julij 4, 2021

KORONAVIRUS: V soboto 9 novih okužb

Šolske počitnice so se začele in z njimi številni dopusti. Situacija s covidom-19 se ob tem na srečo še naprej umirja, a da tako ostane, je še vedno treba spoštovati osnovne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici. 

Ne pozabimo, covid-19 je še med nami. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 4. 7. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 845 PCR testih potrdili 9 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bila 1,1 odstotka vseh testov. V bolnišnicah se je zdravilo 60 oseb, od tega 17 na intenzivni umrl. Novih smrti, povezanih s covidom-19, včeraj ni bilo. Povprečje novih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh je padlo na 25,7, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 20,7.

SOBOTA, 3. 7. 2021

SLOVENIJA - Včeraj je bilo ob 1.511 testih potrjenih 30 novih okužb s covidom-19, pozitivna sta bila dva odstotka izvidov vseh opravljenih testov. V bolnišnici se zdravi 61 covidnih bolnikov, od tega 12 na intenzivni terapiji. Dan je minil brez novih smrtnih žrtev, povezanih s covidom-19. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je nekoliko naraslo in znaša 25, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 20. V državi je trenutno 454 aktivnih primerov okužbe.

SLOVENIJA - Na razširjenem zelenem seznamu držav glede na epidemiološke razmere so od danes med drugim cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Za potnike iz teh države odslej ob vstopu v Slovenijo ni nobenih omejitev. V veljavo stopajo tudi spremembe pri pogojih vstopa v državo z območij na rdečem in temno rdečem seznamu. Osebe, ki prihajajo z območja na rdečem seznamu, morajo ob vstopu predložiti negativni test PCR in se napotiti v desetdnevno karanteno. Test PCR ni nujen za tiste s prebivališčem v Sloveniji, morajo pa vseeno v karanteno. V karanteno ni treba tistim, ki predložijo potrdilo o cepljenju ali o prebolelosti. Za tiste, ki prihajajo z območij na temno rdečem območju, je po novem obvezna desetdnevna karantena za vse, ki imajo prebivališče v Sloveniji. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji vstop v državo ni več dovoljen.

PETEK, 2. 7. 2021

SLOVENIJA - Od danes veljajo nekatere spremembe, ki jih je vlada sprejela v sredo. Tako pri verskih obredih ni več pogoja kvadrature. Prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske. Med dokazili o negativnem testu so tudi dokazila iz Srbije, med ustreznost cepiv pa se uvršča tudi kombinacija različnih cepiv. Poleg gledalcev, ki so mlajši od 15 let, se tekem brez dokazil udeležujejo tudi športniki in organizacijsko osebje do 15 let, če so z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Vsi ostali pa morajo še vedno izpolnjevati pogoj PCT.

SLOVENIJA - Odbor državnega zbora za gospodarstvo je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije. Skupaj preko 240 milijonov evrov pomoči bo namenjene zlasti turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Med ukrepi, ki jih zakon predlaga, so novi boni za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Po predlogu bodo za odrasle znašali 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prav tako je predvidenih še nekaj ukrepov za podjetja v turizmu, gostinstvu, industriji srečanj, športu in kulturi, za celotno gospodarstvo pa se bo podaljšalo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

LAŠKO - V okviru akcije "Nalezimo se dobrih navad – cepimo se" je v Laškem na obisku minister za zdravje Janez Poklukar. Na stojnici na sejmišču na Mestni ulici predstavniki Ukoma, NIJZ-ja in zdravstvenega ministrstva mimoidoče informirajo o cepljenju proti covidu-19 ter odgovarjajo na njihova morebitna vprašanja in dvome. Ob tem je tudi akcija cepljenja za nenaročene – v mobilni cepilni enoti, ki potuje po vsej državi, njen cilj je pripomoči k čim večji precepljenosti. "Lokalna skupnost je zgled sodelovanja. Situacija je resna, lažna varnost ob ugodnih epidemoloških razmerah ne prinaša varne jeseni. Edina pot, da lahko imamo odprte šole, gospodarstvo, družbo, je cepljenje," je ob obisku poudaril Poklukar. Dodal je še, da ga veseli, da bo Zdravstveni dom Laško sodeloval na festivalu Pivo in Cvetje ter tudi tam organiziral mobilno enoto cepljenja.

SLOVENIJA - Včeraj so v Slovneiji ob 1656 PCR testih potrdili 25 okužb, pozitivnih je bilo tako 1,5 % brisov. V državi je po podatkih sledilnika za covid 508 aktivnih okužb.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 6 covidnih bolnikov. Intenzivne terapije trenutno ne potrebuje nihče.

