oktober 19, 2020

TA TEDEN in koronavirus v naših krajih

Ta teden smo začeli z vnovično epidemijo novega koronavirusa. Naša država je namreč v minulih dneh izpolnila pogoje, ki si jih je zastavila, za njeno razglasitev. Aktualno dogajanje spremljamo v spodnjem članku. 

Z. 19. oktobrom je v Sloveniji za 30 dni znova razglašena epidemija. (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 25. 10. 2010 

SLOVENIJA - Premier Janez Janša je v nedeljo zvečer prek Twitterja sporočil novo omejitev, spet bo prepovedano gibanje izven svoje občine. "Aktivnosti za zagotovitev dodatnih kapacitet v zdravstvu potekajo neprekinjeno. Tudi v zdraviliščih in hotelih. Ne bo treba v šotore in na sejmišča. A št. obolelih narašča in sprožajo se dodatni ukrepi iz načrta. Od torka dalje omejitev gibanja na občine, z izjemami kot spomladi. Omejitev bo najprej veljala 7 dni za celo državo, sproščana bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čimprej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo. 

SLOVENIJA
- Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da so sporočila, ki so jih nekateri v njihovem imenu prejeli v teh dneh (vidite ga spodaj), lažna. "Sporočila ustvarjajo lažen vtis, da gre za uradno sporočilo NIJZ. Sporočilo, ki govori opravljenem testu Covid-19 in nagovarja k povratnici, je lažno. Gre za prevaro. Vsem, ki bi morebiti dobili podobno sporočilo, sporočamo, da gre za prevaro in priporočamo, da sporočilo nemudoma zbrišete. Po odvzetem brisu za Covid-19 testirane obveščajo osebni zdravniki oziroma iz Covid točke, kjer so bris odvzeli. NIJZ testiranih ne obvešča o rezultatih testiranja," sporočajo.



SLOVENIJA
- "V soboto je delež pozitivnih testov znašal 28,99 %. Ob opravljenih 5776 testih je bilo potrjenih 1675 okužb. Št. obolelih za covid-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je preseglo 500 (508). Na oddelkih intenzivne nege se zdravi že 71 oseb. V bolnišnicah je umrlo 5 oseb," je prek Twitterja sporočil vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin.


SOBOTA, 24. 10. 2020

ŠENTJUR - V ponedeljek razen za nujno varstvo vrata zapirajo vrtci. Nujno varstvo pa organizirajo občine. Šentjurski župan je ob tem sprejel odlok o izjemah za nujno varstvo otrok staršev, ki opravljajo dela, pomembna za delovanje lokalne skupnosti, države in družbe (zdravstvo, policija, civilna zaščita, vojska in ostale službe, pomembne za oskrbo prebivalstva), sporočajo z občine. "Od 26. oktobra 2020 do nadaljnjega so v skladu z državnim odlokom zaradi preprečitve širjenja virusa SARS vsi vrtci zaprti, v tem času pa bo dežurna le enota Pešnica, Cesta Miloša Zidanška 11, 3230 Šentjur. Za uveljavite pravice do nujnega varstva morajo starši (enostarševska družina za enega) oziroma skrbniki predložiti ustrezno potrdilo delodajalca oo nujnosti opravljanja dela, prav tako pa morajo predložiti podpisano izjavo, da otrok v zadnjih 10 dneh ni bil v stiku z osebo, okuženo s COVID 19. Za nujno varstvo kontaktirate JZ Vrtec Šentjur, vsem staršem, ki so prijavili otroke za nujno varstvo, bodo organizacijo in delovne čase skupin posredovali po elektronski pošti. Vrtec je za odsotne otroke v času zaprtja brezplačen," so zapisali na občini.

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj v Mariboru potrdili 60 okužb s koronavirusom, prav tako 60 v Celju. V Velenju so zabeležili 44 novih primerov, v Šentjurju 41, v Slovenski Bistrici 32, v Laškem 18, v Slovenskih Konjicah 17, v Vojniku 12, v Žalcu in Štorah pa deset. V Zrečah so včeraj potrdili evet novih okužb, osem v Oplotnici, po sedem v Poljčanah in Šmarju pri Jelšah, pet v Rogaški Slatini, štiri v Makolah, po tri v Dobrni, Kozjem in Podčetrtku, dve v Dobju, po eno pa v Vitanju in Bistrici ob Sotli.

