junij 13, 2021

KORONAVIRUS: V občinah Dobje in Dobrna brez okužb

Dogajanje, povezano s covidom-19, spremljamo v novicah Štajerskega vala vsako polno uro, spremljajte pa jih tudi na tej spletni novici.

Stanje se izboljšuje, a previdnost je še potrebna. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 13. 6. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V občini Šentjur so na včerajšnjo soboto potrdili 3 nove okužbe, trenutno je aktivno okuženih 10 občanov. V Vitanju je 1 nova okužba, skupaj pa trenutno kar 39. Po 1 novo okužbo so včeraj odkrili še v občinah Velenje in Šoštanj. Brez aktivnih okužb so na Celjskem v občinah Dobje in Dobrna ter v nekaj občinah Spodnje in Zgornje Savinjske doline.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 91 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 6,6 vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah se zdravi 135 covid bolnikov. 3 okuženi so včeraj umrli.


SOBOTA, 12.6. 2021

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je državljane pozval k cepljenju in v naslednjih dneh napovedal dneve odprtih vrat v cepilnih centrih po vsej državi. Svetoval je, naj se za cepljenje ne vozimo v druge kraje, temveč počakamo na dan odprtih vrat v svojem kraju. Zagotovil je, da bodo vsi cepilni centri dobili dodatne odmerke cepiv.

SLOVENIJA – Včeraj je bilo v Sloveniji ob 2.669 PCR testih na okužbo z novim koronavirusom odkritih 126 novih okužb. Pozitivnih je bilo 4,7 odstotka testiranih. V državi je trenutno 2.853 potrjenih primerov okužbe, kažejo podatki covid-sledilnika. V bolnišnicah se zdravi 138 covidnih bolnikov, 44 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli so še trije bolniki. Sedemdnevno povprečje novih okužb se je znižalo na 161. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - Strokovnjaki so včeraj na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudarili, da je cepljenje ena največjih civilizacijskih pridobitev. Vodja svetovalne skupine za cepljenje in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je opozorila, da pri takem tempu cepljenja lahko avgusta sledi nov epidemični val, če se ne bomo držali ukrepov. Pred tem valom lahko obvaruje res intenzivno cepljenje in dosledno upoštevanje vseh ukrepov. Več udeležencev posveta je predlagalo, da je treba v javnosti opozoriti na solidarnostni vidik cepljenja, saj posameznik s cepljenjem zaščiti sebe, ob tem pa poskrbi, da okužbe ne prenese na svojce.

PETEK, 11. 6. 2021

SLOVENIJA - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po srečanju s predstavniki gospodarstva na Brdu pri Kranju na Twitterju ponovno napovedal, da bo novi interventni zakon med drugim vključeval tudi nove bone za gostinstvo, turizem, šport in kulturo. Podrobnosti še ni napovedal. Vsak prebivalec Slovenije naj bi, kot je pred dnevi sicer poročal časnik Dnevnik, prejel bon v višini 120 evrov. 

SLOVENIJA
-
Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. In dodal:

Sicer pa minister ugodno sliko v prvi vrsti pripisuje cepljenju, pri čemer razlaga:

Po podatkih NIJZ je s prvim odmerkom doslej cepljenih okoli 750 tisoč prebivalcev Slovenije, z vsemi pa dobrih 520 tisoč oz. približno četrtina vseh ljudi.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 122 novih okužb z novim koronavirusom. 4,5 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih.


CELJE -
Konec maja se je tudi celjska občina odzvala na poziv Ministrstva za javno upravo, da lokalna skupnost zagotovi javne uslužbence za opravljanje dela prijavne službe na cepilnem mestu za pridobitev mobilne identitete, tako imenovanega smsPASS-a. Kot je znano, je potreben za dostop do portala zVem, kjer lahko posameznik dostopa do svojega potrdila o prebolelosti, cepljenju ali testiranju na covid-19. Alja Tihle Hren iz celjske občine pravi:

Prijavna služba za sprejem vlog za smsPASS na cepilnem mestu v celjskem Golovcu deluje od 3. junija, urnik dela pa prilagajajo dinamiki cepljenja in urniku poslovanja zaledne službe. Prijavna služba od ponedeljka do četrtka deluje od pol osme do 15. ure, v petek pa od pol osme do trinajste ure.

SLOVENIJA
- Vlada je na včerajšnji dopisni seji odločila, da se del naročenega cepiva Pfizer, in sicer 10.530 odmerkov, nameni za donacijo Češki republiki za obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19. "Cepivo se zagotovi iz ene od bodočih dobav cepiva Pfizer Republiki Sloveniji in bo Češki republiki dobavljeno neposredno od proizvajalca," pišejo v sporočilu za javnost. Kot je znano, je Sloveniji po drugi strani pred kratkim okoli 300.000 odmerkov cepiva Astra zenece posodila Madžarska. 


