avgust 14, 2021

KORONAVIRUS: Domovi bolj mirno proti četrtemu valu

Številke in napovedi gibanja okužb s covidom-19 niso spodbudne. Kaj bo pokazal ta teden? Aktualno dogajanje, povezano z novim koronavirusom, spremljamo na tej spletni novici, pa tudi v etru Štajerskega vala.

Virus, ki naj še vedno spremlja in zaznamuje naš vsakdan. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 15. 8. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so, kot poroča sledilnik za covid, v Sloveniji opravili 920 PCR testov, med njimi je bilo 10,3 odstotka oziroma 95 testov pozitivnih. V državi je 2150 aktivnih primerov. V bolnišnicah je 43 covidnih bolnikov, 9 jih potrebuje intenzivno terapijo. Včeraj ni umrl noben bolnik z novim koronavirusom.

SLOVENIJA - Ob slabšanju epidemiološke slike je slišati vse več opozoril, da se nam bliža četrti val epidemije novega koronavirusa. Domovi za starejše so pred njim bolj mirni kot pred prejšnjimi. Kot še kaže anketa skupnosti socialnih domov, je razlog za to zlasti dobra precepljenost stanovalcev, ki v povprečju znaša približno 83 odstotkov. Med zaposlenimi je precepljenih dobra polovica. V skupnosti verjamejo, da so zaposleni zaradi cepljenja in z znanjem, ki so ga do zdaj pridobili, bolje pripravljeni na nov val in da se tako zahtevno obdobje, kot je bil čas drugega vala, ne bo ponovilo.

SOBOTA, 14. 8. 2021

SLOVENIJA - Veliko prahu te dni dviguje vprašanje, kdo bo financiral obvezna hitra testiranja zaposlenih. V Skupnosti socialnih zavodov upajo, da bodo zaposleni v domovih za starejše dodani med izjeme, pri katerih bo država tudi po 23. avgustu krila stroške hitrih testov. Za zdaj namreč ugotavljajo, da so med temi izjemami le oskrbovanci v domovih, ne pa tudi zaposleni. Menijo namreč, da bi se, če bi teste morali plačevati domovi sami, breme prevalilo na stanovalce.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj med drugim sprejela nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Medtem ko bo za zaposlene, ki niso bili cepljeni in niso preboleli covida, v devetih storitvenih dejavnostih do 22. avgusta testiranje možno še enkrat tedensko, bo od 23. avgusta naprej test veljaven 48 oz. 72 ur. Novost zajema zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1869 PCR testih potrdili 264 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 14,1 odstotka odvzetih brisov. V državi je po podatkih sledilnika za covid trenutno 2113 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 42 covidnih bolnikov, med njimi jih 8 potrebuje intenzivno nego. Včeraj ni umrl noben bolnik z novim koronavirusom.

SLOVENIJA - V Sloveniji je z vsemi potrebnimi odmerki proti covidu-19 cepljenih 40 odstotkov prebivalcev. NIJZ želi zdaj k cepljenju spodbuditi starejše od 50 let. Po njihovih podatkih je v vseh nadaljnjih starostnih skupinah skupaj precepljenost 62-odstotna. Pri tem NIJZ poudarja, da je cepljenje za te skupine še posebej pomembno, saj pri njej obstaja večje tveganje za težji potek bolezni. Zato je inštitut s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju starejšim od 50 let. Pobudo za to je dalo ministrstvo, kontaktne podatke so črpali iz Centralnega registra podatkov o pacientih. Na NIJZ poudarjajo še, da lahko v prihajajočih mesecih spet pričakujemo bolj intenzivno kroženje novega koronavirusa, predvsem bolj nalezljive različice delta, zato je, kot pravijo, odločitev za cepljenje izjemno pomembna.

PETEK, 13. 8. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti, ki v veljavo stopajo s ponedeljkom, med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. "Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah," piše na spletni strani vlade. Izpolnjevanje PCT pogoja bodo morali po novem dokazovati tudi vozniki avtotaksi vozil, uporabniki žičniških naprav in osebje žičniških naprav, ki prihajajo v neposreden stik z uporabniki žičniških naprav. Pogoj PCT bo tudi za strokovne delavce in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe. "Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoje PCT za udeležbo na tekmovanjih. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogojev PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že na vstopu na prireditev," pojasnjujejo na vladi. Še več o odlokih, ki jih je danes sprejela vlada, preberite TUKAJ.

