo. Cepljenje bodo predvidoma posebej priporočili kronično bolnim otrokom. Glede cepljenja prebolevnikov pa je Beovićeva dejala, da imajo ti možnost, da se cepijo tudi prej kot pol leta po preboleli bolezni in tudi z dvema odmerkoma cepiva. Odločitev, kdaj in s koliko odmerki se cepiti, je po njenih besedah stvar posameznika.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 31 covidnih bolnikov, 9 jih potrebuje intenzivno terapijo.

CELJE - Z bolj sproščenimi ukrepi bo s tem tednom Celebus spet vozil tudi ob sobotah, in sicer od prihajajoče sobote, 5. junija.

SLOVENIJA - Kot kažejo podatki sledilnika za covid, so včeraj pri nas opravili 1501 PCR testov ter potrdili 91 okužb, pozitivnih je bilo torej 6,1 % brisov. V bolnišnicah se zdravi 245 covidnih bolnikov, 3 več kot dan prej. Med njimi jih 72 potrebuje intenzivno nego, to so 3 bolniki manj kot včeraj. Včeraj je umrla ena oseba.

SAVINJSKA REGIJA – Število aktivnih okužb tudi v naših krajih upada. Še vedno jih je po včerajšnjih podatkih Sledilnika za covid največ v občini Celje, 92. V Šentjurju jih je 43, Velenju 35 in Slovenskih Konjicah 31. So pa že tudi občine, kjer trenutno ni obolelih, v Savinjski regiji so to občine Dobje, Kozje, Nazarje, Luče in Solčava.

SLOVENIJA – Sedemdnevno povprečje novih okužb s covidom-19 se še naprej manjša – v začetku tega tedna znaša 275. Zmanjšuje se tudi število hospitaliziranih covid bolnikov, v soboto jih je bilo 242. Država je po vladnem semaforju ukrepov že v zeleni fazi, a vlada vseh omejitev še ni sprostila. Še vedno je namreč razglašena epidemija. Epidemiološko sliko bodo svetovalna skupina in vlada znova pretresali v teh dneh.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, v minulem tednu, preverite TUKAJ.