ČETRTEK, 10. 6. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev.

ŽALEC - 
V Cepilnem centru Zdravstvenega doma Žalec bo to popoldne množično cepljenje proti covidu-19 za nenaročene. Direktorica doma Hana Šuster Erjavec:


Cepljenje proti covidu-19 je v avli Kulturnega doma Žalec, udeležijo se ga lahko zainteresirani, ne glede na občino prebivališča. Cepijo do 17. ure.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 19 covidnih bolnikov, 6 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti covid bolnikov v celjski bolnišnici je 485.

SLOVENIJA - Včeraj so odkrili 195 novih okužb s covidom-19, 6,4 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo včeraj 172 oseb, od tega jih je 49 potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Umrla je še ena oseba s covidom-19.


SLOVENIJA
- Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Kot je že pred dnevi dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem pa se bodo sprostili nekateri ukrepi. Glede na visoko pojavnost okužb skupina ob koncu epidemije še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov. Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je za STA pojasnila Logarjeva. Sprostitev vseh ukrepov bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. Trenutno je pri 162.


SREDA, 9. 6. 2021


SLOVENIJA - Cepljenje otrok nad 12 let proti covidu-19, ki sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov, bo potekalo v kliničnih centrih, cepljenje ostalih otrok pa v cepilnih centrih. Po poročanju STA v
obeh obeh kliničnih centrih v teh dneh zbirajo podatke in oblikujejo sezname. Pri starših tudi preverjajo interes za cepljenje. Na cepljenje zdravih otrok, starejših od 12 let, se pripravljajo tudi po cepilnih centrih.

EVROPSKA UNIJA
- Evropski parlament je na plenarnem zasedanju pričakovano in s prepričljivo večino pritrdil uvedbi digitalnega covidnega potrdila. S prvim julijem naj bi potrdilo začelo veljati v vsej Evropski uniji. Poslanci verjamejo, da bo olajšalo potovanja in prispevalo k okrevanju gospodarstva po pandemiji covida-19. Zdaj mora končno zeleno luč dati še Svet Evropske unije. Sicer pa v evropskem parlamentu izpostavljajo, da bo potrdilo brezplačno in ga bodo morale priznavati vse države članice. Opremljeno bo s QR kodo v papirni ali digitalni obliki - veljalo bo eno leto. Pravico do pridobitve bo imel vsak, ki je bil cepljen, ima nedaven negativen test ali pa je prebolel covid-19.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 255 okužb s covidom-19. Pozitivnihe je bilo 7,3 % vseh opravljenih PCR testov. Hospitaliziranih je 188 covid bolnikov.
Še več podatkov je razvidnih v spodnji9 vladni grafiki.


ŠENTJUR -
Cepilni Center Zdravstvenega doma Šentjur vabi vse zaiteresirane za cepljenje proti covidu-19, da se danes od 14. do 18. ure oglasijo na brezplačno 1. cepljenje proti koronavirusu, in sicer s cepivom PFIZER. Na cepljenje je treba prinesti Kartico zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje je namenjeno občanom občin Šentjur in Dobje ter pacientom, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v šentjurskem zdravstvenem domu.

SLOVENIJA
- Vlada bo danes ponovno razpravljala o epidemioloških razmerah. Kljub umirjanju širjenja okužb ta teden še ni pričakovati nadaljnjega sproščanja ukrepov. Trenutne razmere namreč po oceni svetovalne skupine za covid-19 tega še ne dopuščajo. Kot je pred dnevi dejala vodja svetovalne skupine in infektologinja Mateja Logar, bi sprostitev vseh ukrepov vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev. Predsednik vlade Janez Janša je konec maja ocenil, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine tega meseca zadnja. V drugi polovici junija bi naša država tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena.


TOREK, 8. 6. 2021

SLOVENIJA - Do zdaj je NIJZ po poročanju RTV prejel skoraj 6200 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19, to je pri polovici odstotka vseh cepljenih. V 113 primerih je šlo za resnejše stranske učinke, najpogosteje so bili pri starejših ljudeh, ki so imeli tudi kronična obolenja. Med 113 resnimi primeri je bilo 26 smrti. Do zdaj so, kot poroča RTV, obravnavali 19 primerov. V 17 so ugotovili, da povezava s cepljenjem ni verjetna, pri dveh pa so povezavo s cepljenjem ocenili kot verjetno oziroma mogočo.