SLOVENIJA - Evropska komisija je včeraj sprejela pozitivno oceno slovenskega načrta za okrevanje in odpornost v vrednosti 2,5 milijarde evrov, na podlagi katerega bo Slovenija koristila evropska sredstva za spoprijemanje s posledicami pandemije covida-19. Načrt morajo potrditi še članice EU s kvalificirano večino, praviloma v štirih tednih. Kaj predvideva slovenski načrt in katerim področjem bo namenjenjenega največ denarja, smo preverili v naši rubriki Vpogled, v pogovoru z državno sekretarko v Službi Vlade za razvoj in evropsko hohezijsko politiko Moniko Kirbiš Rojs. Prisluhnite TUKAJ

ČETRTEK, 1. 7. 2021

SLOVENIJA - Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni ECDC je zeleno obarvana celotna Slovenija. Že minuli teden je bila zeleno obarvana vzhodna Slovenija, a zahodni del države je ostal oranžen, zdaj pa je tudi ta zelen. V zeleno kategorijo območje uvrstijo, ko je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev nižja od 50 in delež pozitivnih testov nižji od štirih odstotkov ali ko je incidenca nižja od 75 in delež pozitivnih testov nižji od odstotka. Zelenih je sicer tudi velika večina drugih članic Evropske unije. Oranžna ostaja Portugalska, pa tudi del Španije, ki je na jugu celo rdeča. Oranžni so še Irska, Latvija ter veliki deli Švedske, Finske, Belgije in Nizozemske.

SLOVENIJA -  
V Sloveniji so včeraj potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pozitivnih je bilo 1,4 odstotka testiranih, kar je za 0,9 odstotne točke manj kot dan prej. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 25. V bolnišnicah je na zdravljenju 66 bolnikov s covidom-19, od tega jih 16 potrebuje intenzivno zdravljenje.


SLOVENIJA - Klicni center za informacije o novem koronavirusu, ki ga je vzpostavil UKOM, je deloval od začetka drugega vala epidemije 19. oktobra 2020 do 30. junija 2021. V tem času je, kot so sporočili, zagotovil odgovore več kot 181.000 klicateljem. "Od danes naprej zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti ponovno prevzemajo pristojna ministrstva in drugi organi državne uprave prek svojih klicnih centrov ali telefonskih številk," sporočajo iz Ukoma.

ŠMARJE PRI JELŠAH
- Šmarski Zdravstveni dom za danes pripravlja cepljenje brez naročanja. S
cepivom Jonson bo od 7.30 do 9.00 ure v zdravstveni postaji Šmarje pri Jelšah, s cepivom Moderna pa od 9. do 10.30 ure. Popoldne bo cepljenje na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, od 15. do 20. ure, za druge doze cepiv AstraZeneca in Pfizer, pa tudi za prva cepljenja s Pfizerjem.

ŽALEC -
Z
dravstveni dom Žalec je pred dvema tednoma že pripravil akcijo množičnega cepljenja za nenaročene, to dopoldne bo nova. Direktorica doma Hana Šuster Erjavec razlaga:

Pripravljenih imajo 300 odmerkov cepiva, pričakujejo dober odziv. Sicer pa se je na cepljenje mogoče tudi prijaviti, tako boste dobili točen termin cepljenja. Čakalne dobe, kot pravi Šuster Erjavčeva, praktično ni. Precepljenost na Žalskem je trenutno nekoliko nad slovenskim povprečjem. V občini Žalec je vse potrebne odmerke po podatkih NIJZ doslej dobilo skoraj 32 odstokov prebivalcev, slovensko povprečje je odstotek nižje.

EVROPSKA UNIJA, SLOVENIJA
- V Evropski uniji danes v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo, ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden, sedaj pa bo zaživelo v polni obliki.
Potrdilo ni potovalni dokument, bo pa od danes olajšalo prečkanje mej, saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. Potrdilo bo v veljavi eno leto, in sicer v vseh državah članicah EU ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in Norveški. Na potrdilu je poleg imena in priimka, datuma rojstva, datuma izdaje in unikatnega identifikatorja še informacija o tem, ali je oseba covid-19 prebolela, je cepljena proti bolezni ali ima negativen izvid na novi koronavirus.

SLOVENIJA
- Z obravnavo na seji odbora Državnega zbora za gospodarstvo danes zakonodajno pot začenja nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19. Največja pozornost je tokrat posvečena gostinstvu in turizmu, posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo.
Med skupaj 243,5 milijona evrov predlaganimi ukrepi je tudi izdaja novih bonov za vse prebivalce Slovenije, ki jih bo mogoče do konca tega leta unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Poslanci bodo zakon potrjevali na seji, ki se začne v ponedeljek. Več o predlogih vlade in stanju turizma po epidemiji smo spregovorili v oddaji Vpogled z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Prisluhnite TUKAJ.