LENART - Včeraj so okužbo odkrili pri eni od stanovalk v SVZ Hrastovec. "Stanovalka je imela blage znake okužbe in je na zdravljenju v bolnišnici Brežice. Odvzeti so bili brisi pri stanovalcih na Varovanem oddelku 1 in 2, kakor tudi zaposlenim na teh oddelkih. Ostali potrebni odvzemi kakor tudi ukrepi se bodo izvajali v skladu z navodili pristojnega epidemiologa in infektologinje. Rezultati brisov bodo znani predvidoma do konca današnjega in jutrišnjega dne. Sorodnike stanovalcev, ki jim je bil odvzet bris, bomo obvestili o morebitni okužbi oziroma spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev. Ostali stanovalci se počutijo dobro. Sprejeli smo vse predvidene ukrepe za preprečitev širjenja okužbe. Situacijo trenutno obvladujemo in imamo dovolj zaščitne opreme, zaenkrat uspemo organizacijsko tudi s kadrovskega vidika," so zapisali v zavodu in spomnili, da so obiski še naprej prepovedani.

SLOVENIJA - Podjetja v gostinstvu in turizmu bodo lahko izkoristila evropska sredstva za sofinanciranje obratovalnih stroškov v času epidemije novega koronavirusa. Projekt, ki omogoča sofinanciranje, bo izvajala Javna agencija SPIRIT. V njem je na voljo 10 milijonov evrov. Denar bodo mikro, mala in srednje velika podjetja v turističnem in gostinskem sektorju prejela preko javnega poziva. Posamezno podjetje bo lahko prejelo največ do 10 tisoč evrov pomoči v obliki pavšalnega zneska, ki se bo določil za vsak posamezni primer. Tako želijo podjetjem pomagati pri plačilu obratovalnih stroškov, ki ostajajo tudi, ko gostinci in turistični delavci svojega dela zaradi koronakrize ne morejo opravljati.

SLOVENIJA - Ob opravljenih 7025 testiranjih so včeraj potrdili 1963 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 449 oseb, 63 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 31 oseb, 19 ljudi pa je umrlo, je vlada zapisala na twitterju.

ŠENTJUR - Včeraj so okužbo s covidom-19 odkrili tudi v Domu starejših Šentjur. Kot sporočajo, je okužen stanovalec, pri katerem so po vrnitvi iz bolnišnice preverntivno odvzeli bris. Ker je bil ob vrnitvi v dom nameščen v sivo cono, ni imel stika z ostalimi stanovalci, zanj pa je skrbela ločena ekipa zaposlenih. Po oceni epidemiološke službe ni prišlo do tveganja za nadaljnje širjenje okužbe. Vseeno so opravili nekaj preventivnih vzorčnih testov. Iz šentjurskega doma še sporočajo, da se tako okuženi stanovalec kot ostali dobro počutijo, aktivnosti v domu, kjer so obiski prepovedani, so nemotene, organizirajo pa jih v manjših skupinah oziroma znotraj posamezne gospodinjske skupine.

CELJE - Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje od danes skladno z odlokomvlade zapira vse svoje objekte. "To so Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti (Galerija sodobne umetnosti, Likovni salon in Galerija Račka), TIC Center/Paviljon za prezentacijo arheologije, Drevesna hiška, Spominska hiša Alme M. Karlin in Celjski dom. Zaprtje velja do preklica," sporočajo z zavoda.

SLOVENIJA - Od danes veljajo novi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med drugim vrata zapirajo nastanitveni obrati, frizerski in kozmetični saloni, gostinski obrati, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi in avtopralnice. Odprte lahko med drugim ostanejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, lekarne, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice, prodajalne z gradbenim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe in kioski. Brez časovne omejitve je dovoljena dostava jedi in pijač na dom. Ali so ukrepi učinkoviti, bo vlada preverjala vsakih sedem dni.