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji odkrili 220 novih okužb s covidom-19.
Pozitivnih je bilo 7, 2 odstotka testiranih, kar je za slabe 3 odstotke več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je znižalo 228. Znižalo se je tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah. Trenutno jih je na zdravljenju 195, od tega 51 na oddelkih za intenzivno terapijo. Včeraj je umrl še en bolnik. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 195 oseb, od tega jih je 51 potrebovalo intenzivno terapijo. Umrla je še ena oseba s covidom-19. Covid-19 je doslej sicer prebolelo blizu 248 tisoč prebivalcev Slovenije. Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 42 odstotkov odraslih prebivalcev, polno pa je precepljenih 28 odstotkov odraslih državljanov. 

LAŠKO - Z izboljševanjem epidemiološke slike so se sprostile tudi nekatere omejitve na področju turizma oziroma zdraviliške dejavnosti. V skladu s trenutnimi ukrepi in pogoji so lahko dnevne goste začeli sprejemati tudi v Thermani Laško. Bolj polne so lahko njihove nočitvene kapacitete. Nina Pader Topole razlaga:

Ob tem goste prosijo, da pred prihodom na njihovi spletni strani ali družabnih omrežjih preverijo zadnje informacije. V primeru večjega števila gostov bodo namreč vstop morali omejiti, prav tako pa je delovni čas kopališča v Thermani Laško do konca šolskega leta nekoliko spremenjen. V Thermani so sicer pred poletno sezono optimistični, v luči epidemiološke situacije, pa tudi letos računajo zlasti na domače goste.

PONEDELJEK, 7. 6. 2021

SLOVENIJA - Epidemiološka slika v naši državi se še naprej izboljšuje. Vlada bo o sproščanju ukrepov, kot običajno, razpravljala v sredo, vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa pravi:



Sicer pa Logarjeva še pravi, da naša država izpolnjuje le lastne kriterije za prehod v zeleno fazo, da pa to ne velja za evropske kriterije, po katerih smo še vedno v rdeči fazi. V primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami imamo po njenih besedah bistveno slabšo epidemiološko situacijo, na primer skoraj trikrat slabšo kot v Avstriji. Zato so še vedno potrebni določeni ukrepi. 

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 26 covid bolnikov, 7 jih potrebuje intenzivno terapijo, 1 so odpustili. Gibanje števila hospitaliziranih in umrlih covid bolnikoc v celjski bolnišnice v tem letu vidite v spodnjem grafu. 


SLOVENIJA
- Včeraj so odkrili 57 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 4,3 % vseh opravljenih PCR testov. Število covid bolnikov v bolnišnicah je nekoliko naraslo, na 205. V soboto jih je bilo manj kot 200. V nedeljo sta umrla 2 človeka, okužena z novim koronavirusom. 


SLOVENIJA
- Od danes so spremenjene še nekatere omejitve. Kongresne dejavnost
je še naprej omejena s pogojem PCT - preboleli, cepljeni, testirani - je pa po novem dovoljena 75-odstotna zasedenost fiksnih sedišč, ne le polovična.
Zrahljane so tudi omejitve pri ponujanju turističnih nastanitev - obrati do 60 enot lahko ponujajo do 45 enot, obrati z več kot 60 enotami pa lahko ponujajo do 75 odstotkov enot, kar velja tudi za kampe.
Novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, pogoj morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Zasedenost zmogljivosti je omejena na 75 odstotkov.
Vlada je ukinila prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih.
Trgovski centri morajo po novem na posamezno stranko zagotavljati 10 kvadratnih metrov, in ne več 20 kvadratnih metrov.

ŠENTJUR -
Cepilni center Zdravstvenega doma Šentjur bo ta teden cepil vse, ki si to želijo, tudi če niso prijavljeni. Cepljenje s 1. odmerkom cepiva Pfizer bo v sredo, 9. 6. 2021, od 14. do 18. ure. S seboj je treba imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. V soboto, 12. 6., pa na cepljenje vabijo vse, ki so bili v marcu in aprilu cepljeni s prvim odmerkom cepiva Astra zeneka, z drugim odmerkom bodo cepili od 8. do 12. ure.


SLOVENIJA
– V nov teden vstopamo s takšnimi številkami: povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh je okoli 250, v bolnišnicah zdravijo skoraj 200 covid bolnikov, med njimi jih več kot 50 potrebuje intenzivno terapijoUmrlo je doslej 4388 okuženih. Medtem je bilo doslej s prvim odmerkm proti covidu-19 cepljenih dobrih 716.000 ljudi, z vsemi pa skoraj 477.000, kar je 22,7 %. Najvišji delež cepljenih s prvim odmerkom je v Zasavski regiji, z vsemi pa v Koroški regiji. V naslednjih dneh se bo s cepivom Pfizerja začelo tudi cepljenje otrok, starejših od 12 let. Prednostno bodo cepili ogrožene skupine.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.