SREDA, 30. 6. 2021

SLOVENIJA - Vlada je danes sklednila, da dodatno sprosti nekatere ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Tako bodo lahko od ponedeljka igralnice delovale v celoti, v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih ne bo več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko, sproščajo se tudi omejitve na kongresih, kjer bodo lahko zasedena vsa sedišča. V gostinskih lokalih pa od ponedeljka ne bo več potrebno vzdrževati treh metrov razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti.

SLOVENIJA - Z umirjanjem epidemije se jutri poslavlja telefon za psihološko podporo ob epidemiji. Z julijem bo morebitne kličoče odzivnik usmerjal k drugim virom pomoči za razbremenitev in psihološko podporo. Ob tem na NIJZ pravijo, da se lahko osebe za pomoč v duševni stiski vedno obrnejo na telefon Klic v duševni stiski 01 520 99 00, vsak dan med 19. in 7. uro, na zaupna telefona Samarijan in Sopotnik, ki sta vedno dostopna na telefonski številki 116 123. TOM telefon za otroke in mladostnike je na telefonski številki 116 111 brezplačno dosegljiv vsak dan med 12. in 20. uro, brezplačni SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja pa ves čas na številki 080 11 55. Psihološko svetovanje je na voljo tudi v svetovalnicah Posvet, na številki 031 704 707.

SLOVENIJA - Na mizi odbora državnega zbora za zdravstvo sta danes vladni predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva in sprememba zakona o nalezljivih bolezni. Prvi bi med drugim omogočil podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile do 31. decembra, z drugim pa želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je odločilo, da so nekateri deli zakona, povezani z epidemiološkimi ukrepi, neustavni. Predlog novele tako na novo določa vsebino strokovne ocene ter določa časovne in prostorske omejitve nekaterih ukrepov. Če gre za bolj intenzivne posege v človekove pravice, pa bi lahko posamezne ukrepe nad 90 dni podaljšal samo državni zbor.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 2029 PCR testih potrdili 47 novih okužb s covidom-19. 2,3 % vseh PCR testov je bilo pozitivnih. V državi je trenutno aktivnih 631 okužb.

SLOVENIJA - Danes se izteka vrsta ukrepov za pomoč gospodarstvu in zaščiti delovnih mest v okviru dosedanje protikoronske zakonodaje. Tako se iztekata ukrep povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Slednjemu se sicer obeta podaljšanje. Samo še danes je ob tem na voljo povračilo celotnega izplačanega nadomestila plače za zaposlene, ki zaradi odrejene karantene ali višje sile ne morejo opravljati dela in jim ni mogoče organizirati dela na domu. Izteka se tudi izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, kmete in verske uslužbence in pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov. Izteče se tudi rok za oddajo vlog za odlog plačila oz. obročno plačilo davčnih obveznosti v skladu s protikoronskimi zakoni.

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH
-
Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah tudi te dni pripravlja cepljenja proti novemu koronavirusu. To popoldne bo množično cepljenje v zdravstveni postaji Rogaška Slatina. Na cepljenje, ki bo od 13. do 17. ure, se ni treba prijaviti, na voljo bosta cepivi Pfizer in Johnsson. Jutri popoldne (med 15. in 20. uro) bo množično cepljenje v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah. Pridejo lahko vsi, ki morajo prejeti drugi odmerek AstraZenece in Pfizerja. Lahko pa jutri v Šmarje pridejo tudi tisti, ki še niso bili cepljeni, in želijo prejeti cepivo Pfizer. Jutri pa bo, prav tako v Šmarju, še dopoldansko cepljenje. To bo v šmarskem zdravstvenem domu, najprej (med pol osmo in deveto) bodo cepili s cepivom Johnson, nato (med deveto in pol enajsto) še s cepivom Moderne. Tudi tu prijava ni potrebna, pridejo pa lahko prebivalci šmarske upravne enote.

TOREK, 29. 6. 2021

SLOVENIJA - "Pametno je, da se pripravimo na naslednji epidemični val," je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kot je dodala, pri tem ne gre za strašenje, pač pa za to, da je bolj kužna delta varianta novega koronavirusa v bližini. Po njenem mnenju bi bilo najslabše od vsega, da bi si pred prihodom nove variante zatiskali oči. O pomembnosti cepljenja je spregovorila tudi infektologinja Tatjana Lejko Zupanc. Pri tem je pohvalila precepljenost pri zdravnikih, a izrazila kritiko do pomanjkljive precepljenosti negovalnega kadra.