PETEK, 23. 10. 2020

ŠENTJUR - Okužbo s covidom-19 so danes odkrili tudi v Domu starejših Šentjur. "Obveščamo vas, da smo bili danes s strani NIJZ-ja obveščeni, da je bila pri našem stanovalcu, pri katerem smo po vrnitvi iz bolnišnice preventivno opravili odvzem brisa, potrjena okužba s koronavirusom. Stanovalca smo ob vrnitvi v dom namestili v t. i. sivo cono, kjer ni imel stika z drugimi stanovalci, zanj pa je skrbela ločena ekipa zaposlenih. Po oceni epidemiološke službe ni prišlo do tveganja za nadaljnje širjenje okužbe med stanovalci," sporočajo iz doma ter dodajajo: "Vsi stanovalci, vključno s stanovalcem, pri katerem je bil test pozitiven, se počutijo dobro in ne kažejo nobenih znakov okužbe. O kakršnikoli spremembi njihovega zdravstvenega stanja vas bomo seveda nemudoma obvestili. Kljub dobremu počutju stanovalcev smo se zaradi izjemno slabe epidemiološke slike v okolju odločili, da opravimo nekaj preventivnih vzorčnih testov med stanovalci in zaposlenimi." Sporočajo še, da je za stanovalke in stanovalce dobro poskrbljeno in aktivnosti znotraj doma potekajo v manjših skupinah oziroma znotraj posamezne gospodinjske skupine. Dosledno skrbijo tudi za oskrbo in zdravstveno nego, redno izvajajo individualne obravnave v sklopu fizioterapije in delovne terapije. Obiski so prepovedani, stanovalci s svojci komunicirajo prek telefonov in video klicev.

ROGAŠKA SLATINA
- Tudi v občini Rogaška Slatina bodo prihodnji teden, ko bodo vrtci zaprti, poskrbeli za nujno varstvo otrok. "V Vrtcu Rogaška Slatina bo delovala enota Izvir, in sicer za otroke, katerih starši morajo delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo. Za nadaljnje informacije dnevno spremljajte spletno stran Občine Rogaška Slatina in Vrtca Rogaška Slatina," sporočajo. 

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje so znova vzpostavili posebno informativno telefonsko številko o covidu-19. Na njej lahko poiščete želene informacije o novem koronavirusu in o obravnavi v primeru suma na okužbo. Telefonska številka je 03 423 30 79. Od ponedeljka do petka je dosegljiva od 8. do 18. ure, v soboto, nedeljo in praznik pa od 9. do 13. ure.

CELJE - Mestna občina Celje
bo v prihodnjem tednu, ko bodo vrtci zaprti, organizirala nujno varstvo za otroke, katerih starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. "Pogoj za sprejem otroka v varstvo je, da nujno delo opravljata oba starša in da je otrok zdrav. Starši morajo predložiti tudi potrdilo delodajalca o upravičenosti do nujnega varstva, ki je objavljeno na spletnih straneh vseh treh javnih vrtcev. Nujno varstvo bo organizirano za otroke vpisane v tri javne celjske vrtce: Vrtec Anice Černejeve, Vrtec Tončke Čečeve in Vrtec Zarja. Potekalo bo brez organiziranih dejavnosti, v mešanih starostnih skupinah, in sicer v Vrtcu Tončke Čečeve, enota Gaberje (rumena hiša), na Mariborski cesti 43. Če je le možno, staršem priporočamo naj otroci ostanejo doma. Za čas, ko bodo vrtci zaprti, so starši opravičeni plačila vrtca," sporočajo iz občine. 

SLOVENIJA - 
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je vlada sprejela na današnji dopisni seji in bo začel veljati jutri, določa, da je začasno prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Vrata tako med drugim zapirajo nastanitvene storitve, igralnice, gostinske storitve, frizerske in kozmetične storitve, velnes storitve, storitve bazenov, kinematografske storitve, kulturne storitve, storitve fitnes centrov, storitve avtopralnic in podobno.


Izjema pa so:

"prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
lekarne,
prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
drogerije,
tržnice,
prodajalne s hrano za živali,
program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
kmetijske prodajalne,
drevesnice in vrtnarije,
cvetličarne,
bencinski servisi,
servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),
prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material,
banke,
zavarovalniške storitve,
pošta,
dostavne službe,
trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,
druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja."