ŠENTJUR
Poletna turistična sezona je, kljub določenim omejitvam zaradi covida-19, dobra. Tudi na Turistični kmetiji Žurej iz Javorja pri Šentjurju so z njo zelo zadovoljni. Mojca Žurej ob tem pravi:

Večina gostov je sicer še vedno slovenskih, v veliki večini koristijo lanske in letošnje turistične bone – slednje poleg prenočitev tudi za gostinsko ponudbo. Kaj pa ukrepi v boju proti koronavirusu?

Na družinski turistični kmetiji Žurej upajo, da se epidemiološka slika jeseni in pozimi ne bo tako zelo poslabšala, da bo spet treba zapreti vrata.

SLOVENIJA - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
je na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, saj to predstavlja organizacijsko in finančno breme, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec.
V zbornici podpirajo cepljenje, vendar pa opozarjajo, da delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo. Novi, še strožji ukrepi pri opravljanju dejavnosti vse bolj skrbijo tudi frizerje in kozmetike, ki svarijo, da bi lahko zaradi tega prišlo do ponovnega porasta dela na črno v teh dejavnostih.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 199 novih okužb s covidom-19. 10,8 % vseh PCR testov je bilo pozitivnih. Število covid bolnikov v bolnišnicah narašča, zdaj jih je 42. Virus življenj včeraj ni zahteval. Še več številk vidite v spodnji vladni tabeli.
 


SLOVENIJA
- V Sloveniji je precepljenost proti covidu-19 slaba, komaj 40-odstotna, cilj pri delta različici, ki se trenutno širi, je pri 80 odstotkih. Tako v Savinjski kot Podravski regiji je precepljenih nekaj manj ljudi od slovenskega povprečja, v savinjski 39, v podravski 37 odstotkov. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je včeraj na vprašanje o morebitni uvedbi obveznega cepljenja dejal:

Pri tem razlaga, da cepljenje ne zagotavlja 100-odstotne zaščite pred okužbo, a poudarja:

V Sloveniji cepijo s cepivi štirih proizvajalcev, s katerim cepivom boste cepljeni, pa je že nekaj časa mogoče izbirati. V naših krajih je trenutno najslabša precepljenost v občinah Kozje, Dobje in Podčetrtek, najvišja pa v občini Žalec.

ČETRTEK, 12. 8. 2021

SLOVENIJA - Država od 23. avgusta ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Brezplačni bodo testi ostali le za bolnike v bolnišnicah, tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante. Tistim, ki se bodo morali testirali zaradi službe, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma 12 evrov. Od 23. avgusta bo za zaposlene v določenih dejavnosti, in za obiskovalce dogodkov ali gostiln, veljal pogoj PCT, pri čemer rezultat PCR testa ne bo smel biti starejši od 72 ur, rezultat hitrega testa pa ne starejši od 48 ur.

SLOVENIJA - Po podatkih covid sledilnika so včeraj pri nas opravili 1828 PCR testov in potrdili 248 novih okužb s covidom-19. Tako je bilo pozitnivnih 13,6 odstotka brisov. V državi je trenutno 1901 aktivna okužba. V bolnišnicah je 40 bolnikov z novim koronavirusom. Med njimi jih 6 potrebuje intenzivno nego. Včeraj ni umrl noben covidni bolnik.

SLOVENJEBISTRIŠKO - Število cepljenih proti covidu-19 se zelo počasi povečuje. Precepljenih je šele 40 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. Kakšna je slika na Slovenjebistriškem? V vseh štirih občinah upravne enote Slovenska Bistrica je pod slovenskim povprečjem. Še največ je precepljenih v občini Slovenska Bistrica – 36 odstotkov. V Poljčanah in Oplotnici je vse potrebne odmerke prejelo slabih 35 odstotkov občanov, le 32-odstotna precepljenost pa je po podatkih NIJZ v občini Makole. Bistriški zdravstveni dom cepljenje omogoča tudi na terenu, v manjših krajih – to popoldne ob 15. uri bo na Spodnji Polskavi, v Črešnjevcu ob 16. uri ter v Prelogah 17. uri.

SREDA, 11. 8. 2021

SLOVENIJA - Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v izjavi medijem pojasnil, da bo po predlogu, ki je trenutno na mizi, izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT. Ob tem je Vindišar napovedal, da bodo verjetno v primeru, če bo na nekem območju velik izbruh, odločitve o zapiranju šol sprejemali lokalno.
Izpostavil je še, da je velika težava slaba precepljenost šolnikov. Po nekaterih informacijah jih je precepljena okoli polovica. Ob tem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pozval k čim večji precepljenosti tudi med mladimi.

SLOVENIJA
- Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno že v oranžni fazi. Ob trenutnem trendu gibanja okužb s covidom-19 bo v rdečo fazo prišla v začetku septembra, napovedujejo na Inštitutu Jožefa Štefana. Ponovno so pozvali k cepljenju in opomnili, da je zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotki. Trenutno je precej nižja. V Sloveniji je ljudi, starejših od 18 let, trenutno cepljenih 48 odstotkov.


