junij 27, 2021

KORONAVIRUS: Ugodnosti pri davkih in prispevkih se iztekajo

Epidemije uradno ni več in dobra novica je, da se epidemiološka slika še dodatno izboljšuje. Vseeno določeni ukrepi v boju proti novemu koronavirusu še ostajajo. Dogajanje spremljamo v novicah Štajerskega vala vsako polno uro ter na tej spletni novici.

Kaj bo prinesel zadnji teden šolskega leta? (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 27. 6. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 857 PCR testih potrdili 19 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 75 bolnikov s covidom-19, od tega 23 na intenzivni negi. Koronavirus včeraj ni zahteval nobenega življenja.

SLOVENIJA
- Zavezanci za davek lahko le še do 30. junija vlagajo vloge za odlog plačila oziroma obročno plačilo davčnih obveznosti v skladu z interventno zakonodajo. Takrat namreč prenehata veljati določbi sedmega protikoronskega zakona iz lanskega decembra, s katerima so bile določene izjeme od splošnih pravil zakona o davčnem postopku o odlogu oziroma obročnem plačevanju davčnih obveznosti.
Na tej podlagi je finančna uprava po poročanju STA v času od prve razglasitve epidemije lani spomladi omogočila odlog plačila obveznosti v skupni višini 26,9 milijona evrov. Za obveznosti v skupnem znesku 173,2 milijona evrov pa so odobrili obročno plačilo.

SOBOTA, 26. 6. 2021

SLOVENIJA - Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 813.788 oz. 39 odstotkov oseb, z vsemi odmerki pa 640.052 oz. 30 odstotkov.

SLOVENIJAVčeraj je bilo opravljenih 952 opravljenih PCR-testov in potrjenih 11 okužb s covidom-19, delež pozitivniih je znašal dober odstotek testiranih. V bolnišnicah se zaradi koronavirusne bolezni zdravi 74 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla. V Sloveniji je z novim koronavirusom trenutno potrjeno okuženih 863 oseb. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh se je znižalo na 37,7.

SLOVENIJA - Onkološki inštitut priporoča onkološkim bolnikom cepljenje proti covidu-19. Onkološki bolniki in tisti, ki so raka v preteklosti že preboleli, imajo namreč ob okužbi z novimi različicami virusa večje tveganje za hud potek bolezni covida-19. Cepljenje onkoloških bolnikov postaja z razvojem novih različic virusa čedalje bolj pomembno, saj bolj nalezljive različice hitro postanejo prevladujoče. Čeprav cepljenje s cepivi, ki so na voljo, ni popolnoma učinkovito pri preprečevanju zbolevnosti, je učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni, zaradi katerega je potreben sprejem v bolnišnico, na intenzivni oddelek ali nastopi celo smrt, opozarjajo na Onkološkem inštitutu. 

PETEK, 25. 6. 2021

SLOVENIJA - Kot poroča sledilnik za covid, so včeraj pri nas opravili 2161 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 46 oziroma 2,1 odstotka. V državi je aktivnih 978 okužb. V bolnišnicah je 74 covidnih bolnikov, med njimi jih 26 potrebuje intenzivno nego. Včeraj zaradi covida ni bilo smrtnih žrtev.

SLOVENIJA - V Citycentru Celje je na voljo brezplačno hitro testiranje na covid-19. Testiranja s hitrimi antigenskimi testi bodo od ponedeljka do sobote med 9. in 19. uro, na zunanjem parkirišču Citycentra Celje. "Ustni rezultat testa prejmete takoj, v obliki SMS sporočila pa v roku od 30 minut do 2 ur. Testirajo se lahko vsi obiskovalci brez simptomov, ki so zdravstveno zavarovani v Sloveniji in imajo pri sebi veljavno zdravstveno izkaznico ter osebni dokument," ob tem pravijo v nakupovalnem središču.

ČETRTEK, 24. 6. 2021

SLOVENIJA - Slovenija danes testno uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden, je sporočil minister Janez Poklukar. Potrdilo bo za registrirane uporabnike z digitalno identiteto od danes zvečer dostopno na portalu zVem, cepljenim do 30. junija pa ga bodo poslali tudi po pošti. Kot je napovedal Poklukar, bodo predvidoma 30. junija z navadno pošto potrdila poslali vsem, ki so bili do takrat cepljeni proti covidu-19 z vsemi odmerki cepiva, nekaj dni kasneje pa še prebolevnikom in tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, ne glede na to, ali so preboleli koronavirusno okužbo. Julija bodo objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu.