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji odkrili 1.656 novih okužb. V naših krajih po okužbah močno izstopa občina Velenje, kjer je 59 novih primerov okužb, sledi občina Žalec z 34 novimi okuženimi in Šentjur z 21 okuženimi. Virus se širi tudi po domovih za starejše. V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so nove okužbe tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je okuženih 24 stanovalcev in 12 zaposlenih. Na Grmovju so okuženih štirje stanovalci in šest zaposlenih. V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu je okuženih 124 oseb. V domu starejših Rogaška Slatina – Pegazovem domu, kamor je koronavirus prodrl sredi septembra, je bilo včeraj še 9 aktivnih okužb pri stanovalcih.

LAŠKO - V Thermani Laško so, kot narekujejo vladni ukrepi, te dni lahko bivali le gostje iz Savinjske regije. Za dnevne goste in kopalce so bila vrata zaprta. Veliko so si v Thermani obetali od krompirjevih počitnic, a zdaj je tudi to padlo v vodo. Vodja odnosov z javnostmi Nina Pader Topole je za naš radio povedala, da z jutrišnjim dnem v skladu z novimi ukrepi vrata zapira:

Pader Topoletova ob tem dodaja, da lahko sicer sprejmejo tudi profesionalne športnike in profesionalne goste. Vsa ostala ponudba pa bo, kot pravi, na voljo, ko bodo spet boljši časi.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Vlada je včeraj odločila, da bodo vrtci prihodnji teden zaprti, bo pa nujno varstvo za otroke. Kako zadevo rešujejo v Vrtcu Šmarje pri Jelšah? Preverite TUKAJ.

CELJE
- Premier Janez Janša je po včerajšnji seji vlade napovedal, da je med novimi ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto, tudi zaprtje trgovskih centrov z nekaj izjemami. Iz Citycentra Celje ob tem sporočajo, da bo njihovo nakupovalno središče ostalo odprto, poslovalo pa bo v omejenm obsegu. Trgovin, ki bodo znotraj trgovskih centrov lahko obratovale, je namreč precej. Vlada je za zdaj med izjeme določila živilske trgovine, trgovine s tehničnim in gradbenim materialom, s hrano za živali in s kmetijskimi potrebščinami. Prav tako ostajajo odprte na primer lekarne. Bo pa celjski Citycenter ob tem do nadaljnjega obratoval s prilagojenim delovnim časom, v skladu z omejitvami, sprejetimi v ponedeljek. "Od ponedeljka do petka bodo trgovine za obiskovalce odprte od 9.00 do 20.00, razen trgovine Interspar, ki bo odprta od 8.00 do 20.30. V soboto bodo vse trgovine odprte od 8.00 do 20.00, Interspar pa do 20.30. Ob nedeljah so nakupovalna središča zaprta," sporočajo.  

ROGAŠKA SLATINA
- Kaj ob poslabševanju epidemiološke situacije občankam in občanom Rogaške Slatine sporoča župan Branko Kidrič, preverite TUKAJ

ČETRTEK, 22. 10. 2020

SLOVENIJA - Premier Janez Janša je po današnji seji vlade stopil pred novinarje. Na novinarski konferenci je dejal, da je rdeče obarvana že vsa Slovenija. Sicer je po njegovih besedah še prezgodaj, da bi vedeli, ali so zadnji ukrepi dosegli svoj namen. Napovedal pa je nove ukrepe. Od sobote bodo tako veljali naslednji ukrepi:

Ob tem je župane pozval, naj samoiniciativno sprejmejo ukrepe, potrebne v njihovem lokalnem okolju. Gospodarstvenike pa, naj v čim večji meri zagotovijo delo od doma. Kjer to ni mogoče, pa naj poskrbijo za dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov. Vlada pa na današnji seji še ni sprejela odločitve glede omejitve gibanja na občine kot spomladi, to bo obravnavala v prihodnjih dneh, ko bo spremljala nove številke. Prav tako ne izključuje možnosti množičnih testiranj.