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 248 novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da se številka, kot so tudi napovedovali strokovnjaki, še naprej zvišuje. 12,6 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah zdravijo 36 covid bolnikov, včeraj so na novo sprejeli štiri. Dobra novica pa je, da ni bilo umrlih. 


TOREK, 10. 8. 2021


SLOVENIJA - Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 861 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 25. julija do 1. avgusta, so potrdili 299 primerov, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev. Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale, zato tudi v nacionalnem laboratoriju pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Alfa različico so v zadnjem obdobju potrdili v enem primeru.

SLOVENIJA
- 216 okužb s covidom-19 so v Sloveniji potrdili na včerajšnji ponedeljek. Pozitivnih je bilo 11,7 % vseh opravljenih testov. Povečuje se tudi število covid bolnikov v bolnišnicah - naraslo je na 36, umrlih pa včeraj na srečo ni bilo. Še več številk, tudi o cepljenih, je razvidnih v spodnji vladni tabeli.
 


CELJSKO
- Na vhuncu prvega vala epidemije covida-19 sredi lanskega aprila so v Splošni bolnišnici Celje zdravili 32 covid bolnikov, v drugem valu je konec novembra številka presegla 160, v tretjem valu – letos aprila – je bil vrh pri skoraj 120 bolnikih. Trenutno v celjski bolnišnici ni covid bolnikov, saj v skladu z državno strategijo vse obolele, ki potrebujejo hospitalizacijo – trenutno jih je 32 – zdravijo v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru. Splošne bolnišnice bodo aktivirane ob morebitnem povišanju številke. V Celju si želijo, da to ne bo potrebno, zato pozivajo k cepljenju. Specialist infektologije Miha Simoniti ob tem pravi:

Cepljenje že nekaj tednov omogočajo tudi v celjski bolnišnici, pri čemer pa z jutrišnjim dnem uvajajo spremembo. Odslej bodo do 14. ure cepili s cepivoma Pfizerja in Moderne, po 14. uri pa le z Moderno. Priporočajo, da se na cepljenje pri njih naročite.

PONEDELJEK, 9. 8. 2021

SLOVENIJA - Cepljenje proti covidu-19 od danes tudi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je že dlje časa omogočeno tudi testiranje. Na cepljenje se ni treba predhodno naročiti, izvajajo pa ga ob ponedeljkih od 9. do 12. ure, ob sredah od 11. do 14. ure in ob petkih od 17. do 20. ure. Cepijo s cepivom Jannsen, pri katerem je potreben le en odmerek. Cepijo se lahko tudi tujci z EU zdravstvenim zavarovanjem.

BISTRICA OB SOTLI - 
Precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji je 39-odstotna. V občini Bistrica ob Sotli je pod povprečjem, vse potrebne odmerke je tam dobilo nekaj več kot 32 odstotkov občanov. To popoldne bo tam državna mobilna cepilna enota, od 15. do 18. ure bodo cepili v bistriškem kulturnem domu, naročanje ni potrebno, na voljo pa bodo vsa cepiva. Še slabša kot v Bistrici ob Sotli je v naših krajih precepljenost v občinah Kozje, Podčetrtek, Dobje, Rogatec in Makole. Poleg mobilne cepilne enote, ki obiskuje kraje po vsej državi, je cepljenje mogoče v cepilnih centrih vseh zdravstvenih domov, pa tudi v bolnišnicah.

SLOVENIJA - V državi so, kot poroča sledilnik za covid, včeraj testirali 668 oseb in potrdili 46 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo tako 6,9 odstotka odvzetih PCR testov. V državi je trenutno 1479 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 32 covidnih bolnikov, med njimi jih 7 potrebuje intenzivno nego. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom.

SLOVENIJA – Sedemdnevno povprečje okužb z novim koronavirusom se povečuje. V soboto je bilo pri 119. Še hitreje se povečuje 14-dnevna pojavnost. Strokovnjaki napovedujejo še nadaljnjo rast, zato pozivajo k nadaljnjemu spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, pa tudi k cepljenju. Po podatkih NIJZ je doslej prvi odmerek cepiva prejelo slabih 940.000 prebivalcev Slovenije, vse potrebne pa nekaj več kot 830.000, kar je 39 %. Največ cepljenih je v Zasavski regiji, najmanj pa v Podravski. Med občinami je največ precepljenih v občinah Osilnica, Kostel ter Log-Dragomer.

Novice o covidu-19 v prejšnjem tedni, najdete TUKAJ.