SLOVENIJA - 
Po podatkih vlade je med starejšimi od 18 let jih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 809.033 oz. 47 odstotkov, z drugim odmerkom pa 649.643 oz. 37 odstotkov. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 535.130 oz. 61 odstotkov, z drugim odmerkom pa je cepljenih 470.229 oz. 53 odstotkov prebivalcev.

SLOVENIJA - 35 novih okužb s covidom-19 so včeraj potrdili v Sloveniji. Pozitivnih je bilo 2,1 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah se zdravi 71 covid bolnikov, že tretji dan ni umrla nobena okužena oseba. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je padlo pod 30. 


ŽALEC
V Zdravstvenem domu Žalec za ta četrtek, 1. 7. 2021, načrtujejo akcijo cepljenja proti covidu-19 brez predhodnega naročanja. Cepljenje bo med 8. in 12. uro v Domu II. slovenskega tabora Žalec. "Cepili bomo s cepivom PFIZER-BioNTech. Udeležite se lahko vsi od vključno 18. leta dalje, ki nimate znakov bolezni (povišana telesna temperatura, slabo počutje, kašljanje, izcedek iz nosu …). Cepili bomo s prvim odmerkom cepiva. Drugi odmerek cepiva se predvideva čez 3 tedne, zato boste takrat ponovno povabljeni na cepljenje. S sabo morate imeti zdravstveno izkaznico in osebni dokument," sporočajo iz zdravstvenega doma ter dodajajo: "Tisti, ki ste v tem tednu že naročeni na cepljenje, prosimo upoštevajte dodeljeni termin in se cepljenja za nenaročene ne udeležujte. Enako velja za vse tiste, ki ste že prejeli prvi odmerek cepiva – o terminu za drugi odmerek boste obveščeni."

PONEDELJEK, 28. 6. 2021

SLOVENIJA - Kot poroča sledilnik za covid, so včeraj v Sloveniji opravili 648 PCR testov in potrdili 12 novih okužb. Tako je bilo pozitivnih 1,9 odstotka odvzetih brisov. V državi je aktivnih 779 primerov.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah tudi za ta teden pripravlja akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 za nenaročene. V sredo bo cepljenje od 13. do 17. ure v Zdravstveni postaji Rogaška Slatina, za občane občine Rogaška Slatina. Izbirali boste lahko med cepivoma Pfizer in Johnson.
Množično cepljenje bo tudi na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, in sicer v četrtek od 15. do 20. ure. Kot sporočajo, je namenjeno tistim, ki se boste cepili z drugo dozo cepiv AstraZeneka in Pfizer. Lahko pa pridete tudi po prvo dozo cepiva Pfizer.
V četrtek bo od 7.30 do 10.30 ure tudi cepljenje s cepivoma Jonson in Moderna v prostorih Zdravstvene postaje Šmarje pri Jelšah. Namenjeno je prebivalcem vseh šestih občin upravne enote Šmarje pri Jelšah, naročanje ni potrebno.

SLOVENIJA
- Hkrati z mesecem junijem se izteka kar nekaj ukrepov, ki jih je v želji po pomoči gospodarstvu in zaščiti delovnih mest uveljavilo dosedanjih osem protikoronskih zakonov. Med drugim se iztekata ukrepa povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo ter subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Slednjemu se sicer obeta podaljšanje še vsaj do septembra. Iztekajo se tudi mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, kmete in verske uslužbence, delno povračilo nekritih fiksnih stroškov ter možnost odloga plačila oziroma obročnega plačila davčnih obveznosti.
Nekaj ukrepov medtem še ostaja v veljavi, med njimi subvencioniranje dviga minimalne plače. Na obravnavo v DZ čakajo tudi še novi ukrepi, ki pa so bolj ozko usmerjeni v panoge, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

SLOVENIJA
– V nov teden vstopamo s takšnimi številkami: povprečno število novih okužb v zadnjih sedmih dneh je 37, v bolnišnicah se zdravijo 75 covid bolnikov, med njimi 22 na intenzivni negi. Proti covidu-19 je s prvim odmerkom cepljenih 39 % vseh prebivalcev Slovenije, z vsemi potrebnimi pa 31 %. Največ precepljenih – torej z vsemi potrebnimi odmerki – je v koroški regiji. Med občinami so na prvih treh mestih občine Osilnica, Kostel in Bohinj, najmanj precepljenih je v občini Kozje.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronvirusom prejšnji teden, preverite TUKAJ.