SAVINJSKA REGIJA - V naših krajih je bilo včeraj po podatkih sledilnika za covid največ, 33 okužb, potrjenih v občini Celje. V Velenju so zabeležili 31 novih okužb, v Žalcu 23. Sledi občina Slovenske Konjice z 19 novimi okužbami, Slovenska Bistrica jih je imela 14. V Šentjurju in Laškem so potrdili po 12 novih okužb, v Zrečah devet, v Oplotnici osem, v Vojniku sedem, v Rogaški Slatini šest, v Podčetrtku pet, v Štorah štiri, v Šmarju pri Jelšah in Vitanju po tri, v Dobrni in Rogatcu po dve, v Poljčanah pa eno.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo ob 6215 testiranjih potrjenih 1663 novih okužb s covidom-19. Delež pozitivnih testov je skoraj 27-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 357 oseb, 62 na intenzivni negi. Iz bolnišnice jih je domov odšlo 32, umrlo je 9 ljudi.

SLOVENIJA, ZREČE - V vsej Sloveniji velja omejitev zbiranja ljudi na največ šest oseb, v to so vključeni tudi pogrebiŽupan občine Zreče Boris Podrvršnik je včeraj sprejel Sklep o protokolu izvajanja pogrebnih storitev v občini Zreče. Tako je na pogrebu lahko največ šest ljudi, ki morajo zagotavljati minimalno medsebojno razdaljo 1,50 metra, ves čas je obvezna uporaba zaščitnih mask za vse prisotne, izvaja se najožji strokovni protokol, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba, kar pomeni prisotnost pogrebnega moštva z zastavonošo, vendar brez izvajanja spremljevalnih dogodkov (brez uporabe vežice, cvetja, brez govora/ov, pevcev, trobentača in maše …), spremeni se poslovilni čas od pokojnega na skupaj največ 30 minut, termin pogreba, časovni potek in število prisotnih uskladita izvajalec pogrebne dejavnosti in naročnik pogreba
sprejem žare se vrši pred mrliško vežico ali neposredno pri grobu 30 minut pred pogrebom.

ZREČE - Občinski štab CZ občine Zreče obvešča občane, ki ste okuženi s koronavirusom ali ste zaradi suma okužbe z njim v karanteni in potrebujete kakršno koli pomoč, ki si je ne morete zagotoviti sami, lahko pokličete na novo mobilno telefonsko številko 070 405 020. Dosegljivi so med 7.00 in 15.00 ure, od ponedeljka do petka.

SLOVENIJA - Z
ačeli so veljati novi ukrepi s področja ponujanja izdelkov in storitev ter športa, ki jih je vlada sprejela v torek. Frizerski in kozmetični saloni v rdečih regijah lahko odslej pod določenimi pogoji sprejmejo več kot eno stranko hkrati, in sicer eno na 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora. Na področju športa je v kolektivnih športnih panogah dovoljeno le izvajanje tekmovanj v najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev. Vsi športni dogodki so brez gledalcev. Rekreacija je dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje.

SREDA, 21. 10. 2020

ROGAŠKA SLATINA - Občina Rogaška Slatina sporoča: "
Za pomoč pri organizaciji dobave zdravil iz lekarne ali najnujnejših prehranskih izdelkov lahko pokličete na številko 041 372 298."

CELJE, ŠENTJUR, ŽALEC
- Okužbe so razpršene po vsej državi. V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novo potrjenih okužb v občini Celje, 45. Zelo visoka je tudi številka v občini Šentjur, kjer je pozitiven test imelo 30 občanov. V Žalcu jih je bilo 14, v Vojniku in Slovenskih Konjicah po 6. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ


SLOVENIJA
Doslej je bila unovčena manj kot polovica turističnih bonov, s katerimi država ob koronavirusu pomaga turizmu. Peti protikoronski paket predvideva tudi možnost podaljšanja koriščenja bonov. Vlada bo o tem odločala decembra, je pa danes gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal:

Bone imamo od 19. junija - do začetka oktobra smo jih po podatkih finančne uprave daleč največ unovčili v občini Piran, sledita občini Kranjska Gora in Bohinj, v naših krajih so najbolj priljubljene občine Podčetrtek, Zreče, Laško in Rogaška Slatina.