SLOVENSKA BISTRICA - V Rekreacijsko turističnem centru »Jakec« na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico pričakujejo, da bo ob postopnem rahlanju ukrepov in normalizaciji življenja poletna turistična sezona uspešnejša od zimske, ki jo je s številnimi zaprtji in omejitvami krojila epidemija novega koronavirusa. O aktualnih razmerah, direktor centra Aleš Juhart: 


Kljub odpiranju turistične panoge pa je še vedno treba upoštevati nekatere zaščitne ukrepe:

V Rekreacijsko turističnem centru »Jakec« sicer z današnjim dnem ponovno odpirajo Urškino pot. Kot pravi Juhart, so pohodniške in kolesarske poti v teh vročih dneh zelo obiskane. S samimi prireditvami pa bodo na Treh Kraljih še počakali, da se omejevalni ukrepi še dodatno sprostijo.

SLOVENIJA - 43 pozitivnih testov na covid-19 je bilo na včerajšnji dan, pozitivna sta bila 2 % vseh opravljenih PCR testov. Dobra novica je, da je minil brez smrti zaradi covida. V bolnišnicah zdravijo 80 okuženih.  


KOZJE, PODČETRTEK, BISTRICA OB SOTLI, ROGATEC
- Precepljenost v teh treh občinah je med najslabšimi v državi, zato je Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah tam pripravil akciji množičnega cepljenja brez naročanja. Včeraj je bila v Rogatcu, danes pa bo še v Kozjem, in sicer za občane Kozjega, Podčetrtka in Bistrice ob Sotli. Cepljenje v Kozjem bo danes med 13. in 17. uro, še več o tem pa izveste TUKAJ.  


SREDA, 23. 6. 2021

SLOVENIJA - Čas dopustov je pred vrati. Kljub vse boljši epidemiološki sliki pa je na popoldanski novinarski konferenci Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve poudaril, da se je potrebno pred potovanje prepričati, kakšne so razmere v državi ali v regiji države, kamor potujemo. Dodal je, da je virus še med nami, zato naj vsak naredi, kar je v njegovi moči, da ohrani svoje zdravje in zdravje drugih. Spomnil je, da 1. julija omogočili izdajo digitalnega potrdila. Podrobnosti o potrdilih bodo sicer predstavniki vlade razložili na jutrišnji novinarski konferenci.

SLOVENIJA - Kakšne številke je prinesel torek?

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah za danes pripravlja cepljenje proti covidu-19 za nenaročene v Rogatcu, jutri še v Kozjem. O podrobnostih preberite in prisluhnite TUKAJ.

SLOVENJEBISTRIŠKO
- Cepljenje proti covidu-19 za prebivalce občin ustanoviteljic brez naročanja, po posameznih krajih, organizira tudi Zdravstveni dom Slovenska Bistrica. Ta teden so že cepili na cepilnih mestih v Makolah in Oplotnici. Danes bo cepljenje za nenaročene v Poljčanah, v Razvojnem centru narave, od 16. do 18. ure. Jutri pa bo cepljenje na voljo tudi v občini Slovenska Bistrica, in sicer v Gasilskem domu Tinje od 15.30 do 16.15, v Gasilskem domu Kebelj od 16.30 do 17.15 ter v Gasilskem domu Šmartno na Pohorju od 17.30 do 18.15. Cepili bodo osebe, stare nad 18 let. Občani morajo imeti s seboj zdravstveno kartico.


TOREK, 22. 6. 2021

SLOVENIJA -  Vlada je napovedala mobilizacijo vseh razpoložljivih zmogljivosti za cepljenje proti covidu-19. Vzpostavila bo mobilne ekipe, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih. Že v sredo bodo zaživele v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju. Nacionalni koordinator za množično cepljenje zoper COVID-19 Jelko Kacin je včeraj med drugim napovedal:


Kacin je ob tem razkril najnovejše podatke o številu cepljenih prebivalcev. Kot je dejal, je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot 46 odstotkov odraslih, z drugim odmerkom pa okoli 35 odstotkov. Ob tem je izpostavil:


Cepljenje je najbolj učinkovit način, da ustavimo epidemijo, je še poudaril Kacin.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih še 12 covid bolnikov, 4 med njimi potrebujejo intenzivno terapijo, 4 so odpustili.