ŠTORE
– Znova je aktiviran tudi Štab civilne zaščite občine Štore. Dosegljivi so na telefonskih številkah 03 780 38 46 ali 031 367 889, ali na e-naslovu stab.cz@o.store.si


ŠENTJUR - Ob letošnji koronakrizi je izjemno veliko zanimanja za cepljenje proti sezonski gripi. V šentjurskem zdravstvenem domu je prva pošiljka cepiva že pošla. Podrobnosti preverite TUKAJ

SLOVENIJA
- Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji potrdili 1503 nove okužbe z novim koronavirusom. Pozitivna je bila več kot četrtina testov. Še več podatkov je razvidnih iz spodnje vladne tabele. 

  


SLOVENIJA
- Do začetka tega tedna je bilo unovčenih nekaj več kot 900 tisoč turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 125 milijonov evrov. Po podatkih finančne uprave je bilo opravljenih še več kot 11 tisoč rezervacij, ki pa jih po novem vladnem odloku zdaj ni mogoče koristiti, vsaj ne izven regije stalnega bivališča. Do 1. oktobra je bilo največ bonov unovčenih v občini Piran, več kot 140 tisoč. Sledita Kranjska Gora in Bohinj. V našem delu države je najbolj priljubljena občina Podčetrtek, kjer so do začetka oktobra sprejeli dobrih 32 tisoč bonov, v skupni vrednosti več kot 4 milijone evrov in pol. Sledijo Zreče, Laško in Rogaška Slatina. Država napoveduje podaljšanje bonov še v prihodnje leto, a končne odločitve še ni.


TOREK, 20. 10. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 4.326 testiranjih na okužbo z novim korona-virusom, odkrili 794 novih okužb, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 313 bolnikov s covidom-19, od tega 56 na intenzivni negi. Za koronavirusno boleznijo sta umrla dva bolnika. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno 7.708 aktivno okuženih. V Sloveniji so doslej opravili 293.769 testov in potrdili 14.472 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 192 bolnikov s covidom-19. V naših krajih so včeraj največ, 17 novih okužb odkrili v Celju. V Žalcu so potrdili 11 novih okužb, po 3 nove primere okužb imajo v Šentjurju, Slovenskih Konjicah in Mozirju, po 2 v Velenju, Vojniku, Šmarju pri Jelšah in na Dobrni, po eno novo okužbo pa so potrdili v Slovenski Bistrici, Zrečah in Kozjem.

CELJE, MARIBOR - SES-ova nakupovalna središča, pod katerih okrilje sodita tudi Citycenter Celje in Europark Maribor, bodo od danes do preklica odprta po novem obratovalnem času. "Od ponedeljka do petka bodo trgovine za obiskovalce odprte od 9.00 do 20.00, razen trgovine Interspar, ki bo odprta od 8.00 do 20.30. V soboto bodo vse trgovine odprte od 8.00 do 20.00, Interspar pa do 20.30. Ob nedeljah so nakupovalna središča zaprta," sporočajo. 

SLOVENIJA - Od danes velja nov odlok, ki začasno omejuje oziroma prepoveduje zbiranje več kot šest ljudi, začasno omejuje prehajanje med statističnimi regijami ter omejuje gibanje ljudi med 21. in 6. uro. Podrobnosti preberite TUKAJ.


PONEDELJEK, 19. 10. 2020

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so danes začeli postopno zmanjševati število nenujnih zdravstvenih storitev. Kako ravnati, če že imate napovedan termin? Preverite TUKAJ.

ŠENTJUR
- Z današnjim dnem je vrata za obiskovalce znova zaprl šentjurski dom starejših. Takole so ob tem med drugim zapisali: "Sporočam vam, da smo v Domu zdravi in da se stanovalci dobro počutijo. Ker želimo, da tako ostane tudi v prihodnje in zaradi izjemnega poslabšanja epidemiološke slike ter po posvetu z epidemiologi, so obiski v Domu starejših Šentjur začasno prepovedani.
Za stanovalke in stanovalce je dobro poskrbljeno in aktivnosti znotraj Doma redno potekajo v manjših skupinah oziroma znotraj posamezne gospodinjske skupine. Dosledno skrbimo za kvaliteto storitev osnovne oskrbe in zdravstvene nege, redno izvajamo individualne obravnave v sklopu fizioterapije in delovne terapije. Skrb za naše stanovalce je zdaj še bolj intenzivna, predvsem na njihovem socialnem, duševnem in fizičnem področju. Veliko se poslužujemo gibanja, telovadbe, kognitivnih aktivnosti, pripravljamo kulinarične dobrote ter se povezujemo še bolj kot sicer, vendar ob upoštevanju predpisov." 

ROGAŠKA SLATINA
- Zapiranje svojih vrat znova napovedujejo tudi v hotelih. Grand hotel v Rogaški Slatini bo zaprt od petka. "
Spoštovani gostje.Žal Vas moramo ponovno obvestiti o začasnem prenehanju obratovanja Grand hotela Rogaška. V skladu z odlokom na dopisni seji vlade o prenehanju veljavnosti koriščenja rezervacij pri prehanju meja regij, omejitvah gibanja med regijami, omejitev zbiranja ljudi na 6 oseb in uvedbi policijske ure, Vas obveščamo, da bomo v petek, dne 23. 10. 2020 začasno prenehali z obratovanjem Grand hotela Rogaška. V primeru dodatnih odlokov, pred tem datumom bomo primorani upoštevati navodila vlade. Vse rezervacije bomo z veseljem prenesli na drug termin in v upanju, da se čim prej ponovno srečamo, Vas prisrčno pozdravljamo," so zapisali na svoji FB strani. 

ŠENTJUR - Z današnjim dnem je znova aktiviran Štab civilne zaščite Občine Šentjur. "Štab CZ Občine Šentjur deluje na lokaciji Mestni trg 10 v Šentjurju, telefonska številka štaba je 03 747 13 22, elektronska pošta pa stab.cz@sentjur.si," so sporočili iz občine. 

SLOVENIJA
- Vlada dodatno zaostruje ukrepe. Sprejela je odlok, ki začasno omejuje oziroma prepoveduje zbiranje več kot šest ljudi, ki 
začasno omejuje prehajanje med statističnimi regijami ter ki omejuje gibanje ljudi med 21. in 6. uro. Podrobnosti preberite TUKAJ.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili so 537 okužb. Dve okuženi osebi sta umrli. 


ŠENTJUR
- Iz Ipavčevega kulturnega centra Šentjur sporočajo: "Z
 veliko žalostjo vas obveščamo, da bomo za nekaj tednov zaprli naše prostore za vse dejavnosti. V času zaprtja bomo iskali nove termine za večje prireditve in dogodke, ki bodo v prihajajočem letu polnili naše dvorane. Kmalu se ponovno srečamo: s kulturnim razmikom in iz oči v oči. Do takrat vas vabimo, da spremljate naš Facebook profil, kjer vas bomo sproti obveščali o dogajanju."

SLOVENIJA -
Od danes imajo pouk v šolskih klopeh le še učenci od prvega do vključno petega razreda osnovne šole. Ostali osnovnošolci in dijaki pa se bodo zadnji teden pred jesenskimi počitnicami šolali na daljavo. Popoldanske in obšolske aktivnosti v šolskih prostorih so ob tem odpovedane. Na splet se seli tudi večina predavanj v visokem šolstvu. Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, a je šolska ministrica Simona Kustec študente in dijake, ki se lahko vrnejo domov, pozvala, da to storijo. Sicer pa je šolska ministrica Simona Kustec ob napovedi ukrepov poudarila:

Medtem delo v vrtcih poteka nespremenjeno. In še to: maske so po besedah Kustečeve za zdaj začasno obvezne za vse učence, če niso v matičnem oddelku.

SLOVENIJA
- Zaradi vse slabše epidemiološke slike je vlada sinoči odločila, da z današnjim dnem za vso državo ponovno razglasi epidemijo. Včeraj smo namreč dosegli skoraj vsa merila, ki si jih je država zastavila za njeno razglasitev. Po besedah premierja Janeza Janše to pomeni le, da se aktivira Civilna zaščita, medtem ko morajo biti vsi ostali ukrepi sprejeti posamično, kar se bo dogajalo sorazmerno potrebam od danes naprej. Tako vsaj danes še ostajajo v veljavi že sprejeti ukrepi.