SLOVENIJA
- Včeraj so odkrili 65 novih okužb s covidom-19, pozitivni so bili 3 % vseh opravljenih PCR testov.
V bolnišnicah zdravijo 92 covid bolnikov, 1 okužena oseba je umrla. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 69, kar je sedem manj kot dan prej. 

ZREČE
- Občina Zreče je skupaj s cepilnim centrom, Zdravstvenim domom Slovenske Konjice, prejšnji teden izvedla prvo množično cepljenjeproti covidu-19 brez naročanja v Zrečah. Kot so sporočili, je bilo cepljenih 391 oseb, večina z Pfizerjem. Odziv je bil dober, zato bodo danes izvedli še eno akcijo, in sicer od 10. do 12. ure ter od 15. do 18. ure, cepljenje bo v telovadnici zreške osnovne šole. Cepili bodo s cepivoma AstraZeneca in Jensen. Podatki NIJZ-ja ob tem kažejo, da je bilo do sinoči s prvim odmerkom cepljenih okoli 35 odstotkov občanov Zreč, z vsemi potrebnimi pa slabih 27 odstotkov.
 

SLOVENIJA - 
Vlada je na včerajšnji dopisni seji določila izvajanje strategije cepljenja proti covidu-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Med drugim je ministrstvu za zdravje naložila, naj takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih. Prav tako mora ministrstvo zadolžiti vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja ter možnost izbire vrste cepiva. Cepljenim je treba tudi takoj zagotoviti enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju. Poleg tega je vlada ministrstvu naložila, naj izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

PONEDELJEK, 21. 6. 2021

SLOVENIJA - Ukrepi, ki veljajo po posameznih področjih tudi zdaj, ko uradno epidemije ni več.

Foto: Vlada


SLOVENIJA - 
Sledilnik za covid je objavil nedeljske podatke o okužbah v Sloveniji. Ob 805 opravljenih PCR testih so potrdili 19 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2,4 odstotka odvzetih brisov. V državi je trenutno 1562 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 105 covidnih bolnikov, 35 jih potrebuje intenzivno nego. Umrle so še 3 osebe.

LAŠKO – V Cepilnem centru Zdravstvenega doma Laško bo to popoldne cepljenje za vse občane, in sicer brez naročila. Cepili bodo s cepivoma podjetij AstraZeneca in Janssen, cepljenje bo med 14.00 in 17.00 uro, v prostorih Zdravstvenega doma Laško. »S cepivom AstraZeneca in Janssen se lahko cepijo osebe, stare 18 let in več. Prav tako se lahko osebe, ki so prebolele covid-19, cepijo takoj, ko mine obdobje izolacije – to je 14 dni po preboleli okužbi. Lahko pa se cepljenje po preboleli okužbi preloži tudi do 6 mesecev,« sporočajo iz doma.

SLOVENIJA – Podatki NIJZ kažejo, da je bilo do nedelje zvečer v Sloveniji s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih skoraj 800.000 prebivalcev, z vsemi potrebnimi pa slabih 595.000, kar je nekaj več kot 28 %. Premier Janez Janša je ob tem v soboto dejal, da bo od danes možno izbirati cepiva proti covidu-19, saj da je zalog dovolj. »Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje,« je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje. V Sloveniji se je trenutno mogoče cepiti s cepivi štirih podjetij – Moderne, Pfizerja in BioNTecha, AstraZenece ter Johnson & Johnsona.

SLOVENIJA – Današnji ponedeljek prinaša novost pri ukrepih na organiziranih javnih prireditvah. Zbiranje ljudi nad 100 udeležencev je dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo t. i. pogoj PCT, torej preboleli, cepljeni, testirani. Še naprej pa velja, da število oseb v zaprtih prostorih in na odprtih površinah ostaja omejeno na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask. Še podrobneje o tem, kaj prinaša odlok, preberite TUKAJ.

SLOVENIJA – V nov teden vstopamo s temi številkami: povprečje zadnjih sedmih dni je 76 novih okužb na dan, kar pomeni, da se številka še naprej niža. V soboto so v bolnišnicah zdravili 102 covid bolnika, skupno število smrti v Sloveniji vse od pojava covida-19 je 4412.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.